Kaupan kassalla maksat yleensä siivun amerikkalaiselle kartellille.
Suurin osa kortti- tai mobiilimaksuostoksista tehdään Visan ja Mastercardin kautta. Nämä megayritykset vetävät jokaisesta ostoksesta siivun välistä. Duopoliasemassa he voivat myös käytännössä sanella kuinka suuri tämä siivu on.
Tämä on suoraan pois yrittäjältä, jonka tuotteita tai palveluita sinä ostat. Lopulta se on pois myös sinulta korkeampina hintoina.
Visan ja Mastercardin duopoli on käytännössä kartelli, vailla mitään todellista kilpailua. Tämä on kaikkein huonoin tapa järjestää pakollinen palvelu, kuten ostaminen.
Maailmanpolitiikan myllerryksessä riippuvuutemme muutamaan ulkomaalaiseen suuryritykseen on aiempaakin huolestuttavampaa. Jokainen riippuvuutemme Donald Trumpin Yhdysvalloista on uhka ja vielä uusi mahdollinen kiristyskeino. Lisäksi esimerkiksi Venäjän etsiessä jatkuvasti heikkouksia Euroopan kriittisestä infrastruktuurista on riippuvuutemme vain muutamaan yritykseen tästäkin näkökulmasta riski.
Euroopan unioni haluaa vastata näihin uhkiin ja laatii siksi EU:n omaa digitaalista valuuttaa: digieuroa.
Digieuro olisi Euroopan keskuspankin takaama vaihtoehto pankkien ja yksityisten maksujärjestelmien rinnalle. Periaatteeltaan se toimisi kuin käteinen, mutta vain digitaalisessa muodossa.
Kriisitilanteissa tai markkinahäiriöissä julkinen ja eurooppalainen vaihtoehto toisi turvaa. Digieuroa kehitetään niin, että se toimisi myös offline-tilassa. Digieuro siis lisäisi EU:n riippumattomuutta ja huoltovarmuutta. Kassalla voisit valita maksaa Visa-korttisi sijaan digieuroillasi esimerkiksi kännykän NFC-toiminnolla.
Euroopan riippumattomuuden lisäksi digieurosta hyötyisivät erityisesti kauppiaat, joiden neuvotteluasema suhteessa maksunvälittäjiin paranisi vaihtoehtojen myötä. Visa ja Mastercard eivät voisi sanella mitä vain, kun rinnalla olisi julkinen eurooppalainen vaihtoehto.
Europarlamentissa digieuron takana lie enemmistö, mutta kokoomuksen EPP-ryhmän raportööri on seissyt jarrulla. Hän haluaa odottaa, että eurooppalaiset yritykset tarjoaisivat vaihtoehdon amerikkalaisille. Mutta eivät ne ole tehneet sitä tähänkään asti. Eikä yksityinen raha ole sama kuin julkinen.
Digieuron ei ole tarkoitus korvata käteistä rahaa, mutta me ihmiset olemme tehneet ratkaisun käyttää yhä vähemmän käteistä. Samaan aikaan Yhdysvaltain presidentin Trumpin tukemana erilaiset kryptovaluutat valtaavat markkinoita. Euroopalle on äärimmäisen tärkeää, että meillä on myös tulevaisuudessa julkista rahaa käteisen vähentyessä markkinoilta.
Euroopan unionin on laitettava tavallisten eurooppalaisten kuluttajien ja pienyrittäjien etu pankkien ja Yhdysvaltain miellyttämisen edelle. Digieuroon panostaminen on mahdollisuus, jonka emme saa antaa luisua ohi. Sillä alkaa myös olla kiire.
Jussi Saramo
Europarlamentaarikko