KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Horisontti

Asevoimien yrityksille ulkoistamat työt ovat synnyttäneet sodan prekariaatin

Lopulta Suomi evakuoi myös suurlähetystössä alihankitayrityksen palveluksessa olleita afgaaniturvamiehiä perheineen. Kuvassa Puolustusvoimien suojausjoukon sotilaita ja evakuoitavia ihmisiä Kabulin lentokentän alueella

Lopulta Suomi evakuoi myös suurlähetystössä alihankitayrityksen palveluksessa olleita afgaaniturvamiehiä perheineen. Kuvassa Puolustusvoimien suojausjoukon sotilaita ja evakuoitavia ihmisiä Kabulin lentokentän alueella. Kuva: Lehtikuva/Puolustusvoimat

Edes valtioiden asevoimat eivät ole välttyneet nykyajan vaatimuksilta säästää kuluja ja tehostaa toimintaansa ulkoistamalla tehtäviä yrityksille. Alihankintaketjut, toiminnan valvomisen vaikeus sekä bisneksen kansainvälinen luonne johtavat usein siihen, ettei kukaan kanna vastuuta työntekijöistä, jotka asettavat henkensä alttiiksi maailman konfliktialueilla.

Mikko Räkköläinen
4.9.2021 14.00

Talebanin Kabulin valtaukseen johtaneen voittokulun nopeus yllätti analyytikot ja johti tilanteeseen, jossa länsimaat joutuivat kiireesti evakuoimaan omia edustajiaan ja kansalaisiaan. Lisäksi evakuoidaan näiden kanssa yhteistyötä tehneitä afgaaneja. Myös Suomi lähetti Kabuliin ulkoministeriön virkamiehistä ja sotilaista koostuvan ryhmän auttamaan suomalaisten ja suurlähetystölle työskennelleiden kuljetusten järjestämisessä. Suomen suurlähetystössä alihankkijayrityksen palveluksessa työskennelleitä turvamiehiä ei alun perin sisällytetty evakuoitavien joukkoon. Ulkoministeri Pekka Haavisto ilmoitti kuitenkin 24. elokuuta, että Suomeen evakuoidaan myös 83 lähisuojaryhmissä toiminutta afgaaniturvamiestä perheineen. Kymmenet muut alihankkijan työntekijät on edelleen rajattu avun ulkopuolelle.

Vaikka asia ei juurikaan ole noussut kotimaassa julkisuuteen, lähetystöjen vartioinnin ostaminen yrityksiltä on kriisialueilla tänä päivänä enemmän sääntö kuin poikkeus. Edustustojen ja tukikohtien vartiointipalvelut ovat osa laajempaa sotilas- ja turvapalveluteollisuutta. Niin kriisinhallintaoperaatioiden kuljetukset, tukikohtien siivous ja ruokahuolto kuin tulkkaus ja tiedustelutiedon analyysikin voidaan ostaa vapailta markkinoilta.

ILMOITUS
ILMOITUS

Alan vuosittainen liikevaihto liikkuu sadoissa miljardeissa dollareissa. Merkittävän sotilas- ja turvallisuuspalvelualasta tekee valtioiden sekä EU:n kaltaisten kansainvälisten järjestöjen riippuvuus yritysten tuesta. Kun asevoimat, ministeriöt ja järjestöt ovat ryhtyneet hankkimaan välttämättömät toiminnot ostopalveluina, ne ovat säästäneet leikkaamalla omaa henkilöstöään ja kalustoaan, eikä niillä enää ole kykyä tehdä asioita itse.

Irakin miehityksen alkuvuosina länsimaiden tukena toimineet yritykset saivat runsaasti kielteistä julkisuutta. Niiden työntekijöihin viitattiin yleisesti palkkasotureina. Palkkasoturit ovat kuitenkin laittomia taistelijoita ja toimivat ilman pysyviä organisaatioita. Kaupalliset sotilas- ja turvallisuusyritykset ovat laillisia yrityksiä, jotka toimivat periaatteessa lakien asettamissa rajoissa. Ne maksavat veronsa, rekrytoivat avoimesti entisiä ammattisotilaita ja tekevät laillisia, sitovia sopimuksia.

Syyt sotilas- ja turvallisuusalan ulkoistamiseen ovat samoja kuin muussakin julkisen sektorin toiminnassa. Palveluiden ostaminen tarpeen mukaan säästää rahaa. Asiakkaiden ei tarvitse itse maksaa kalustosta ja henkilöstöstä silloin kun sitä ei tarvita. On myös nopeaa vain ostaa tulkkauspalveluita tai apua uuden teknologian käyttöönottoon.

Ulkoistamisella saavutetaan myös joustavuutta. Operaatioihin osallistuvien joukkojen määrä on yleensä rajattu. Ulkoistamalla tukitoiminnot mahdollisimman moni alueelle lähetetty sotilas voi keskittyä varsinaiseen rauhanturvaamistyöhönsä. Yritysten käyttö on usein myös lakiteknisesti helpompaa. Esimerkiksi suomalaisten viranomaisten tai poliisien olisi ollut luultavasti äärimmäisen vaikea saada luvat työskennellä aseistettuina Afganistanissa lähetystön suojana. Turvallisuusyrityksille maassa oli valmis lupajärjestelmä.

Toimintojen ulkoistaminen merkitsee kuitenkin myös sitä, että vastuu työntekijöistä hajautuu ja heikkenee. Asiakkaana toimiva valtio ei ole sopimussuhteessa työntekijöiden kanssa, joten se ei ole vastuussa heidän hyvinvoinnistaan. Yritykset eivät toisaalta ole velvollisia tai usein edes kykeneviä tarjoamaan työntekijöille sellaista tukea ja suojaa, jota esimerkiksi rauhanturvaajat tai diplomaatit nauttivat.

Työntekijöiden mahdollisuudet vaatia oikeuksiaan ovat rajatut. Alalla ovat tavallisia verrattain lyhyet määräaikaiset sopimukset. Omia etujaan puolustava työntekijä ottaa riskin jatkosopimusten tyrehtymisestä. Myös korvauksien vaatiminen oikeusteitse on usein hankalaa. Minkä maan lainsäädäntöä noudatetaan, jos esimerkiksi Nepalin kansalainen työskentelee bahamalaiselle tytäryhtiölle, joka vuokraa henkilöstönsä yhdysvaltalaiselle emoyhtiölleen, jolla on sopimus suojella EU:n toimintaa Irakissa? Vaikka toimivaltainen viranomainen löytyisikin, työntekijöillä ei useinkaan ole resursseja lähteä peräämään oikeuksia vieraan maan oikeusistuimessa.

Yritysten toiminnan valvonta konfliktialueilla ei ole helppoa. Asiakasvaltioilla ei usein ole siihen asiantuntemusta tai resursseja. Yritysten pyrkimys säästää kuluissa kiertämällä säännöksiä asettaa myös työntekijöitä vaaraan. Esimerkiksi Irakin konfliktissa 2003–2011 turvapalveluita tuottaneet yritykset jäivät useasti kiinni työntekijöiden koulutusta, määrää ja varustusta koskeneiden sopimusten rikkomisesta.

Kaupallinen sotilas- ja turvallisuusala toimii ja rekrytoi globaalisti. Alan tutkimuksessa on todettu, että eri taustoista tulevia työntekijöitä kohdellaan eri tavoin. Hierarkiassa huipulla ovat länsimaisten asevoimien erikoisjoukkojen veteraanit, joita palkataan vaativimpiin tehtäviin. Myös tavallisen sotilastaustan omaavat eurooppalaiset ja pohjoisamerikkalaiset ex-sotilaat ovat alan työmarkkinoilla vahvassa asemassa, vaikka heidän palkkatasonsa onkin hieman matalampi.

Yritykset rekrytoivat työntekijöitä myös globaalista etelästä. Tukikohtien ja muiden laitosten vartijoita palkataan esimerkiksi Nepalista ja Fidziltä, siivoojat ja pesulatyöntekijät Pakistanista ja Intiasta. Pienemmän palkan lisäksi globaalista etelästä kotoisin olevien työntekijöiden majoitusolot ja muut palvelut ovat usein selkeästi länsimaalaisille tarjottuja heikompia, vaikka he työskentelevät saman yrityksen palveluksessa samassa kohteessa. Lukuisissa dokumentoiduissa tapauksissa köyhistä oloista tulevien työntekijöiden haavoittuvaa asemaa on käytetty hyväksi muuttamalla työehtoja heidän jo saavuttuaan kriisialueelle.

Heikoimmassa asemassa ovat yleensä suoraan operaatioalueelta palkatut henkilöt. He suorittavat vaarallisimpia tehtäviä pienimmällä palkalla. Paikalliset työntekijät esimerkiksi yleensä vartioivat sotilastukikohtien ulointa suojakehää ja portteja. Tehtävä altistaa suurimmalle vaaralle pommi-iskun tai hyökkäyksen sattuessa.

Yritysten rajattu vastuu työntekijöistään, varsinkin sopimuskauden päätyttyä, koskettaa kaikkia alan työntekijöitä. Toisin kuin sotilaat ja rauhanturvaajat, yksityisen sotilas- ja turvallisuusalan työntekijät eivät ole oikeutettuja veteraanien etuihin, kuten tapaturma- ja palvelussairauskorvauksiin. Paremmin palkatuilla, yleensä länsimaisilla työntekijöillä on mahdollisuus huolehtia omista vakuutuksistaan mutta tämäkin turva jää yleensä vajavaiseksi, erityisesti mahdollisten psykologisten vaurioiden hoidon osalta. Globaalista etelästä palkattujen työntekijöiden kohdalla loukkaantuminen työtehtävässä merkitsee yleensä työuran loppua.

Pahimmillaan työntekijät ovat vaarassa jäädä oman onnensa nojaan asioiden kehittyessä huonoon suuntaan. Esimerkiksi kauppamerenkulkua merirosvoilta suojelevia vartijoita on jäänyt jumiin tukikohtinaan toimiville laivoille kun työnantaja on yllättäen ajautunut konkurssiin. Afganistanin nykyinen kriisi on ääriesimerkki tämänkaltaisesta tilanteesta. Kun länsimaat ja kansainväliset sotilas- ja turvallisuusalan yritykset vetäytyvät maasta, tuhansia paikallisia työntekijöitä on jäämässä ilman suojelua Talebanin armoille.

Kaupallisen sotilas- ja turvapalvelualan työntekijöiden asema on globaali ongelma. Valtiot ja akateeminen tutkimus ovat heränneet verrattain myöhään pohtimaan, miten sekä yksittäiset asiakkaat että laajempi kansainvälinen yhteisö voisivat paremmin huolehtia kaupallisen sotilas- ja turvapalvelualan työntekijöiden oikeuksista. Yritysten toiminnan lopettaminen ei ole realistinen vaihtoehto edes keskipitkällä aikavälillä. Ne ovat välttämättömiä rauhanturva- ja sotilasoperaatioiden toteuttamiselle.

Kirjoittaja on kansainvälisen politiikan väitöskirjatutkija Tampereen yliopistossa.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Suomessakin talouspolitiikan valmistelu nojaa taloustieteen mikroperustaiseen pohjaan, jossa talouden toimijat työnhakijoista kuluttajiin ja yrityksiin reagoivat valtiovallan säätämiin kannustimiin, arvioi Timo Harjuniemi.

Vasemmisto on laiminlyönyt taloudellisen asiantuntijatyön, vaikka ekonomistit hallitsevat maailmaa

Veikka Lahtinen.

Rasismikeskustelu teki meistä jankkaajia – Rasismi on yhteiskunnan käytännöissä, viranomaisohjeissa ja koulutusjärjestelmässä, kirjoittaa KU:n kirjoittajavieras

Kun kone pysähtyy

Maksuton korkeakoulutus: missä mennään? – ”On syytä pelätä, että lukuvuosimaksut saattavat ilmestyä suomalaisiin korkeakouluihin hyvinkin äkillisesti”

Uusimmat

Sara Koiranen

Vasemmistoliitto mukana päättämässä Turussa – hyväksyi pormestariohjelman

Susikanta puhuttaa niin Euroopassa kuin Suomess.

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

Pia Lohikoski.

Korkeakoulujen rahoituskaruselli hämmentää: ”Toisella kädellä annetaan, toisella otetaan”

Minja Koskela.

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

 
02

Hallitus valmis romuttamaan Suomen linjan yritysvastuussa — Asiantuntijat ja järjestöt varoittavat seurauksista

 
03

Teollisuusliiton Lehtosen kova arvio työmarkkinakierroksesta: ”Näimme sen, että tässä maassa vastuun kantaminen ei kannata”

 
04

Orpon hallitus leikkaa Helsingin rahoja: ”Vastaa 300 000:a terveyskeskuslääkärikäyntiä”

 
05

Vappuarvio Orpon hallituksesta: ”Häikäilemättömästi työnantajan hyväksi”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Hallituksen suunnitelma sen paljastaa: ”Nyt isketään viimeiseen henkireikään”

09.05.2025

KU kysyi Stubbilta, tuomitseeko Suomi Israelin toimet – Stubb: ”Tuomitsemme kaikki ne toimet, jotka rikkovat kansainvälistä oikeutta ja kansainvälisiä sääntöjä”

08.05.2025

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

08.05.2025

Mepit vetoavat ulkoministeriin – ”Milloin aika koittaa?”

08.05.2025

Päätös kuun lopulla: Erotetaanko Yrttiahon puolueosasto?

08.05.2025

Perussuomalaisten pudotus jyrkkenee: Nyt lähti 4 prosenttiyksikköä

08.05.2025

Mario Draghi sen jo myönsi – transatlanttinen talouskuri on kuollut, Eurooppa tarvitsee oman kasvumallin

08.05.2025

Eduskunnan talouskeskustelussa kerrattiin joukko-oppia: ”270 000 työtöntä ei voi mahtua 47 000 avoimeen työpaikkaan”

07.05.2025

Vasemmistoliiton Koskela syyttää Orpon hallitusta nälkäisistä lapsista: ”Kestämätöntä ja räikeän epäoikeudenmukaista”

07.05.2025

Hallitus vaarantaa suden – Metsästämisen lisäämiselle ei ole perusteita

07.05.2025

Teollisuusliiton Lehtosen kova arvio työmarkkinakierroksesta: ”Näimme sen, että tässä maassa vastuun kantaminen ei kannata”

07.05.2025

Hallitus valmis romuttamaan Suomen linjan yritysvastuussa — Asiantuntijat ja järjestöt varoittavat seurauksista

06.05.2025

Orpon hallitus leikkaa Helsingin rahoja: ”Vastaa 300 000:a terveyskeskuslääkärikäyntiä”

06.05.2025

Li Andersson kummastelee demareiden touhua: ”SDP on tekemässä strategisen virheen”

06.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025

Eurooppalaisen vaihtoehdon aika

14.02.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään