KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Horisontti

Finanssipääoma, renki vai isäntä

Lamakaan ei ole johtanut spekuloinnin hillitsemiseen arvopaperimarkkinoilla. Kuva New Yorkin pörssistä.

Lamakaan ei ole johtanut spekuloinnin hillitsemiseen arvopaperimarkkinoilla. Kuva New Yorkin pörssistä. Kuva: Lehtikuva/ BRENDAN MCDERMID

Erkki Laukkanen
3.5.2009 15.36
ILMOITUS
ILMOITUS

Taloustieteen oppikirjasta löytyy kaksi pääomaa, reaalipääoma ja finanssipääoma. Reaalipääomalla tarkoitetaan niitä tuotannontekijöitä, joita tuotantoon tarvitaan. Finanssipääomalla tarkoitetaan vaihdon välineitä, rahaa ja arvopapereita. Se ei varsinaisesti tuota mitään, mutta voi toki neuvokkaasti organisoituna hallita myös reaalipääoman toimintaa.

Juuri näin on päässyt käymään ja aika kammottavin seurauksin, kuten tämän päivän talouskriisissä jo paatuneimmatkin kapitalistit tunnustavat. Mutta miksi näin on päässyt käymään, siitä julkisessa keskustelussa on esitetty hyvin erilaisia selityksiä.

Marxilaiseksi tunnistettavan selityksen ongelmaan on esittänyt Jörg Huffschmid, Bremenin yliopiston poliittisen taloustieteen ja talouspolitiikan emeritus-professori. Hän piti aiheesta alustuksen EU-parlamentin vasemmistoryhmän (GUE/NGL) kokouksessa maaliskuussa.

Millaisesta kriisistä siis puhumme? Mikä rooli kriisissä on EU:lla? Miten kriisiin pitäisi tarttua?

Oheisessa kuviossa on kuvattu ongelman lähtökohta. Vuonna 1980 maailman tuotannon ja finanssipääoman arvot markkinahintaan olivat likimain yhtä suuret, 10–12 triljoonaa dollaria. Vuonna 2007 maailman tuotannon arvo oli vain noin 6 prosenttia finanssipääoman arvosta, noin 200 triljoonasta dollarista.

Kun ennen finanssipääomasta oli pulaa, niin nyt ei ole. Puhummeko siis hyvästä uutisesta? Niinhän sitä ensi silmäyksellä voisi luulla, mutta katsotaan vähän tarkemmin.

Kehittyvässä toisen maailmansodan jälkeisessä kapitalismissa tuotannollisten investointien ongelmana oli rahoituksen niukkuus, josta tuotannollista toimintaa harjoittavat yrittäjät kilpailivat. Kypsässä kapitalismissa rahoituksesta on huomattavaa ylitarjontaa ja – rahan hinnan laskun estämiseksi – rahan tarjonta on organisoitu huomattavaa ohjausvoimaa omaaviin rahastoihin.

Rahan tarjonnasta eivät vastaa säästäjät, eivät heidän pankkinsa, eivätkä eläke- ja vakuutusyhtiöt, joiden keräämästä pääomasta puhumme, vaan erilaiset investointirahastot, joille edellä mainitut tahot ovat varsin avoimen valtakirjan tuottojensa turvaamiseksi antaneet. Sen valtuutuksen nojalla on syntynyt ilmiö, jota Huffschmid kutsuu finanssivetoiseksi kapitalismiksi.

Myös riistokapitalismista on puhuttu, niin kovia ehtoja tuotannolle, työehdoille ja työn käytön muodoille suuria pääomia edustavilla rahastoilla on ollut tapana asettaa. Nyt voittojen osuus vanhojen EU-maiden bruttokansantuotteesta on runsas kolmannes, noin 10 prosenttiyksikköä enemmän kuin 1970-luvulla.

Investointirahastojen toiminnassa Huffschmid erottaa kolme strategiaa. Yksi ja tunnetuin niistä on spekulaatio arvopaperimarkkinoilla. Asia, joka on synnyttänyt vastavoimakseen Attacin kaltaisia järjestöjä, jotka haluaisivat rajoittaa spekulatiivista osto- ja myyntitoimintaa erillisellä valuutansiirtoverolla, niin sanotulla Tobinin verolla.

Vero hillitsisi erityisesti lyhytaikaisia spekulatiivisia pääomaliikkeitä, mutta ei haittaisi pitkäaikaisia sijoituksia. Kuvaan tietysti kuuluu, ettei tiettävästi yksikään hallitus ole tälle, hallitusten valtaa lisäävälle tielle lähtenyt, ei ennen nykyistä lamaa ja tuskin edes laman jälkeen. Niin olennaiseksi osaksi globaalia taloudenpitoa spekulointi edelleen koetaan.

Toinen investointirahastojen strategia on yritysten painostaminen. Yrityksiä painostetaan leikkaamaan kustannuksia, fuusioitumaan, suosimaan joustavia työn muotoja jne. Yksi seuraus tästä on prekarisaatio, pätkätyövoiman käyttö. Sekin on synnyttänyt oman vastavoimansa, prekariaatin, joka on yrittänyt liittoutua sekä hallitusten että ay-liikkeen kanssa, mutta toistaiseksi ilman suurempaa vastakaikua.

Hallitusten palautteessa pätkätyöongelma on haluttu tulkita tilapäiseksi ongelmaksi tai kannustimeksi uralla eteenpäin. Ay-liikkeessä taas on karsastettu prekariaatin esillä pitämää perusturvaa ja/tai kansalaispalkkaa, työmarkkinajärjestöjen (osittaisessa) päätäntävallassa olevan ansioturvan ”kilpailijaa”. Ne nähdään joko liian kalliina tai sitten epäkannustavina, vähän samaan tapaan kuin hallituksetkin yleensä näkevät.

Kolmas investointirahastojen strategia on hallitusten painostaminen yksityistämään. Yksityistäminen on uusliberalismin ydin, ja siinä työssä finanssivetoinen kapitalismi on lähes korvaamaton työkalu. Mutta toki senkin työkalun toiminta oman työrauhan tarvitsee, jotta tulosta syntyisi.

Työrauhan kannalta olennaista on, että yksityistämisen välttämättömyydestä talouskasvulle vallitsee kattava konsensus, näkemys, jonka mukaan yksityistämisen edut lankeavat lopulta kaikille ikään, sukupuoleen, työmarkkina-asemaan ja varallisuuteen katsomatta.

Yllättävää kyllä, työrauha säilyi tähän lamaan asti ihan hyvänä, niin hyvänä, ettei lausuma globaalista historiallisesta kompromissista työn ja pääoman välillä ainakaan kovin väärä ole. Kiitos tästä kuuluu sellaisille järjestöille kuin Kansainvälinen valuuttarahasto IMF, Maailmanpankki, Maailman kauppajärjestö WTO ja sen sellaiset, joiden piilopoliittisista tavoitteista uusliberalismin kriitikot ovat puhuneet Washingtonin asialistana.

Näin EU-vaalien alla vaikuttajien listaan on syytä nimetä myös EU, ei siksi, että se täysin avoimesti olisi yksityistämisen puolesta liputtanut, vaan siksi, ettei EU-jäsenmaille paljon muitakaan vaihtoehtoja ole tarjottu.

EU on Huffschmidin mukaan turvautunut myös ”negatiiviseen integraatioon”, jossa myös toimintasääntöjä kilpailutetaan. Siten maat, joissa työmarkkinajärjestöjen asema on vahva, voivat perustaa kilpailukykynsä ”kilpailukykykorporatismiiin”, yksityisen sektorin kilpailukykyä tukevaan sopimustoimintaan. Mutta maille, joissa tällaista perinnettä ei ole päässyt syntymään, perussuositus on työlainsäädännön heikentäminen ja yksityistäminen, kuten investointirahastoillakin.

Periaatteessa tästä päätelmästä voisi olla toistakin mieltä, mutta tulosten kannalta tilanne on ongelmallinen. EU:n sisäisessä keskustelussa ei ole syntynyt rintamaa, joka finanssikapitalismin olisi kyseenalaistanut. Sen sijaan talous- ja työllisyyspoliittisissa suosituksissa, joita EU-komissio on myös Suomelle kirjoittanut, on tiettävästi aina suositettu toimenpiteitä veroasteen laskemiseksi. Niin on myös tehty.

Eniten tällaisesta ohjauksesta ovat kärsineet EU:n uudet jäsenmaat, itäinen Eurooppa. Niiden rahalaitosjärjestelmä on nyt aivan sekaisin, kuten taloudenpito muutenkin. On laskettu, että Itä-Euroopan pankkijärjestelmän pelastamiseen tarvittaisiin välittömästi ainakin 200 miljardia euroa.

Sellaisesta tuesta EU-komissio ei kuitenkaan voi eikä halua keskustella. Mitä tästä EU:lle ja sen yhtenäisyydelle seuraa, jää nähtäväksi. Mutta amerikkalaisilla investointirahastoilla, joiden luototuksella Itä-Euroopan kupla suurelta osin luotiin, on kyllä taipumus omat saatavansa turvata – tavalla tai toisella.

Mitä nyt sitten pitäisi tehdä? Tietysti finanssipääoma olisi viipaloitava ja saatettava sellaisen sääntelyn piiriin, ettei se pysty sanelemaan tuotannollisen ja yhteiskunnallisen toiminnan ehtoja toimijoille, jotka onnistuakseen tarvitsevat tilaa omalle poliittiselle harkinnalleen.

Osittain tätä kuplaa korjaa myös markkinamekanismi. Viime vuonna finanssipääoman arvosta hävisi noin 50 triljoonaa dollaria, koko maailman vuosituotannon arvo ja tänä vuonna menee lisää.

Rengiksi finanssikapitalismi tuskin vieläkään suostuu. Huffschmidin arvio on, että spekulaatio vähenee, mutta hallitusten ja yritysten painostaminen jatkuu.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Suomessakin talouspolitiikan valmistelu nojaa taloustieteen mikroperustaiseen pohjaan, jossa talouden toimijat työnhakijoista kuluttajiin ja yrityksiin reagoivat valtiovallan säätämiin kannustimiin, arvioi Timo Harjuniemi.

Vasemmisto on laiminlyönyt taloudellisen asiantuntijatyön, vaikka ekonomistit hallitsevat maailmaa

Veikka Lahtinen.

Rasismikeskustelu teki meistä jankkaajia – Rasismi on yhteiskunnan käytännöissä, viranomaisohjeissa ja koulutusjärjestelmässä, kirjoittaa KU:n kirjoittajavieras

Kun kone pysähtyy

Maksuton korkeakoulutus: missä mennään? – ”On syytä pelätä, että lukuvuosimaksut saattavat ilmestyä suomalaisiin korkeakouluihin hyvinkin äkillisesti”

Uusimmat

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 
03

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
04

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
05

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään