Viime viikon torstaina 12. syyskuuta Syrizan puoluesihteeristö päätti erottaa puheenjohtaja Stefanos Kasselakisin tehtävästään epäluottamuslauseäänestyksen kautta. Uudesta puheenjohtajasta on määrä äänestää tämän vuoden marraskuussa ylimääräisessä puoluekokouksessa, kertoo Syrizan pää-äänenkannattaja Avgi.
Ulkopuolisesta sisäpiiriläiseksi
36-vuotias Kasselakis nousi Syrizan puheenjohtajaksi politiikan ulkopuolisena yllätysehdokkaana viime vuoden syksyllä, kun pitkäaikainen puheenjohtaja ja Kreikan entinen pääministeri Aleksis Tsipras luopui puoluejohtajuudesta. Kasselakisia pidettiin Tsiprasin henkilökohtaisena suosikkina ja suojattina.
Stefanos Kasselakis on Kreikan ensimmäinen julkihomo puoluejohtaja, mutta hänen profiiliaan voinee tuskin pitää kovinkaan vasemmistolaisena. Hän on miljonääri ja taustaltaan merenkulkualalla rikastunut liikemies. Kasselakis asui 14 vuotta Yhdysvalloissa, missä hän työskenteli pankkiiriyhtiö Goldman Sachsille.
Kasselakis voitti lopulta Syrizan puheenjohtajavaalissa kenttäväen ennakkosuosikki Efi Achtsiogloun selvin luvuin. Achtsioglou kannattajineen erosi Syrizasta vuodenvaihteessa 2023-24 ja perusti Nea Aristera (Uusi vasemmisto) -nimisen puolueen, johon liittyi yksitoista parlamenttiedustajaa. Syrizaan jäi 34 edustajaa.
Uuteen nousuun – vai uuteen hajoamiseen?
Stefanos Kasselakisin nuorekkuutta, muodikkuutta ja taitavuutta sosiaalisessa mediassa pidettiin kannatusvalttina Syrizalle. Sen sijaan kävikin päin vastoin: puolueen kannatus lähti laskuun heti Kasselakisin valinnan jälkeen. Kun vielä kesän 2023 parlamenttivaaleissa Syriza sai yli 17 prosenttia äänistä, on nyt puolueen kannatus 9,3 prosenttia. Entinen pääministeripuolue on pudonnut mielipidekyselyissä kolmanneksi suosituimmaksi.
Samalla Kasselakis yritti muokata radikaalivasemmistolaisesta puolueesta keskustavasemmistolaista yleispuoluetta, esikuvanaan Yhdysvaltojen demokraattinen puolue. Tämä aiheutti kitkaa niissäkin puolueen jäsenissä, jotka olivat äänestäneet Kasselakisia syksyllä 2023.
– Kasselakis ei ollut oikea mies tehtäväänsä, kommentoi vasemmistolainen kirjailija Dimitris Psarras englantilaiselle Guardian-lehdelle viikonloppuna.
– Hän johti Syrizaa kuin yritystä. Hän piti kokouksia Zoomissa, jätti huomiotta puolueen päätöksentekoelimet, laiminlöi kollegoitaan, ja kuvitteli voivansa hallita puoluetta vain antamalla potkuja ihmisille oikealta ja vasemmalta. Lopulta kaikki kääntyivät häntä vastaan, Psarras sanoi.
Lue lisää: Kreikkalainen ruletti