Oulussa poliisin epäilemät seksuaalirikokset räjäyttivät yhteiskunnallisen keskustelun viikonlopun aikana. Poliitikot presidenttiä myöten ottivat kantaa asiaan ja useammassa lehdessä kerrottiin ilmastonmuutosvaalien vaihtuneen maahanmuuttokeskusteluksi – kuin perussuomalaisten tilauksesta.
Pääministeri Juha Sipilä yritti sentään suitsia kierroksia toteamalla, että lapsiin kohdistuvia seksuaalirikoksia tapahtuu päivittäin muuallakin kuin Oulussa. Ja myös muiden kuin ulkomaalaistaustaisten tekeminä.
Koska poliitikot ja toimittajat julistivat laajalla rintamalla tulevien vaalien asetelmien muuttuneen, soisi keskustelun pysyvän ainakin jossain määrin totuudellisena. Ja tulevaisuuteen tähtäävänä, jos nuorten hyvinvointi ja seksuaalirikosten vähentäminen kiinnostavat aidosti.
Tehdään tulevista vaaleista lapsi- ja nuorisovaalit
Iltalehti alitti riman
Kaikkein isoimmat rattaat laittoi pyörimään Iltalehden politiikan toimittaja Mika Koskinen, joka julisti kirjoituksessaan (13.1.), että ”turvapaikanhakijat ovat kansallinen turvallisuusuhka”. Koskinen syytti suomalaisia sinisilmäisyydestä ja väitti, ettei maahanmuutosta ole käyty riittävästi julkista keskustelua. Kirjoitus oli täynnä perustelemattomia väitteitä ja vaikutti persujen puoluetoimistolta saapuneelta tiedotteelta.
Kysyin Koskiselta Twitterissä perusteluja hänen kirjoituksessaan esittämille väitteille muun muassa maamme liian heppoisin perustein tarjoamista turvapaikoista, sekä Suomen liiallisesta houkuttelevuudesta turvapaikanhakumaana. Koskinen ei vastannut kysymyksiini mitään, mutta jaksoi kuitenkin näsäviisastella kirjoituksen kyseenalaistaneelle tutkija Johanna Vuorelmalle toivomalla tämän hakeutuvan raittiiseen ilmaan.
Jos Koskista kiinnostaisi totuus, hän olisi katsonut Googlea ja löytänyt sieltä tämän tilaston, jonka mukaan Suomi ei ole millään mittareilla erityisen houkutteleva maa turvapaikkahakemusten määriä vertaillessa. Näiden tilastojen mukaan Suomi näyttäytyy muihin EU -maihin verrattuna maana, johon hakeudutaan keskimääräistä vähemmän.
En ole lakiasiantuntija, mutta Koskisen purkaus vaikuttaa mielipidekirjoitukselta, jossa lähennellään kansanryhmää vastaan kiihottamista. Journalismia Koskisen kirjoitus ei ainakaan ollut, mutta ehkä iltapäivälehden näkökulman ei tarvitse nykyään sellaista ollakaan.
Mitä oikeasti tiedetään?
Viimeisimpien tietojen mukaan Helsingissä ja Oulussa epäillään lapsiin kohdistuneiden seksuaalirikosten sarjaa, joista epäillään tällä hetkellä 17 ulkomaalaistaustaista miestä. Osa tapauksista ja epäillyistä kytkeytyvät toisiinsa, mutta poliisi on tiedottanut tutkinnoistaan toistaiseksi äärimmäisen niukasti.
Helsingin tapauksen osalta poliisi tiedotti juuri vapauttaneensa kaksi kolmesta viikonloppuna pidättämästään epäillystä. Poliisin mukaan heitä ei enää epäillä rikoksista. Tilanteen ja tutkinnan eteneminen alleviivaavat sitä, että edelleen on kyse epäilyistä. Tämä on asia, jonka soisi myös julistuksia kirjoittavien toimittajien muistavan.
Poliisi ja nuorison parissa työskentelevät ammattilaiset kertovat nykyisten epäilyjen olevan kuitenkin jäävuoren huippu. Lasten ja nuorten verkossa kohtaama seksuaalinen häirintä on yleistä, eikä sitä voi väheksyä. Samojen ammattilaisten mukaan häirintä ei ole mikään uusi ilmiö, eikä sitä voi kytkeä kulttuuriin tai kansalaisuuteen.
Jos media ja poliitikot haluavat oikeasti tehdä maastamme paremman, tehdään tulevista vaaleista lapsi- ja nuorisovaalit. Lasten kohtaama hätä ja väkivalta ovat niin moninaisia, että yksittäisiin rikoksiin keskittyminen on valon kantamista säkillä paikasta toiseen.
Tekstiä on muutettu 14.1.2019 klo 15.40: Poistettu kommentista maininta paperittomista.