KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

Pienituloinen tinkii ruuasta

Kun suurin osa tuloista kuluu ravintoon, muusta kulutuksesta ei juuri ole mahdollista tinkiä.

Kun suurin osa tuloista kuluu ravintoon, muusta kulutuksesta ei juuri ole mahdollista tinkiä. Kuva: Lauri Hannus

Perusturva riittäisi, jos siitä joutuisi kustantamaan vain sen, mitä laissa säädetään.

Kansan Uutiset
29.8.2018 14.51

Toimeentulotuen perusosan tarkoitus on kattaa perusturvan varaan joutuneen kotitalouden välttämättömät päivittäiset menot.

Tilastokeskuksen selvityksen perusteella perusosa riittäisi kattamaan jopa keskituloisen kotitalouden välttämättömät päivittäismenot jos se käytettäisiin kokonaisuudessaan niihin hyödykkeisiin, mihin se on tarkoitettu.

Lapsiperheet ja pienituloiset kuitenkin tinkivät päivittäisistä menoistaan kustantaakseen muuta kulutusta. Rahareikiä voivat olla esimerkiksi koti tai auto, joista ei voida tai haluta luopua, vaikka tulot eivät riittäisi.

ILMOITUS
ILMOITUS
Pelkästään ruokamenot ovat hyväosaisilla lähes kaksinkertaiset perusturvalla eläviin verrattuna.

Kohtuullisen elämän kustannukset

Perusturvan varaan joutuvan tulisi pystyä ylläpitämään elintasoa, joka ei liiaksi poikkea väestön vallitsevasta tasosta. Vuonna 2016 kohtuullisen elintason hinnaksi asetettiin 485 euroa eli yksinasuvan toimeentulotuen perusosan verran.

Lisäksi tukea myönnetään tarpeen mukaan kohtuullisiin asumismenoihin, sairaanhoitokuluihin ja lasten päivähoitomaksuihin.

Vajaalla 500 eurolla kuukaudessa yksinasuvan tulisi siis pystyä syömään ja vaatettamaan itsensä, huolehtimaan kodista ja henkilökohtaisesta hygieniasta, liikkumaan, harrastamaan, pitämään yllä sosiaalisia suhteita ja pysymään ajan tasalla ajankohtaisista asioista.

Perusturvan tulisi kattaa myös muut päivittäismenot.

Lähes puolet kuluu ruokaan

Ravinto on selvästi arjen suurin menoerä. Vaikka sen osuus kokonaismenoista onkin laskenut tasaisesti viimeisten 30 vuoden ajan, edelleen lähes puolet päivittäismenoista kuluu ruokaan.

Vaatteisiin ja polttoaineisiin kuluu keskimäärin yhtä paljon rahaa eli noin kymmenesosa arjen kuluista.

Muita sekalaisia menoja koituu monista arkisista tarpeista kampaajamaksuista talouspaperiin, eniten kuitenkin kuluu leluihin, peleihin sekä harrastus- ja urheilutarvikkeisiin.

Loput käytetään muihin perusasioihin kuten tietoliikenteeseen, harrastuksiin, henkilökohtaisiin terveys- ja hygieniatuotteisiin sekä paikallisliikenteeseen.

Hyvätuloinen kuluttaa arkena kaksi kertaa enemmän kuin pienituloinen

Hyvätuloisimmilla kuluu päivittäismenoihin yli kaksinkertainen summa pienituloisiin verrattuna. Pelkästään ruokamenot ovat hyväosaisilla lähes kaksinkertaiset perusturvalla eläviin verrattuna. Harrastuksiin hyvätuloiset käyttävät jopa neljä kertaa pienituloisia enemmän.

Polttoaineisiin ja sanomalehtitilauksiin hyvätuloisimmat käyttävät noin kolminkertaisen summan kuukausittain.

Lähimmäksi hyvätuloisten arkikulutusta pienituloiset yltävät tietoliikennekuluissa, jotka ovat heillä ”vain” 30 prosenttia pienemmät.

Tuskin kukaan ajattelee, että elämä perusturvan varassa olisi leveää.

Kun perherakenteen perusteella muodostettua laskennallista toimeentulotuen perusosan määrää verrataan toteutuneeseen päivittäiskulutukseen eri tuloryhmissä, tuen määrä ylittää selvästi alempien tuloluokkien todellisten päivittäismenojen määrän. Vasta keskituloiset kuluttavat arjessa suurin piirtein sen, mitä lainsäätäjä on katsonut tarpeelliseksi tasoksi, ja vain ylimmässä tuloluokassa päivittäismenoihin kuluu selvästi enemmän.

Lapsettomat parit käyttävät päivittäishyödykkeisiin enemmän kuin lainsäätäjä on arvioinut tarpeelliseksi tasoksi, mutta lapsiperheet ja etenkin yksinhuoltajat kuluttavat niihin selvästi vähemmän.

Mihin tingityt rahat kuluvat?

Etenkin pienituloiset ja lapsiperheet joutuvat tinkimään päivittäismenoista selviytyäkseen muista kuluistaan. Näin ainakin, jos toteutunutta kulutusta verrataan laissa arvioituihin tarpeellisiin päivittäismenoihin. Syitä voi olla useita.

Ensinnäkin on huomattava, että tarkastelussa ei ole eritelty kotitalouksia, jotka ovat todellisuudessa saaneet toimeentulotukea. On mahdollista, että päivittäiskulutuksesta tingitään, koska tulot eivät yllä laissa kohtuulliseksi arvioidulle tasolle. Jos etuuksia ei hyödynnetä täysimääräisesti, tulot voivat jäädä alle minimitoimeentuloksi katsotun määrän.

Päivittäiskulutuksen ohella suurin menoerä on asuminen. Vuokralla asuminen on selvästi yleisintä alimmassa tuloluokassa, jossa vuokria maksetaan kymmenkertainen määrä ylimpään tuloluokkaan verrattuna. Muut asumiskulut kuten sähkö- ja vesimaksut vievät myös merkittävän osan kulutusmenoista.

Asumismenoihin myönnetään tukea erikseen, mutta vain kohtuulliseksi katsottuun rajaan asti ja ylimenevä osa jää kotitalouden kontolle.

Rahaa kuluu myös auton kunnossapitoon, vakuutuksiin ja matkustamiseen. Alimmassa tuloluokassa näihin menoihin kuluu vain neljännes siitä, mitä ylimmässä tuloluokassa, mutta siitä huolimatta ne vievät merkittävän osan pienituloisen varoista.

Myös nautintoaineet ja pelaaminen vievät taloudellisia resursseja. Alimmassa tuloryhmässä niihin kuluu suhteellisesti eniten rahaa.

Lisäksi on vielä muistettava, että lainanlyhennyksiä ei lueta kulutusmenoihin, joten selvittämättä jää, onko kulutusluotoilla ja pikavipeillä näkyvää vaikutusta. Kulutusluottojen lyhennykset pienentävät kulutusmahdollisuuksia, jolloin jostain on tingittävä.

Toimeentulotuen perusosa riittäisi, mutta miten on muun sosiaaliturvan laita

Suomen sosiaaliturva on tunnetusti monimutkainen järjestelmä, jonka kokonaisuutta on vaikea hallita. Kun turvaverkkoa korjataan yhdestä kohdasta, seurauksena saattaa olla odottamaton ongelma toisaalla.

Järjestelmän yksinkertaistamista on yritetty esimerkiksi Sata-komitean toimesta viime vuosikymmenellä ja perustulokokeilun avulla parastaikaa.

Heinäkuussa Yhteisvastuun Nälkä-teemalla järjestetty kirjoituskilpailu herätti keskustelua. Kilpailuun osallistunut mieshenkilö kertoi toimeentulotuen perusosan riittävän hyvin hänen päivittäisiin menoihinsa. Monet olivat asiasta jyrkästi eri mieltä. Tuskin kukaan ajattelee, että elämä perusturvan varassa olisi leveää.

Selvitys tukee näkemystä, jonka mukaan toimeentulotuen perusosa on riittävällä tasolla, mutta vain silloin, jos raha voidaan käyttää kokonaisuudessaan siihen, mihin se on tarkoitettu eli päivittäismenoihin.

Näyttää kuitenkin siltä, että suuri osa kotitalouksista joutuu tinkimään arkimenoistaan kustantaakseen muita kulujaan.

Avoimeksi jää kysymys siitä, löytyykö aukko jostain muualta sosiaaliturvasta, esimerkiksi korvattavien asumiskulujen ylärajoista? Entä ajaako auton välttämättömyys harvaan asutuilla seuduilla ihmisiä ongelmiin? Osaavatko ihmiset hyödyntää sosiaaliturvaa ja oikeuksiaan riittävästi?

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

Noora Kotilainen on sotaa, militarismia, kriisejä ja kärsimystä työssään käsittelevä valtiotieteilijä ja historian tutkija, joka käsittelee kolumneissaan aikaamme leimaavia synkkiä ja väkivaltaisia ilmiöitä.

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

Uusimmat

Kristiinankaupungin mysteerit jäävät taka-alalle, kun Kaisu Tuokko keskittyy täysillä Eevin ja Matsin hankalaan suhteeseen.

Kaisu Tuokon Valhe ei ole dekkari, vaan suhdepuuroa

Adoptioon kaapatun Sarah Kanferin äiti Eusebia Portillo ja hänen tyttärensä, Sarahin sisko Rosa María Portillo kodissaan El Salvadorissa.

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

María Ysabel Cedano (vas.) osallistuu mielenosoitukseen Limassa vaatien oikeutta ja korvauksia pakkosteriloinnin uhreille. Cedano on Cecilia Ramosin omaisia edustavan järjestön asianajaja Amerikkojen välisessä ihmisoikeustuomioistuimessa.

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

Kuvituskuvassa nuori perhe Havannan Ramón González Coro -äitiys- ja lastensairaalan edustalla.

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

 
02

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

 
05

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

13.07.2025

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

12.07.2025

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

09.07.2025

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

08.07.2025

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

07.07.2025

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään