kaupunginvaltuutettu, Vaasa, Vasemmistoliitto
Monet nykypäivän työntekijätkin ovat harhautuneet porvarillisen ahneuden ja välinpitämättömyyden ideologiaan mukaan. Tämä itsekkyyden hapatus koettelee kovasti meitä työväenliikkeen pitkän linjan aktiivisia toimijoita. Olemme joutuneet toteamaan voimattomuutemme tässä aatteettomuuden ajassa.
Minkä vuoksi työläiset antavat mainostoimistojen avulla tehtyjen imagojen hämärtää omaa ajattelukykyään? Ei kokoomuksesta tai muistakaan porvaripuolueista tule työväenpuolueita, vaikka ne miten suurella rahalla niin mainoksissaan väittävät. Ne ovat aina ensisijaisesti pääomapiirien puolella.
Ei kokoomuksesta tai muistakaan porvaripuolueista tule työväenpuolueita, vaikka ne miten suurella rahalla niin mainoksissaan väittävät.
Voin vain kuvitella, miten törkeän ylipalkkaiset elinkeinoelämän pomot ja muut hyvin toimeen tulevat porvarit hykertelevät työväestön tietämättömyydelle.
Suorastaan hävettää niiden ”itsekin työläinen” nimimerkkien puolesta, joiden lähettämiä mielipiteitä löytyy päivittäin erilaisilta palstoilta. Siellä käy köyhä työläinen tai työtön toisen köyhän työläisen tai työttömän kimppuun. Syytetään lakkoon joutuneita työntekijöitä ahneiksi.
Eivät pienipalkkaiset työläiset lähde lakkoon huvikseen. He vain ovat tajunneet sen, ettei ole olemassa enää mitään muita keinoja, joilla voisi yrittää vaikuttaa työolosuhteidensa tai palkkojensa parantamiseen. Ja vaikka he tekisivät talkoilla töitä, eivät yritykset siitä säästynyttä rahaa antaisi köyhille, vaan jakaisi sen osinkona omistajilleen.
Ollaan mieluummin huolissamme kasvottoman pääoman ahneudesta. Heidän edustajillaan on halu nöyryyttää työntekijöitänsä, keinoja kaihtamatta. Työnantajajärjestöillä on kyllä varaa asettaa tuotantonsa työsulkuun, vaikka miten pitkäksi ajaksi, eikä kukaan elinkeinoelämän pomoista itke julkisuudessa sitä, että syntyy tappioita. Työsulkuhan tarkoittaa sitä, että työnantaja ei päästä työntekijöitään työhön, vaan sulkee tuotantolaitoksensa. Ei heitä sureta tappiot, jotka siitä syntyvät, kunhan vain ei tarvitse maksaa työstä kunnon palkkaa.
Työnantajan julistama työsulku lakkauttaa työntekijöiden palkanmaksun samalla tavalla kuin työntekijöiden lakkokin. Kun ei tiedetä mitä eroa on lakolla ja työsululla, tietämättömän on helppo syyllistää varmuuden vuoksi se köyhempi osapuoli, ja tähän työnantajajärjestöt pyrkivätkin.
Pitkä oli paperiteollisuudenkin työsulku viimeksi sen vuoksi, että paperia oli liikaa markkinoilla niin, ettei hintaa voinut nostaa. Silloinkin julkisuudessa syyllistettiin yksipuolisesti vain työntekijät, ja puhuttiin paperilakosta, vaikka tuotanto oli pysähdyksissä työsulun takia.
Kun tekee mieli puhua ahneudesta, kannattaisi tietää muun muassa sellainen tosiasia, että käsipyyhepaperirulla voi painaa 30 prosenttia vähemmän kuin aikaisemmin, mutta kappalehinta on voinut samanaikaisesti jopa nousta. Työntekijöiden palkankorotus on ollut samaan aikaan nolla, jotakin -2 prosenttia.
Missähän se ahneus piileskelee tuossakin esimerkissä?