KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Horisontti

Jouko Kajanoja: Perusturvan parantamisessa ei ole helppoja ratkaisuja

Jos perusturvaan suuntaudutaan tosimielellä, tulee etukäteen laskea uudistamisen kustannukset, ja lisärahoituksen pitää näkyä seuraavan hallituksen ohjelmassa.

Jos perusturvaan suuntaudutaan tosimielellä, tulee etukäteen laskea uudistamisen kustannukset, ja lisärahoituksen pitää näkyä seuraavan hallituksen ohjelmassa. Kuva: Jarmo Lintunen

Jouko Kajanoja
16.6.2018 11.20

Perusturvan uudistamista esitetään seuraavan hallituksen merkittävimmäksi tehtäväksi. Sipilän hallituksen asettaman uudistamista pohjustavan hankkeen nimi on Perusturvan ja toimeliaisuuden uudistushanke TOIMI. Tarkoituksena on lisätä kannustavuutta, yksinkertaistaa järjestelmää ja ennaltaehkäistä lisäkustannuksia.

Tätä on yritetty ennenkin. SATA-komitean työ Vanhasen toisen hallituksen aikaan oli viimeisin iso yritys sosiaaliturvan kokonaisuudistukseksi. Sen tuloksena oli kuitenkin aiempaa hieman monimutkaisempi järjestelmä ja kannustavuus ei ainakaan merkittävästi parantunut. Kustannuksetkin vähän lisääntyivät.

Myös aiemmat vastaavat yritykset olivat tuottaneet mahalaskun. Niissä ei ole uskallettu kohdata oikeita kysymyksiä.

ILMOITUS
ILMOITUS

Julkisuudessa perusturvan suurimmaksi ongelmaksi nähdään usein sen aiheuttama tukiriippuvuus. Jos perusturvalla tulee toimeen, se heikentää taloudellista kannustinta etsiä työtuloja.

Toinen ongelma on perusturvan monimutkaisuus. Siitä seuraa byrokratiaa ja epävarmuutta. Erityisesti toimeentulotukeen liittyvä paperisota ja kontrolli ovat lannistavia.

Kolmas ja monelle kipein ongelma on perusturvan riittämättömyys. Se aiheuttaa syrjäytymistä, kun ei ole resursseja säälliseen elämään ja aktiivisuuteen.

Neljänneksi perusturva on kallis. Suuruusluokasta antavat kuvaa Kelan menot ovat, jotka ovat 15 miljardia euroa vuodessa. Se on 7 prosenttia bruttokansantuotteesta.

 

Miten poistaa kannustinloukut, yksinkertaistaa ja turvata riittävä minimitaso siten, ettei siitä seuraa merkittäviä lisäkustannuksia? Ei mitenkään, tehtävä on mahdoton. Tähän aiemmat yritykset ovat kaatuneet, mutta sitä ei sanottu kuuluvasti.

Monet puhuvat perusturvan taloudellisen kannustavuuden ja yksinkertaistamisen tärkeydestä ja antavat ymmärtää, että puuttuu vain tahto toteuttaa niitä. Kuitenkin kannustavuuden lisääminen ja yksinkertaistaminen edellyttävät joko runsaasti lisää rahaa tai perusturvan tuntuvaa heikentämistä. Tätä vaatijat eivät yleensä kerro.

Lisärahan tarve johtuu siitä, että kannustinongelman lieventämiseksi työtulojen lisääntymisen vaikutusta toimeentuloturvaan tulee loiventaa. Työtulojen lisääntymisestä tulee jäädä nykyistä enemmän työntekijän käteen.

Siihen on monta keinoa. Voidaan lisätä työttömyysturvan suojaosuuksia eli niiden työtulojen määrää, jotka eivät vähennä työttömyyspäivärahaa ja asumistukea. Nyt suojaosuus on 300 euroa kuukaudessa.

Työttömien tukijärjestelmästä on jo otettu löysät pois.

Voidaan lieventää tulojen lisääntymisen vaikutusta asumistuen vähenemiseen. Voidaan laajentaa soviteltua työttömyysrahaa siten että lisääntyvien työtulojen vaikutus työttömyyspäivärahojen vähenemiseen lievenee. Voidaan lisätä päivähoidon tukea siten, että työtulojen lisäys ei enää entisessä määrin korota päivähoitomaksuja. Voidaan myös lieventää pienten työtulojen verotusta.

Kaikki nämä toimet maksavat ja edellyttävät lisää verotuloja ja sosiaaliturvamaksuja. Myös palkkatason nostaminen parantaa työllistymisen kannustavuutta, mutta sitä ei ratkaista hallitusohjelmaneuvotteluissa – ellei säädetä pienimpiä palkkoja korottavaa minimipalkkaa.

Toinen mahdollisuus lisätä perusturvan taloudellista kannustavuutta on alentaa perusturvan tasoa. Tätä ei juurikaan ole kehdattu esittää. Euroopan sosiaalisten oikeuksien komitea on katsonut Suomen perusturvan minimitason olevan selvästi riittämättömän ja näin Suomen rikkoneen hyväksymäänsä Euroopan sosiaalista peruskirjaa.

Työttömien tukijärjestelmästä on jo otettu löysät pois. Työmarkkinatukea saavista puolet saa myös asumistukea ja kolmannes toimeentulotukea. Samalla työttömän perusturvasta on tullut tarkoin tarveharkittua, monimutkaista ja byrokraattista. Tähän liittyy se, että yksinkertaistaminen merkitsee yleensä lisämenoja, mikäli halutaan välttää joidenkin taloudellisen aseman kohtuuton heikentäminen.

 

Perusturvaan tarvitaan tuntuvasti lisää rahaa. Sitä tarvitaan minimitason korottamiseen, taloudellisen kannustavuuden lisäämiseen ja yksinkertaistamiseen. Jos uudistamiseen suuntaudutaan tosimielellä, tulee etukäteen laskea uudistamisen kustannukset ja lisärahoituksen tulee näkyä seuraavan hallituksen ohjelmassa. Muutoin seurauksena on uusi mahalasku.

Asettaisin etenemisen seuraavaan järjestykseen:

Aluksi painottaisin perustason nostamista. Se edellyttää syyperusteisen perusturvan (työmarkkinatuki ja työttömän peruspäiväraha, sairauden ja vanhemmuuden vähimmäispäivärahat sekä takuueläke), opintorahan ja toimeentulotuen perusosan korottamista sekä asumistuen parantamista. Sitoisin perusturvan ja siihen liittyvät tulorajat kattavasti elinkustannusindeksiin. Yksinkertaistamisessa voitaisiin edetä yhdenmukaistamalla syyperusteiset perusturvan muodot.

Taloudellista kannustavuutta parantaisin korottamalla suojaosuuksia, laventamalla soviteltua työttömyyspäivärahaa ja etenemällä kohti perustuloa, jossa ensimmäinen askel voisi olla perustulon soveltaminen itsensä työllistäjiin ja muihin työelämän marginaaleihin.

Lopuksi suositus: Lukekaa Heikki Eskelisen ja Joonas Pennasen uunituore kirjoitus Miksi perusturvaa tarvitaan. Kirjoituksessa perusturvan keskiöön nousee muun muassa toimintakyky ja tunnustuksen saaminen. Kirjoitus löytyy Sosten kotisivulta.

Kirjoittaja on valtiotieteiden tohtori ja Kelan entinen tutkimusjohtaja.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Suomessakin talouspolitiikan valmistelu nojaa taloustieteen mikroperustaiseen pohjaan, jossa talouden toimijat työnhakijoista kuluttajiin ja yrityksiin reagoivat valtiovallan säätämiin kannustimiin, arvioi Timo Harjuniemi.

Vasemmisto on laiminlyönyt taloudellisen asiantuntijatyön, vaikka ekonomistit hallitsevat maailmaa

Veikka Lahtinen.

Rasismikeskustelu teki meistä jankkaajia – Rasismi on yhteiskunnan käytännöissä, viranomaisohjeissa ja koulutusjärjestelmässä, kirjoittaa KU:n kirjoittajavieras

Kun kone pysähtyy

Maksuton korkeakoulutus: missä mennään? – ”On syytä pelätä, että lukuvuosimaksut saattavat ilmestyä suomalaisiin korkeakouluihin hyvinkin äkillisesti”

Uusimmat

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

Zimbabwelainen pienviljelijä Migren Matanga hirssipellollaan.

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
02

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

 
05

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025

33-vuotias vasemmistolainen on vahvoilla New Yorkin seuraavaksi pormestariksi – Näin KU:n toimitus analysoi tilannetta

26.06.2025

Vasemmistoliitto kiittää Helsingin kunnianhimoista ilmastotavoitetta: Päästöt 85 prosenttia alas viidessä vuodessa

26.06.2025

Orpon hallitus leikkaa erityisesti nuorilta: Varsinkin opiskelijat ovat köyhtyneet

25.06.2025

Pääkirjoitus: Kyse on kokonaisturvallisuudesta – Kuolleella planeetalla ei tehdä mitään ohjuksilla, miljardiomaisuudella ja velattomalla julkisella taloudella

25.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään