KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Teema-arkisto

Stalin kävi omaa sotaansa tasavallan armeijan sisällä

JUKKA PARKKARI
30.3.2009 13.36

Kuva Espanjan sisällissodasta monipuolistuu

Antony Beevor: Taistelu Espanjasta. WSOY 2006. Suomentanut Matti Kinnunen, sivuja 671.

Espanjan sisällissodassa 1936 -39 diktaattori Josif Stalinin lähettämät agentit sotivat kahta sotaa samanaikaisesti. Toista näistä taisteluista käytiin tasavaltalaisten armeijan sisällä. Samalla kun neuvostoliittolaiset auttoivat Espanjan hallitusta taistelemaan kapinaan nousseen kenraali Francisco Francon joukkoja vastaan, he valmistautuivat tuhoamaan kaikki tasavaltalaisten puolella sotivat toisinajattelijat.

Jos Espanjan sisällissota olisi päättynyt tasavallan voittoon, niin voittoa olisi seurannut stalinistien suorittamat rajut puhdistukset, jotka olisivat aluksi suuntautuneet voimakkaimmin maan vahvoihin anarkistisiin liikkeisiin. Näin päättelee tunnettu historioitsija Antony Beevor juuri ilmestyneessä Taistelu Espanjasta-teoksessaan.

Puhdistuksia valmistelemaan Espanjaan oli tullut mm. Stalinin salaisen poliisin NKVD:n korkea-arvoinen edustaja Aleksandr Orlov, joka Beevorin mukaan otti johtoonsa tasavaltalaisten salaisen poliisin. Myös Neuvostoliiton puna-armeijan sotilastiedustelun GRU:n huippumiehiä oli komennettu Espanjaan.

ILMOITUS
ILMOITUS

Espanjan verisen sisällissodan takaa Beevon löytää suuremmat rintamalinjat. Kirjassaan hän sanoo Espanjan sisällissodan murhenäytelmän paisuneen äärimmäisiin mittoihin siksi, että se sotkeutui kansainväliseen sisällissotaan, joka oli alkanut bolshevikkien vallankumouksesta Venäjällä. Poliittiset ääripäät hyödynsivät lähes kaikkialla Euroopassa jakautumista ”punaisiin” ja ”valkoisiin”.

”Uusien ideologioiden kahtiajakautuvuus pystyi tekemään veljistä kasvottomia muukalaisia ja ammattiyhdistysaktiiveista ja liikkeenharjoittajista luokkavihollisia, Normaalit inhimilliset vaistot sotkettiin jalkoihin”, hahmottelee Beevor 70-vuoden takaista aikaa jolloin natsismi, fasismi ja stalinismi olivat parhaissa voimissaan.

Beevorilta ei
ihminen unohdu

Antony Beevor on entinen brittiarmeijan upseeri ja monet palkinnot kirjoistaan saanut historian tutkija. Hän on perehtynyt erityisesti viime vuosisadan historiaan. Suomeksi häneltä ovat ilmestyneet mm. teokset Berliini (2002), Stalingrad (2000) ja Taistelu Kreetasta (2004).

Beevorin tapa kirjoittaa suurista sotilasoperaatioista poikkeaa hänen upseeritaustastaan huolimatta roimasti vastaavista tavanomaisista historioista. Hän ei kerro pelkästään divisioonien ja armeijakuntien siirroista tai rykmenttien ja pataljoonien hyökkäyksistä. Beevor tuo esiin myös tavallisten ihmisten tuntemuksen sodan jaloissa – niin sotilaiden kuin siviilienkin.

Beevor pohtii myös syitä ja seurauksia; monien eri tekijöiden vaikutusta tapausten kulkuun. Hänen lähdeaineistonsa on laaja ja monipuolinen. Hän käyttää teksteissään hyväksi mm. yksityisten ihmisten kirjeitä ja päiväkirjoja. Erityisesti Espanjan sisällissodan käsittelyssä Beevorin tapa kirjoittaa osoittautuu erinomaiseksi.

Beevorilla on vanhat pohjat uudelle kirjalleen, sillä hän alkoi jo pian Francon kuoleman jälkeen vuonna 1976 kirjoittamaan ensimmäistä tutkimustaan Espanjan sisällissodasta. Se ilmestyi vuonna 1982. Nyt ilmestynyt Taistelu Espanjasta on kuitenkin täysin uudelleen kirjoitettu teos ja sitä tehdessä Beevor on hyödyntänyt laajaa uutta tutkimusta ja arkistojen avautumista mm. Venäjällä.

Yksi Espanjan sisällissodan kohutuimpia asioita on ollut tasavallan keskuspankin kultavarannon vieminen Neuvostoliittoon sodan aikana. Beevor pitää tätä ainakin osaksi perusteltuna toimenpiteenä, jolla maksettiin Moskovan tasavallalle toimittamaa aseistusta.

Olisiko sota
voitu välttää?

Kirjansa alkuun Beevon on sijoittanut mm. laajahkon kartaston ja tiivistelmän Espanjassa sisällissodan alkaessa toimineista poliittista puolueista, ryhmittymistä ja järjestöistä. Nämä auttavat maassa tuolloin vallinneen sekavan poliittisen tilanteen ja sodan käynnistymisen ymmärtämistä.

Samaa tarkoitusta palvelee kirjan ensimmäinen osa, jonka nimenä on Vanha Espanja ja Toinen tasavalta. Ilman tätä historiallista johdatusta 17. päivänä heinäkuuta vuonna 1936 käynnistynyt äärioikeistolaisten kenraalien kaappaus tulisi kuin tyhjästä.

Beevor ei usko, että sisällissota Espanjassa olisi voitu välttää. Näkemystään hän perustelee mm. seuraavasti:

”Tasavaltalaisten sisällissodan aikainen propaganda korosti, että heidän hallituksensa oli nimitetty laillisesti helmikuun 1936 vaalien jälkeen. Se on totta, mutta silti joutuu esittämään tärkeän kysymyksen.”

Tämä tutkijan kysymys kuuluu näin: ”Jos oikeistokokoomus olisi voittanut vaalit, olisiko vasemmisto hyväksynyt laillisen tuloksen?”

Jatkoksi Beevor huomauttaa, että johtava sosialisti Largo Caballero uhkasi vaalien alla, että oikeiston voittaessa maahan syttyisi sisällissota. Beevor tuo esille myös sen, että vuonna 1934 – vain kaksi vuotta aikaisemmin Espanjassa oli ollut epäonnistunut vasemmistoliittolainen kumousyritys.

Totuus oli sodan
ensimmäinen uhri

Beevor toteaa, että vapauden ja demokratian ihanteet loivat ulkomailla pohjan Espanjan tasavallan asialle. Ne saivat mm. vapaaehtoiset lähtemään taistelemaan Espanjaan Euroopassa nousevaa fasismia vastaan.

”Kansallismieliset koettivat alusta asti teeskennellä nousseensa kapinaan yksinomaan ehkäistäkseen kommunistien vallankaappauksen. Se oli silkkaa sepitettä, jonka tavoitteena oli jälkeenpäin puolustella heidän toimintaansa”, Beevor kirjoittaa, mutta antaa heti perään kyytiä myös sodan toiselle osapuolelle:

”Mutta vasemmistolta on hävytöntä väittää, että kansallismieliset olisivat aloittaneet provosoimattoman hyökkäyksen lainkuuliaisia demokraatteja vastaan.”

Beevorin mielestä Espanjan vasemmisto oli ennen sisällissodan alkua osoittanut demokraattiselle päätöksenteolle ja laillisuudelle yhtä vähän kunnioitusta kuin oikeistokin.

”Toden totta totuus oli Espanjan sisällissodan ensimmäinen uhri”, kirjoittaja toteaa.

Francon kaappaukseen johtaneissa helmikuun vaaleissa Espanjan kansanrintama sai äänistä vajaat 49 prosenttia, mutta vaalijärjestelmän johdosta heille tuli parlamenttiin selvä 61 prosentin enemmistö. He vaalien jälkeen maassa alkoi esiintyä levottomuuksia ja väkivaltaisuuksia, jotka ennakoivat armeijan korkeimman johdon toteuttamaa kaappausta.

Sisällissota
jatkui 1945

Beevor kertoo myös Francon voiton jälkeisistä ajoista, jolloin Espanjaan pystytettiin armoton fasistinen diktatuuri. Toisessa maailmansodassa Franco pysytteli näennäisesti puolueettomana,

Espanja lähetti Hitlerin joukkojen rinnalle itärintamalle taistelemaan kuitenkin ns. Sinisen divisioonan, joka käytännöllisesti katsoen tuhottiin kokonaan Stalingradin taistelussa.

Maailmansodan päätyttyä Euroopassa liittoutuneiden voittoon keväällä 1945, yrittivät useat Espanjan tasavaltalaisten ryhmät Francon kukistamista. Hajanaiset taistelut vuoristossa jatkuivat vuosikausia, mutta Franco pystyi jälleen kukistamaan vastustajansa ja pysyi vallassa aina kuolemaansa eli vuoteen 1975 saakka.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Kirjailija Riitta Vartti

Orvokkinsa oloinen nainen

Kirjailija Alpo Ruuth palkittiin Suomi-palkinnolla. Palkinnon ojensi kulttuuriministeri Suvi-Anne Siimes

Ilman solidaarisuutta ei ole vasemmistoa

Kirjailija Leena Krohn.

Kirjailija Leena Krohn uskoo universaaliin moraaliin

Timo Sandberg ei halua kokopäiväiseksi kirjailijaksi. ? Mistä minä kirjoittaisin, jos en olisi tekemisissä ihmisten kanssa, sanoo metallin kenttää työkseen kiertävä Sandberg.

Ay-toimitsijan toinen elämä

Uusimmat

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

Zimbabwelainen pienviljelijä Migren Matanga hirssipellollaan.

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
02

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

 
05

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025

33-vuotias vasemmistolainen on vahvoilla New Yorkin seuraavaksi pormestariksi – Näin KU:n toimitus analysoi tilannetta

26.06.2025

Vasemmistoliitto kiittää Helsingin kunnianhimoista ilmastotavoitetta: Päästöt 85 prosenttia alas viidessä vuodessa

26.06.2025

Orpon hallitus leikkaa erityisesti nuorilta: Varsinkin opiskelijat ovat köyhtyneet

25.06.2025

Pääkirjoitus: Kyse on kokonaisturvallisuudesta – Kuolleella planeetalla ei tehdä mitään ohjuksilla, miljardiomaisuudella ja velattomalla julkisella taloudella

25.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään