KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kirjat

Mäkitupalaisesta professoriksi – J.E. Salomaa on täysin poikkeuksellinen suomalaisen filosofian historiassa

Kuva: Annina Mannila

Juha Drufva tuo J.E. Salomaan filosofian 2020-luvun todellisuuteen. Paimenpojasta filosofiksi -kirja innostaa lukijaansa harrastamaan filosofiaa sekä arvioimaan kriittisesti ja laajakatseisesti oman aikaamme.

Mikko Lahtinen
18.7.2021 13.00

J.E. Salomaan suomenkielisiä teoksia

Schopenhauer ja von Hartmann (1918)

Nykyajan filosofeja (1924)

Totuus ja arvo (1926)

Filosofisia tutkielmia (1926)

Pohjois-Amerikan Yhdysvaltain historia (1937)

Filosofian historia 1-2 (1935–1936)

Filosofian probleemeja (1941)

Arthur Schopenhauer – elämä ja filosofia (1944)

J.V. Snellman – Elämä ja filosofia (toinen, korjattu. p. 1948)

Eräs lapsuus ja nuoruus (1954)

Immanuel Kant – Elämä ja filosofia (1960)

Historia ja nykyaika: Historianfilosofian ääriviivoja (toim. Reijo Valta ja Riitta Koikkalainen, 2000)

Toimittaja Juha Drufva on vuosikymmenien mittaan esitellyt suurelle yleisölle huomattavan määrän filosofisia ja ihmistieteellisiä teoksia. Hän on tehnyt uutteraa työtä filosofian popularisoijana. Tällaisen toiminnan merkitys korostuu, kun myös akateeminen filosofia ja ihmistieteet muuttuvat yhä enemmän ”neliömillimetrin tutkimukseksi”. Onkin tärkeää, että filosofian suurista kysymyksistä kirjoitetaan edelleen myös suomeksi.

Drufvan kirja Turun yliopiston pitkäaikaisesta filosofian professorista J.E. Salomaasta (1891–1960) on ennemminkin esitys Drufvan omista filosofisista käsityksistä ja hänelle merkittävistä filosofeista kuin elämäkerta. Hän ei käy järjestelmällisesti lävitse Salomaan elämänvaiheita ja kirjallista tuotantoa. Drufva tuokin vain vähän esille sellaista, mitä Salomaasta ei jo tiedettäisi muun muassa hänen omaelämäkertansa Eräs lapsuus ja nuoruus (1954) ja Mikko Salmelan väitöskirjan Suomalaisen kulttuurifilosofian vuosisata (1998) pohjalta.

Mäkitupalaisesta professoriksi

Drufva ilmoittaa juuri Salmelan kirjassa törmänneensä ensi kertaa Salomaan filosofiaan ja elämäntarinaan. Tämä on täysin poikkeuksellinen suomalaisen filosofian historiassa. Salomaa oli kotoisin Liedosta Ankan kylästä. Perhe kuului kylän alimpaan sosiaaliseen ryhmään, mäkitupalaisiin. Takapajuisella kylällä ei juuri kukaan aikuisista ollut käynyt kansakoulua. Sellaiseen ei ollut varaa elämässä, jossa jo pienten lasten täytyi osallistua perheen elannon hankkimiseen.

Salomaan elämässä työnteko alkoi jo muutaman vuoden ikäisenä. Isänsä luvalla hän kuitenkin sai mennä kansakouluun ja sitten oppikouluun, kunhan itse vastasi elatuksestaan. Salomaasta ei tullut paimenpoikaa, vaan koulupoika. Ylioppilaaksi kirjoitettuaan hän aloitti historian ja filosofian opinnot Helsingin yliopistossa. Ne sujuivat nopeasti ja menestyksellisesti. Akateeminen loppututkinto oli valmis joulukuussa 1913.

Seuraavana keväänä Salomaa matkasi Leipzigin yliopistoon kirjoittaakseen väitöskirjan kokeellisen psykologian uranuurtajan Wilhelm Wundtin laitoksella. Psykologia oli tuolloin vasta itsenäistymässä filosofiasta erityistieteeksi. Ensimmäinen maailmansota katkaisi hyvin käynnistyneen väitöskirjatyön. Salomaa palasi Suomeen. Aihekin vaihtui. Vastoinkäymisistä huolimatta hän väitteli filosofian tohtoriksi vain 27-vuotiaana teoksella Schopenhauer ja von Hartmann (1918). Tutkimuksen tekeminen oli hänelle innostavaa siistiä sisätyötä verrattuna lapsuuden ja nuoruuden koviin kokemuksiin.

Salomaa haki Helsingin yliopiston teoreettisen filosofian professorin virkaa Arvi Grotenfeltin jäätyä eläkkeelle. Kovan väännön jälkeen virkaan valittiin arkkipiispan poika Eino Kaila. Mäkitupalaisen poika sai Kailalta vapautuneen Turun yliopiston filosofian professorin viran vuonna 1930.

Salomaa ei omaksunut Suomessa hallitsevaan asemaan nousseelle analyyttiselle filosofialle ominaisia ”tiedeuskoisia” oppeja ja matemaattista esitystapaa. Sen sijaan hän kehitteli suomeksi ja saksaksi omia historian- ja kulttuurifilosofisia näkemyksiään muun muassa Kantin, Schopenhauerin, Nietzschen ja Snellmanin ajatusten pohjalta. Hegeliläisyyden alkuvaiheita Suomessa Salomaa esitteli ulkomaisille lukijoille teoksessaan Die Anfänge des Hegelianismus in Finnland (1934).

Drufvan kirjassa korostuu erityisesti Schopenhauerin filosofian asema Salomaan ajattelussa. Toisaalta Salomaa oli kiinnostunut historiasta ja kansansivistyksen kysymyksistä. Ensin mainitusta on osoituksena teos Pohjois-Amerikan Yhdysvaltain historia (1937), jälkimmäisestä monet kasvatusopilliset julkaisut. Hän kirjoitti myös kaksiosaisen Filosofian historian (1935–36). Kirja Kantista ilmestyi kuolinvuonna 1960.

Innostunutta filosofista pohdiskelua

Drufvan kirjan keskeisenä ansiona pidän hänen monipuolisia ja innostuneita filosofisia pohdiskelujaan. Niissä ei kaikkein suurimpiakaan kysymyksiä tai vaikeimpiakaan ongelmia kartella. Kirja onkin eräänlainen Drufvan oman filosofisen ajattelun esitys. Joka luvussa se lähtee liikkeelle jostakin Salomaan teoksesta, mutta pian erkaantuu siitä hakeutuakseen muiden filosofien ajatusten äärelle. Toisinaan tuloksena on kirkkaita oivalluksia, toisinaan sinne tänne poukkoilevaa ajatuksen vaellusta. Esitys ihmisen osasta maailmassa schopenhauerilaisen katsannon mukaan on kirjan hallituin kokonaisuus. Tässä noin 30-sivuisessa esseessä Drufva osoittaa omia filosofin taitojaan.

Monesti lukijan on vaikea hahmottaa tekstistä, onko kyseessä Salomaan esittämä näkemys vai Drufvan tulkinta siitä tai peräti jonkun muun filosofin käsitys. Kantin filosofiaa koskevassa esityksessä jää epäselväksi, selostaako kirjoittaja Salomaan Kant-tulkintaa vai mihin Drufva esityksensä perustaa. Tällaista ongelmaa ei olisi syntynyt, mikäli hän olisi käyttänyt lähdeviitteitä sekä huolehtinut paremmin siitä, että lukija tietää, kuka kulloinkin on äänessä.

Elämäkerrasta käydäkseen kirjassa olisi tullut käydä järjestelmällisesti lävitse Salomaan elämänvaiheet ja käyttää tässä hyväksi muun muassa virantäyttöihin ja muuhun yliopistolliseen toimintaan liittyviä asiakirjoja. Myös Salomaan elämän ajallis-paikalliset merkitysyhteydet olisi tullut ottaa tarkemmin huomioon.

Pätevä intellektuaalinen elämäkerta olisi puolestaan edellyttänyt Salomaan koko tuotannon huolellista analyysia. Vasta tällöin olisi ollut mahdollista saada esille hänen ajattelunsa kehityskulut ja olennaisimmat näkökohdat. Epäselväksi jää myös se, millaisiin yksilöpersoonallisiin ja yhteiskunnallisiin tekijöihin perustui se, että lietolaisen mäkitupalaisen pojasta tuli alle 40-vuotiaana yliopiston professori.

Drufvaa tulee kiittää siitä, että hän tuo Salomaan filosofian 2020-luvun todellisuuteemme. Drufvan kirja innostaa lukijaansa harrastamaan filosofiaa sekä arvioimaan kriittisesti ja laajakatseisesti omaa aikaamme.

Mikko Lahtinen on valtio-opin yliopistonlehtori Tampereen yliopistossa

Juha Drufva: Paimenpojasta filosofiksi. J.E. Salomaan matkassa filosofian valtakunnassa. Atrain & Nord 2021. 260 s.

J.E. Salomaan suomenkielisiä teoksia

Schopenhauer ja von Hartmann (1918)

Nykyajan filosofeja (1924)

Totuus ja arvo (1926)

Filosofisia tutkielmia (1926)

Pohjois-Amerikan Yhdysvaltain historia (1937)

Filosofian historia 1-2 (1935–1936)

Filosofian probleemeja (1941)

Arthur Schopenhauer – elämä ja filosofia (1944)

J.V. Snellman – Elämä ja filosofia (toinen, korjattu. p. 1948)

Eräs lapsuus ja nuoruus (1954)

Immanuel Kant – Elämä ja filosofia (1960)

Historia ja nykyaika: Historianfilosofian ääriviivoja (toim. Reijo Valta ja Riitta Koikkalainen, 2000)

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Kohti uutiserämaiden Suomea – lehdistö on kohta yhtä keskittynyttä kuin kauppa

Kuolemasta tietokirjan kirjoittanut Tiina Raevaara kääntäisi huomion elämän pidentämisestä sen parantamiseen

Pentti Raittila perkasi vasemmiston historiaa – Hämeen Yhteistyö -sanomalehti ja kaksi journalistia heijastivat SKDL:n linjoja ja riitoja.Pentti Raittila perkasi vasemmiston historiaa – Hämeen Yhteistyö -sanomalehti ja kaksi journalistia heijastivat SKDL:n linjoja ja riitoja.

Punaisella Tampereella asiat menivät eri tavalla – Uutuuskirja valottaa historiaa lehtimiesten kautta

Kuutoset Mikko Ampuja, Väinö Meltti, Kaisu-Mirjami Rydberg, Yrjö Räisänen, Cay Sundström ja K. H. Wiik kirjan kannessa.

Vasemmiston edustajat pantiin vankilaan

Uusimmat

Rikostutkinnan realistinen kuvaus on huipussaan Niko Rantsin dekkareissa.

Tuntuu kuin olisi itse mukana, kun Niko Rantsi kuvaa poliisioperaatiota neljännessä dekkarissaan Vaikenemisen laki

Pommiryhmän miehet tauolla. Yhdysvaltojen rahoituksen keskeytyminen vaikeuttaa pomminraivausta Laosissa.

Laosissa raivataan edelleen amerikkalaispommeja, mutta Trump poisti työltä USA:n tuen

Sara Koiranen

Vasemmistoliitto mukana päättämässä Turussa – hyväksyi pormestariohjelman

Susikanta puhuttaa niin Euroopassa kuin Suomess.

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

 
02

Hallitus valmis romuttamaan Suomen linjan yritysvastuussa — Asiantuntijat ja järjestöt varoittavat seurauksista

 
03

Teollisuusliiton Lehtosen kova arvio työmarkkinakierroksesta: ”Näimme sen, että tässä maassa vastuun kantaminen ei kannata”

 
04

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

 
05

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Korkeakoulujen rahoituskaruselli hämmentää: ”Toisella kädellä annetaan, toisella otetaan”

09.05.2025

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

09.05.2025

Hallituksen suunnitelma sen paljastaa: ”Nyt isketään viimeiseen henkireikään”

09.05.2025

KU kysyi Stubbilta, tuomitseeko Suomi Israelin toimet – Stubb: ”Tuomitsemme kaikki ne toimet, jotka rikkovat kansainvälistä oikeutta ja kansainvälisiä sääntöjä”

08.05.2025

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

08.05.2025

Mepit vetoavat ulkoministeriin – ”Milloin aika koittaa?”

08.05.2025

Päätös kuun lopulla: Erotetaanko Yrttiahon puolueosasto?

08.05.2025

Perussuomalaisten pudotus jyrkkenee: Nyt lähti 4 prosenttiyksikköä

08.05.2025

Mario Draghi sen jo myönsi – transatlanttinen talouskuri on kuollut, Eurooppa tarvitsee oman kasvumallin

08.05.2025

Eduskunnan talouskeskustelussa kerrattiin joukko-oppia: ”270 000 työtöntä ei voi mahtua 47 000 avoimeen työpaikkaan”

07.05.2025

Vasemmistoliiton Koskela syyttää Orpon hallitusta nälkäisistä lapsista: ”Kestämätöntä ja räikeän epäoikeudenmukaista”

07.05.2025

Hallitus vaarantaa suden – Metsästämisen lisäämiselle ei ole perusteita

07.05.2025

Teollisuusliiton Lehtosen kova arvio työmarkkinakierroksesta: ”Näimme sen, että tässä maassa vastuun kantaminen ei kannata”

07.05.2025

Hallitus valmis romuttamaan Suomen linjan yritysvastuussa — Asiantuntijat ja järjestöt varoittavat seurauksista

06.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025

Eurooppalaisen vaihtoehdon aika

14.02.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään