Ensi vuonna Suomeen rakennetaan ensimmäiset kaupalliset 5G-verkot. Testiverkkoja jo on, myös ensimmäiset päätelaitteet tulevat vähitellen kuluttajamarkkinoille. Valtioneuvosto huutokauppaa lupia 5G-verkkojen rakentamiselle tänä vuonna.
Miten 5G näkyy arjessa, viestintäneuvos Sini Wirén liikenne- ja viestintäministeriöstä?
– Vähitellen 5G on osa laajempaa esineiden internetiä, jossa laitteet keskustelevat keskenään. 5G mahdollistaa esimerkiksi älypuhelimien paremmat yhteydet, paremman kuvanlaadun sekä sujuvamman sovellusten käytön.
Vähitellen 5G on osa laajempaa esineiden internetiä, jossa laitteet keskustelevat keskenään.
– 5G:n on myös arvioitu tuovan monia uusia palveluja esimerkiksi älyliikenteeseen, teollisuuteen ja terveydenhuoltoon.
Miten esimerkiksi jääkaappi keskustelee?
– Tulevaisuudessa jääkaappi kenties pitää lukua elintarvikkeista ja niiden viimeisestä päiväyksestä ja kertoo niistä kännykkään. Yhdessä kännykkäsovelluksen kanssa se voi suositella, mitä olemassa olevista elintarvikkeista voi valmistaa.
– Loppujen lopuksi lähes mikä tahansa esine voi tulevaisuudessa olla 5G-päätelaite.
Miten liikenne muuttuu?
– Automaatio ja sen myötä turvallisuus lisääntyy. Kuljettajaa ei välttämättä tarvita, kun autot keskustelevat keskenään, havaitsevat esteet sekä vastaavat liikenteen nopeuden muutoksiin. Suomen Aurora-älytiellä tutkitaan näitä asioita.
– Jo nyt muutamat automallit varoittavat esimerkiksi edessä olevasta jalankulkijasta sekä kaistamerkinnän ylittämisestä. Varoitukset tulevat ruutuun tai ikkunalasiin.
– Kuljettaja saa tietoa esimerkiksi tien varrella olevista palveluista.
Mikä on Aurora-älytie?
– Muoniossa valtatie 21:n varrella Aurora-älytie-hankkeessa tutkitaan automatisoitua liikennettä pohjoisen sääolosuhteissa. Liikenneviraston hanke tuottaa tietoa, miten esimerkiksi robottiauto navigoi lumen peittämässä maisemassa. Testitie on 10 kilometrin mittainen.
Muuttuuko hoitotyö?
– Etäterveydenhoito on mahdollista esimerkiksi paremman videoyhteyden vuoksi. Tosin etähoito edellyttää, että asiakkaan luona on sopiva päätelaite sekä sopiva nettiyhteys.
Vieläkään netti ei ulotu kaikkiin Suomen kolkkiin. Muuttuuko asia 5G:n myötä?
– Tällä hetkellä langaton 4G-verkko on kattava. Yli 99 prosenttia kansalaista on 4G-verkon alueella. Kiinteiden valokuituyhteyksien saatavuutta kehitetään.
– Kiinteän valokuituverkon rakentamisessa maankaivu on kallista. Yhteisrakentamishankkeet esimerkiksi kunnan tienrakennuksen kanssa tai sähköyhtiön kaapelointityön kanssa voivat olla edullisempi vaihtoehto.
Eikö 5G ole vastaus kaikkeen tiedonsiirtoon?
– Monia eri tekniikoita tarvitaan jatkossakin.
– Valokuituyhteydet mahdollistavat erittäin nopeat yhteydet 5G-tukiasemille. Esimerkiksi älyliikenteessä tarvitaan myös wi-fi-yhteyttä, satelliitteja sekä erilaisia sensoreita.