KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Välimeren pelastuslaivat hurrikaani Melonin kourissa – Italia rikkoo kansainvälisiä lakeja kieltäessään siirtolaisia nousemasta maihin

Siirtolaisia vajoavassa kumiveneessä Libyan rannikolla.

Siirtolaisia vajoavassa kumiveneessä Libyan rannikolla. Kuva: IPS/Karlos Zurutuza

Barcelona – IPS/Karlos Zurutuza
6.1.2023 13.30

Humanitaarinen hätätila keskisellä Välimerellä on yksi Giorgia Melonin johtaman äärioikeistolaisen hallituksen haasteista Italiassa. Viime vuoden marraskuussa Ranskan ja Italian välille puhkesi vakava diplomaattinen kriisi, kun Italia esti kansalaisjärjestö SOS Humanityn laivan rantautumisen ja ohjasi sen eteläranskalaiseen Toulonin satamaan.

Samoihin aikoihin Lääkärit ilman rajoja (MSF) -järjestön laiva kieltäytyi noudattamasta Italian määräämää osittaista maihinnousua, jossa vain jotkut kaikkiaan 572 pelastetusta olisivat päässeet poistumaan laivasta.

– Valikoiva maihinnousu ei perustu mihinkään sääntöön. Se on pelkkä uusi yritys estää kansalaisjärjestöjä toimimasta, MSF:n Italian pelastustoiminnan päällikkö Juan Matias Gil sanoo. MSF voitti kiistan, ja kaikki pääsivät maihin Sisilian Cataniassa.

Gil arvelee, että riita Ranskan kanssa saattoi vaikuttaa siihen, että Melonin hallitus salli laivan satamaan pääsyn ja pelastettujen maihinnousun.

Hallitukset vaihtuvat, politiikka ei

Italian viranomaiset korostavat, ettei maan siirtolaispolitiikassa ole tapahtunut muutosta. Jo monet peräkkäiset hallitukset ovat olleet pelastuslaivastojen raivokkaimpia vihollisia. Satamia on suljettu, laivoja takavarikoitu ja oikeusprosesseja pelastajia vastaan käynnistetty. Italia on ottanut käyttöön koko työkalupakkinsa yrittäessään estää kansalaisjärjestöjen yhdeksän alusta käsittävän pelastuslaivaston toimintaa.

Lounasjakelu kansalaisjärjestö Open Armsin laivalla. Satamaan pääsyä täytyy Italian vesillä odotella pahimmillaan viikkokausia.

Lounasjakelu kansalaisjärjestö Open Armsin laivalla. Satamaan pääsyä täytyy Italian vesillä odotella pahimmillaan viikkokausia. Kuva: IPS/Karlos Zurutuza

– Jo Mario Draghin hallituksen aikana näimme vilauksia niistä käytännöistä, joita Meloni nykyään toteuttaa, mutta silloin niistä ei pahemmin puhuttu, Gil toteaa.

– Jo silloin saatoimme joutua odottamaan yli kymmenen päivää ennen kuin meidät päästettiin turvasatamaan.

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n tilastojen mukaan vuonna 2022 joulukuun puoliväliin mennessä lähes 100 000 ihmistä on saapunut Italiaan meren yli. Useimmat ovat lähteneet matkaan Libyasta, lähes aina ihmiskauppiaiden ohjaamien hatarien lauttojen ja purtiloiden kyydissä.

Laittomia keinoja

Kansainvälinen laki määrää päästämään haavoittuvassa asemassa olevia kyyditsevät alukset pikaisesti turvaan, mutta pelastuslaivat joutuvat usein odottamaan satamaan pääsyä jopa yli kaksi viikkoa. Gil näkee sen vain yhtenä mausteena kampanjassa pelastuslaivastoa vastaan.

– Italia käyttää keinoja, joilla ei ole laillista pohjaa. Kun meidät pakotetaan menemään Ranskaan tai Espanjaan, purjehdittava matka kolminkertaistuu, ja me voimme käyttää vähemmän aikaa pelastusalueella, Gil sanoo.

Open Armsin miehistö ottaa yhteyttä siirtolaisiin jossakin keskisellä Välimerellä.

Open Armsin miehistö ottaa yhteyttä siirtolaisiin jossakin keskisellä Välimerellä. Kuva: IPS/Karlos Zurutuza

Hän myös huomauttaa, että Italian hallitus on tavallaan kriminalisoinut kansalaisjärjestöjä. Niitä syytetään usein yhteistyöstä ihmiskauppamafioiden kanssa sekä väitetään niiden muodostuneen vetovoimatekijäksi tulijoille. Gil painottaa, että pelastuslaivasto vastaa kaikkiaan vain 14 prosentista Italiaan meritse saapuneista, kuten Italian kansainvälisen politiikan tutkimuksen instituutin tilastot kertovat.

– Italian hallitusta riipoo vain se, että me teemme ongelmasta näkyvän, Gil uskoo.

Merelle Libyasta

Valtaosa pelastetuista saapuu Libyasta. Se selittyy vuoden 2011 kuohunnan jälkeen vallinneella epävakaudella. Asejoukkiot ovat siitä lähtien kamppailleet maan hallinnasta, eikä yksiselitteistä voittajaa ole löytynyt. Maassa on käytännössä kaksi kilpailevaa hallitusta ja se on vailla laillista järjestystä.

Siirtolaisia Libyan Zuwarassa, hetkeä ennen kuin he hyppäävät veneeseen, jolla pyrkivät Eurooppaan.

Siirtolaisia Libyan Zuwarassa, hetkeä ennen kuin he hyppäävät veneeseen, jolla pyrkivät Eurooppaan. Kuva: IPS/Karlos Zurutuza

Eurooppa alkoi siirtolaisvirtoja hillitäkseen kouluttaa ja varustaa Libyan merivartiostoa vuonna 2018. Joukkoja kuitenkin syytetään väkivallasta siirtolaisia kohtaan ja ihmiskauppamafioiden väitetään soluttautuneen niihin.

Kansalaisjärjestöjen mukaan monet maahan palautetut siirtolaiset päätyvät ihmisoikeusloukkausten uhreiksi libyalaisissa pidätyskeskuksissa, joita ylläpitävät kummatkin maan vallasta kiistelevistä hallituksista.

Merivartiosto syynää

 Kansainvälisen siirtolaisjärjestön tilastojen mukaan yli 25 000 ihmistä on kuollut tai kadonnut Välimerellä vuoden 2014 jälkeen. EU:n eteläraja on muuttumassa joukkohaudaksi, mutta humanitaarinen pelastuslaivasto kohtaa monenlaisia esteitä pyrkiessään estämään lisähukkumiset.

Italian merivartioston julman pikkutarkat tarkastukset voivat pysäyttää laivan satamaan kuukausiksi. Espanjalainen kansalaisjärjestö Salvamento Maritimo Humanitario (SMH)/ on muuntanut vanhan baskien kalastusaluksen pelastuslaivaksi, ja sillä on omakohtaista kokemusta merivartioston toiminnasta.

Iñigo Mijangos istuskelee pelastusalukseksi muutetun vanhan baskien kalastuslaivan Aita Marin vierellä.

Iñigo Mijangos istuskelee pelastusalukseksi muutetun vanhan baskien kalastuslaivan Aita Marin vierellä. Kuva: IPS/Karlos Zurutuza

SMH:n toiminnanjohtaja Iñigo Mijangos kertoo, että Espanjan kauppamerenkulun viranomaiset tarkastavat alukset ennen kuin ne lähtevät satamasta. Näin yritetään välttää ongelmat Italian viranomaisten kanssa.

Salvini syytteessä

Entinen sisäministeri ja Italian sisäpolitiikan voimahahmo, siirtolaisvastaisuudella ratsastanut Matteo Salvini on saanut syytteen siitä, että hän yritti estää espanjalaisen Open Arms -kansalaisjärjestön pelastamien sadan siirtolaisen rantautumisen Italiaan.

Pelastettujen täytyi pysyä laivassa 19 päivää. Se rikkoi sekä Italian että kansainvälistä merilakia. Vuoden 2021 marraskuussa käynnistynyt prosessi voi periaatteessa tuottaa Salvinille jopa 15 vuoden vankilatuomion. Salvinin puolustusasianajajat ovat toistaiseksi onnistuneet jarruttamaan käsittelyä. Asiaa auttanee se, että Salvinin entinen oikea käsi, Matteo Piantodosi on Melonin hallituksen sisäministeri.

Pelisäännöt muuttuvat kaiken aikaa

Open Arms aikoo kuitenkin lähettää laivan keskisen Välimeren pelastusalueelle. Suunniteltu lähtöpäivä Barcelonasta oli 24. joulukuuta.

– Me varaudumme viivytyksiin satamaan pääsyssä, joten tällä kertaa meillä on mukana ruokaa 30 päiväksi 300 ihmiselle. Emme tiedä, kuinka kauan he pakottavat meidät odottamaan, Open Armsin pelastusretken päällikkö David Lladó sanoo.

Haaksirikkoutuneen laivan jäännökset rannalla läntisessä Libyassa.

Haaksirikkoutuneen laivan jäännökset rannalla läntisessä Libyassa. Kuva: IPS/Karlos Zurutuza

Viivästykset voivat venyä vieläkin pitemmiksi, kun pelastusoperaatioita tehdään Maltan aluevesillä lähellä Libyaa. Maltan hallitus antaa vain ani harvoin pelastuslaivoille luvan rantautua. Lladó muistelee, että viimeksi niin tapahtui kesäkuussa 2020. Kansainväliset meripelastusprotokollat kuitenkin määräävät, että pelastajien täytyy ensiksi ottaa yhteyttä lähempänä sijaitsevaan Maltaan ja vasta sitten Italiaan.

– Tämä on kuin huijauspeliä, jossa pelin johtajat jatkuvasti muuttavat sääntöjä pelin edetessä. Merellä, maalla, oikeussalissa – koskaan emme tiedä, mitä odottaa, mutta emme voi vain jäädä satamaan, Lladó huokaa.

 Englanninkielinen versio

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Aida Moreno, Huamachucon Naisten talon perustaja, kävelee säkkikankaalle ommellun koruommeltyön editse. Teos kuvaa yhteisön soppakeittiötä sotilasdiktatuurin vuosina 1973-90.

Chilen sosiaaliaktivistit vaativat miesten ja naisten todellista tasa-arvoa – ”Sukupuolten eriarvoisuus on Chilessä yhä avoin haava”

Liberia on viimeisiä Länsi-Afrikan maita, joissa yhä kasvaa mahtavia metsiä. Liberiassa yhteisöt omistavat noin 70 prosenttia maasta, ja kolmannes väestöstä asustaa metsäalueilla. Kun valtio ja Arabiemiraattien konsulttiyritys Blue Carbon sopivat metsien käytöstä, asukkaita ei kuunneltu.

Arabiemiraatit hankkimassa päästöoikeuksia Liberian sademetsistä

Entinen kalastajakylä Albertjärven Ugandan puoleisella rannalla lähellä Kongon demokraattisen tasavallan rajaa. Asukkaat kertovat, että öljyhankkeet ovat muuttaneet heidän elämäänsä.

Ugandan öljyhankkeet jakavat kansaa

Afganistanilainen oopiumiviljelmä Wikipediassa julkaistussa arkistokuvassa. Oopiumiunikon siemenkodasta saatavaa maitiaisnestettä käytetään heroiinin raaka-aineena.

Oopiumin viljely romahti Afganistanissa

Uusimmat

Aija Andersson menehtyi sunnuntaina.

Runoilija Aija Andersson on kuollut

JHL:n neuvotteluista vastanneet sopimusasiantuntijat ovat tyytyväisiä sopimuksen lopputulokseen.

Henkilökohtaisille avustajille uusi työehtosopimus voimaan

Tuomas Liusin uusimmassa dekkarissa kannattaa muistaa, että sanalla lahti on useampia merkityksiä suomen kielessä, eikä sioillakaan aina tarkoiteta eläimiä.

Härskin hauskaa menoa Tuomas Liusin liioittelevassa ekojännärissä Sikojen lahti

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Kuuleeko hallitus? ”Noin 100 000 ihmistä tekee vastentahtoista osa-aikatyötä, koska kokopäiväistä työtä ei ole tarjolla”

 
02

Suomen Yrittäjistä väläytellään jo sunnuntailisistä luopumista – ”Kun mikään ei riitä”, vastaa vasemmiston Andersson

 
03

Kansanedustaja kysyy Purralta: Miksi 60 miljoonaa on pieni summa, kun se annetaan rikkaille, mutta vammaisten kohdalla puolet pienempi summa on pakko säästää?

 
04

Hyvinvointialueiden alijäämä jopa 1,2 miljardia: Keskeinen syy keikkalääkärit

 
05

Tutkimuslaitos varottaa hallitusta Suomen talouden suhdannekuopasta: ”Elvytykseksi saattaisi riittää se, että vähäksi aikaa lakattaisiin kaivamasta kuoppaa syvemmäksi”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Chilen sosiaaliaktivistit vaativat miesten ja naisten todellista tasa-arvoa – ”Sukupuolten eriarvoisuus on Chilessä yhä avoin haava”

01.10.2023

Arabiemiraatit hankkimassa päästöoikeuksia Liberian sademetsistä

01.10.2023

Muutama kilometri erottaa äänestysaktiivisuuden ääripäät – ”Koulutuksen ja tulotason osalta moni helsinkiläinen naapurusto vastaa Lapin syrjäseutuja”

01.10.2023

Ugandan öljyhankkeet jakavat kansaa

30.09.2023

Ilkka Remeksen trilleri viihdyttää pitkästä aikaa

30.09.2023

Oopiumin viljely romahti Afganistanissa

30.09.2023

Nopea väestönkasvu on Egyptin siunaus ja kirous

30.09.2023

Poliittinen kulttuuri on nostalgian läpitunkemaa, ja se hyödyttää oikeistoa, sanoo tutkija Timo Miettinen

30.09.2023

Hyvinvointialueiden alijäämä jopa 1,2 miljardia: Keskeinen syy keikkalääkärit

29.09.2023
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

KU logo



  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään