KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Näkökulma

Ryvettyneiden akatemia

Pirjo Hämäläinen
1.5.2010 18.58

Kirjailijoiden elämäkerrat ovat keski-ikään ehtineelle parasta viihdettä eikä niiden painotahdissakaan ole valittamista. Päähenkilöiden asenteet herättävät joskus hämmennystä, mutta suvaitsevaisin mielin olen yrittänyt sivuja käännellä ja kunkin ajan ilmiöitä sellaisinaan lähestyä.

Martti Häikiön mammuttiteosta V. A. Koskenniemestä on kuitenkin ollut tukala niellä. Koskenniemen sapelien kalistus ja kaamea oikeistokallistuma eivät yllätä ketään, mutta erikoiselta tuntuu, että Häikiö lähtee niin estoitta leikkiin mukaan ja hyväksyy kulmaakaan kohottamatta julkeudet ja juonittelut.

Tuula-Liina Varis on kirjoittanut paljon asiaa Koskenniemestä ja päässyt jopa varoittavaksi esimerkiksi kirjaan, joten tartun tässä vain yhteen episodiin, Suomen akatemian perustamiseen, tapahtumasarjaan, joka sai vasemmistoälymystön miltei läkähtymään kiukusta.

ILMOITUS
ILMOITUS
Koskenniemeä Kekkonenkaan ei erityisemmin vastustanut, mutta akatemian tulevaa esimiestä, AIV-torneista tuttua Virtasta, hän oli inhonnut vuoden 1945 Nobel-juhlista lähtien.

Koskenniemi johti Suomen kulttuurielämää kuin mustasukkainen despootti ja hallitsi Turun yliopistoa ensin professorina ja sitten rehtorina. Vaatimattomat kandidaatin paperit riittivät runoiluun kuudesta rinnakkain hiihtävästä sotilaasta, mutta akateemisissa huippuviroissa näin heppoinen koulutus oli ennenkuulumatonta.

Sodan lopputulos oli Koskenniemen heimolaisille luonnollisesti katastrofi, mutta vuonna 1948 kun valvontakomissio oli juuri poistunut maasta, säikähtänyt eliitti löysi entisen ryhtinsä ja potkaisi liikkeelle uuden instituution, Suomen akatemian. Tahallaan ja tarkoituksella se täytettiin oikean äärilaidan miehillä.

Koskenniemen lisäksi ainakin Eino Kaila, Yrjö Kilpinen, Onni Okkonen, Rolf Nevanlinna ja A. I. Virtanen suhtautuivat suopeasti kansallissosialistien pyrkimyksiin eivätkä ne olleet Wäinö Aaltosellekaan yhdentekeviä. Alvar Aaltoa esitettiin niin ikään joukkoon, mutta hän ei ollut natsitouhuissa riittävästi ryvettynyt.

Voidaan tietysti kysyä, miksei viimeisiä päiviään demarina elellyt Eino Kilpi, opetusministeri ja SKDL:n myöhempi presidenttiehdokas, mahtanut valinnoille mitään? Parhaansa Kilpi kaiketi yritti ja muistutti Koskenniemenkin harha-askelista ja ansiolistan aukoista, mutta hankkeella oli liian vahva takaaja, presidentti J. K. Paasikivi.

Paasikiven mielestä Koskenniemi oli nyt ja iankaikkisesti Suomen suurin runoilija. Eino Leinossa oli myös alhainen puolensa, mutta Koskenniemi oli yksinomaan jalo. Kun Urho Kekkonen ihmetteli akatemian oikeistovärin määrää, Paasikivi sinkosi avonaisen mustepullon lattialle ja huusi: Mitä saatanaa sinä ymmärrät kulttuuriasioista!

Koskenniemeä Kekkonenkaan ei erityisemmin vastustanut, mutta akatemian tulevaa esimiestä, AIV-torneista tuttua Virtasta, hän oli inhonnut vuoden 1945 Nobel-juhlista lähtien. Siellä, kansainvälisen lehdistön edessä, seppelöity rehukemisti alkoi äkkiä vaatia Karjalan palautusta ja sama arkaluontoinen levy pyöri vuodesta toiseen.

Virtasen jälkeen akatemian esimieheksi valittiin kielitieteilijä Paavo Ravila, joka oli auttanut saksalaisia selvittämään, missä kaikkialla suomalais-ugrilaisia kansoja oikein asui ja miten niiden kanssa tuhatvuotisessa valtakunnassa meneteltäisiin.

Neuvostoliittoa venäjäntaitoinen Ravila ei suinkaan kaihtanut, vaan hän oli tehnyt sinne, mordvalaisalueelle, jopa salaisen tutkimusretken. Suomalaisia kommunisteja Ravila taas vertasi Jeesukseen. Kuten Jeesus toimi syntisen maailman ja Jumalan välittäjänä, myös kommunistit olivat olevinaan ainoita välittäjiä Neuvostoliiton suuntaan.

Kekkosen politiikkaa Ravila arvosteli jyrkästi, mikä vaikutti osaltaan siihen, että presidentti aikansa kärsittyään lakkautti vuonna 1969 koko akatemian. Alkuperäisiä tavoitteitakaan se ei ollut saavuttanut, sillä yhteiskunta oli demokratisoitunut ja muillakin kuin patamustilla porvareilla oli jo sananvaltaa tieteessä ja taiteessa.

Täysin lyttyyn vanhaa akatemiaa ei kannata kuitenkaan lyödä. Vuonna 1937 Koskenniemi markkinoi lämminhenkisessä tietoteoksessa kansallissosialistien reippaita juutalaisoppeja, mutta kirjailijan kuolinvuonna 1962 akatemiaan kutsuttiin Sam Vanni, Samuel, jonka isä oli viipurilainen turkkuri Aron Besprosvanni, äiti Rakel, setä Salomon ja toinen setä Moses.

Vanhan akatemian tilalle luotiin pian uusi, järjestelmää muokattiin ja nykyisin meillä on Aki Kaurismäen ja Tiitiäis-lyyrikko Kirsi Kunnaksen kaltaisia akateemikkoja. Vaikka Koskenniemen tapauksessa oli ehkä onni, ettei hänen suunnitelmansa kahdeksanosaisesta omaelämäkerrasta toteutunut, akateemikko Kunnakselta odottaisi tässä vaiheessa nimenomaan muistelmia.

Kunnaksen asema lastenkulttuurin kiintotähtenä, suomalaisena Krylovina, on kiistaton, mutta erityisen mielenkiintoiseksi tarinan tekee se, että hänen molemmat vanhempansa kuuluvat modernismin uranuurtajiin ja pojat taas Suomirockin klassikoihin.

Isä, Väinö Kunnas, maalasi Olavi Paavolaisen ja Pentti Haanpään kuulut muotokuvat ja tutki Helsingin kadut, jazzpaikat ja ristiriitaisen 1920-luvun urbaanit tunnelmat. Kun Väinö vähän yli 30-vuotiaana kuoli, suomalainen taide menetti Paavolaisen veroisen näkijän.

Alun perin Väinö aikoi kenties jäädä kotikaupunkiinsa Viipuriin, mutta sikäläinen piirustuskoulu heitti hänet kaaressa pihalle. Syykään ei ollut aivan kepeä: nuori Väinö oli osallistunut kansalaissotaan punaisten riveissä. Helsingissä hän sai silti jatkaa opintojaan ja hiljakseen maalaaminen sivuutti mandoliininsoiton, jossa hän myös oli etevä.

Väinön kuoltua Sylvi Kunnas, Kirsin taiteilijaäiti, meni naimisiin kriitikko Einari J. Vehmaksen kanssa. Kriitikko Einari ei ollut kuitenkaan sama mies kuin taidemaalari Einari Wehmas. Einarit olivat miltei ikätovereita ja liikkuivat kumpikin Tulenkantajien liepeillä, mutta siinä missä kriitikko sai lopulta professorin tittelin, maalari hummasi maineensa Yrjö Jylhän hulttioanopin boksissa.

Kirsistä tuli sittemmin kirjailija Jaakko Syrjän puoliso, Juhani Syrjän käly ja vähitellen myös Pantse ja Martti Syrjän äiti. Ja jos Kunnaksissa, Vehmaksissa ja Syrjissä ei olisi kylliksi muisteltavaa, muutaman silmäyksen voisi luoda Tulenkantaja-kirjailijoihin, jotka olivat Kirsin lapsuuden seurapiiriä. Kellä muulla olisi heistä enää henkilökohtaista sanottavaa?

Kirjoittaja on hyvinkääläinen tietokirjailija, taidehistorioitsija ja kunnallispoliitikko.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Veikka Lahtinen.

Rukoilen: Älä äänestä demareita

YK:n työntekijät kuvattiin 10. toukokuuta UNRWA:n entisen koulun raunioilla.

Kansanmurhasta huolimatta Euroopan tuki Israelille jatkuu

Noora Kotilainen.

Elämänpuolustajan soturikunnia

Lontoossa 1. kesäkuuta järjestetyssä mielenosoituksesa vaadittiin Venäjää palauttamaan Ukrainasta pois viedyt lapset. Kyltissä vaaditaan sodan lopettamista.

Miten rauha voitetaan reaalimaailmassa?

Uusimmat

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
03

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
04

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 
05

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään