Vasemmistoliiton kansanedustaja Veronika Honkasalo on järkyttynyt Suomen päätöksestä olla liittymättä Ukrainan jälleenrakentamisen tasa-arvo- ja inklusiivisuusliittoumaan.
Hän ihmettelee sitä, että pääministeri Petteri Orpo (kok.) antaa ulkomaankauppa- ja kehitysministerin, perussuomalaisten Ville Tavion kävellä Suomen ulkopolitiikan linjausten yli.
Perjantaina tulleen tiedon mukaan Tavio päätti, ettei Suomi liity liittoumaan. MTV:n haastattelemat virkamieslähteet kertovat syyksi sen, että liittoumassa edistetään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia.
”Tavio vähättelee tasa-arvoliittoutuman merkitystä.”
– On erittäin huolestuttavaa, että Tavio tekee ikään kuin erillistä tasa-arvovihamielistä politiikkaa vastoin Orpon hallituksen omia linjauksia ulkopolitiikkaa koskien ja suhteessa Suomen pitkän linjan painopisteisiin, Honkasalo sanoo.
Hän muistuttaa siitä, että naisten ja tyttöjen oikeuksien vahvistaminen sekä sukupuolten tasa-arvon edistäminen löytyy niin hallitusohjelmasta kuin ulko- ja turvallisuuspoliittisesta selonteosta, sekä Tavion itsensä johdolla valmistellusta kansainvälisten taloussuhteiden ja kehitysyhteistyön selonteosta.
– Molemmissa selonteoissa on myös linjaus sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksien edistämiseksi, Honkasalo painottaa.
”Tavio vähättelee”
Ukrainan jälleenrakentamiseen liittyvään tasa-arvoliittoumaan ovat lähteneet mukaan esimerkiksi Ruotsin, Norjan, Tanskan, Viron, Ison-Britannian ja USA:n ulkoministeriöt tai kehitysyhteistyövirastot, EU sekä lukuisat järjestöt ja yritykset. Mukana olevat maat ovat sitoutuneet naisten ja miesten välisen tasa-arvon ja naisnäkökulman huomiointiin Ukrainan jälleenrakentamisessa.
– Hankkeessa on otettu vahvasti huomioon ukrainalaisten naisten kokema seksuaalinen väkivalta miehittäjä- ja hyökkääjämaan sotilaiden taholta. On häpeällistä, ettei Suomi ole mukana edistämässä näin tärkeitä tavoitteita Honkasalo sanoo.
Hän painottaa sitä, että hallitusohjelman mukaan Suomi on myös sitoutunut voimakkaasti tukemaan Ukrainaa ja sen jälleenrakentamista.
– Tavio vähättelee tasa-arvoliittoutuman merkitystä sanoessaan, että Suomi ei voi olla kaikissa aloitteissa mukana. Tämä liittouman takana ovat erityisesti Ukrainan ja Saksan hallitukset sekä YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin Ukrainan-osasto, Honkasalo sanoo.
– On äärimmäisen tärkeää, että Ukrainaa kuullaan ja se saa kaiken ansaitsemansa tuen kansainväliseltä yhteisöltä.
”Olisin toiminut toisin”
Myös Orpon johtaman oikeistohallituksen piirissä on todettu, että olisi toimittu toisin kuin Tavio.
STT kertoo pääministeri Petteri Orpo (kok.) sanoneen perjantaina, ettei ollut tekemässä päätöstä, jonka myötä Suomi ei osallistu Ukrainan jälleenrakentamiseen liittyvään tasa-arvoliittoumaan. Orpon mukaan päätös oli ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavion (ps.).
Orpo kommentoi asiaa politiikan toimittajien yhdistyksen tilaisuudessa perjantaina. Hän korosti, ettei Tavion yksittäinen päätös muuta Suomen ulkopolitiikan linjaa.
– Minusta olisi ollut täysin hallituksen linjan mukaista osallistua tähän, Orpo sanoi, mutta totesi Tavion tehneen päätöksen “normaalin päätäntävaltansa puitteissa”.
Myös opetusministeri, RKP:n puheenjohtaja Anders Adlercreutz toteaa, että ministerillä on vapaus tehdä harkintaa.
– Mutta hallituksessa on sovittu, että seksuaalivähemmistöjenkin oikeudet ovat oleellinen osa yhdenvertaisuutta, Adlercreutz sanoi perjantaina Demokraatti-lehdessä.
– Olemme sitoutuneet edistämään yhdenvertaisuutta, ihmisoikeuksia, tasa-arvoa ja myöskin seksuaalivähemmistöjen oikeuksia. Itse olisin tehnyt toisenlaisen ratkaisun.
Ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) on samalla linjalla Hän kertoi STT:lle, että Tavion yksittäinen ratkaisu ei muuta Suomen ulkopolitiikan pitkää linjaa.
Valtonen sanoo itse pitävänsä seksuaalivähemmistöjen oikeuksia esillä kaikissa yhteyksissä esimerkiksi Suomen Etyj-puheenjohtajuuden yhteydessä