KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

Sote-vaalit: Suomessa hoidon taso on huippua mutta ”Olemme surkealla tasolla hoitoon pääsyssä”

Tammikuun 23. päivän vaaleissa valitaan valtuutetut 23 hyvinvointialueen valtuustoihin. He päättävät, millaisiksi palvelut muodostuvat alueilla.

Tammikuun 23. päivän vaaleissa valitaan valtuutetut 23 hyvinvointialueen valtuustoihin. He päättävät, millaisiksi palvelut muodostuvat alueilla. Kuva: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Eksote, Kymsote, Essote, Siun sote. Itäisessä Suomessa on jo kokemusta kuntien yhteisistä sote-palveluista. Silti on tärkeää päästä päättämään, miten ne hoidetaan jatkossa. Juttu on toinen osa sarjassa, joka käsittelee valmistautumista sote-vaaleihin eri puolilla Suomea.

Tuula Kärki
19.12.2021 12.00

Vasemmistoliiton Kaakkois-Suomen piirin puheenjohtaja, lappeenrantalainen Heidi Vättö, arvelee, että ihmiset vain luulevat, etteivät ymmärrä, mistä uusilla hyvinvointialueilla ja tammikuussa käytävissä vaaleissa päätetään.

– Ihmiset sanovat helposti, etteivät ymmärrä, mistä on kyse, mutta loppujen lopuksi kuitenkin ymmärtävät, Vättö toteaa.

– Hyvinvointialueet nähdään monimutkaisempina kuin ne oikeasti ovat.

ILMOITUS
ILMOITUS

Savo-Karjalan piirin entinen puheenjohtaja, kuopiolainen Janne Parkkila, taas arvelee, että kuntalaiset eivät ole tajunneet, kuinka isosta valtasiirtymästä on kyse, kun sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät pois kuntien hoidosta uusille hyvinvointialueille.

Parkkila oli piirin puheenjohtaja vielä haastattelua tehtäessä. Nyt pesti on Juha Pitkäsellä.

– Alussa lisäksi yksi huolen aihe on se, että nyt päätetään, miten palvelut tuotetaan. Jollain alueella jopa kaikki palvelut voivat olla yksityisen sektorin tuottamia, Parkkila sanoo.

Tammikuun 23. päivä käytävissä vaaleissa valitaan valtuutetut 23 hyvinvointialueen valtuustoihin.

Tärkeimmät vaalit

Parkkilaa huolettaa sama asia kuin monia muita aktiiveja puolueeseen tai alueeseen katsomatta:

– Ennusteet kertovat, että hyvinvointialueiden valta keskittyy selkeästi keskuskaupungille. Se on huolen aihe, hän sanoo.

Parkkila toivookin, että pieniltä paikkakunnilta olisi mahdollisimman monia ihmisiä ehdolla.

– Lisäksi toivon lautakuntajärjestelmää, jossa voisi jakaa paikkoja muillekin kuin valituksi tuleville.

Vasemmistoliiton Savo-Karjalan piirin puheenjohtaja Janne Parkkila.

Vasemmistoliiton Savo-Karjalan piirin puheenjohtaja Janne Parkkila. Kuva: Savo-Karjalan vasemmisto

Hän muistuttaa siitä, että ensimmäiset vaalit ovat tärkeimmät.

– Ensimmäinen valtuusto päättää, miten palveluja tuotetaan. Se sitoo sitten tulevaisuuden valtuustojen käsiä, koska tuskin ihan äkkiä ruvetaan uudelleen järjestämään juuri päätettyjä palveluja, hän sanoo.

– Nyt kun ei ole pakko jumahtaa mihinkään rakenteisiin, tämä voisi olla se paikka, jossa terveydenhuollon toiminta voi mennä kokonaan suuntaan jos toiseenkin. Se voi aiheuttaa isojakin alueellisia eroja, Parkkila sanoo ja korostaa sitä, että juuri nyt kannattaisi lähteä vaikuttamaan.

”Vaalit käydään, kiinnosti tai ei.”

Heidi Vättö muistuttaa siitä, että juuri nyt ei ole muuta vaihtoehtoa kuin olla innostunut vaaleista.

– Vaalit käydään, kiinnosti tai ei. Politiikassa toimivat ihmiset eivät voi minkään vaalien kohdalla ajatella, että nyt ei kiinnosta, hän sanoo.

Vätön mukaan Kaakkois-Suomen vasemmistoliitossa ollaan kuitenkin innoissaan sote-uudistuksesta. Sen luomisessa käytännön tasolla halutaan olla mukana alusta alkaen.

– On helpompi hypätä junaan asemalla kuin juosta se kiinni, Vättö muistuttaa.

Hän toteaa, että kaakko on perinteisesti hankala alue vasemmistoliitolle. Esimerkiksi Etelä-Karjalan Eksotessa puolueella ei ole lainkaan edustusta.

– Se tarkoittaa, että meillä ei ole ketään nyt perustetuissa hyvinvointialueen ohjausryhmissä, Vättö sanoo.

– Siksi meidän täytyy panostaa näihin vaaleihin kovaa, että pääsemme mukaan, kun uutta aletaan luoda. Jos emme onnistu näissä vaaleissa, seuraavissa se ei ole yhtään helpompaa.

Kuntayhtymistä kokemusta

Vättökin painottaa sitä, että nyt päätetään isoista ja tärkeistä asioista.

– Kaikki, jotka ovat aiemmin olleet mukana kuntavaaleissa, ovat silloinkin pyrkineet päättämään muun muassa sote-palveluista ja niistä osa on ollut ylikunnallisia, Vättö muistuttaa.

Esimerkiksi Vätön omalla alueella Etelä-Karjalassa on jo vuosia toiminut kuntien yhteinen Eksote. Hän arvioi, että sote-uudistusta pidetään hänen alueellaan hyvänä ratkaisuna.

– Nyt Eksoteen valitaan päättäjät suorilla vaaleilla. Meille se ei ole iso uudistus. Nyt mennään näin, ja tätä on tehty niin pitkään, ja tätä kehitetään eteenpäin. Meillä tämä tämä ei herätä kritiikkiä.

– Hyvinvointialueen rakenteet ovat pitkälti valmiit, kun sairaanhoitopiirin ovat muodostaneet kunnat, joista myöhemmin tulee hyvinvointialue. Luulen, että täällä ihmiset pystyvät hahmottamaan uudistuksen. Mutta ymmärtävätkö he, miksi se tulee, se on eri asia.

Vätön piirin alueelle tulee kolme hyvinvointialuetta eli Etelä-Karjalan lisäksi Kymenlaakso ja Etelä-Savo. Näissä kaikissa on jo harjoiteltu hyvinvointialueen toimintaa laajoilla kuntayhtymillä. Kymenlaaksossa toimii Kymsote ja Etelä-Savossa Essote.

Kaakkois-Suomeen tulee kolme hyvinvointialuetta eli Etelä-Karjala, Kymenlaakso ja Etelä-Savo.

Kaakkois-Suomeen tulee kolme hyvinvointialuetta eli Etelä-Karjala, Kymenlaakso ja Etelä-Savo. Kuva: Lehtikuva/Hanna Matikainen

Janne Parkkila arvioi, että kuntia isompi sote-alue on hyvä ratkaisu. Hänen piiriinsä muodostuu kaksi sote-aluetta: Pohjois-Savo ja Pohjois-Karjala. Pohjois-Karjalassa on ollut jo useamman vuoden laaja kuntayhtymä Siun sote hoitamassa sosiaali- ja terveyspalveluita.

– Pohjois-Karjalassa rakenteet ovat olemassa aika pitkälle, kun taas Pohjois-Savossa ei ole ollut yhtä yhtenäistä aluetta. Siellä yhteistyön rakentamisessa pitää lähteä ihan alusta liikkeelle, valita väkeä toimitusjohtajasta alkaen, Parkkila sanoo.

Siun sote herätti runsaasti keskustelua aikanaan, kun se perustettiin. Vasemmistoliiton piirissä pelättiin, että palvelut eivät toimisi eikä tilanne kunnissa olisi parantunut

– Itse – työkseni kun myyn terveydenhuollolle – näen sen hyväksi, että on selkeä hallinto ja organisaatio sekä laajemmat hartiat tehdä asioita. Se pystyy suunnittelemaan paremmin koko alueen asioita, Parkkila arvioi.

Osaaminen huippuluokkaa

Heidi Vättö toteaa, ettei tiedä missään päin Suomea oltavan tyytyväisiä sote-palveluihin.

– Meillä Etelä-Karjalassa on joka kunnassa terveyskeskus. Nyt pienemmissä kunnissa elää pelko siitä, että palvelut katoavat kauemmas. Yhdenvertaisuus ja saavutettavuus on otettava huomioon.

Hän toteaa, että lappeenrantalaisena hänellä ei ole hätää. Toisin voi tilanne olla vaikkapa Rautjärvellä.

– Turvataanko siellä asuville palvelut omassa kunnassa, Vättö kysyy.

– Äskettäin Eksotessa äänestettiin siitä, annetaanko dialyysihoitoa jatkossa pelkästään Lappeenrantaan. Onneksi se kuitenkin säilyi Imatrallakin. Kyse on hoidosta, joka on sitä tarvitseville elinehto. Jos hoitoa saa vain yhdellä paikkakunnalla, matkat hoitoon venyvät sietämättömän pitkiksi. On huolestuttavaa, että tällaisia palveluja esitetään säästökohteiksi.

Parkkila muistuttaa, että Suomessa terveydenhuollon osaaminen ja taso ovat huppuluokkaa kansainvälisesti vertailtaessa.

– Mutta olemme surkealla tasolla hoitoon pääsyssä. Se on asia, jota pitää pystyä tarkastelemaan kriittisesti.

Vasemmistoliiton Kaakkois-Suomen piirin puheenjohtaja Heidi Vättö.

Vasemmistoliiton Kaakkois-Suomen piirin puheenjohtaja Heidi Vättö.

Vättö arvioi, että ihmiset kokevat joutuvansa odottamaan lääkäriaikoja sietämättömän pitkään.

– Kokemus on se, että kun varaat ajan hammaslääkärille, saat sen yli puolen vuoden päähän. Koronan takia jonot ovat kasvaneet entisestään kaikissa palveluissa. Kun ihmisille tulee tunne, että mie en pääse hoitoon, kasvaa kokemus eriarvoisuudesta äkkiä. Se on todellista.

Vätöllä on työnantajan kustantama vakuutus, jolla hän pääsee yksityisiin terveyspalveluihin.

– Olen perusterve ihminen ja tarvitsen harvoin terveyspalveluita. Mutta tietoisuus siitä, että pääsen hoitoon maksutta milloin tahansa, on tärkeä.Jollain toisella siihen ei ole mahdollisuutta. Nämä ovat isoja kysymyksiä.

Vättö huomauttaa, että hänen vakuutuksestaan huolimatta perhe ei pärjää ilman julkisia palveluja.

– Minulla on neljä lasta. Heillekin tyrkytettiin vakuutuksia, jotka korvaavat terveydenhuollon menot, mutta olen kieltäytynyt niistä. Minun täytyy voida luottaa siihen, että yhteiskunta hoitaa heidät.

Entä henkilöstö?

Hyvä hoito edellyttää myös riittävää määrää osaavaa henkilökuntaa.

– Se on ongelma kaikkialla Suomessa. Meillä on se hyvä puoli, että lääkäreitä koulutetaan Kuopiossa ja ammattikorkeakoulut sekä Joensuussa että Kuopiossa tuottavat muita terveydenhuollon ammattilaisia. Tilanne on kohtuullinen, Parkkila sanoo.

Myös Kaakkois-Suomessa on ongelmallista saada riittävästi työvoimaa sote-alalle.

– Jo pelkästään lääkärien houkutteleminen on vaikeaa, mutta tämä ei tarkoita pelkästään lääkäreitä, vaan ylipäätään sote-alan henkilökuntaa. Nyt mietityttääkin se, miten saamme jatkossa työntekijöitä pieniin terveyskeskuksiin, Vättö toteaa.

Kaakkois-Suomi on muuttotappioaluetta.

– Se ei tietenkään paranna palveluita, Vättö sanoo.

Väestö vanhenee ja keskittyy isoihin kaupunkeihin. Lappeenranta on Etelä-Karjalan kasvun veturi ja pärjää jatkossakin. Toisin on sitä ympäröivissä kunnissa.

– Sama ongelma koskee koko Suomea. Tietyt alueet kasvavat, ja tietyt alueet kuihtuvat. Väestökehitys liittyy kaikkiin asioihin, ei pelkästään sosiaali- ja terveyspalveluihin.

Savo-Karjalan piirissä varsinkin Kuopio vetää väkeä jopa Pohjois-Karjalasta. Haaste on miettiä, miten pienemmille paikkakunnille saadaan järjestettyä palvelut järkevästi.

– Ei liene perusteltua, että 500 ihmisen kunnassa on kaikki palvelut koko ajan saatavilla, Janne Parkkila pohtii.

– Varmasti joudumme arvioimaan, miten tänne voi tuottaa palveluja. Kaikkien palvelujen ei tarvitse olla saatavilla joka päivä koko ajan. Emmehän välttämättä käy esimerkiksi hammaslääkärissä edes kerran vuodessa. Pitää ottaa huomioon myös palvelun tarve, mutta samalla huolehtia siitä, että on pääsy pääsy palveluihin.

 Juttusarjan ensimmäinen osa julkaistiin 5.11

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

Noora Kotilainen on sotaa, militarismia, kriisejä ja kärsimystä työssään käsittelevä valtiotieteilijä ja historian tutkija, joka käsittelee kolumneissaan aikaamme leimaavia synkkiä ja väkivaltaisia ilmiöitä.

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

Eduskunta keskusteli valtioneuvoston puolustusselonteosta täysistunnossa Helsingissä 18. kesäkuuta 2025.

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

JVG

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

Uusimmat

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

Emmi Kyytsösen suunnittelema kansi vetää mukaansa Tatiana Elfin Huijarin hyytävään maailmaan.

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

Noora Kotilainen on sotaa, militarismia, kriisejä ja kärsimystä työssään käsittelevä valtiotieteilijä ja historian tutkija, joka käsittelee kolumneissaan aikaamme leimaavia synkkiä ja väkivaltaisia ilmiöitä.

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

Katja Mark on uusi huippuhahmo suomalaiseen jännityskirjallisuuteen.

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

PAM: Monet palvelualojen työntekijät tarvitsevat toimeentulotukea – kiristykset pakottavat muuttamaan pois työpaikkojen läheltä

 
02

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

 
03

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
04

Pääkirjoitus: Kyse on kokonaisturvallisuudesta – Kuolleella planeetalla ei tehdä mitään ohjuksilla, miljardiomaisuudella ja velattomalla julkisella taloudella

 
05

Orpon hallitus leikkaa erityisesti nuorilta: Varsinkin opiskelijat ovat köyhtyneet

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025

33-vuotias vasemmistolainen on vahvoilla New Yorkin seuraavaksi pormestariksi – Näin KU:n toimitus analysoi tilannetta

26.06.2025

Vasemmistoliitto kiittää Helsingin kunnianhimoista ilmastotavoitetta: Päästöt 85 prosenttia alas viidessä vuodessa

26.06.2025

Orpon hallitus leikkaa erityisesti nuorilta: Varsinkin opiskelijat ovat köyhtyneet

25.06.2025

Pääkirjoitus: Kyse on kokonaisturvallisuudesta – Kuolleella planeetalla ei tehdä mitään ohjuksilla, miljardiomaisuudella ja velattomalla julkisella taloudella

25.06.2025

Vaalirahalakia voi rikkoa ilman rangaistusta eikä rahoja tarvitse palauttaa

24.06.2025

Uusi yritys: Eheytyshoitojen kielto tuodaan eduskunnan käsittelyyn

24.06.2025

Ympäristöjärjestöt pettyneitä suojeluohjelmaan – vaativat parempia korvauksia metsänomistajille

24.06.2025

Valikoiko Suomi ihmishenkiä poliittisin perustein? Edes haavoittuneita lapsia ei halua vieläkään evakuoida Gazasta Suomeen hoitoon

24.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään