KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Kun maa on korruptoitunut, kaiken voi ostaa: Parlamenttipaikan, tutkinnon, pääsyn leikkaukseen

Ukrainassa liiketoiminta, parlamentti ja politiikka kietoutuvat yhteen. Rahalla saa parlamenttipaikan vaikutusvallan ja samalla syytesuojan. Kuva Kiovasta.

Ukrainassa liiketoiminta, parlamentti ja politiikka kietoutuvat yhteen. Rahalla saa parlamenttipaikan vaikutusvallan ja samalla syytesuojan. Kuva Kiovasta. Kuva: All Over Press

Miten elää maassa, joka on läpikotaisin korruptoitunut? Korruptionvastaisen taistelun hitaus rassaa Ukrainassa vallankumouksen jälkeen muutoksiin uskonutta kansaa.

Tuula Kärki
18.6.2018 9.00

Ukraina

Ukraina itsenäistyi Neuvostoliitosta vuonna 1991.

Maassa koettiin niin sanottu Oranssi vallankumous vuonna 2004 presidentinvaalien epäselvyyksien johdosta.

Toinen vallankumous käytiin läpi vuonna 2014. Sitä edelsi se, että marraskuussa 2013 presidentti Viktor Janukovytš hylkäsi EU:n kauppa- ja yhteistyösopimuksen Venäjän mieliksi. Mielenosoittajat valtasivat pääkaupunki Kiovan kadut ja mielenosoitukset muuttuivat tammikuussa 2014 väkivaltaisiksi. Helmikuussa Janukovytš erotettiin ja toukokuussa valittiin presidentiksi Petro Porošenko.

Sitä seurasi Krimin kriisi, joka jatkuu yhä sotana Venäjää vastaan.

Ukrainan väkiluku on 45 miljoonaa.

Ukraina on korruptiotilastoissa samalla tasolla kuin Gambia, Sierra Leone, Iran ja Myanmar.

– Meidän ei pitäisi olla noin alhaalla, sanoo Anastasia Kozlovtseva Transparency Ukrainesta.

Ukraina sijoittuu korruptiota tarkkailevan Transparency International -järjestön läpinäkyvyyslistalla sijalle 130. Suomi on kolmas Uuden-Seelannin ja Tanskan jälkeen.

Kozlovtseva on työskennellyt Transparency Ukrainella jotakuinkin siitä lähtien, kun se vallankumouksen jälkeen viisi vuotta siten perustettiin. Hän vastaa kansainvälisistä suhteista.

Vallankumousta seurasi muutosprosessi monella sektorilla. Koulutusta, eläkejärjestelmää ja terveydenhuoltoa on uudistettu. Pankkisektorin puhdistus on onnistunut erityisen hyvin ja valtionyhtiöiden yksityistäminenkin on käynnistynyt.

Samaan aikaan korruptiolle tuli uutta tilaa. Se yhdessä maanomistuksen epämääräisyyden kanssa ovat keskeisiä ongelmia, ja muutoksen hitaus on ollut monelle pettymys.

Se näkyy esimerkiksi kyselytutkimuksissa, joilla ennustellaan vuoden kuluttua pidettävien presidentinvaalien tulosta. Istuvan presidentin Petro Porošenkon kannatus on alle kymmenen prosenttia.

– Kansa on menettämässä uskonsa muutokseen, sanoo varapäätoimittaja Olga Rudenko Kyiv Post -lehdestä.

– Neljä vuotta on odotettu, että säännöt muuttuvat, mutta muutosta ei näy.Tunnelmaa määrittää pettymys.

Tunnelmaan vaikuttaa myös se, että Ukraina on sotaa käyvä maa. Bruttokansantuotteesta kuusi prosenttia menee sotimiseen. Kehitys junnaa paikallaan.

– Hallitus käyttää sotaa selityksenä sille, miksi uudistuksia ei tapahdu, Rudenko sanoo.

Venäjän vastainen sota on vaatinut 10 400 kuolonuhria, joista iso osa on siviilejä. Nyt on meneillään asemasotavaihe, mutta kuolonuhreja tulee viikoittain.

ILMOITUS
ILMOITUS

Syyllinen ei ole joutunut vastuuseen

Transparency Ukraine tekee nyt työtä erityisesti paikallishallinnon korruptiota vastaan. Kozlovtsevan mukaan paikallistasolla on aiempaa enemmän rahaa ja valtaa, joten korruptiotakin esiintyy entistä enemmän. Korruptio on vanha perinne. Nyt kuitenkin ihmiset ovat aiempaa kiinnostuneempia korruptiosta.

– Tavoite on, että he käsittävät, mitä korruptio on ja tunnistavat sen. Paikallistasonkin korruptio on korruptiota. Sekin on korruptiota, jos sinä otat lahjuksia, ei vain se, että joku varastaa valtion budjetista, Kozlovtseva sanoo.

– Neuvostoaikoina oli sopimatonta sanoa, että naapuri on korruptoitunut.

Maassa on perustettu useita korruptionvastaisia elimiä. Kozlovtsevan mukaan esimerkiksi huipputason korruptioon keskittynyt organisaatio on saanut aikaan hyviä tuloksia.

– Ongelma on se, että tulokset jäävät pimentoon, koska koko systeemi on yhä aika korruptoitunut eivätkä syylliset joudu vastuuseen teoistaan.

Tärkein eli korruptionvastainen tuomioistuin on puuttunut näihin päiviin asti. Tämän viikon maanantaina presidentti Petro Porošenko vihdoin allekirjoitti lain tuomioistuimen perustamisesta, mikä lisää luottamusta korruption vastaista työtä tekevien joukossa.

– Sen toiminta osoittaisi kansalaisille, että taistelu korruptiota vastaan tuottaa tulosta. Nyt korruptoituneet henkilöt siirtyvät toiseen maahan ja jatkavat elämäänsä onnellisina.

Ääniä myydään, listapaikkoja ostetaan

Korruptio tulee vastaan kaikilla tasoilla.

Yksi Transparency Ukrainan tavoite on monitoroida puolueiden rahoitus. Se tulee paljolti Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen rikastuneilta oligarkeilta, joilla on tiukka yhteys puolueisiin.

– Olisi tärkeää tietää, ketkä todellisuudessa ovat rahoituksen takana. Nyt kovin monet ihmiset eivät lahjoita rahaa suoraan puolueille.

Ehkä tilanne muuttuu elinaikanani.

Iso ongelma on maan vaalijärjestelmä, joka perustuu listavaaliin. Listan kärjestä voi ostaa paikan, ja jos tulee valituksi, samalla tuli ostaneeksi syytesuojan, jonka kansanedustajuus tuo tullessaan Ukrainassa. Epävirallisten tietojen mukaan listan kärkipäähän pääseminen maksaa miljoonia euroja. Puolue voi lisäksi muuttaa ehdokkaiden järjestystä listalla vaalin jälkeen.

Silti äänestysprosentti liikkuu 60 ja 70 välillä.

– Eniten äänestävät eläkeläiset ja vanhat ihmiset. He voivat myydä äänensä.

Oligarkit omistavat myös suurimman osan ukrainalaisesta mediasta, vaikka useimmat mediat ovat taloudellisesti kannattamatonta.

Ukrainassa on myös oligarkeista riippumattomia puolueita.

– Ne eivät ole päässeet vielä parlamenttiin, mutta paikallistasolla niiden edustajia on jo valittu. Nyt on jo ehkä enemmän aktiivisia ihmisiä, jotka yrittävät ymmärtää, mitä tapahtuu, ja on toivoa tulevaisuuden suhteen, Kozlovtseva sanoo.

Lahjuksia, plagiointia

Kun kasvaa korruptioon, sitä ei tunnista.

– Opiskelin Liettuassa ja minulla oli suomalainen ystävä. Kerroin hänelle kopioineeni kirjallisessa tehtävässä sen sijaan, että olisin kirjoittanut itse. Hän sanoi, että ei voi enää täysin luottaa minuun, Kozlovtseva paljastaa.

Hän arvioi, että Ukrainassa 95 prosenttia opiskelijoista tekee samaa kuin hän Liettuassa.

– Sitä tapahtuu niin koulussa kuin yliopistossa ja opettajat sietävät petkutusta hyvinkin yleisesti. Sitä on vaikea tutkia ja toisaalta yliopistoissa tehtävät ovat kohtuuttoman vaikeita suhteessa saatuun ohjaukseen ja tehtäville annettuun aikaan.

– Systeemi kannustaa petkuttamiseen. Korruptio on rakennettu systeemiin. Jos siitä rankaistaisiin, sitä varmastikin tapahtuisi vähemmän, Kozlovtseva uskoo.

Myös palkkataso ajaa ottamaan vastaan lahjuksia. Esimerkiksi lääkärin palkka on 200–300 euroa kuukaudessa.

– Se ei riitä perheen elättämiseen. Niinpä täällä rohkaistaan potilaita antamaan terveydenhuollossa rahaa ilman kuittia, ja melkein kaikki tekevät niin saadakseen palvelua.

– Sinua kohdellaan huonommin, jos et maksa. Jumiudut ehkä väärään leikkausjonoon.

Kozlovtseva opiskeli talous- ja hallintotieteitä Liettuassa.

– Halusin palata Ukrainaan ja tehdä bisnestä. Mutta ymmärsin sen olevan mahdotonta, jos korruptio ei vähene. Niinpä valitsin korruption vastaisen, hän kertoo.

Hän pitää työstään, muttei odota nopeita tuloksia.

– Edessä on vielä pitkä taistelu. Mutta ehkä tilanne muuttuu elinaikanani. Ehkä jotkut keskeiset asiat muuttuvat jo kymmenessä vuodessa ainakin pienten yritysten osalta.

Ukraina himoitsee kansainvälisiä sijoituksia, mutta korruptio haittaa sijoitusten saamista, vaikka EU:n ja Ukrainan vapaakauppasopimus on kuitenkin lisännyt niiden välistä kauppaa jo 25 prosenttia.

Ulkomaisten yritysten on muutenkin vaikea asettua ukrainalaiseen liiketoimintaympäristöön. Verotus on sekava, oikeuslaitos arvaamaton ja turvallisuuspalvelu voi sekaantua yritysten asioihin. Toisaalta tarjolla on hyvä sijainti ja koulutettua työvoimaa.

Päämäärä on päästä normaaliin länsimaiseen liike-elämämalliin oligarkkien käytännössä kontrolloimien valtionyhtiöiden sijaan. Suomen Kiovan-lähetystön tietojen mukaan ulkomaiset investoinnit ovat nykyisin noin 3–4 miljardia euroa, mutta summan pitäisi olla kaksin- tai kolminkertainen, jotta maa kehittyisi.

Koskaan ei voi olla varma

Olga Rudenkon mukaan toimittajana on helpompi olla kuin viisi vuotta sitten. On sananvapaus, kansalaistoimintaa ja aktivisteja, ja myös parlamentaarista keskustelua. Tietoa on saatavilla, rekistereitä on avattu.

– Mutta sananvapaus ei ole ihan todellista, koska samaan aikaan on tapahtunut kolme toimittajamurhaa, hän sanoo.

Tapaukset ovat selvittämättä ja Rudenko arvelee, että tutkintaa on sabotoitu.

– En epäile, että olisin vaarassa, mutta tutkivat toimittajat eivät ikinä voi olla varmoja turvallisuudestaan Ukrainassa.

Hänen mukaansa iso ongelma on myös se, että ukrainalaisessa journalismissa median ulkopuolelta maksetaan jutuista toimittajille.

– Se on hyvin yleistä, Rudenko sanoo.

Kyse voi olla vaikkapa myönteisestä jutusta, joka koskee jotain poliitikkoa.

Ukraina

Ukraina itsenäistyi Neuvostoliitosta vuonna 1991.

Maassa koettiin niin sanottu Oranssi vallankumous vuonna 2004 presidentinvaalien epäselvyyksien johdosta.

Toinen vallankumous käytiin läpi vuonna 2014. Sitä edelsi se, että marraskuussa 2013 presidentti Viktor Janukovytš hylkäsi EU:n kauppa- ja yhteistyösopimuksen Venäjän mieliksi. Mielenosoittajat valtasivat pääkaupunki Kiovan kadut ja mielenosoitukset muuttuivat tammikuussa 2014 väkivaltaisiksi. Helmikuussa Janukovytš erotettiin ja toukokuussa valittiin presidentiksi Petro Porošenko.

Sitä seurasi Krimin kriisi, joka jatkuu yhä sotana Venäjää vastaan.

Ukrainan väkiluku on 45 miljoonaa.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Maailman peltomaita uhkaa laaja huonontuminen.

Kolmasosa maailman viljelymaasta on heikentynyt entisestään – multatohtorit levittävät tietoa maaperän hyvinvoinnista

Kaasuliekki valtio-omisteisen öljy-yhtiö Pemexin kaasulähteellä Reforma Escolínin kaupungissa. Alueella pumpataan kaasua yli sadasta lähteestä, ja useista niistä purkautuu kaasua, joka vaarantaa paikalliset asukkaat ja heidän omaisuutensa.

Meksikon kaasuvuodoille ei näy loppua

Kadut tulvivat Bangladeshin pääkaupungissa Dhakassa viime syyskuussa.

Liian vähän liian myöhään – millainen maailma on vuonna 2050?

Etelä-Intian Karnatakassa viljelijät opiskelevat uusia viljelytekniikoita selvitäkseen ilmastonmuutoksen tuottamista epävarmoista säistä.

Kogilgerin kylässä Etelä-Intiassa viljelijät sopeutuvat muuttuvaan ilmastoon

Uusimmat

Ulkoministeriön kansliapäällikkö Jukka Salovaara, liikenne- ja viestintäministeriön kansliapäällikkö Minna Kivimäki, valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Juha Majanen ja opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoinen (oik.) esittelivät Mahdollisuudet Suomelle -asiakirjaa Helsingissä.

”Taloudellinen eriarvoisuus vaikuttaa merkittävällä tavalla elinikään” – Kansliapäälliköt painottavat puheenvuorossaan eriarvoisuuden ennaltaehkäisyä

Jussi Saramo

Kohti perustuloa? Nyt voi allekirjoittaa vetoomuksen

Maailman peltomaita uhkaa laaja huonontuminen.

Kolmasosa maailman viljelymaasta on heikentynyt entisestään – multatohtorit levittävät tietoa maaperän hyvinvoinnista

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Sopu syntyi, Teollisuusliiton pitkät neuvottelut päättyivät kahden vuoden sopimukseen – ”Pöydässä oli muitakin mukana”

 
02

Lakot alkoivat ja lisää tulee, koska työnantajat eivät ole valmiita sopimaan

 
03

Hallitus lupasi kääntävänsä politiikan suunnan – Pysyviä parannuksia on tehty, mutta vasemmiston pitää silti vaatia enemmän

 
04

Kokoomuksen indeksijarru kasvattaisi eläkeläisköyhyyttä ja tuloeroja, varoittaa Eläkeläiset ry

 
05

Julma H räppää unohdettujen todellisuudesta: ”Ei kukaan kuuntele niitä, ei ketään kiinnosta”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Työtaistelut avasivat Teollisuusliiton neuvottelupöydän lukon – ”Näillä työtaisteluilla oli valtava merkitys, että saimme tämän homman liikkeelle”

06.02.2023

Häikäilemätön nainen on uusi trendi pohjoismaisissa dekkareissa – Jeanette Bergenstavin esikoinen toimii siinä puolittain

05.02.2023

Sopu syntyi, Teollisuusliiton pitkät neuvottelut päättyivät kahden vuoden sopimukseen – ”Pöydässä oli muitakin mukana”

05.02.2023

Meksikon kaasuvuodoille ei näy loppua

05.02.2023

Lapsiköyhyyden pitkät jäljet näkyvät – ”Eniten hyötyä olisi arjen tukemisesta”

05.02.2023

Sunnuntaivieras: Huolipuhe on vallankäyttöä

05.02.2023

Vaalipiirianalyysi: Kansanedustajan paikka vasemmistoliitolle Kaakkois-Suomessa on kevään vaaleissa epätodennäköistä, vaan ei mahdotonta

05.02.2023

Maksuton korkeakoulutus: missä mennään? – ”On syytä pelätä, että lukuvuosimaksut saattavat ilmestyä suomalaisiin korkeakouluihin hyvinkin äkillisesti”

04.02.2023

Liian vähän liian myöhään – millainen maailma on vuonna 2050?

04.02.2023

Uusimmat podcastit

KU:n Kaikki Uusiksi -podcastissa kahden jakson viikko!

03.02.2023

KU:n Kaikki Uusiksi -podcastissa keskusteltiin vasemmiston tulevaisuudesta ja tulevaisuuden vasemmistosta

30.01.2023

Kaikki Uusiksi-podcastissa fiilistellään viikonlopun Vasemmistoristeilyä ja puntaroidaan eduskuntavaalien asetelmia

13.01.2023
ILMOITUS
ILMOITUS

KU logo



  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Digilehden tai näköislehden aktiivinen tilaaja! Tunnuksesi on siirretty uuteen järjestelmään. Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään