KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

Monelle maahanmuuttajalle ay-liike on täysin tuntematon tai heillä voi olla siitä väärä kuva, sanoo JHL:n hallituksen jäsen Abdulkadir Mohamud

– Monelle maahanmuuttajalle ay-liike on täysin tuntematon tai heillä on siitä väärä kuva, Abdulkadir Mohamud harmittelee.

– Monelle maahanmuuttajalle ay-liike on täysin tuntematon tai heillä on siitä väärä kuva, Abdulkadir Mohamud harmittelee. Kuva: Antti Yrjonen

Abdulkadir Mohamud tekee ruohonjuuritason työtä, jotta entistä useampi maahanmuuttaja liittyisi ammattiliittoon. Itse hän on ensimmäinen maahanmuuttajataustainen suomalainen, joka on valittu ammattiliiton hallitukseen.

Elias Krohn
25.2.2024 8.00

Kun Abdulkadir Mohamud aloitteli suomalaisessa työelämässä parikymppisenä 2000-luvun alussa, hän ei tiennyt ammattiliitoista mitään. Kun Mohamud sai työpaikan atk-asentajana, hänen tuttavansa sanoi, että sellaiseen pitää liittyä.

– Se tuntui pakolliselta jutulta, vähän kuin veronmaksu.

Somalialaislähtöinen Mohamud pakeni perheensä mukana maansa sisällissotaa Tansaniaan vuonna 1991, josta matka jatkui kaksi vuotta myöhemmin Suomeen. Tuolloin 13-vuotias Mohamud oppi suomen kielen nopeasti. Peruskoulun jälkeen hän opiskeli ensin tietokoneasentajan, sitten jakeluauton kuljettajan ja lopulta kiinteistönhoitajan tutkinnon.

Viimeksi kuluneet 16 vuotta Mohamud on työskennellyt huoltomiehenä Helsingin Seniorisäätiön palvelukodeissa. Hän huoltaa kalusteita ja laitteita ja juttelee samalla asukkaiden kanssa. Työ on Mohamudille mieluisaa: hän nauttii työpaikkansa sosiaalisesta yhteisöllisyydestä ja ihmisten auttamisesta.

Kuunteluoppilaasta puheenjohtajaksi

Mohamud ehti olla pitkään jäsenenä Julkisten ja hyvinvointialojen liitossa (JHL), kunnes työkaverit houkuttelivat hänet mukaan ammattiosaston risteilylle ja kokouksiin.

– Aluksi vain kuuntelin ja olin ymmälläni. Minut houkuteltiin ammattiosaston hallitukseen. Sielläkin yhden kauden vain kuuntelin, mutta sitten minut valittiin puheenjohtajaksi, Mohamud muistelee.

”Jokainen on yhtä tärkeä riippumatta siitä, missä asemassa on.”

Nyt puheenjohtajan toimessa on vierähtänyt jo kuusi vuotta. Viimeksi kuluneet neljä vuotta Mohamud on toiminut myös työpaikkansa luottamusmiehenä. Häntä innostaa ay-toiminnassa yhteisöllisyys ja mahdollisuus olla avuksi toisille – aivan kuten huoltomiehen työssäänkin.

Helsingin Seniorisäätiön 450 työntekijän joukossa on 17:n eri kansallisuuden edustajia, Mohamud kertoo. Heistä valtaosa on hoitajia.

– Maahanmuuttajataustaisia työntekijöitä on koko ajan enemmän.

Luottamusmiehenä Mohamud sanoo selvinneensä toistaiseksi helpolla.

– Työpaikallamme on asiat suhteellisen hyvin eikä ole ollut paljoa konflikteja. Maahanmuuttajataustaisten ongelmatilanteet, joita olen joutunut hoitamaan, ovat olleet lähinnä väärinkäsityksiä.

Ammattiyhdistystoiminnassa olennaista on solidaarisuus ja yhteenkuuluvuus, Abdulkadir Mohamud määrittelee.

Ammattiyhdistystoiminnassa olennaista on solidaarisuus ja yhteenkuuluvuus, Abdulkadir Mohamud määrittelee. Kuva: Antti Yrjonen

Työnhaussa eniten syrjintää

Väärinkäsitykset liittyvät monesti kielitaidon puutteeseen. SAK:n ”Maahanmuuttajat suomalaisilla työpaikoilla” -selvityksessä (2019) tämä todetaan olennaisimmaksi haasteeksi monikulttuurisessa työyhteisössä. Muualta tulleiden tietämys täkäläisestä työelämästä on usein puutteellista. Integraatiota edistävät työpaikalla perehdytys, mahdollisimman selkeä viestintä ja yhteisöllisyys.

Osa maahanmuuttajista kokee syrjintää ja hyväksikäyttöä työelämässä. Mohamud ei ole sellaiseen suoraan törmännyt, mutta on kaveripiiristään kuullut joistakin tapauksista esimerkiksi hoitoalalta.

– Suomeen lapsena tai teini-iässä saapuneilla ja täällä koulunsa käyneillä lähtökohdat ovat yleensä helpommat kuin aikuisiällä saapuneilla, joille suomen kielen oppiminen voi olla haasteellista, Mohamud toteaa.

Maahanmuuttajien suurin pullonkaula suomalaisessa työelämässä on työpaikan saaminen. Erään tutkimuksen mukaan irakilaistaustaisen on lähetettävä kolme kertaa enemmän työhakemuksia ja somalialaistaustaisen neljä kertaa enemmän kuin suomalaistaustaisen päästäkseen työhaastatteluun, vaikka hakijoiden koulutus ja työkokemus olisivat yhtäläiset ja suomen kielen taito hyvä.

Liitot tutuiksi maahanmuuttajille

Abdulkadir Mohamud on maahanmuuttajataustaisena ammattiyhdistysaktiivina harvinainen tapaus. Erityisen harvinaista on se, että ammattiosastonsa lisäksi hän vaikuttaa myös liittotasolla: hänet valittiin keväällä 2022 JHL:n edustajiston jäseneksi JHL:n vasemmiston ja sitoutumattomien ryhmän edustajana. Myöhemmin samana vuonna hän nousi JHL:n hallitukseen ja on ensimmäinen ammattiliiton hallitukseen valittu maahanmuuttajataustainen ihminen Suomessa.

Liitossa eteneminen ei ole ollut vaikeaa – Mohamud kertoo vain lähteneensä ehdolle tehtäviin, kun on pyydetty. Vastaanotto on ollut kannustava. Silti maahanmuuttajien vähäinen osuus liittojen hallinnossa kertoo, että liittojen on tehtävä vielä paljon työtä tavoittaakseen maahanmuuttajat nykyistä paremmin.

Tärkeintä on Mohamudin mukaan se, että maahanmuuttajataustaiset työntekijät ylipäänsä liittyisivät ammattiliittoon.

– Monelle maahanmuuttajalle ay-liike on täysin tuntematon tai heillä voi olla siitä väärä kuva. Jotkut luulevat, että ay-toiminta on ikään kuin sotaa työnantajaa vastaan ja että työnantaja suuttuu, jos työntekijä liittyy liittoon. Joidenkin lähtömaissa ay-toiminta voi olla jopa laitonta.

Mohamud on saanut lukuisia ihmisiä liittymään ammattiliittoon. Jäsenyyden hyödyllisyydestä vakuuttaminen vaatii usein pitkällisiä keskusteluja.

– Täytyy tehdä kovasti töitä, että saa heidät ymmärtämään perusasiat.

Työntekijät kohdattava kasvokkain

Pelkästään yksittäisten ihmisten varassa asia ei onneksi ole. Mohamud kiittelee omaa liittoaan ja keskusjärjestö SAK:ta asiaan panostamisesta.

– JHL:ään on palkattu kaksi maahanmuuttajatoiminnan asiantuntijaa. SAK:lla on jo pitkään ollut puhelinlinja, jossa maahanmuuttajat voivat saada eri kielillä palvelua, Mohamud mainitsee.

”Yhteiskunta uhkaa jakautua liiaksi rikkaisiin ja köyhiin.”

Entistäkin enemmän Mohamud toivoo ay-toimijoiden jalkautumista työpaikoille.

– Se on paras keino. Esitteet ja lehdet eivät riitä. Kun menee kasvokkain selittämään ihmisille, mikä on ammattiliitto ja mitä hyötyä siihen liittymisestä on, mielenkiinto alkaa herätä.

Tärkeitä ovat Mohamudin mukaan matalan kynnyksen verkostot ja paikat, joissa jaetaan tietoa ammattiyhdistystoiminnan perusasioista. Sellainen on esimerkiksi JHL:n Etelä-Suomen KaMuT (Kaikki Mukaan Toimintaan) -verkosto, jossa Mohamudkin on toiminut.

Mohamud muistuttaa, että on myös kantasuomalaisten työntekijöiden etu, että maahanmuuttajat tietävät oikeutensa ja velvollisuutensa työelämässä.

Solidaarisuus edunvalvonnan perustana

JHL:n vasemmiston ja sitoutumattomien ryhmää Mohamud kehuu hyvästä yhteishengestä työntekijöiden etujen ajamisessa.

– En ole minkään puolueen jäsen, mutta ryhmä on hyvä ja olen viihtynyt siinä.

ILMOITUS
ILMOITUS

Solidaarisuus ja yhteenkuuluvuuden tunne ovat Mohamudille olennaisia asioita työntekijöiden edunvalvonnassa.

– Jokainen on yhtä tärkeä riippumatta siitä, missä asemassa on.

Puheeksi nousee myös ammattiliittojen kamppailu oikeistohallituksen kaavailemia työehtosopimusjärjestelmän ja sosiaaliturvan heikennyksiä vastaan. Se on tällä hetkellä keskeinen asia JHL:ssäkin.

– Yksipuoliseen leikkaamiseen ja heikentämiseen ei pidä alistua, vaan sitä vastaan pitää taistella. Yhteiskunta uhkaa jakautua liiaksi rikkaisiin ja köyhiin – juna katkeaa keskeltä, Mohamud sanoo.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

Noora Kotilainen on sotaa, militarismia, kriisejä ja kärsimystä työssään käsittelevä valtiotieteilijä ja historian tutkija, joka käsittelee kolumneissaan aikaamme leimaavia synkkiä ja väkivaltaisia ilmiöitä.

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

Eduskunta keskusteli valtioneuvoston puolustusselonteosta täysistunnossa Helsingissä 18. kesäkuuta 2025.

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

Uusimmat

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

Zimbabwelainen pienviljelijä Migren Matanga hirssipellollaan.

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
02

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

 
05

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025

33-vuotias vasemmistolainen on vahvoilla New Yorkin seuraavaksi pormestariksi – Näin KU:n toimitus analysoi tilannetta

26.06.2025

Vasemmistoliitto kiittää Helsingin kunnianhimoista ilmastotavoitetta: Päästöt 85 prosenttia alas viidessä vuodessa

26.06.2025

Orpon hallitus leikkaa erityisesti nuorilta: Varsinkin opiskelijat ovat köyhtyneet

25.06.2025

Pääkirjoitus: Kyse on kokonaisturvallisuudesta – Kuolleella planeetalla ei tehdä mitään ohjuksilla, miljardiomaisuudella ja velattomalla julkisella taloudella

25.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään