KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Albania ja Kosovo haluavat yhdistyä, EU pelkää domino-efektiä

Kosovon pääministeri Albin Kurti.

Kosovon pääministeri Albin Kurti. Kuva: Lehtikuva/Armend Nimani

Uutisanalyysi: Vetëvendosjen vaalivoitto Kosovossa toi uusia jännitteitä Balkanille.

Pentti Väistö ja Tuula Koponen
18.4.2021 12.00

Albanian ja Kosovon yhdistyminen on juuri nyt kuuma poliittinen keskustelunaihe Balkanilla.

Kosovossa nousi helmikuussa valtaan kansallismielismielinen vasemmistopuolue Vetëvendosje, joka tarkoittaa itsemääräämisoikeutta. Puolueen vaalilupaus oli järjestää kansanäänestys maiden yhdistymisestä.

Pääministeri Albin Kurtilla on tarvittava enemmistö kansanäänestyksen järjestämiseksi, sillä Vetëvendosje nappasi 58 paikkaa 120 edustajan parlamenttiin. Kurti itse on sanonut äänestävänsä maiden yhdistymisen puolesta.

ILMOITUS
ILMOITUS
Kosovon pääministeri Albin Kurti.

Vetëvendosjeä tukevan Guxo-puolueen Vjosa Osmani valittiin ensimmäisenä naisena presidentiksi 4. huhtikuuta.

Vetëvendosjen vaalivoitto tuo uusia jännitteitä Balkanille. Puolue on perustamisestaan lähtien korostanut, että kansainvälisen yhteisön, lähinnä EU:n ja Yhdysvaltojen, pitäisi antaa Kosovon päättää asioistaan itse ja poistua maasta.

Albin Kurti suhtautuu myös Serbiaan edeltäjiään vielä tiukemmin. Hänen mielestään Kosovo voi neuvotella vakavasti Serbian kanssa vasta, kun tämä on hyväksynyt Kosovon itsenäisyyden. EU:n paimentamat neuvottelut ovat olleet jo pitkään jäissä.

EU pelkää
domino-efektiä

Serbialle Kosovo on yhä yksi sen maakunnista, Kosovo-Metohija ja ”niin sanottu itsenäinen Kosovo”. Serbian presidentti Aleksandar Vučić on ilmoittanut yksiselitteisesti, ettei Serbia tunnusta Kosovon itsenäisyyttä ainakaan niin kauan kuin hän on maan presidentti. Seuraavat presidentinvaalit pidetään huhtikuussa 2022. Vučić on vahvoilla jatkokaudelle.

Kosovon ja Albanian yhdistyminen ei ole pelkästään Vetëvendosjen haave. Myös entinen pääministeri, sotasankarina tunnettu Ramush Haradinaj tukee kansanäänestyksen pitämistä. Haradinaj on aktiivisesti pyrkinyt maan uudeksi presidentiksi, mutta hänen AAK-puolueensa menestyi vaaleissa heikosti.

Kosovossa järjestettiin helmikuussa parlamenttivaalit. Kuva on pääkaupunki Pristinasta.

Kosovossa järjestettiin helmikuussa parlamenttivaalit. Kuva on pääkaupunki Pristinasta. Kuva: All Over Press/Stella Pictures

Pikaista muutosta Albanian ja Kosovon valtiosuhteeseen ei kannata odottaa. Balkanilla, ja erityisesti Kosovossa ja Albaniassa, aikataulut ovat venyvä käsite.

”Suuremman Albanian” syntyminen on kuitenkin mahdollista kansainvälisen yhteisön vahvasta vastuksesta huolimatta. Ratkaisu saattaisi avata yhden solmun alueella, joskin sen aiheuttamaa domino-efektiä pelätään etenkin EU:ssa kuin ruttoa.

Albanian ja Kosovon yhdistyminen käynnistäisi myös ”Suur-Serbian” synnytyksen. Jos Serbia ja Kosovo pääsisivät sopuun aluevaihdoista, Serbia voisi saada Kosovon serbienemmistöisen pohjoisosan ja Kosovo-Albania Presovon laakson albaanialueen Serbiasta. Tämä rohkaisisi todennäköisesti Bosnia-Hertsegovinan serbitasavaltaa hakeutumaan emo-Serbiaan ja kroaattialueita Kroatiaan.

Niinpä puheet vaaralliseksi luokitellusta Suur-Albania -hankkeesta käydään tällä hetkellä suu supussa. Pöytälaatikossa on jo pitkään ollut suunnitelma ”Suur-Albaniasta”. Se käsittäisi Albanian ja Kosovon lisäksi Pohjois-Makedonian, Montenegron ja Serbian albaanialueet.

Vastaisku EU-neuvottelujen
jumiutumiselle

Kosovo julistautui yksipuolisesti itsenäiseksi vuonna 2008. EU-maista Kreikka, Slovakia, Romania, Kypros ja Espanja eivät ole vieläkään tunnustaneet maan itsenäisyyttä. Serbian lisäksi sitä eivät ole tunnustaneet myöskään Venäjä ja Kiina, jotka molemmat ovat viime vuosina vahvistaneet vaikutusvaltaansa Balkanilla.

Länsi-Balkanin maiden EU-tiellä Kosovo on pudonnut peränpitäjän paikalle yhdessä Bosnia-Hertsegovinan kanssa, joskin muidenkin ehdokasmaiden kanssa unionissa on toistaiseksi lyöty jarrut lähes pohjaan. Erityisesti Ranska on vaatinut laajentumisen pysäyttämistä, kunnes EU on ratkonut sisäiset ongelmansa.

Pisimmällä EU-neuvotteluissa ovat Serbia ja Montenegro, joille lupailtiin jäsenyyttä jo vuonna 2025. Nyt aikataulusta ei enää puhuta, eikä Serbian kanssa avattu viime vuonna yhtään uutta lukua.

Serbia on koko neuvottelujen ajan ajanut kaksilla rattailla. Se on valmistautunut jäsenyyteen, mutta samanaikaisesti vahvistanut yhteistyötä Venäjän kanssa. Kun EU-neuvottelut ovat takkuilleet pahasti, Serbia on korostanut ”ikuista ystävyyttä” Venäjän kanssa ja lisännyt kanssakäymistä myös Kiinan kanssa.

Kosovon ja Albanian yhdistymishalua on kasvattanut pettymys EU:hun. Monissa jäsenyyttä kärkkyvissä maissa on alettu epäillä, tarvitsevatko ne EU-jäsenyyttä. Pohjois-Makedonia, Montenegro ja Albania ovat jo Naton jäseniä, ja käytännössä myös Kosovo on USA:n siipien suojassa. Amerikkalaisilla on Kosovossa strategisesti tärkeä sotilastukikohta Camp Bondsteel.

Mini-Schengen
vastatuulessa

Jäsenyyttä odottelevat maat ovat yrittäneet helpottaa kanssakäymistään yhteisen talousalueen luomisella. Aloite Mini-Schengenistä tehtiin vuonna 2019. Varsinaisen Schengen-alueen tavoin se takaisi vapaan liikkumisen ja tavaroiden kulun alueella. Serbian, Albanian, Pohjois-Makedonian ja Kosovon lisäksi mukaan haluttaisiin Montenegro ja Bosnia-Hertsegovina.

EU:n kannustama hanke joutui kuitenkin vastatuuleen, koska Montenegro ja Bosnia ilmoittivat keskittyvänsä EU-neuvotteluihin. Kosovolle taas ei sovi, että Mini-Schengenin vetäjänä on Serbian presidentti Aleksandar Vučić. Kosovo epäilee, että taustalla on juoni muodostaa eräänlainen uusi Mini-Jugoslavia.

Albanian pääministeri Edi Rama ja Serbian presidentti Aleksandar Vučić pääsivät kuitenkin marraskuussa 2020 keskinäiseen sopimukseen passittomasta liikkumisesta maiden välillä.

Johtajien
viileät välit

Kosovon ja Albanian johtajien välien sanotaan tällä hetkellä olevan viileät. Kun pääministerit Albin Kurti ja Edi Rama tapasivat Kurtin valinnan jälkeen lounaalla Tiranassa, tarkkailijat kertoivat sen olleen varsin hiljainen. Miehet eivät vasemmistolaisuudestaan huolimatta tule keskenään kovin hyvin toimeen. Albanian sosialistipuoluetta johtava Edi Rama on toiminut pääministerinä vuodesta 2013 ja muuttunut vuosi vuodelta entistä itsevaltaisemmaksi.

Albin Kurti on perustanut Tiranaan Vetëvendosjen ”kansalaisjärjestön”, joka ajaa yhtenäisyyden asiaa Albaniassa. Vetëvendosjella on arvovaltaisia kannattajia Albaniassa. He kuuluvat Raman vastaiseen oppositioon, mikä hiertää johtajien välejä.

Albanian kuuluisat betonibunkkerit ovat peräisin diktaattori Enver Hoxhan ajalta. Kuvan bunkkeri on Tiranassa.

Albanian kuuluisat betonibunkkerit ovat peräisin diktaattori Enver Hoxhan ajalta. Kuvan bunkkeri on Tiranassa. Kuva: All Over Press/Alamy/Douglas Lander

Kosovon albaanien ja Albanian albaanien keskinäinen suhde ei katutasollakaan ole ongelmaton. Albania oli pitkään Euroopan takapajuisin maa. Diktaattori Enver Hoxhan aikana maa eristäytyi täysin ulkomaailmasta. Näiltä ajoilta ovat peräisin Albanian kuuluisat betonibunkkerit.

Kosovon albaanit osana Titon Jugoslaviaa puolestaan elivät varsin vapaasti. Jugoslavialaisina he eivät tarvinneet viisumia edes USA:han. Heidän elintasonsa ja koulutuksensa oli huikeasti korkeampi kuin betonibunkkereihinsa piiloutuneiden albanialaisten. Neuvostoliiton hajoaminen ja Jugoslavian hajoamissodat muuttivat kuitenkin myös Balkanin. Kosovon albaaneista tuli hetkellisesti sotapakolaisia, jotka joutuivat pyytämään suojaa Albaniasta.

Kosovo kärsi sodan luomasta sekasorrosta ja pysyi pystyssä ainoastaan kansainvälisen avun turvin, mutta Albania avautui ja alkoi kehittyä kovaa vauhtia. Kosovoon ei ole vieläkään syntynyt merkittävää omaa taloutta, mutta Albania on pystynyt houkuttelemaan myös ulkomaisia sijoittajia alueelleen.

Kosovon passilla
vain Albaniaan

Tavallisia kosovolaisia riepoo, ettei maan passilla pääse vapaasti matkustamaan juuri Albaniaa edemmäs. Se on kosovolaisista nöyryyttävää. Albanialaiset puolestaan ovat päässeet viisumitta EU-maihin vuodesta 2010 lähtien.

Kosovolaiset laskevat, että Albanian passi avaisi heille rajat, neuvottelut EU-jäsenyydestä nopeutuisivat ja Nato-jäsenyyskin toteutuisi. Mielipidetiedustelujen mukaan molempien maiden kansalaisten enemmistö on yhdistymisen puolesta.

Tiellä on kuitenkin suuri este. Kansainvälinen yhteisö ei halua avata solmua. Ja juuri tähän pääministeri Albin Kurti haluaa nyt muutoksen.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Magdalene Ngimoe ja Char Tito, Kakuman aavikkolukion oppilaat, valmistavat tuoleja mathenge-puusta.

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

Mielenosoitus Javier Milein hallitusta vastaan Buenos Airesin keskustassa helmikuussa. Mielenosoituksessa vastustettiin Milein rajuja uhkauksia feminismiä, HLBTIQ-yhteisöä ja sukupuolipolitiikkaa kohtaan. Nyt tulilinjalla ovat lisäksi journalistit.

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

Uusimmat

Magdalene Ngimoe ja Char Tito, Kakuman aavikkolukion oppilaat, valmistavat tuoleja mathenge-puusta.

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

Mielenosoitus Javier Milein hallitusta vastaan Buenos Airesin keskustassa helmikuussa. Mielenosoituksessa vastustettiin Milein rajuja uhkauksia feminismiä, HLBTIQ-yhteisöä ja sukupuolipolitiikkaa kohtaan. Nyt tulilinjalla ovat lisäksi journalistit.

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

 
03

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 
04

1800-luvun taudit palanneet Britanniaan – yhtenä syynä sosiaaliturvan ja julkisen terveydenhuollon leikkaukset

 
05

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään