Turun Vasemmistoliitto täydentää kuntavaalien ehdokaslistaansa joulukuussa niiden 11 ehdokkaan tilalle, jotka ilmoittivat viime perjantaina luopuvansa ehdokkuudesta.
– Meillä on tarkoitus saada sata nimeä kokoon joulukuun kokouksessa kunnallistoimikunnassa, Turun Vasemmistoliiton puheenjohtaja Mervi Uusitalo-Heikkinen kertoo.
”Olen käynyt pitkän keskustelun Johannes Yrttiahon kanssa ja avannut perusteita.”
Lista oli jo täynnä, mutta perjantaina 11 ehdokasta ilmoitti median välityksellä, että he luopuvat ehdokkuudesta, koska listalle ei hyväksytty kahta istuvaa kaupunginvaltuutettua, Johannes Yrttiahoa ja Elina Sandelinia. Kansanedustajana toimiva Yrttiaho ja Sandelin erotettiin vasemmistoliiton valtuustoryhmästä keväällä 2022. Erottamisen syyksi kerrottiin luottamuspula ja epäasiallinen käytös muita ryhmän jäseniä kohtaan.
Vaikea yksilöidä julkisesti
Nyt ehdokkuudesta luopuneet henkilöt toteavat medialle lähettämässään avoimessa kirjeessä, että syytöstä ei ole yksilöity.
Uusitalo-Heikkinen sanoo, että yksilöiminen on julkisesti keskustellen ongelmallista.
– Ei ole totta, ettemme olisi kertoneet asianosaisille, mistä on kyse. Itse olen käynyt pitkän keskustelun Johannes Yrttiahon kanssa ja avannut perusteita. Myös kuulemisia ja mahdollisuuksia vuoropuheluun on järjestetty, hän sanoo.
Hän toteaa kuulleensa myös useilta muilta Turun Vasemmistoliiton toimijoilta epäasiallisuuksista. Kyse ei ole poliittisista erimielisyyksistä vaan toistuvasta epäasiallisesta käytöksestä ja siitä, että Yrttiahon ja Sandelinin kanssa on haastavaa tehdä yhteistyötä.
– Ei ole mitään syytä epäillä lausuntojen todenperäisyyttä. Osaa tapauksista olen itse ollut todistamassa, hän sanoo.
Hän pitää epäreiluna sitä, että ulkopuoliset henkilöt vaativat selvitystä ja väittävät asioita, joita eivät voi tietää. Yrttiaho ja Sandelin itse ovat nyt olleet julkisuudessa hiljaa tilanteesta.
– Meillä ei ole mahdollisuutta vastata syytöksiin. Jos avaamme asiaa julkisesti, meitä syytetään mustamaalaamisesta. Jos emme avaa, meitä syytetään siitä, ettemme kerro. Emme tietenkään voi antaa kenelle tahansa tällaisia tietoja.
Sääntöjen mukaan
Avoimessa kirjeessä Turun Vasemmistoliittoa syytetään myös sääntöjenvastaisesta toiminnasta ehdokasasettelun suhteen. Syyskokous asetti 70 ehdokasta ja kunnallistoimikunta myöhemmin loput 30.
– Olemme menetelleet jäsendemokratian ja sääntöjen mukaisesti. Syyskokousta edeltäneeseen määräpäivään mennessä ei ollut ilmoittautunut yli sataa halukasta ehdokkaaksi, joten edettiin ilman jäsenäänestystä. Yhdistyksen syyskokous nimesi ensimmäiset 70 ehdokasta ja antoi kunnallistoimikunnalle valtuudet nimetä loput 30 ehdokasta. Sääntöjen mukaan on toimittu, Uusitalo-Heikkinen sanoo.
Hän korostaa sitä, että käytäntö on yleinen ympäri maan ja Turussakin näin tehtiin jo vuoden 2021 kuntavaalien yhteydessä.
Hän pitää epäasiallisena myös väitettä siitä, että Turun Vasemmistoliiton johto tai valtuustoryhmä olisi aloittanut julkisen riitelyn.
– Kyllä asia nytkin nostettiin Yrttiahon kannattajien joukosta esiin, hän muistuttaa.
– Totta kai meidän on kuitenkin pitänyt vastata väitteisiin.
Avoimessa kirjeessä ennustettuun vaalitappioon hän ei usko.
– En pidä tätä episodia niin merkittävänä, hän sanoo.
Hänen mukaansa uusia halukkaita on jo ilmaantunut pois jäävien 11:n tilalle.
– Li Anderssonin kaupungissa ei ole hirvittävän vaikea houkutella ihmisiä vasemmistoliiton listalle.