KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Horisontti

Karhunpalvelus työttömille

Kuva: valokuva: kriss szkurlatowski / piirros: johan alén

Aki Nummelin
25.2.2011 16.31

Kiinnitin huomiota Viikkolehdessä (17.12.2010) ilmestyneeseen kirjoitukseen ”Oikeus toimeentuloon ilman palkkatyötäkin”, kirjoittajina Dan Koivulaakso, Jukka Peltokoski ja Lotta Tenhunen. Jutun ensimmäisessä kappaleessa väitetään seuraavaa: ”työtön ei kaipaa kuntouttavia pakkotoimia, sillä hän ei ole sairas”. Tämä väite kaipaa kommentointia.

Olen suorittanut kaksi yhteiskuntatieteiden maisterin tutkintoa, vuonna 2006 sosiaalipolitiikassa ja 2010 sosiaalityössä. Molemmissa graduissa olen käsitellyt yhdistysten toimesta tapahtuvaa työllistämistoimintaa, jonka olen määritellyt yleishyödylliseksi kansalaistyöksi.

ILMOITUS
ILMOITUS
Työttömien joukko on työllistä väestöä sairaampaa sekä fyysisesti että psyykkisesti.

Gradujeni teoriaosuudessa olen käynyt läpi tutkimuksia, joissa käsitellään työttömyyden vaikutuksia työttömiin. Tutkijoiden Matti Kortteinen ja Hannu Tuomikoski tekemässä tutkimuksessa (1998) päädytään seuraavaan: sairastavuus on yhteydessä työttömyyteen.

Työttömien joukko on työllistä väestöä sairaampaa sekä fyysisesti että psyykkisesti. Masentuneisuus ja voimattomuus ovat selvästi yleisempiä tunteita työttömillä kuin työllisillä, mutta kuitenkin psyykkisten sairauksien yhteys työttömyyteen ei ole niin selvä kuin muiden sairaustyyppien osalta.

Somaattista sairastavuutta mittaava pitkäaikaissairaiden osuus on sen sijaan vahvassa yhteydessä työttömyyden kestoon. Työkykyä haittaavan sairauden osalta kytkentä työttömyyteen ja sen kestoon on vielä selkeämpi.

Tutkijat liittävät työttömyyden ja sairastavuuden väliset kytkökset työttömyydestä koituviin nöyryytyksen ja häpeän kokemuksiin. Aineistona, minkä pohjalta johtopäätökset on tehty, on käytetty työttömien kirjoittamia tarinoita omista kokemuksistaan.

Kaksikko jatkaa: työttömyyden ja sairastavuuden välinen yhteys ei selity sillä, että sairaat valikoituisivat työttömiksi. Päinvastoin, työttömyydellä on oma vaikutuksensa sairastavuuden lisääntymiseen.

Kun sairaammilla ihmisillä on suurempi riski jäädä työttömiksi, aiheutuu tästä monitahoinen kausaalinen yhteys: toisaalta sairailla ihmisillä on suuri riski jäädä työttömiksi ja työttömiksi jäätyään he työttömyyden vuoksi sairastuvat entistä enemmän, jolloin heidän mahdollisuutensa päästä takaisin töihin heikkenevät entisestään.

Kortteinen ja Tuomikoski löytävät tutkimuksensa kautta myös tarkemman syyn työttömyyden pitkittymiselle: sellaiset ihmiset, joiden ankkuroituminen ympäröivään yhteisöön on heikkoa, eivät kestä työkykyisinä, jos he ajautuvat pois työstä. Heidän kohdaltaan työttömyys lisää sekä mielen että kehon sairastavuutta.

Helsingin kaupungin tutkija Mika Kurkinen puolestaan käy läpi työttömien kertomuksia (1997): ”…se (työttömyys) on kova paikka, koska siis meidät on koulutettu pienestä pitäen siihen, että työ – työtä täytyy tehdä että saa rahaa ja saa arvostusta ja sitten kun se työ suomalaiselta kielletään se kolahtaa niinku paljon pahemmin kun jollekin muualla ja muille”.

”…ja sitten ei niinku oo enää sitä ihmisarvookaan enää, jos ei osaa työssä… moni varmaan kokee sen niin, että ei kelpaa enää muitten ihmisten silmissä, jos on joutunu työttömäksi”.

”Tiedätsä miten se loppuu – se loppuu kun katto pamahtas päähän siis tää työttömyys… kato kun tulee toimettomaks niin sillon ei oo mitään muuta vaihtoehtoo kun juominen.”

Sosiaalityön gradussani (2010) päädyn seuraaviin johtopäätöksiin haastattelumateriaalin perusteella:

Haastatteluista käy ilmi, että työllistetyt kokevat olevansa virkeämpiä ja jaksavat tehdä enemmän asioita myös vapaa-aikanaan. Lisäksi he näyttävät saaneen voimavaroja kamppaillakseen olemassa olevien sairauksiensa kanssa. Syiksi työllistettyjen hyvinvoinnin kehittymiselle näyttävät ilmaantuvan sosiaalisen tuen eri osatekijät: henkinen tuki, arvostustuki ja aineellinen tuki.

Henkinen tuki toteutuu ensisijaisesti vertaistuen eli työyhteisössä olevilta luotettavilta henkilöiltä saadun tuen kautta. Arvostustuki toteutuu sitä kautta, että työllä on itsearvostusta kohottava merkitys ja työtehtävät koetaan tärkeiksi. Aineellinen tuki tarkoittaa lisääntyneitä tuloja, jotka mahdollistavat valintojen tekemisen ja tulevaisuuden suunnittelun.

Sosiaalipolitiikan gradussani (2006) päädyn seuraaviin näkemyksiin noin 250 tukityöllistetyn kanssa tehdyn survey-tutkimuksen perusteella:

Tutkimustulosten mukaan kolmannella sektorilla työssä olevien työllistettyjen koettu terveydentila, perhe-elämän kehitys ja tulevaisuuden näköalat olivat selvästi parempia kuin heidän, jotka eivät enää olleet työssä. Samaten työllistettyinä kyselyhetkellä olevien elämän koettu mielekkyys ja taloudellinen tilanne olivat paremmalla mallilla kuin työstä pois joutuneiden…

Tutkimuksen mukaan syynä työllistettyjen elämän mielekkyyden kehittymiseen ja heidän terveydentilansa koettuun paranemiseen on se, että he kokevat tekemänsä työn tärkeäksi.

Hyökkäämällä tukityöllistämistä vastaan edellä mainittu kolmikko tekee karhunpalveluksen työttömille. Sen sijaan, että suuri työttömien joukko lähtisi mukaan ”työttömien liikkeeseen”, jota kolmikko peräänkuuluttaa, todennäköisimpänä vaihtoehtona heille on jääminen lähiökuppilan nurkkaan nyrkkejä puristelemaan ja Perussuomalaisia fanittamaan.

Työllistyminen toisi työttömät sosiaalisten verkostojen piiriin, joiden kautta työttömyyden vastainen liike saisi lisäpontta. Muussa tapauksessa jäisimme vain hymistelemään hyväksyvästi vihreälle työministeri Anni Sinnemäelle, joka on tyytyväinen, kun työllistämisrahoja leikataan.

Kirjoittaja on yhteiskuntatieteiden maisteri, joka työskentelee työllisyysprojektipäällikkönä ja toimii Porin kaupunginvaltuuston varapuheenjohtajana (vas.).

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Suomessakin talouspolitiikan valmistelu nojaa taloustieteen mikroperustaiseen pohjaan, jossa talouden toimijat työnhakijoista kuluttajiin ja yrityksiin reagoivat valtiovallan säätämiin kannustimiin, arvioi Timo Harjuniemi.

Vasemmisto on laiminlyönyt taloudellisen asiantuntijatyön, vaikka ekonomistit hallitsevat maailmaa

Veikka Lahtinen.

Rasismikeskustelu teki meistä jankkaajia – Rasismi on yhteiskunnan käytännöissä, viranomaisohjeissa ja koulutusjärjestelmässä, kirjoittaa KU:n kirjoittajavieras

Kun kone pysähtyy

Maksuton korkeakoulutus: missä mennään? – ”On syytä pelätä, että lukuvuosimaksut saattavat ilmestyä suomalaisiin korkeakouluihin hyvinkin äkillisesti”

Uusimmat

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
03

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
04

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
05

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään