Joshua Wong ja kaksi muuta demokratia-aktivistia tuomittiin Hongkongissa keskiviikkona vankeuteen mielenosoituksen takia. He ovat vastustaneet Kiinan keskushallinnon vallan lisäämistä ja demokratian kaventamista erityishallintoalueella.
Kolmikko tuomittiin luvattoman mielenosoituksen järjestämisestä poliisin päämajan edustalla viime vuonna. Wong sai 13,5 kuukauden, Agnes Chow 10 kuukauden ja Ivan Lam 7 kuukauden tuomion. Etukäteen tuomioiden arveltiin olevan jopa useiden vuosien pituisia.
Wong kommentoi tuomioita asianajajiensa välittämällä tviitillä, jonka mukaan taistelu ei ole ohi.
– Liitymme nyt taisteluun vankilassa monien muiden rohkeiden protestoijien rinnalla, jotka ovat olleet vähemmän näkyviä mutta silti olennaisia Hongkongin demokratian ja vapauden puolustamisessa, Wongin viestissä todettiin.
Kolmikon tuomiot olisivat voineet olla vieläkin ankarammat, jos he olisivat olleet syytteessä viime kesänä voimaan tulleen kansallisen turvallisuuden lain rikkomisesta. Laki suoranaisesti kieltää joidenkin poliittisten mielipiteiden esittämisen ja mahdollistaa jopa elinkautisen vankeusrangaistuksen.
Chow ja Wong ovat vaarassa joutua myöhemmin oikeuteen myös turvallisuuslain nojalla muun muassa syytettynä ”vehkeilystä ulkomaisten toimijoiden kanssa”. Tällaiseen epäilyyn riittää ulkomaille suunnattu vetoomus pakotteista Kiinaa vastaan.
Vastoin yhden maan ja kahden järjestelmän ajatusta
Nuoresta iästään huolimatta 24-vuotias Wong ja 26-vuotias Lam ovat olleet vankilassa jo aiemminkin poliittisen aktiivisuutensa vuoksi. 24-vuotiaalle Chow’lle vankeustuomio on ensimmäinen.
Kolmikko liittyi Hongkongin demokratialiikkeeseen jo teini-iässä. He olivat muun muassa mukana vuoden 2012 mielenosoituksissa, joissa vastustettiin pyrkimyksiä tehdä opinto-ohjelmista Hongkongissa ”isänmaallisempia”.
Viime vuoden mielenosoitukset saivat alkunsa hankkeesta helpottaa rikoksesta syytettyjen luovuttamista tuomittaviksi Manner-Kiinassa. Suurimmillaan miljoonien ihmisten mielenosoitukset jatkuivat useita kuukausia ja äityivät osin väkivaltaisiksi. Protestit hiipuivat tämän vuoden alkupuolella uupumuksen, pidätysten ja koronapandemian vuoksi.
Hongkongissa on pidätetty viimeksi kuluneen puolentoista vuoden aikana yli 10 000 ihmistä, ja monet opposition näkyvät hahmot ovat joutuneet syytteeseen.
Hongkong siirtyi Britannialta Kiinan hallintaan vuonna 1997. Britannian mukaan Kiinan toimet rikkovat maiden sopimusta yhden maan ja kahden järjestelmän politiikasta.
Britannian ulkoministeri Dominic Raab kehotti keskiviikkona Kiinaa lopettamaan kampanjansa opposition vaientamiseksi.
Kiina on syyttänyt sitä arvostelleita ulkovaltoja sekaantumisesta maan sisäisiin asioihin.