KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Oikeiston linjariita uhkaa Saksan puoluejärjestelmää

Sisäministeri Horst Seehofer saapumassa hallituksen kokoukseen keskiviikkona.

Sisäministeri Horst Seehofer saapumassa hallituksen kokoukseen keskiviikkona. Kuva: Lehtikuva/John Macdougall

Saksan oikeiston jo varsin pitkään jatkunut eripura poliittisesta linjasta on viime kuukausina kärjistynyt kiistaksi pakolaispolitiikasta. Äärimmilleen kiristyessään se saattaa lopettaa oikeistopuolueiden yhteistyön, hajottaa liittohallituksen ja mullistaa koko puoluejärjestelmän.

Jorma Hentilä
28.6.2018 14.02

Vastapooleina kiistassa ovat liittokansleri Angela Merkel (CDU) ja sisäministeri Horst Seehofer (CSU). Kiistan ytimessä on Seehoferin 63-kohtainen maahanmuutto-ohjelma ja erityisesti yksi sen kohta, jota Merkel ei hyväksy.

Seehofer uhkaa toteuttaa menettelyn, jolla Saksan rajalta käännytetään välittömästi turvapaikanhakija, joka on jo rekisteröity toiseen maahan. Merkelin mukaan Saksan ei pidä ryhtyä yksipuolisiin toimiin. Hän katsoo, että pakolaispolitiikkaan pitää löytää eurooppalainen ratkaisu.

Seehofer on antanut Merkelille aikaa ensi viikon alkuun, johon mennessä ratkaisun pitäisi löytyä. Muussa tapauksessa käännytykset alkavat.

ILMOITUS
ILMOITUS
CDU:n johto on kutsuttu koolle sunnuntaiksi.

EU-maiden päämiesten kokouksen tänään torstaina ja huomenna perjantaina pitäisi saada aikaan ratkaisu, joka kelpaa Seehoferille. Mitään mullistavaa ei kuitenkaan ole odotettavissa. Jo kolme vuotta on yritetty saada aikaan EU:n yhteistä turvapaikkapolitiikkaa, onnistumatta.

Käsitellessään torstaina aamupäivällä Saksan liittopäivillä EU-huippukokouksen teemoja Merkel totesi, ettei turvapaikkapolitiikasta ole erimielisyyksien vuoksi saatavissa aikaan kokonaisratkaisua. Aikaisemmin hän on ilmaissut pyrkivänsä turvapaikanhakijoiden palauttamisessa kahdenvälisiin ratkaisuihin joidenkin maiden kanssa. Ranskan kanssa asiasta on jo sovittu.

Linjaerimielisyyksillä pitkä tausta

Natsi-Saksan raunioille perustettiin eri puolille läntisiä miehitysvyöhykkeitä kristillisiä puolueita, jotka pian yhdistyivät kristillisdemokraattiseksi unioniksi (CDU). Vain Baijerissa perustettu kristillissosiaalinen unioni (CSU) jäi ulkopuolelle.

CDU ja CSU ovat 70 vuoden ajan muodostaneet yhteisen liittopäiväryhmän. CDU ei ole ulottanut toimintaansa Baijeriin, ja CSU puolestaan on pysytellyt sen rajojen sisällä.

Katolinen kirkko on Baijerissa vahva. Katolilaisuus on vuosikymmenet leimannut CSU:ta. Mutta kuta pohjoisemmaksi Saksassa tullaan, sitä näkyvämpi on evankelisten maakirkkojen, protestanttisuuden vaikutus. Se näkyy myös CDU:ssa.

CSU on erityisesti arvokysymyksissä CDU:ta konservatiivisempi, mikä on vuosien varrella johtanut erimielisyyksiin muun muassa perhepolitiikasta ja uskonnon asemasta politiikassa. Näkemyserot ovat parin viime vuosikymmenen aikana kasvaneet CDU:ssa tapahtuneen muutoksen seurauksena.

Unkarin pääministerin Viktor Orbánin ja Itävallan liittokanslerin Sebastian Kurzin läheiset suhteet Seehoferiin ja Baijerin pääministeriin Markus Söderiin kuvaavat hyvin linjaeroja, ovathan sekä Orbán että Kurz näkyviä Merkelin arvostelijoita.

Merkel on uudistanut CDU:n

Liittokansleri Konrad Adenauerin ajoista saakka CDU oli hyvin miehinen puolue aina 1990-luvulle. Kovin monia naisia ei päässyt nousemaan näkyville paikoille. Kun liittokansleri Helmut Kohl otti vuonna 1991 Angela Merkelin liittohallitukseen nais- ja nuorisoasiain ministeriksi, hän toistuvasti tytötteli Merkeliä.

Puolueen sisällä kupli jo 1960-luvun lopulla, mutta varsinaisesti muutos lähti liikkeelle Merkelin tultua valituksi puoluesihteeriksi 1998. Sitä vauhditti liittokansleri Kohlin kaatuminen puoluerahoitusta koskeneiden sotkujen vuoksi. Lisäksi Wolfgang Schäuble joutui luopumaan puolueen puheenjohtajuudesta.

Puoluesihteerinä Merkel otti päävastuun puolueen siivoamisesta ja arvostuksen palauttamisesta. Hänet valittiin puheenjohtajaksi vuonna 2000.

Merkel on johtanut puolueen uudistumista ja vienyt puoluetta vasemmalle. CDU on joissakin asioissa työntynyt sosiaalidemokraattien (SPD) tontille ja vienyt siltä kannattajia. Toisaalla konservatiivisemmat jäsenet ja kannattajat ovat alkaneet tuntea vierautta.

Ensimmäistä kertaa Saksan historiassa on unionipuolueiden oikealle puolelle syntynyt vakavasti otettava puolue, Alternative für Deutschland (AfD). Tämä Vaihtoehto Saksalle -puolue syö molempien unionipuolueiden kannatusta.

Kiista pakolaispolitiikasta kytkeytyy osaksi CDU:n ja CSU:n välisiä linjaerimielisyyksiä, jotka näyttävät laajentuvan yhä useammalle yhteiskuntapolitiikan alueelle.

CSU pelkää asemansa menettämistä

CSU on hallinnut Baijeria käytännössä koko toisen maailmansodan jälkeisen ajan. AfD on nyt noussut sen uhkaajaksi. Ensi lokakuussa ovat edessä maapäivävaalit.

Viime vuoden liittopäivävaaleissa CSU sai 44,2 prosenttia Baijerin äänistä ja menetti 9,8 prosenttiyksikköä. AfD puolestaan nosti kannatustaan 8,3 prosenttiyksikköä ja sai tulokseksi 10,5 prosenttia. Näillä luvuilla CSU olisi menettänyt enemmistönsä maapäivillä.

Puolue pyrkii tekemään kaikkensa torjuakseen AfD:n uhkaa. Pakolaispolitiikka on siinä oivana aseena. Sen kytkeytyminen taisteluun AfD:tä vastaan tekee Seehoferille vaikeaksi perääntyä ja suostua mahdolliseen kompromissiin tai jopa luopua turvapaikanhakijoiden käännytysaikeista.

Uhrataanko puoluejärjestelmä?

Horst Seehofer vakuutti tv-haastattelussa keskiviikkoiltana, ettei tiedä ketään, joka olisi kaatamassa Angela Merkeliä ja liittohallitusta. Hän sanoi kykenevänsä keskustelemaan Merkelin kanssa ja uskoi ratkaisun löytyvän. Toisaalta kuitenkin hän on puolueen sisäisessä palaverissa tokaissut, ettei voi ”tuon naisen kanssa enää työskennellä”.

CSU:n liittopäiväryhmän vetäjä Alexander Dobrindt on puolestaan toistanut julkisuudessa, että hallituksen kaatuminen on mahdollista ja ettei se ole ongelma.

Merkel ja Seehofer ovat sopineet, että Merkel soittaa heti huippukokouksen jälkeen perjantaina ja kertoo, mihin on päädytty. Sen jälkeen CSU:n johto kokoontuu käsittelemään tilannetta. CDU:n johto on kutsuttu koolle sunnuntaiksi.

Seehofer on saattanut itsensä melkoiseen pinteeseen. Varsin selvää on, ettei EU-huippukokouksessa synny ratkaisua, joka vastaisi hänen alkuperäisiä tavoitteitaan. Vaihtoehdoiksi näyttävät muodostuvan joko perääntyminen tai liittohallituksen ajaminen kriisiin.

Jos Seehofer määrää käännyttämisten aloittamisen vastoin Merkelin suostumusta, Merkel voi erottaa Seehoferin sisäministerin tehtävästä. Silloin myös muut CSU:n ministerit jättävät hallituksen. Liittohallitus kaatuu tai sitten Merkel jatkaa vähemmistöhallituksen johdossa tai onnistuu täydentämään hallitusta vihreillä.

Varsin varmana seurauksena olisi CDU:n ja CSU:n yhteistyön päättyminen. CDU muodostaisi nopeasti oman organisaationsa Baijeriin, ja siitä tulisi CSU:n kilpailija.

Tällainen kehityskulku mullistaisi Saksan puoluejärjestelmän. Seuraukset eivät koskisi vain Saksaa, vaan heijastuisivat myös EU:n tasolle.

Jos tämä uhka muodostuu todelliseksi, on mitä todennäköisintä, että liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier yrittäisi estää tällaisen kehityksen, toimihan hän nykyisen liittohallituksen kätilönä.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

Zimbabwelainen pienviljelijä Migren Matanga hirssipellollaan.

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump saapui Naton huippukokouksen lopuksi järjestettyyn lehdistötilaisuuteen.

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

Uusimmat

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

Zimbabwelainen pienviljelijä Migren Matanga hirssipellollaan.

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
02

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

 
05

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025

33-vuotias vasemmistolainen on vahvoilla New Yorkin seuraavaksi pormestariksi – Näin KU:n toimitus analysoi tilannetta

26.06.2025

Vasemmistoliitto kiittää Helsingin kunnianhimoista ilmastotavoitetta: Päästöt 85 prosenttia alas viidessä vuodessa

26.06.2025

Orpon hallitus leikkaa erityisesti nuorilta: Varsinkin opiskelijat ovat köyhtyneet

25.06.2025

Pääkirjoitus: Kyse on kokonaisturvallisuudesta – Kuolleella planeetalla ei tehdä mitään ohjuksilla, miljardiomaisuudella ja velattomalla julkisella taloudella

25.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään