KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Urheilu

Imagonrakennuksen ja jalkapallon MM-kisat Venäjällä

Miehet asettelivat viime viikolla katutiiliä Kaliningradin upouuden stadionin edustalle. Kisapaikkojen rakentamisessa on käytetty suurta siirtotyöläisten joukkoa.

Miehet asettelivat viime viikolla katutiiliä Kaliningradin upouuden stadionin edustalle. Kisapaikkojen rakentamisessa on käytetty suurta siirtotyöläisten joukkoa. Kuva: All Over Press/Vitaly Nevar

Venäjä on tällä vuosituhannella pyrkinyt systemaattisesti järjestämään urheilun arvokisoja ja muita suurta julkisuutta saavia tapahtumia. Kesäkuussa ovat vuorossa jalkapallon MM-kisat.

Elina Vainikainen
7.4.2018 13.00

Viimeisen vuoden aikana Venäjää ja erityisesti sen pääkaupunkia on putsattu ja puleerattu. Ensi kesän jalkapallon miesten MM-kisoilla halutaan välittää positiivista Venäjä-kuvaa maailmalle.

– En ole koskaan nähnyt Moskovan keskustaa niin kiillotettuna kuin mitä se tällä hetkellä on, toteaa tutkijatohtori Pia Koivunen.

Koivunen puhui Venäjä futisisäntänä -seminaarissa, jossa tarkasteltiin paitsi tulevia kisoja, myös Venäjän ja Neuvostoliiton urheilun historiaa ja nykytilaa. Politiikka ja varsinkin viime vuosien konfliktit olivat vahvasti läsnä useissa puheenvuoroissa.

Neuvostoliitossa urheilu valjastettiin sosialismin käyttöön.

Erityisesti Vladimir Putinin valtakaudella voidaan puhua megatapahtumabuumista. Venäjä on tällä vuosituhannella pyrkinyt systemaattisesti järjestämään urheilun arvokisoja ja muita suurta julkisuutta saavia tapahtumia, kuten kansainvälisiä huippukokouksia. Buumia voi tarkastella sekä kansainvälisen että kotimaisen yleisön näkökulmasta.

– Ulkomaille nämä tapahtumat viestivät uskottavuutta, pyrkivät muokkaamaan mielikuvia Venäjästä ja vahvistamaan sen asemaa globaalina toimijana. Kotimaassa taas pyritään oikeuttamaan Putinin valta-asemaa sekä tukemaan patriotismia. Vaikka kriittisiä ääniä onkin kuultu, tulevat MM-kisat luultavasti ennemmin nostavat kuin laskevat Putinin suosiota, Koivunen arvioi.

Luokkatietoisuudesta
oligarkkien valtaan

Putin onkin näyttävästi mukana kisojen markkinoinnissa. Tapahtuman virallisella Twitter-tilillä julkaistiin tovi sitten video, jossa pallottelevat lukuisat entiset ja nykyiset futistähdet. Video päättyy otoksiin, jossa presidentti itse kikkailee pelivälineellä.

Urheilun käyttäminen politiikan välikappaleena ei ole itänaapurissamme tietenkään uutta.

– Neuvostoliitossa se valjastettiin sosialismin käyttöön ja politisoitiin hyvin varhain, professori Vesa Vares huomautti.

Kehitys johti omien ”olympialaisten”, spartakiadien, järjestämiseen ja eristäytymiseen länsimaisesta urheilusta, jota pidettiin moraalittomana, kaupallisena ja luokkatietoisuudesta vieroittavana.

Jalkapallo tuli Venäjälle brittien mukana. Taso oli aluksi kehno, ja vuoden 1912 olympialaisissa jopa Suomen joukkue pieksi venäläiset.

30-luvulta lähtien lajiin alettiin kuitenkin satsata, ja etenkin toisen maailmansodan jälkeen Neuvostoliiton ja muiden itäblokin maiden joukkueet niittivät menestystä. Moni muistaa esimerkiksi Unkarin legendaarisen 50-luvun maajoukkueen, joka Ferenc Puskásin johdolla saavutti MM-hopeaa, tai venäläisen maalivahdin ”Mustan hämähäkin” Lev Jashinin, joka erään läntisen toimittajan mukaan ”hallitsi rangaistusaluetta kuin Neuvostoliitto Itä-Eurooppaa”.

Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen koko urheilujärjestelmä jäi tyhjän päälle. Jalkapallon kasvatettua pikkuhiljaa suosiotaan siitä kiinnostuivat myös paikalliset oligarkit. Viime vuosina monet raharikkaat ovat pyrkineet nimenomaan länsiseurojen omistajiksi, tunnetuimpana esimerkkinä Chelsean Roman Abramovitš.

– On mahdollista, että hankkimalla ulkomaisia seuroja omistukseensa venäläisoligarkit pyrkivät lisäämään henkilökohtaista turvallisuuttaan, Vesa Vares pohti.

– He eivät siten ole niin helposti Kremlin ohjailtavissa.

Boikotteja ja
someaktivismia

Poliittinen ilmapiiri Venäjällä on muuttunut huomattavasti Sotšin vuoden 2014 talviolympialaisista. Siinä, missä Sotšin kisojen alla muun muassa Pussy Riot -ryhmä vapautettiin, ovat uutisia viime aikoina hallinneet Krimin valtaus, Ukrainan ja Syyrian tilanteet, USA:n vaaleihin sotkeutuminen sekä aivan viime viikkoina entisen vakoojan murhayritys, josta Venäjää on syytetty – ja tietenkin taannoinen doping-skandaali.

Lisäksi itse kisoihinkin liittyy isoja ongelmia. Kisapaikkoja ovat rakentaneet pohjoiskorealaiset siirtotyöläiset, joiden palkasta valtaosa palautuu Kim Jong-unin hallinnolle. Tutkija Sami Kolamo tuhahtikin puheenvuorossaan, että ”tosiasiassa kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA tulee kisoillaan tukeneeksi Pohjois-Korean ydinohjelmaa”.

Monet ovatkin kannustaneet kisojen boikotoimiseen. Vastikään mukaan on liittynyt peräti Englanti, joka uhkaa vetäytyä kisoista, mikäli vakoojatapaus osoittautuu Venäjän masinoimaksi.

Puhujat pohtivat, että kokonaan kisojen seuraamiselta on vaikea välttyä, mutta paikan päälle menemistä tulee mietittyä tarkkaan.

– Pelaajien suut ovat sopimusten vuoksi kisojen aikana supussa, mutta kotisohvalta käsin voi pyrkiä herättelemään kriittistä keskustelua sosiaalisessa mediassa, sanoi urheilijoiden somekäyttöä tutkinut Riikka Turtiainen.

– Hyvällä tuurilla esimerkiksi twiitit voivat päätyä televisiolähetyksiin, hän kannusti.

Kirjoittaja osallistui 23.3. Turun yliopiston yleisen historian oppiaineen järjestämään Venäjä futisisäntänä -seminaariin.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Mikael Jantunen oli Suomen paras pistemies ottelussa.

Susijengi taipui Saksalle – täpärästi

Suomen tehokkain pisteissä oli kuvassa koria nostava Mikael Jantunen.

Susijengi kaatoi Viron varmoin ottein

Teemu Pukki iski Suomen johtoon kun ottelua oli pelattu 12 minuuttia.

Huuhkajat hyytyi tasapeliin

Petteri Koponen huudettiin yleisön toimesta takaisin kentälle ottelun loppuhetkillä.

Suomi hoiti voiton Hollannista

Uusimmat

Sunnuntaivieras: Kotihoidon tuki – miten lapsista ja äideistä puhutaan?

Burt Kobbat ei ole riittävästi liekeissä sarjan yhdennessätoista osassa.

Burt Kobbat tekee paluun Staffan Bruunin laimeaksi jäävässä satiirissa

IPS:n toimittaja Mario Osava (edessä) työssään Brasilian Amazonin Xingujoella, tekemässä juttua Belo Monten suurpadon haittavaikutuksista. Tällaiset aiheet altistavat tutkivat journalistit paitsi väkivallalle myös perusteettomille oikeusjutuille.

Maailmanlaajuinen ohjelma tukemaan journalisteja kunnianloukkaussyytteitä vastaan

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Valtio otti viisi miljardia velkaa korkojärjestelyihin, vaikka valtiovarainministeriön työryhmä oli suositellut tekemään toisin – ”Sitä on aika vaikea ymmärtää”

 
02

Vasemmistoliiton Minja Koskela pelkää, että taloudessa tehdään taas samat virheet

 
03

Paavo Arhinmäki ei lämpene asiantuntijoiden työaikakirjanpidon lopettamiselle: ”Tämä voi olla lyhytnäköisesti omistajien etu, mutta yhteiskunnan etu tämä ei ole”

 
04

Li Anderssonilta suorat sanat hallitusneuvotteluista: “Tuleva pääministeri yrittää jo nyt väistää omaa vastuutaan niistä päätöksistä, joita hän on tekemässä”

 
05

Pölyttäjät kärsivät: Hermomyrkkyjä sisältävät hyönteiskarkotteet kiellettävä?

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Naisten osuuskunnista apua talousahdinkoon Buenos Airesissa

27.05.2023

Vasemmistoliiton Minja Koskela pelkää, että taloudessa tehdään taas samat virheet

27.05.2023

20 vuotta sitten: Arhinmäki jatkokaudelle Vasemmistonuorissa

26.05.2023

Räppäävä sporakuski tarinoi Sörnäisten Shakirasta ja lehmuskujan rohdoista

26.05.2023

Ruokakirjoittelussa näkyy eriarvoisuus: Hyvä ruoka kuuluu keskiluokalle

26.05.2023

Valtio otti viisi miljardia velkaa korkojärjestelyihin, vaikka valtiovarainministeriön työryhmä oli suositellut tekemään toisin – ”Sitä on aika vaikea ymmärtää”

25.05.2023

Pohjois-Irlanti toista vuotta vailla hallitusta eikä parlamentti ole kokoontunut

25.05.2023

Kännyköiden kielto puhuttaa hallitusneuvotteluissa – ”Näin pienen riskin siinä, että nyt pistetään kaikki paukut symbolikysymykseen”, sanoo Li Andersson

24.05.2023

Kansanedustaja huolissaan sotejärjestöjen rahoista: ”Palvelevat niitä, jotka ovat haavoittuvimpia”

24.05.2023
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

KU logo



  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään