KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

Poliitikko vai puoluetoimiston pomo? Vasemmistoliiton Mikko Koikkalainen arvioi puoluesihteerin roolia politiikassa

Mikko Koikkalainen kuvaa puoluesihteerin tehtävää ensisijaisesti järjestöjohtajaksi.

Mikko Koikkalainen kuvaa puoluesihteerin tehtävää ensisijaisesti järjestöjohtajaksi. Kuva: Antti Yrjönen

Vuosikymmeniä sitten puoluesihteerit olivat näkyviä poliitikkoja, jotka ottivat kantaa päivänpolitiikan asioihin. Sittemmin puoluesihteerin rooli on vähentynyt. Vasemmistoliiton Mikko Koikkalainen näkee puoluesihteerin tärkeimpänä tehtävänä siitä huolehtimisen, että puolueen poliittinen johto voisi keskittyä ydintehtäväänsä.

Toivo Haimi
27.8.2022 16.00

Suomalaisten puolueiden näkyvimpiä hahmoja ovat puolueiden puheenjohtajat. Eduskuntavaaleissa eniten paikkoja saaneen puolueen puheenjohtajista tulee vakiintuneen tavan mukaisesti uuden hallituksen muodostaja. Toiseksi näkyvimpiä puoluepoliitikkoja ovat puolueiden varapuheenjohtajat.

Puolueilla on kuitenkin puheenjohtajiston lisäksi myös puoluesihteeri, jonka rooli vaihtelee puolueittain. Joissain tapauksissa puoluesihteeri on merkittävä vallankäyttäjä ja poliittinen linjanvetäjä, toisissa taas selkeästi puoluetoimiston pomo.

– Ensisijaisesti kuvaisin tehtävää järjestöjohtajaksi, toteaa vasemmistoliiton puoluesihteeri Mikko Koikkalainen.

”On pidettävä huolta siitä, että puolueen poliittinen johto voi keskittyä ydintehtäviinsä”

Mikko Koikkalainen kertoi ajatuksistaan KU:n Kaikki Uusiksi -podcastissa tällä viikolla.

Poliittinen, politiikkaa tukeva rooli

– Puoluesihteerin rooli vaihtelee puolueittain, mutta monet ajattelevat puoluesihteerin roolia hyvin poliittisena, Mikko Koikkalainen tuumii ja sanoo tarkoittavansa poliittisuudella sitä, että puoluesihteerin pestissä pitää kyetä poliittiseen analyysiin ja ymmärtämään politiikkaa hyvin laajasti.

– Ei voi olla neutraali poliittisesti, siitä ei tule mitään.

Koikkalaisen mukaan puoluesihteerin roolin tarkka määrittely on hankalaa, mutta hänen näkemyksensä mukaan puoluesihteerin ensisijainen tehtävä on luoda organisaatioon toimintamalleja ja pitää niitä yllä.

– On pidettävä niin sanotusti pyöriä pyörimässä. On pidettävä huolta siitä, että puolueen poliittinen johto voi keskittyä ydintehtäviinsä, esimerkiksi ministerin tai kansanedustajan tehtäviin. Tässä puoluesihteerin rooli kasvaa koko ajan, Koikkalainen arvioi.

– Esimerkiksi alkuvuodesta tultiin aluevaaleista ja ajateltiin, että seuraavaksi tulee helpompaa ja kevyempää. Että valmisteltaisiin puoluekokousta ja siihen liittyviä ohjelmia, Koikkalainen muistelee.

Helpompaa ei kuitenkaan tullut.

Helmikuussa alkoi Ukrainan sota, joka johti Mikko Koikkalaisen mukaan puolueen aikamoiseen myllerrykseen ja keskusteluun ulko- ja turvallisuuspolitiikasta.

– Se oli selkeästi kaikkia vasemmistolaisia liikuttava tilanne; miten näin saattoi käydä?, Koikkalainen sanoo.

Puoluesihteerin mukaan kaiken kuohunnan taustalla puoluetoimiston piti pitää mahdollisena poliittinen keskustelu puolueen sisällä siitä, miten vasemmistoliitossa suhtaudutaan Ukrainan sotaan ja sotilaalliseen liittoutumiseen.

– Se edellytti seminaareja sekä puoluevaltuuston ja eduskuntaryhmän yhteiskokouksen, jossa päätettiin suhtautumisesta hallitukseen muuttuvassa tilanteessa. Samalla piti valmistautua puoluekokoukseen.

– Tämä oli päärooli viime keväänä, ja kyllä siinä henkilökohtainen politikointi jäi vähemmälle, ihan ajankäytöllisistä ja inhimillisistä syistä, Koikkalainen toteaa.

Mikko Koikkalainen valittiin puoluesihteeriksi vasemmistoliiton puoluekokouksessa Kuopiossa 16. marraskuuta 2019.

Mikko Koikkalainen valittiin puoluesihteeriksi vasemmistoliiton puoluekokouksessa Kuopiossa 16. marraskuuta 2019. Kuva: Lehtikuva/Akseli Muraja

Poliitikko vai järjestöjohtaja?

Onko vasemmistoliiton puoluesihteerin homma sitten poliitikon vai toimistopäällikön työtä? Mikko Koikkalainen sanoo, että hänen kaudellaan puoluesihteerin työt ovat painottuneet järjestöjohtamiseen.

– Työajasta 80-90 prosenttia menee hallinnoimiseen, henkilöstöjohtamiseen ja sen mahdollistamiseen, että muut voivat toimia poliittisesti.

Koikkalainen toteaa, että Suomenkin historiassa on ollut voimakkaan poliittisia puoluesihteereitä, kuten keskustan entinen puoluesihteeri Seppo Kääriäinen (puoluesihteerinä 1980-90) tai sosiaalidemokraattien Mikael Jungner (puoluesihteerinä 2010-12), mutta silloin puolueiden organisaatiot ja rahoitussuhteet ovat olleet Koikkalaisen mukaan toisenlaisia.

ILMOITUS
ILMOITUS

– Vaalikampanjat eivät ole aikaisemmin olleet niin suuri osa puolueiden rahanmenoa. Väitän, että raha on yksi vaikuttava tekijä tässä, Koikkalainen sanoo.

– Toki täytyy sanoa, että esimerkiksi keskustassa on havaittavissa perinnettä vahvoille puoluesihteereille. Joskus tuntuu, että se kuva voi olla vähän liioiteltukin.

Puoluesihteerit framille vaalien siirrossa

Mikko Koikkalainen myöntää, että puoluesihteerin työhön on kuulunut myös kriisinhoitamista.

– Niitä on välillä suurempia, välillä pienempiä. Välillä on valtakunnallisia ja välillä paikallistason kysymyksiä, jotka eivät nouse ja joiden ei tarvitsekaan nousta julkisuuteen, Koikkalainen sanoo.

– Joskus olen saanut kommenttia kentän toimijoilta, että puoluesihteerin pitäisi mediassa näkyä enemmän. Pitää kuitenkin muistaa, että media valitsee ne haastateltavat, ketkä se haluaa.

Suomalaisten puolueiden puoluesihteerit ottivat Mikko Koikkalaisen mukaan voimakasta roolia vuonna 2021, kun päätettiin kuntavaalien siirtämisestä. Kuntavaalien vaaliäivä oli alkuperäisen vaalilain mukaan huhtikuussa, mutta eduskunta päätti maaliskuussa 2021 siirtää vaalit kesäkuulle COVID-19 -epidemian vuoksi.

Mikko Koikkalainen arvioi, että puoluesihteerit olivat silloin voimakkaasti esillä, sillä kyseessä oli ensimmäinen kerta sodan jälkeen, kun vaaleja siirrettiin.

Suomessa ei hallitus voi päättää vaalien siirtämisestä, vaan se tehdään parlamentaarisesti, ja asia tulee puoluesihteerien päätettäväksi.

– Kysymys kuuluu: oliko se politiikkaa, vai ei? Eihän se ollut puoluepolitiikkaa, mutta se oli merkittävä yhteiskuntapoliittinen kysymys, jossa puoluesihteereiden rooli korostui todella paljon.

Kuuntele Mikko Koikkalaisen koko haastattelu KU:n Kaikki Uusiksi-podcastissa täältä!

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto (vas.) ja Turja Lehtonen kertoivat tiedotustilaisuudessa hyväksytyistä esityksistä,

Sopu syntyi, Teollisuusliiton pitkät neuvottelut päättyivät kahden vuoden sopimukseen – ”Pöydässä oli muitakin mukana”

Lapsiköyhyyden pitkät jäljet näkyvät – ”Eniten hyötyä olisi arjen tukemisesta”

Kaakkois-Suomen vaalipiirissä on reilut 400 000 asukasta, 7,78 prosenttia Suomen väestöstä. Vaalipiiri muodostettiin vuonna 2013 yhdistämällä Kymen ja Etelä-Savon vaalipiirit. Vaalipiirin kansanedustajien määrä laskee huhtikuun eduskuntavaaleissa kahdella, viiteentoista. Vasemmistoliitto sai yhden kansanedustajan Kymen vaalipiirissä neljällä kaudella, vuosien 1999–2007 vaaleissa. (Kuva: Cai Melakoski, kartta-aineisto oikeusministeriön vaalit.fi -sivustolta.)

Vaalipiirianalyysi: Kansanedustajan paikka vasemmistoliitolle Kaakkois-Suomessa on kevään vaaleissa epätodennäköistä, vaan ei mahdotonta

Sonja Finér

Veropohjassa ammottaa aukkoja, mutta verokeskustelu on ala-arvoista, sanoo Finnwatchin Sonja Finér – ”Tilanne on tietysti edunvalvonnan tulosta”

Uusimmat

Jennifer Sundin ja Coblin-koira ovat erottamattomat vain osittain toimivassa esikoisdekkarissa.

Häikäilemätön nainen on uusi trendi pohjoismaisissa dekkareissa – Jeanette Bergenstavin esikoinen toimii siinä puolittain

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto (vas.) ja Turja Lehtonen kertoivat tiedotustilaisuudessa hyväksytyistä esityksistä,

Sopu syntyi, Teollisuusliiton pitkät neuvottelut päättyivät kahden vuoden sopimukseen – ”Pöydässä oli muitakin mukana”

Kaasuliekki valtio-omisteisen öljy-yhtiö Pemexin kaasulähteellä Reforma Escolínin kaupungissa. Alueella pumpataan kaasua yli sadasta lähteestä, ja useista niistä purkautuu kaasua, joka vaarantaa paikalliset asukkaat ja heidän omaisuutensa.

Meksikon kaasuvuodoille ei näy loppua

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Hallitus lupasi kääntävänsä politiikan suunnan – Pysyviä parannuksia on tehty, mutta vasemmiston pitää silti vaatia enemmän

 
02

Lakot alkoivat ja lisää tulee, koska työnantajat eivät ole valmiita sopimaan

 
03

Sopu syntyi, Teollisuusliiton pitkät neuvottelut päättyivät kahden vuoden sopimukseen – ”Pöydässä oli muitakin mukana”

 
04

Kokoomuksen indeksijarru kasvattaisi eläkeläisköyhyyttä ja tuloeroja, varoittaa Eläkeläiset ry

 
05

Julma H räppää unohdettujen todellisuudesta: ”Ei kukaan kuuntele niitä, ei ketään kiinnosta”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Lapsiköyhyyden pitkät jäljet näkyvät – ”Eniten hyötyä olisi arjen tukemisesta”

05.02.2023

Sunnuntaivieras: Huolipuhe on vallankäyttöä

05.02.2023

Vaalipiirianalyysi: Kansanedustajan paikka vasemmistoliitolle Kaakkois-Suomessa on kevään vaaleissa epätodennäköistä, vaan ei mahdotonta

05.02.2023

Maksuton korkeakoulutus: missä mennään? – ”On syytä pelätä, että lukuvuosimaksut saattavat ilmestyä suomalaisiin korkeakouluihin hyvinkin äkillisesti”

04.02.2023

Liian vähän liian myöhään – millainen maailma on vuonna 2050?

04.02.2023

Kogilgerin kylässä Etelä-Intiassa viljelijät sopeutuvat muuttuvaan ilmastoon

04.02.2023

Veropohjassa ammottaa aukkoja, mutta verokeskustelu on ala-arvoista, sanoo Finnwatchin Sonja Finér – ”Tilanne on tietysti edunvalvonnan tulosta”

04.02.2023

Anu Kaaja kulkee ihmisyyden ja esineiden rajapinnoilla

04.02.2023

Kalleimmaksi meille tulee luonnolta otettu velka

04.02.2023

Uusimmat podcastit

KU:n Kaikki Uusiksi -podcastissa kahden jakson viikko!

03.02.2023

KU:n Kaikki Uusiksi -podcastissa keskusteltiin vasemmiston tulevaisuudesta ja tulevaisuuden vasemmistosta

30.01.2023

Kaikki Uusiksi-podcastissa fiilistellään viikonlopun Vasemmistoristeilyä ja puntaroidaan eduskuntavaalien asetelmia

13.01.2023
ILMOITUS
ILMOITUS

KU logo



  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Digilehden tai näköislehden aktiivinen tilaaja! Tunnuksesi on siirretty uuteen järjestelmään. Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään