KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Näkökulma

Mike Pohjola: Suomi itsenäistyi joulukuussa 1918

Mike Pohjola
17.6.2018 18.03

Mitä jos? Tämä on kysymys, joka yhdistää tieteistarinoita ja suomalaisten oikeutusta historiansa kipupisteille.

Scifissä mitä jos -kysymykset voivat olla tällaisia: Mitä jos voisimme matkustaa valoa nopeammin? Mitä jos ihmisapinat oppisivat puhumaan ja nousisivat kapinaan? Mitä jos ihmisrotu jatkaisi evoluutiotaan ja jotkut saisivat supervoimia?

Suomalaisessa historiakeskustelussa ”mitä jos” ei ole kysymys vaan toteamus: Jos punaiset olisivat voittaneet sisällissodan, olisi Suomi ollut osa Neuvostoliittoa. Jos emme olisi liittoutuneet Saksan kanssa toisessa maailmasodassa, olisi Suomesta tullut osa Neuvostoliittoa. Ilman Urho Kekkosen nerokasta tasapainoilua idän ja lännen välillä, olisimme joutuneet osaksi Neuvostoliiton etupiiriä.

ILMOITUS
ILMOITUS

Juu, ei suomalaisia dystopioita ole ainakaan mielikuvituksella pilattu.

Neuvostoliitto-pelottelun tarkoitus on selittää historiamme parhaaksi mahdolliseksi. Kyllä, jopa sadan vuoden takaiset keskitysleirit, toisen maailmansodan lähes satatuhatta suomalaisvainajaa ja kaikki muukin.

Poikkeuslaki valtionpäämiehen valitsemiseksi ilman vaaleja? Parempi kuin Neuvostoliitto. 90-luvun lama ja massatyöttömyys? Parempi kuin Neuvostoliitto. Aktiivimalli? Parempi kuin Neuvostoliitto. Cheek? Parempi kuin Neuvostoliitto.

Neuvostoliittopelottelun tarkoitus on selittää historiamme parhaaksi mahdolliseksi.

 

On yksi tieteiskirjallisuuden laji, jossa tämä historia-jossittelu yhdistyy scifi-genren pyrkimykseen miettiä jonkin epätodennäköisen tai mahdottoman tapahtuman todennäköisiä seurauksia. Kyseessä on vaihtoehtohistoria.

Vaihtoehtohistorioissa pohditaan ilman taka-ajatuksia, miten olisi käynyt, jos historiassa tämä yksi asia olisikin mennyt eri tavalla. Mitä jos Napoleon olisi onnistunut valloittamaan Venäjän? Mitä jos Jeesus olisikin ollut aikamatkustaja? Mitä jos rutto olisi keskiajan lopulla tappanut lähes kaikki eurooppalaiset? Amerikassa yleinen aihe on, mitä jos etelävaltiot olisivat voittaneet sisällissodan?

Yleensä minkään tapahtuman seuraukset eivät ole pelkästään hyviä tai huonoja, vaan yllättävät lukijan hienoilla oivalluksilla. Miten naapurimaat olisivat suhtautuneet etelävaltioiden voittoon? Olisiko orjuus jatkunut meidän päiviimme asti? Olisiko rock’n’rollia koskaan voinut syntyä?

Tätä ajatustapaa voi tietenkin soveltaa myös meidän historiaamme. Emme me oikeasti tiedä, mitä olisi tapahtunut, jos punaiset olisivat voittaneet sisällissodan. Mitä olisi tehnyt maassa oleva Saksan armeija? Lähtenyt kotiin? Tuskin. Olisiko vasemmisto heti luopunut itsenäisyydestä liittyäkseen sisällissotaa käyvään Neuvosto-Venäjään? Tuskin. Jos Suomi olisi ollut osa Neuvostoliittoa, olisiko sosialisti-imperiumin kehitys ollut tasan samanlainen kuin ilman Suomea? Tuskin. Olisiko Suomi ollut puolueeton toisessa maailmansodassa? Olisiko Aku Ankka saanut ilmestyä 50-luvulla Suomessa? Olisivatko 60-luvulla isänmurhaa tekevät radikaalit olleet tosi oikeistolaisia tai fasistisia?

Emme tiedä. Mutta voimme jossitella.

 

Olen viimeisen vuoden jossitellut yhdellä itsenäistymiseen ja sisällissotaan liittyvällä kysymyksellä.

Viime vuonna juhlimme itsenäisyyden juhlavuotta. Itsenäistymisvuosi 1917 koostuu tällaisista asioista: Maaliskuussa Venäjällä oli vallankumous, jossa tsaari vangittiin. Heinäkuussa Suomessa alettiin perustaa suojeluskuntia ja työväenkaarteja. Marraskuussa Lenin ja bolševikit kaappasivat Venäjällä vallan väliaikaiselta hallitukselta ja Suomessa oli yleislakko. Joulukuussa eduskunta julisti Suomen itsenäiseksi ja vaati venäläisjoukkoja poistumaan maasta.

Se oli hieno vuosi.

Aivan päinvastainen kuin sisällissodan vuosi 1918. Tammikuussa työväki päätti aloittaa vallankumouksen ja valloitti Helsingin. Helmikuussa senaatti pakeni Vaasaan ja Ruotsi miehitti Ahvenanmaan. Maaliskuussa senaatti liittoutui Saksan kanssa ja työväen kansanvaltuuskunta Neuvosto-Venäjän kanssa. Huhtikuussa saksalaiset valloittivat Helsingin ja kansanvaltuuskunta pakeni Viipuriin. Toukokuussa viimeiset punaiset antautuivat ja senaatti palasi saksalaisten miehittämään Helsinkiin. Lokakuussa saksalainen maakreivi valittiin Suomen kuninkaaksi ja marraskuussa työväen vallankumous syrjäytti Saksan keisarin. Joulukuussa maakreivi kieltäytyi kuninkuudesta ja Saksan armeija vetäytyi Helsingistä.

Kamala vuosi.

Kaksi hyvin dramaattista, mutta aivan erilaista toisiinsa mitenkään liittymätöntä vuotta aivan peräkkäin! Toista juhlitaan ja toista surraan. Melkoinen sattuma.

 

Mitä jos… Mitä jos kaikki olisi tapahtunut puoli vuotta aikaisemmin tai myöhemmin?

Vuosi alkaisi heinäkuusta 1917 ja päättyisi kesäkuuhun 1918. Samaan kahdentoista kuukauden ikkunaan sijoittuisivat suojeluskuntien ja työväenkaartien perustaminen, yleislakko, lokakuun vallankumous, itsenäisyysjulistus, sisällissota, Ruotsin, Venäjän ja Saksan armeijoiden miehitykset Suomessa ja keskitysleirit.

Vuosi alkaisi niin, että Suomen pääkaupunkia miehittävät venäläiset ja siellä on sosialistinen pääministeri. Vuoden lopussa Suomen pääkaupunkia miehittävät saksalaiset ja oikeistolainen pääministeri on juuri saanut heiltä luvan palata sinne. Hallitus puuhaa Suomea Saksan alusmaaksi ja hankkii saksalaista valtionpäämiestä.

Pääkaupunki olisi tämän vuoden keskellä ollut noin kuukauden verran Suomen hallituksen komentamien joukkojen hallussa. Välillä maassa on ollut kaksi hallitusta, joista kumpikaan ei ole uskaltanut mennä Helsinkiin.

Täyttyisivätkö tässä mielestämme itsenäisen valtion tunnusmerkit? Vai juhlisimmeko Suomen itsenäistymistä vasta tämän vuoden 16. 12.? Silloin tulee sata vuotta siitä, kun Saksan Itämeren divisioona piti lähtöparaatinsa ja poistui Suomesta.

Mitä jos katsoisimme historiaamme rehellisin silmin? Siinäkin olisi yksi asia, jossa voisimme olla parempia kuin Neuvostoliitto.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Veikka Lahtinen.

Rukoilen: Älä äänestä demareita

YK:n työntekijät kuvattiin 10. toukokuuta UNRWA:n entisen koulun raunioilla.

Kansanmurhasta huolimatta Euroopan tuki Israelille jatkuu

Noora Kotilainen.

Elämänpuolustajan soturikunnia

Lontoossa 1. kesäkuuta järjestetyssä mielenosoituksesa vaadittiin Venäjää palauttamaan Ukrainasta pois viedyt lapset. Kyltissä vaaditaan sodan lopettamista.

Miten rauha voitetaan reaalimaailmassa?

Uusimmat

Mielenosoitus Javier Milein hallitusta vastaan Buenos Airesin keskustassa helmikuussa. Mielenosoituksessa vastustettiin Milein rajuja uhkauksia feminismiä, HLBTIQ-yhteisöä ja sukupuolipolitiikkaa kohtaan. Nyt tulilinjalla ovat lisäksi journalistit.

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 
03

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
04

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
05

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään