KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kirjat

Romaanissa kansallistaiteilijan pojasta kuoriutuu vallankumouksellinen sosialisti – Anna Kortelainen rakensi kirjansa muutaman ”päräyttävän faktan” varaan

Anna Kortelainen ei ole jäänyt pönkittämään suurmieskulttia, vaan nostanut esiin ihmisiä patsashahmon varjosta.

Anna Kortelainen ei ole jäänyt pönkittämään suurmieskulttia, vaan nostanut esiin ihmisiä patsashahmon varjosta. Kuva: Antti Yrjönen

Anna Kortelaisen romaanissa kansallistaiteilija Albert Edelfeltin pojasta kuoriutuu vallankumouksellinen sosialisti.

Jani Saxell
8.5.2021 16.00

Anna Kortelainen

syntynyt heinäkuussa 1968

Filosofian tohtori, taidehistorioitsija ja kirjailija

17 tietokirjaa ja kolme romaania

Aiheita muun muassa hysterian ja hurmion kulttuurihistoriat, Karjalankannas, L. Onerva, Sara Hildén ja Albert Edelfelt

Useita palkintoja, tuoreimpina Stadin Friidu 2015, Pro Finlandia -mitali ja Kaarlen tietokirjapalkinto 2016

Taidehistorioitsija ja kirjailija Anna Kortelainen, 52, tunnetaan etenkin Albert Edelfelt -tutkijana. Hän ei ole jäänyt pönkittämään suurmieskulttia vaan on nostanut esiin ihmisiä patsashahmon varjosta, pyrkinyt antamaan unohdetuille oman äänen ja elämän.

Kortelaisen läpimurtoteoksessa Virginie! (Tammi 2002) ollaan Edelfeltin (1854–1905) rakastajattaren, mallin ja kahden aviottoman lapsen äidin jalanjäljillä. Virginie! on yhdistelmä kulttuurihistoriallista esseetä, autofiktiota ja dekkarimaista erilaisten johtolankojen perässä juoksemista.

Tulirinta (Tammi 2020) on tavallaan Virginien! sisarteos. Vuorossa on toinen Edelfeltin elämän hahmo, josta on jäänyt olemattoman vähän materiaalia jälkipolville: taiteilijamestarin ainoa avioliitossa syntynyt poika Erik (1888–1910). Tällä kertaa Kortelainen päätti tehdä suoraan romaanin.

– Minulla oli muutama iso, suorastaan päräyttävä fakta: mitä Erik lähti Ranskaan opiskelemaan ja ketkä olivat hänen hautajaisvieraitaan kesäkuun lopussa 1910. Loput kirjasta on valistunutta arvausta siitä, mitä keuhkotautinen nuorukainen mahtoi tehdä kaukana kotoa elämänsä kolmena viimeisenä vuotena.

Välimerellistä
elämisen taitoa

Romaanin alussa Erik lähtee Montpellierin yliopistoon Etelä-Ranskaan. Hän on kyllästynyt olemaan ”suuren patriootin” poika, josta kaavaillaan sairastelevan aatelissukunsa jatkajaa.

Yhtä lailla Erik halajaa välimerellisestä ilmanalasta uutta alkua tuberkuloosiparantolakierteen jälkeen.

Toiveet anonyymiydestä toteutuvat vähän liiankin hyvin. Outoa protestanttia kummastellaan: hän ei ole sen paremmin ruotsalainen kuin venäläinenkään. Montpellierin yliopiston juuret ulottuvat 1200-luvulle. Opiskelijatoverit ja professorit tekevät tulokkaan paikan hyvin selväksi.

– Pystyin tässä vähän hyödyntämään omia kokemuksiani opiskelusta 1990-luvun Pariisissa. Se oli aika kylmää kyytiä! Ranskalaisilla on ihan mieletön itsetunto ja ylpeys kielestään ja kulttuuristaan. ”Ulkkarit” saavat olla pikkuisen kyykyssä siellä, Kortelainen naurahtaa.

Toisaalta välimerellisen elämän viehätys löytyy nopeasti. Suomen suuriruhtinaskunnan tsaristisen byrokratian jälkeen Erikiä huimaa päästä lukemaan sensuroimattomia päivälehtiä. Montpellierin Esplanaden plataanit ja suihkulähteet ovat vähän toista kuin Helsingin Esplanadi.

Uuden ystävän, viininviljelijäsuvun vesan Luc Vidalin, kanssa keskustellaan elämän tärkeistä asioista: ”Nuorten naisten salaperäisyydestä, krapulan eri vaiheista, kirpeimmistä lapsuudenmuistoista, hevosista, polkupyöristä, taskukelloista, mustekynistä, tupakkasorteista ja siitä kauhukuvasta, että joutuisi joskus käyttämään silmälaseja.”

– Tiesin koko ajan, että hiekka valuu Erikin tiimalasissa. Hänellä on erittäin vähän aikaa, vaikka ei itse sitä tiedäkään.

Kortelaiselle syntyi jopa äidillinen suhde hahmoonsa.

– Tiesin koko ajan, että hiekka valuu Erikin tiimalasissa. Hänellä on erittäin vähän aikaa, vaikka ei itse sitä tiedäkään. Ajattelin, että nauti nyt poika elämästä, ennen kuin oireet tulevat takaisin ja palaat kotiin sinkkiarkussa.

Tulivuoren
juurella

Varhainen kuolema oli odottava myös monia Erikin opiskelutovereita.

Romaanissa tehdään yllättäviä rinnastuksia Ranskan viininviljelyalueiden kirvaruton ja ensimmäisen maailmansodan kanssa.

Kyseinen tuholainen oli lähellä tuhota koko elinkeinon Ranskasta ja Euroopasta. Peltojen myrkyttämisessä on kirjaimellisesti kyse sodankäynnistä. Liekinheittimetkin ovat olleet käytössä lähellä Elsassia eli kaksi sukupolvea aiemmin Ranskan ja Preussin välisessä sodassa menetettyjä alueita.

Kirvasodan jälkeen Lucin kaveripiirissä ollaan innolla lähdössä saksalaisia eli Fritzejä vastaan. Aavemaisella tavalla välittyy, että pitkän rauhan kauden jälkeen nuoret todella odottavat sotaa.

– Siihen aikakauteen liittyy tosi voimakas tulivuoren juurella -tunnelma. Varmaan aikalaisetkin ovat vaistonneet, että linnut ja kalat ovat levottomia, vulkaaninen aines on liikkeellä. Montpellier on varuskuntakaupunki, osa nuorista on yliopistokampuksella ja osa kasarmeilla. Silti kukaan ei voi aavistaa, miten totaalista sotaa siitä aikanaan tulee myrkkykaasuineen ja kuularuiskuineen, Kortelainen pohtii.

Kohtauksia
eräästä avioliitosta

Kiivas ateisti ja tiedeuskovainen Erik opiskelee Montpellierissä kokeellista sielutiedettä, filosofiaa ja sosiologiaa. Hän on irtisanoutunut Keisarillisesta Aleksanterin-yliopistosta protestina venäläistämistoimille. Helsinkiläisyliopistosta valmistuvia virkamiehiä Erik pitää yhtä hyödyllisinä kuin kasakoita.

Isänsä ja äitinsä ”mariagea” Erik kutsuu ”julmaksi ihmismielen laboratoriokokeeksi”.

– Albert Edelfeltin ja Ellan de la Chapellen (1857–1921) avioliitto oli kahden näyttävän aatelissuvun välinen kauppa. Kouluikäinen Erik näkee, miten isä nöyryyttää äitiä ja äiti kostaa uhriutumalla. Tilanne on täysin korjaamaton, mutta mitään ulospääsytietä ei ole, Kortelainen linjaa.

Silti Albert ja Ellan eivät kumpikaan näyttäydy Kortelaisen silmin hirviöinä vaan onnettomina, avioliittoinstituution umpikujaan ajamina ihmisinä.

– Eihän Albertkaan olisi voinut ikinä avioitua nuoruutensa suuren rakkauden Virginien, eteläranskalaisen ”hempukan” ja ”puolimaailman” naisen kanssa!

Pelkkä moraalinen tuomio
ei vie asioita eteenpäin

Nykyään puhutaan cancel-kulttuurista. Siihen kuuluu elämäntavoiltaan tai ajatusmaailmaltaan ongelmallisten taiteilijoiden paheksunta.

Kortelaisen mukaan moraalinen tuomio ei aina vie asioita eteenpäin, mutta ei myöskään silottelu ja kohtelias vaikeneminen. Esimerkiksi menneiden sukupolvien taiteilijoiden arvot tulee nähdä omassa kontekstissaan, mutta niistä on oikeus myös sanoutua irti, sillä vahingollisten taiteilijamyyttien jäljittelijöitä riittää tungokseksi asti.

– Meillä on oikeus olla kriittisiä kansakunnan kaapin päälle nostettuja heeroksia kohtaan. Albert Edelfeltiltä löytyy ehdottomasti erilaisia ”toksisuuksia”. Samaan aikaan hän osasi ylittää itsensä: olla reilu ja kollegiaalinen nuorempiaan, muun muassa Helene Schjerfbeckiä (1862–1946) kohtaan.

Pariisin-vuosinaan Albert oli vasemmisto-tasavaltalainen, kiinnostunut Ranskan suuresta vallankumouksesta ja Pariisin kommuunista. Hän ihaili ihmisiä, jotka lukivat realistisia ja naturalistisia romaaneja. Itseään hän ei pitänyt tarpeeksi sivistyneenä.

Kaikessa isäkapinassaan Erik oli sittenkin isänsä poika. Hän vei vain vasemmistolaiset ja tsaarinvastaiset aatteet Albertia reilusti pidemmälle.

Verikoira, marxilainen ja
syndikalisti

Erikin entinen opinahjo, Lärkanin poikalyseo, tunnetaan myös kenraalikuvernööri Bobrikovin surmaaja Eugen Schaumanin (1875–1904) kouluna. Schaumanin hengessä toimi Verikoirat-niminen lukiolaisjärjestö, joka teki väkivaltaisia iskuja poliiseja ja santarmeja vastaan.

Kortelaisen tulkinnan mukaan Erik oli Montpellierissä myös pakoilemassa omia traumaattisia Verikoira-muistojaan.

Alussa mainittuihin yllättäviin hautajaisvieraisiin kuului K. H. Wiik (1883–1946), pitkän linjan vasemmistopoliitikko.

Verikoirat-vaiheen jälkeen Erikistä kuoriutui täysiverinen marxilainen ja Helsingfors Socialdemokratiska Ungdomsklubbin aktiivi. HSDUK:n opinkappaleisiin kuuluivat luokkataistelu, pappisvallan vastustaminen ja pasifismi.

Montpellierissä Erik liittyi paikallisiin nuoriin syndikalisteihin ja kirjoitti analyyseja Suomen suuriruhtinaskunnan tilanteesta Le Courrier européen -lehteen.

Olisi siinä ollut Albertilla ihmettelemistä.

Kuva: Antti Yrjönen

Anna Kortelainen

syntynyt heinäkuussa 1968

Filosofian tohtori, taidehistorioitsija ja kirjailija

17 tietokirjaa ja kolme romaania

Aiheita muun muassa hysterian ja hurmion kulttuurihistoriat, Karjalankannas, L. Onerva, Sara Hildén ja Albert Edelfelt

Useita palkintoja, tuoreimpina Stadin Friidu 2015, Pro Finlandia -mitali ja Kaarlen tietokirjapalkinto 2016

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Mainettaan parempi Mauno Pekkala – Erkki Tuomiojan kirjoittama elämäkerta valottaa Suomen ainoan kansandemokraattisen pääministerin taustoja

Kohti uutiserämaiden Suomea – lehdistö on kohta yhtä keskittynyttä kuin kauppa

Kuolemasta tietokirjan kirjoittanut Tiina Raevaara kääntäisi huomion elämän pidentämisestä sen parantamiseen

Pentti Raittila perkasi vasemmiston historiaa – Hämeen Yhteistyö -sanomalehti ja kaksi journalistia heijastivat SKDL:n linjoja ja riitoja.Pentti Raittila perkasi vasemmiston historiaa – Hämeen Yhteistyö -sanomalehti ja kaksi journalistia heijastivat SKDL:n linjoja ja riitoja.

Punaisella Tampereella asiat menivät eri tavalla – Uutuuskirja valottaa historiaa lehtimiesten kautta

Uusimmat

Viljelijät kitkevät rikkaruohoja vehnäpellolta Ghanassa, Accran lähistöllä.

Vehnän luonnonvaraiset lajikkeet voisivat kohentaa globaalin etelän ruokaturvaa

Miina Mäki.

Itämeren suojelu on kilpajuoksua ilmastonmuutosta vastaan – myös entinen kuormitus näkyy yhä

Denise Rudberg avaa uuden sarjansa vahvasti.

Denise Rudbergin uuden trilogian avaus on kuin jatkoa yhteiskunnallisille komisario Beck -dekkareille

Kristiinankaupungin mysteerit jäävät taka-alalle, kun Kaisu Tuokko keskittyy täysillä Eevin ja Matsin hankalaan suhteeseen.

Kaisu Tuokon Valhe ei ole dekkari, vaan suhdepuuroa

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
02

Itämeren suojelu on kilpajuoksua ilmastonmuutosta vastaan – myös entinen kuormitus näkyy yhä

 
03

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
04

Denise Rudbergin uuden trilogian avaus on kuin jatkoa yhteiskunnallisille komisario Beck -dekkareille

 
05

Kaisu Tuokon Valhe ei ole dekkari, vaan suhdepuuroa

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

15.07.2025

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

14.07.2025

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

13.07.2025

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

13.07.2025

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

12.07.2025

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

09.07.2025

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

08.07.2025

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

07.07.2025

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään