Uutistoimistot seurasivat viime viikon lopulla Thaimaassa lähinnä sitä, iskeekö Pabuk-myrsky turistialueille. Muutakin maassa tapahtui: sotilasjuntta ilmoitti, että helmikuulle kaavailtuja vaaleja ”saatetaan” lykätä.
Juntta on hallinnut Thaimaata vuoden 2014 sotilaskaappauksesta lähtien. Se on jo moneen otteeseen luvannut paluuta demokratiaan, mutta toistaiseksi ei aika ole näyttänyt olevan kypsä.
Vaalilautakunta ilmoitti joulukuussa, että vaalit pidettäisiin helmikuun 24. päivänä. Tästä odotettiin vahvistusta kuninkaallisella asetuksella viime viikolla.
Kuninkaan kruunajaiset tulivat nyt vaalien tielle.
Uudenvuodenpäivänä hovi kuitenkin ilmoitti, että kuningas Maha Vajiralongkornin kruunajaiset järjestetään toukokuun 4.–6. päivinä. Hän on toiminut kuninkaana jo joulukuusta 2016 lähtien, mutta kruunajaisia on lykätty, jotta jäisi riittävä suruaika hänen isänsä, kuningas Bhumibol Adulyadej’n lokakuussa 2016 tapahtuneen kuoleman jälkeen.
Viime torstaina sitten varapääministeri Wissanu Krea-ngam sanoi, että helmikuun vaalit häiritsisivät kruunajaisiin valmistautumasta.
Varapääministerin mukaan lopullinen päätös jää vaalilautakunnalle. Olisi kuitenkin melkoinen yllätys, jos vaalilautakunta päätyisi toiselle kannalle kuin hallitus.
Takaraja olisi toukokuussa
Pääministeri Prayut Chan-ochan johtaman juntan laatiman perustuslain mukaan vaalit olisi pidettävä viimeistään toukokuun 9. päivänä.
Vaalien lykkäämisen niille tienoille vasta luulisikin häiritsevän kruunajaisia. Mutta ehkäpä siihen mennessä syntyy jokin sopiva levottomuuksien uhka, ja pääministeri Prayut joutuu edelleen lykkäämään vaaleja ohi perustuslain määrittämän takarajan.
Juntta perusti viime maaliskuussa itselleen tukipuolueen nimeltä Phalang Pracharat. Näyttää kuitenkin siltä, että ainakin jos tulokset lasketaan rehellisesti, voittaja olisi edelleen lähinnä maaseudulta kannatusta saava Pheu Thai -puolue.
Näin vanha poliittinen jako olisi edelleen säilynyt, sillä Pheu Thain taustavoimina ovat syrjäytetyt entiset pääministerit Thaksin Shinawatra ja Yingluck Shinawatra.
Gallupeista ei saa paljon osviittaa. Joulukuussa julkaistiin kolme gallupia, joista yhdessä Phalang Pracharatin kannatus olisi 0,66 prosenttia, toisessa 4,7 prosenttia ja kolmannessa 26 prosenttia.
Senaatin nimittää armeija
Jos vaalit kuitenkin jossain vaiheessa pidetään, on juntta tehnyt eräitä varmistuksia. Tärkein on se, että vaaleilla valitaan vain 500-jäseninen alahuone. Jäsenet 250-paikkaiseen senaattiin nimittää armeija.
Senaatilla on valtuudet jopa erottaa alahuoneen jäseniä. Se nimittää jäsenet vaalilautakuntaan ja keskeisiin oikeusistuimiin.
Pääministeri valitaan molempien kamarien äänillä. Jos oletetaan, että kaikki juntan nimittämän senaatin jäsenet äänestävät sanokaamme vaikkapa Prayut Chan-ochaa, tarvitsee hänen saada enää 126 alahuoneen jäsentä puolelleen.
Juntan perustuslaissa on myös muutettu alahuoneen vaalitapaa ja vedetty vaalipiirejä uusiksi, arvostelijoiden mukaan juntan oman puolueen eduksi.
Hallitus poisti vajaa kuukausi sitten kiellon poliittiselta toiminnalta, vaikka kaikkia puolueiden kampanjointia koskevia rajoituksia ei poistettu.
Uutta vapautta kokeiltiin sunnuntaina Bangkokissa, kun muutaman kymmenen hengen mielenosoitus vastusti suunnitelmaa vaalien lykkäämisestä. Kyseessä oli ensimmäinen poliittinen mielenosoitus vuoden 2014 kaappauksen jälkeen.