Vasemmistoliiton kansanedustaja, eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan jäsen Aino-Kaisa Pekonen ei hyväksy hallituksen esittämiä rajoituksia lakko-oikeuteen.
Pekonen katsoo rajoitusten olevan ristiriidassa Suomen kansainvälisten velvoitteiden kanssa. Hän jätti tänään perjantaina vastalauseen työrauhalainsäädännön uudistusta koskevaan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan mietintöön.
– Lakko-oikeuden rajoitukset vievät Suomen työoikeuksien tarkkailuluokalle, Pekonen toteaa.
”Lakko-oikeuden rajoituksilla raivataan tietä työntekijöiden toimeentulon ja aseman ennennäkemättömälle heikentämiselle Suomessa.”
– On käsittämätön tilanne, että YK:n alainen kansainvälinen työjärjestö ILO joutuu puuttumaan Suomen työmarkkinapolitiikkaan. Kaikista maailman maista juuri Suomi on joutumassa asiantuntijakomitean arviointiin ILO-sopimusten rikkomisesta, Pekonen sanoo.
”Piittaamattomuutta”
Aiemmin kuluvalla viikolla kansainvälinen työjärjestö ILO toimitti työministerille kirjeen, jossa se kehotti hallitusta vielä neuvottelemaan lakko-oikeuden rajoituksista työmarkkinaosapuolten kanssa. Työministeri Arto Satonen (kok.) kieltäytyi neuvotteluista ja totesi medialle keskiviikkona, että ”keskustelut etujärjestöjen kanssa on käyty jo aikanaan”.
– Työministerin vastaus on erittäin ylimielinen, Pekonen arvioi.
– Se kuvastaa sekä hallituksen yleistä piittaamattomuutta perusoikeuksista että rajua irtiottoa pohjoismaisesta työmarkkinamallista, jossa keskeisistä työelämäuudistuksista on aina sovittu kolmikantaisesti.
Ensi syksyksi lakkoaalto?
Pekonen muistuttaa siitä, että eduskunnan perustuslakivaliokunnassa useat asiantuntijat pitivät etenkin poliittisten lakkojen rajoittamista esitetyllä tavalla ongelmallisena tai suoraan ILO:n yleissopimuksen tulkintakäytännön vastaisena. Valiokunta kuitenkin jakautui ja hallituspuolueiden kanta hyväksyttiin.
– Kyse ei ole pelkästään juridiikasta vaan lakko-oikeuden rajoituksilla raivataan tietä työntekijöiden toimeentulon ja aseman ennennäkemättömälle heikentämiselle Suomessa, Pekonen ennustaa.
– Eduskuntavaaleissa tällaiselle politiikalle ei edes yritetty hakea kansan mandaattia vaan perussuomalaiset jopa lupasivat säilyttää lakko-oikeuden ennallaan.
Hän pitää pyrkimystä lakkojen määrän vähentämiseen hyvänä.
– Mutta hallituksen työmarkkinapolitiikka tulee johtamaan päinvastaiseen lopputulokseen, hän sanoo.
– Ideologisella sanelupolitiikallaan hallitus petaa jo ensi syksyn työmarkkinakierrokselle valtavaa lakkoaaltoa, johon Suomella ei olisi tässä tilanteessa varaa.