KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

Mitä jäi käteen Paperiliiton 112 päivän työtaistelusta?

Kuva: Johan Alén

Paperiliiton ja UPM:n välinen työehtoriita päättyi huhtikuun lopulla sovitteluehdotukseen, johon ”molemmat olivat vähän tyytymättömiä”. Voittiko kuitenkaan kukaan paperialan työehtoriidassa? Mitä jäi käteen 112 lakkopäivästä?

Toivo Haimi
15.5.2022 7.15

Uudenvuodenpäivänä 2022 alkanut Paperiliiton lakko metsäyhtiö UPM:n tehtailla päättyi perjantaina 22. huhtikuuta. 2 100 työntekijää koskenut lakko kesti 112 päivää ja oli alallaan pisin laatuaan Suomen historiassa.

 Syy lakkoon oli UPM:n haluttomuus solmia uutta koko yhtiötä koskevaa työehtosopimusta. UPM ilmoitti neuvottelevansa ainoastaan, jos neuvottelujen päätteeksi solmitaan viisi eri liiketoimintakohtaista sopimusta ja täysin uudelta pohjalta. Paperiliitto ei tähän suostunut, koska palkansaajapuolella UPM:n vaatimukset tulkittiin yritykseksi heikentää työntekijöiden neuvotteluasemaa suhteessa yhtiöön.

Liittoa ei lyöty kanveesiin

ILMOITUS
ILMOITUS

Paperialan alkuvuoden lakko oli poikkeuksellinen paitsi pituutensa myös syidensä vuoksi. Perinteisesti lakkoon on ajauduttu tilanteessa, jossa työntekijäpuolella on vaatimuksia, kuten palkankorotuksia tai työajan lyhentämistä. UPM:n tapauksessa asetelma oli päälaellaan: työntekijöiden sijaan vaatimuksia esitti työnantaja.

Lisäksi on huomionarvoista, että riidan osapuolina eivät olleet kaksi työmarkkinajärjestöä, vaan yksi yhtiö ja työntekijöitä edustavat neuvottelijat. UPM:n neuvotteluissa kokeiltiin toden teolla uutta paikallisen sopimisen mallia, jossa työehdot sovitaan yhtiökohtaisesti. UPM lähti tavoittelemaan vielä radikaalimpaa muutosta, mikä näytti vahvistavan ay-väen epäilyksiä siitä, että ”paikallinen sopiminen” tarkoittaa tosiasiassa heikennyksiä työntekijöiden työehtoihin.

Työnantajapuolen vaatimukset henkilöityivät kahteen hahmoon: UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesoseen ja hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroosiin, jotka näyttivät käyvän ideologista kamppailua koko järjestäytynyttä ammattiyhdistysliikettä vastaan. UPM:n pomot kokeilivat kepillä jäätä ja katsoivat, onko ammattiyhdistysliike paperitiikeri täynnä ääntä ja vimmaa, mutta joka todellisuudessa antaa periksi riittävän paineen alla.

Vanhan viisauden mukaan työmarkkinoille saadaan sopu silloin, kun kumpaakin osapuolta hieman harmittaa. Työtaisteluun sen sijaan ajaudutaan silloin, kun jompikumpi osapuolista kokee, että siltä vaaditaan kohtuuttomia. UPM:n lakon tapauksessa Paperiliitto katsoi, että yhtiön johto halusi iskeä ammattiliitot kanveesiin ja selvitä itse kuivin jaloin.

Paperiliiton taju ei kuitenkaan mennyt kankaalle, vaan lakon aikana liiton rivit pysyivät suorina. Suomalainen ammattiyhdistysliike osoitti, ettei se ole keisari vailla vaatteita, vaan että sillä on edelleen joukkovoimaa ja taistelutahtoa, joita se voi tarvittaessa näyttää ja myös käyttää.

Myös ammattiliittojen keskinäinen solidaarisuus toimii Suomessa. Teollisuusliitto maksoi Paperiliiton jäsenten lakkokorvauksia yhteensä 2,2 miljoonan euron edestä ja hälvensi epäluuloja ay-väen siiloutumisesta omiin poteroihinsa.

Tyytymättömyyttä puolin ja toisin

Kuukausia kestänyt työtaistelu päättyi, kun lakon osapuolet hyväksyivät sovittelija Leo Suomaan ehdotuksen perjantaina 22. huhtikuuta. Töihin palattiin saman tien. Suomaa kertoi Ylelle tehneensä ”ehdotuksen, johon molemmat olivat vähän tyytymättömiä”.

Vaikka molemmat osapuolet olivat vähän tyytymättömiä, viestivät sekä UPM että Paperiliitto saavuttaneensa tavoitteensa.

UPM vaikuttaa ensisilmäyksellä saaneen työtaistelun päätteeksi haluamansa: huhtikuun lopulla solmittiin viisi liiketoimintakohtaista työehtosopimusta. Lisäksi kausipalkkauksesta siirryttiin tuntipalkkoihin. Sopimukset ovat jonkin verran joustavampia kuin ennen, mutta toisaalta niin ovat myös muiden suurten metsäyhtiöiden uudet sopimukset.

Yhtiön johto tavoitteli neuvotteluissa kuitenkin alun perin muun muassa sopimuksiin talkootunteja, eli työtuntien huomattavaa lisäämistä ilman korvausta. Talkootunnit olisivat tarkoittaneet käytännössä palkkojen alentamista, mutta ne torjuttiin neuvotteluissa. Paperiliitto pitääkin juuri talkootuntien torjumista olennaisena onnistumisena. Uudessa sopimuksessa työntekijöiden työaika pitenee kyllä paperitehtaiden vuorotyössä noin 30 tunnilla vuodessa, mutta lisäajasta maksetaan palkkaa.

Paperiliitto korostaa myös saavuttaneensa tavoitteitaan siitä, että alan työehtojen pysyvät yhtenevinä myös uudessa liiketoimintakohtaisen sopimisen mallissa.

Loppujen lopuksi UPM:n johto voi tyytyväisenä sanoa saaneensa haluamansa, kun taas Paperiliitto voi kertoa jäsenilleen onnistuneensa torjumaan työehtojen heikentämisen. Kaikkia harmittaa, mutta ketä harmittaa eniten?

Aloite on työnantajilla

Paperialan lakosta voidaan vetää johtopäätös ainakin siitä, että ammattiyhdistysliike on edelleen varteenotettava voima suomalaisessa yhteiskunnassa. Lakkoasetta käytetään, kun sille nähdään tarvetta, ja lakossa pysytään tarvittaessa hyvinkin kauan. Harva ajatteli joulukuussa 2021, että vielä huhtikuussa UPM:n tehtailla oltaisiin lakossa.

Siinä olivat hyvät uutiset. Fakta on kuitenkin se, että Paperiliitto joutui lopulta taipumaan UPM:n vaatimusten edessä ja tekemään viisi toimialakohtaista työehtosopimusta yhden sijaan. Vielä ennen lakon alkamista liitto piti viittä sopimusta kohtuuttomana vaatimuksena.

Tämä kertoo siitä, että työmarkkinoilla aloite on tällä hetkellä työnantajapuolen hallussa, ja ammattiliittojen osaksi jää ryhmittyä puolustukseen. On luonnollisesti oikein, että liitot puolustavat jäsentensä oikeuksia, mutta ammattiyhdistysliikkeen rooli ei saa jäädä vain saavutettujen etujen puolustajaksi.

Koko lakkoon ei olisi lähdetty, jos UPM ei olisi lähtenyt tavoittelemaan toimialakohtaisia sopimuksia. Sellaiset yhtiö myös loppujen lopuksi sai, pitkästä työtaistelusta huolimatta.

UPM on nyt avannut pelin ja näyttänyt esimerkkiä muille Suomessa toimiville yhtiöille: työehtoihin voi lähteä hakemaan suuriakin rakenteellisia muutoksia paikallisesti – ja ne voi myös saada, jos kestää työtaistelun läpi.

Kun metsäteollisuuden työehtosopimuksia neuvoteltiin uusiksi vuoden 2021 lopulla, kaksi muuta suurta suomalaista metsäalan yritystä eli Metsä Group ja Stora Enso eivät lähteneet vastaavaan hyökkäykseen kuin UPM. Kaksi muuta yhtiötä neuvottelivat uudet sopimukset hyvässä yhteisymmärryksessä työntekijöiden kanssa, ja kun UPM:n tehtaat seisoivat lakon vuoksi, Metsä ja Stora Enso tekivät hyvää tulosta uusien sopimusten kanssa.

Jonain päivänä nekin sopimukset kuitenkin umpeutuvat. Voi olla, että tulevaisuudessa myös muut metsäyhtiöt lähtevät yrittämään samanlaisia manöövereitä kuin UPM.

Liitot uuden äärellä

Mikä on ammattiyhdistysliikkeen paikka uudessa asetelmassa, jossa elinkeinoelämä ovat irtisanoutuneet keskitetyistä ratkaisuista ja pyrkivät kohti paikallisempia sopimuksia?

Paperiliitto kesti kyllä UPM:n höykytyksen, mutta se joutui silti taipumaan vaatimusten edessä. Uusia sopimuksia voi sanoa torjuntavoitoiksi, mutta liitto joutui silti perääntymään. Paperiliitolle lakko maksoi suunnilleen 20 miljoonaa euroa lakkoavustuksina. Lisäksi tietenkin liiton jäsenet menettivät ansioitaan lakon ajalta.

On syytä kysyä, kuinka monta torjuntavoittoa ammattiliitot ovat valmiita saavuttamaan, ennen kuin ne menettävät uskottavuutensa jäsentensä ja alan työntekijöiden silmissä. Paperiliittoa ei lyöty kanveesiin, mutta UPM-neuvotteluissa se oli silti puolustuskannalla. Lakkokassat ovat toki suuria, mutta loputtomia ne eivät suinkaan ole. Tämän tietävät myös työnantajat.

Ammattiyhdistysliikkeellä on edessään pohtimisen paikka. Jos ammattiliitot haluavat pysyä relevantteina ja varteenotettavina, on niiden saatava aloite uudelleen haltuunsa ja esittää sellaisia uusia vaatimuksia, joiden takana alan työntekijät ovat valmiita seisomaan. Ryhmitystä on avattava puolustuksesta ja pallo on saatava haltuun.

Elinkeinoelämä on ottanut Suomessa aloitteen paitsi sopimisessa, mutta erityisesti viestinnän ja mielikuvien tasolla. Paikallisesta sopimisesta puhutaan työehtojen ”uudistamisena” ja ammattiyhdistysliikkeestä maalataan kuva kaavoihin kangistuneena saavutettujen etujen puolustajana. Myös kielenkäytössä ay-liikkeen on saatava aloite takaisin itselleen.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n sääntömuutos vuonna 2015 aloitti suomalaisen sopimuspolitiikan mullistuksen, joka näkyi keskitettyjen tulopoliittisten ratkaisujen eli tupojen lakkauttamisena. Vuonna 2020 muutos otti lisää kierroksia, kun Metsäteollisuus ilmoitti irtautuvansa yleissitovien työehtosopimusten neuvottelemisesta. Dominojono on lähtenyt liikkeelle.

Paperiliiton ja UPM:n kädenvääntö oli viimeisin kappale tässä jatkumossa, jossa suomalaista sopimisen kulttuuria ollaan toden teolla vääntämässä uuteen asentoon. Sillä tiellä on edessä vielä monia taisteluita, jotka ammattiliittojen pitää pystyä kääntämään voitoikseen, jos ne haluavat säilyttää asemansa työmarkkinoilla.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

Noora Kotilainen on sotaa, militarismia, kriisejä ja kärsimystä työssään käsittelevä valtiotieteilijä ja historian tutkija, joka käsittelee kolumneissaan aikaamme leimaavia synkkiä ja väkivaltaisia ilmiöitä.

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

Eduskunta keskusteli valtioneuvoston puolustusselonteosta täysistunnossa Helsingissä 18. kesäkuuta 2025.

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

Uusimmat

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
02

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

 
05

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025

33-vuotias vasemmistolainen on vahvoilla New Yorkin seuraavaksi pormestariksi – Näin KU:n toimitus analysoi tilannetta

26.06.2025

Vasemmistoliitto kiittää Helsingin kunnianhimoista ilmastotavoitetta: Päästöt 85 prosenttia alas viidessä vuodessa

26.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään