KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Lula palaa presidentiksi Brasiliassa, mutta lähtökohdat ovat nyt vaikeammat – ”Aiemmin ei ole ollut häntä näin vahvasti ideologisesti vihaavia ihmisiä”

Lula da Silva esiintyi vaimonsa Rosangela da Silvan kanssa presidentinvaalien ratkettua Sao Paulossa.

Lula da Silva esiintyi vaimonsa Rosangela da Silvan kanssa presidentinvaalien ratkettua Sao Paulossa. Kuva: Lehtikuva/Carl de Souza

Vasemmiston Lula da Silva kukisti lopulta suht niukasti Jair Bolsonaron Brasilian presidentinvaaleissa. Nyt Lulaa vastassa on vihamielinen parlamentti, kun Bolsonaron tukijat pärjäsivät ennakoitua paremmin muissa vaaleissa.

Jussi Virkkunen
31.10.2022 13.50

Vasemmistolainen Lula da Silva palaa ensi vuoden alussa Brasilian presidentiksi. Lula voitti presidentinvaalien toisella kierroksella istuvan presidentin, äärioikeistolaisen Jair Bolsonaron. Lula sai toisen kierroksen äänistä 50,9 prosenttia ja Bolsonaro 49,1.

Äänimäärissä mitattuna ero oli lopulta reilut kaksi miljoonaa. Vielä ensimmäisellä kierroksella Lula sai yli kuusi miljoonaa ääntä enemmän kuin Bolsonaro.

– Vaaleissa on yleistä, että peli tiukkenee toisella kierroksella loppua kohden. Oli paljon puhetta, että onko jossain paljon piilotettuja ääniä. Osa Bolsonaron tukijoista oli kertonut, että he eivät puhu mielipidemittaajille, kertoo Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen.

ILMOITUS
ILMOITUS
”Vaalitutkimuksella on tekemistä, kun äänieron kaventumisen syytä kaivellaan.”

Eron voimakas kaventuminen on siinäkin mielessä mielenkiintoista, että ensimmäisellä kierroksella kolmanneksi ja neljänneksi eniten ääniä keränneet ehdokkaat sanoivat tukevansa Lulaa presidentiksi.

– Siitä joku olisi voinut päätellä, että ero kasvaa eikä vähene. Vaalitutkimuksella on tekemistä, kun äänieron kaventumisen syytä kaivellaan, Teivainen naurahtaa.

Lula kosiskeli presidenttikampanjansa aikana keskustaoikeistolaisia äänestäjiä. Yksi osoitus tästä oli hänen varapresidenttiehdokkaansa Geraldo Alckmin, joka oli vuosituhannen alkupuolella Lulan vastaehdokas presidentinvaaleissa.

Kuva ei kertonut kaikkea

Bolsonaro aloitti Brasilian presidenttinä vuoden 2019 alussa. Vuotta myöhemmin koronapandemia iski myös Brasiliaan, ja Bolsonaron välinpitämätön suhtautuminen virukseen myötävaikutti sen leviämiseen. Brasiliassa yli 700 000 ihmistä on kuollut koronaan.

Länsimaisten tiedotusvälineiden uutisoinnin perusteella Bolsonaron saattoikin nähdä johtaneen Brasilian perikatoon.

– Eihän se ihan niin ollut. Bolsonarolla oli aika tuloksellisia köyhäinapuohjelmia, ja talousluvuilla mitattuna Brasilia pärjäsi naapurimaitaan paremmin.

Tämä selittää osin Bolsonaron kannatusta. Toinen puoli on sitten äärioikeistolaisen presidentin kannatus köyhien brasilialaisten keskuudessa.

– Evankelikaaliset kirkot ovat iso tekijä monissa osissa Brasiliaa ja juuri köyhien keskuudessa.

Teivainen kuvaa Bolsonaron imagoa kolmella sanalla, joita Brasiliassa presidentistä käytettiin: lehmiä, luoteja ja raamattua. Bolsonaron presidenttikaudella Brasiliassa tuhottiin Amazonin sademetsää merkittävästi.

– Roistot kuriin, poliisille lupa tappaa. Raamatusta moraalia ja tuetaan sitten maataloutta, joka on Brasilialle tärkeä elinkeino.

Joku voi ihmetellä Bolsonaron tukea köyhien parissa, sillä poliisin luoteihin maassa kuolevat pääosin juuri köyhät miehet.

– Suuri osa tappamisista on sellaisia, että köyhät tappavat toisiaan. Osa ajattelee, että ratkaisu tähän on kuri ja järjestys.

Ja kuten mainittua, uskonnolla on merkittävä rooli tuessa. Sitä kautta rakentuu ajatus, että maallista auktoriteettia eli poliisia pitää tukea.

Erilaiset lähtökohdat

Lula johti Brasiliaa edellisen kerran vuodet 2003–2010. Tuolloin maan talous kasvoi voimakkaasti, ja koko väestö hyötyi talouskasvusta. Nyt tilanne on huomattavan erilainen.

– Silloin raaka-aineiden hintojen kehitys oli huomattavan suotuisaa Brasilialle. Kiina tarvitsi proteiinia vaurastuvan keskiluokkansa lihan syömiseen eli possuilleen, ja sitä tuli Brasilian soijapelloilta, Teivainen sanoo.

Samalla Lulan tammikuussa alkavaa kautta tulee vaikeuttamaan parlamentti, jossa hänellä ei ole enemmistöä. Sitä hänellä ei ollut aiemminkaan, mutta tässäkin tilanne on nyt erilainen aiempaan verrattuna.

– Aiemmin ei ole ollut häntä näin vahvasti ideologisesti vihaavia ihmisiä.

Bolsonaroa tukenut Tarcísio de Freitas voitti myös erittäin selvästi Brasilian taloudelle tärkeimmän alueen Sao Paulon osavaltion kuvernöörinvaalit. Teivaisen mukaan voitto oli odotuksia suurempi. Toisaalta presidentinvaaleissa osavaltio tuotti Bolsonarolle pettymyksen.

– Bolsonaron tukijoiden näkökulmasta Sao Paulo petti. He olivat ajatelleet, että Bolsonaro voittaisi Sao Paulon paljon selvemmin.

Brasilia on muiden Latinalaisen Amerikan maiden tavoin vahvan presidenttivetoinen maa. Parlamentin tuen puuttuminen tarkoittaa, että suuria rakenteellisia uudistuksia Lula ei pysty toteuttamaan. Toisaalta tämä on myös Lulan toimesta tehty selväksi.

– Mutta Lulan kannattajien yksi juttu on ollut, että nyt ei edes elätellä haaveita siitä, että tapahtumassa olisi suuri yhteiskunnallinen muutos kohti Työväenpuolueen perinteisiä tavoitteita. Kyse on siitä, että päästään Bolsonarosta eroon, Teivainen kertoi KU:lle ennen toista kierrosta.

Yksivärinen mutta moniääninen aalto

Lulan voitto tarkoittaa, että Latinalainen Amerikka on nyt vahvasti vasemmistolaisten presidenttien johtama. Teivainen on aiemmin kuvaillut KU:lle nykyistä punaista aaltoa merkittävämmäksi kuin 2000-luvun alun vaaleanpunaista aaltoa.

– Se on kattavampi kuin 2000-luvun alussa. Silloin Chilessä ei ollut yhtä vasemmistolainen hallitus kuin nyt, Kolumbiassa oli oikeistohallitus, Perussa oli enimmäkseen ei-vasemmistolainen hallitus. Maantieteellisessä mielessä tämä on kattavampi, Teivainen sanoo.

Tosin on hyvä huomata, että Perussa vasemmistolaista presidenttiä vastustavat monet omistakin. Chilessä puolestaan Gabriel Boricin hallinto kärsi takaiskun, kun maassa kumottiin Boricin voimakkaasti tukema uusi perustuslakiesitys.

– Tulee olemaan mielenkiintoista, miten Lulan hallinto asemoituu Venäjä–Ukraina-tilanteessa. Chilessä ja Kolumbiassa on vallassa vasemmistoa, joka poikkeaa hyvin merkittävästi Venezuelan, Nicaraguan ja Kuuban akselista, johon Lulaa ei ole koskaan sijoitettu, Teivainen sanoo.

Lula on aiemmin tänä vuonna kommentoinut, että Ukraina on yhtä syyllinen sotaan kuin maahan hyökännyt Venäjä. Teivainen huomauttaa, että Brasilia on yksi niin sanotuista BRICS-maista. Se on Brasilian, Venäjän, Intian, Kiinan ja Etelä-Afrikan muodostama liittouma. Lyhenne on peräisin maiden englanninkielisten nimien alkukirjaimista.

– Mailla on tällainen yhteys. Mihin se sitten kääntyy, sitä varmaan Brasiliassa nyt mietitään.

Lue lisää: Vasemmisto käy Brasiliassa keskustaoikeiston tuella äärioikeistolaista ehdokasta vastaan – ”Kyse on siitä, että päästään Bolsonarosta eroon”

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Suomalaisia ISAF-kriisinhallintajoukkoja partioimassa Sharar Bolakin piirikunnassa Afganistanissa marraskuussa 2011.

Kysymyksiä humanitaarisista interventioista: kolonialismia vai oikeutettua toimintaa ja miten keskustelut Valladolidissa vuosina 1550–1551 liittyvät siihen

Mariyeti Mpala on muuttanut entisen kaatopaikan kasvitarhaksi. Hän myy osan tuotteistaan halvalla naisille, jotka saavat omia ansioita myymällä niitä edelleen torilla.

Kaatopaikka muuttui viherkeitaaksi Zimbabwen Bulawayossa

Kuivuus on kasvava uhka globaalille ruoantuotannolle varsinkin Afrikassa. Saharan autiomaan leviämistä yritetään estää istuttamalla miljoonia puita.

Konfliktit ja ilmastonmuutos uhkaavat Afrikan Suurta vihreää muuria

Kuuban virallinen politiikka tähtää rotujen tasa-arvoiseen rinnakkaiseloon. Havannalaislapset osallistuivat syksyllä työpajaan, jossa käytettiin kierrätyslasia askartelumateriaalina

Rotusyrjintä on yhä arkipäivää Kuubassa – ennakkoluuloja kitkevät kampanjat kaipaavat lisää puhtia

Uusimmat

Suomalaisia ISAF-kriisinhallintajoukkoja partioimassa Sharar Bolakin piirikunnassa Afganistanissa marraskuussa 2011.

Kysymyksiä humanitaarisista interventioista: kolonialismia vai oikeutettua toimintaa ja miten keskustelut Valladolidissa vuosina 1550–1551 liittyvät siihen

Kaupan alan tyäntekijöillä menee taloudellisesti aiempaa huonmmin. Kuva on kauppakeskus Mall of Triplasta Helsingistä.

Kaupan työntekijöiden oma talous yhä heikompi

Teollisuuliitto on valmis tarvittaessa koviin toimiin. Sitä varten organisaatiomme on vuosien varrella hankkinut sellaista vaurautta, että tällaiseen taisteluun kykenemme, sanoo ensimmäinen varapuheenjohtaja Turja Lehtonen.

Teollisuusliiton Lehtonen sovintoesityksen hylkäyksestä: ”Luvut eivät maistuneet keskinäisissä neuvotteluissa, miksi ne olisivat maistuneet nyt”

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

”Translaki ei tule vaikuttamaan Päivi Räsäsen arkeen mitenkään – monelle se on elämän tai kuoleman kysymys”

 
02

Puolustusministeri myöntänyt vientiluvan puolustusmateriaalille Turkkiin – Li Andersson: Asiaa ei ole käsitelty hallituksessa, vientilupaa ei tulisi myöntää

 
03

Teollisuusliiton Lehtonen sovintoesityksen hylkäyksestä: ”Luvut eivät maistuneet keskinäisissä neuvotteluissa, miksi ne olisivat maistuneet nyt”

 
04

Vartijaväkivalta ei ole uusi ilmiö – entinen graffitimaalari ja toimittaja kertovat kokemuksistaan

 
05

Kiky-sopimus täyttää seitsemän vuotta – keskituloinen duunari maksanut tuhat euroa työnantajalle kuuluneita maksuja

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

20 vuotta sitten: Vasemmistoliitto pohti demokratian rapautumista – Köyhät ja osattomat nukkuvat vaaleissa

27.01.2023

Kaatopaikka muuttui viherkeitaaksi Zimbabwen Bulawayossa

27.01.2023

Näin Turussa: Yhä 1 500 lasta jonossa neuvolaan

27.01.2023

Teollisuusliitto varautuu työtaisteluun: ”Aika käy vähiin”

27.01.2023

Kuluvalla viikolla on yksi selkeästi tärkein asia eduskunnassa

27.01.2023

Marin pyysi transihmisiltä anteeksi eduskunnassa käytävää keskustelua

26.01.2023

Turkin kiristykseen ei pidä suostua, Rauhanliitto kommentoi asevientiä

26.01.2023

Viime vuonna reaaliansioissa oli pahin lasku yli 60 vuoteen –  Li Andersson: ”Oikeisto on valintansa osoittanut”

26.01.2023

Hakkuut uhkaavat Uudenmaan lintumetsää: Kansanedustaja vaatii metsän säästämistä

26.01.2023
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo



  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Digilehden tai näköislehden aktiivinen tilaaja! Tunnuksesi on siirretty uuteen järjestelmään. Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään