KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Näkökulma

Mistä he saavat voimia?

Eilina Gusatinsky
18.8.2012 15.18

Kuinka usein kuulee valituksia, ettei kukaan ymmärrä? Kuinka usein kukin meistä masentuu kohdatessaan vaikeuksia ja vastoinkäymisiä? Välillä sekä itse syyllistyn urputukseen että joudun kuuntelemaan vuodatuksia mielestäni pienistä asioista, joita ei tarvitsisi edes huomata.

Ei, onhan monilla todellisia huolia ja paineita ja he tarvitsevat tukeamme. Sekin on totta, että nuoret suhtautuvat moniin asioihin erittäin vakavasti, vaikka ne aikuisten mielestä tuntuvat pieniltä.

Silti joskus kannattaa miettiä ongelmien suhteellisuutta. ”Jos sinulla on jääkaapissa ruokaa, vaatteet ylläsi, katto pään päällä ja sinulla on sänky missä nukkua – olet rikkaampi kuin 75 prosenttia maapallon ihmisistä. Jos sinulla on pankkitili, rahaa kukkarossa tai kolikoita pienessä rasiassa – kuulut maapallon 8 prosenttiin hyvinvoivista ihmisistä.” Näitä juttuja kulkee netissä silloin tällöin. Lisäisin vielä: jos sinä pystyt elämään ilman, että joku auttaisi sinua pukemaan, syömään, selviytymään tavallisissa asioissa ja kommunikoimaan vapaasti – olet tosi onnekas. Täytyy vain arvostaa sitä.

ILMOITUS
ILMOITUS
Se, että he valittaisivat täällä, ei millään tavalla auta heidän arkeaan Venäjällä.

Viime viikolla Suomessa kävi ainutlaatuinen kaveriporukka. He kaikki asuvat erityisessä vaikeavammaisten laitoksessa Moskovassa. 2000-luvun alussa he aloittivat oman pienen taistelunsa saadakseen Internetin käyttöönsä. Viiden vuoden kuluttua he saivat sen. Pieni voitto antoi mahdollisuuden haaveilla. Ja toteuttaa myös unelmia.

Alexei Karlov syntyi vuonna 1983. Kaikki ei mennyt nappiin, hoitovirheet synnytyksen aikana eivät antaneet hänelle mahdollisuutta tavalliseen lapsuuteen. Hän ei voi kävellä, hallita käsiään ja puhettaan. Vaikea CP-vamma pitää hänet pyörätuolissa ja suurimman osan ajasta laitoksessa. Mutta Alexei osaa haaveilla. Kolme vuotta sitten hän päätti lähteä kavereiden kanssa Suomeen, ja viime viikolla toteutti sen. Kuusi pyörätuolilla, yksi ilman – kaikki asuvat samassa moskovalaisessa laitoksessa. Heidän kanssaan tulivat avustajat – läheiset ja vapaaehtoiset. Alexei kavereineen itse keräsi rahaa matkalle. Yksi heistä tarvitsee apua syödäkseen – lusikka ei pysy kädessä, mutta maalaaminen ja piirtäminen onnistuvat häneltä niin hyvin, että hän on Venäjän taiteilijaliiton jäsen. Hän sai myydyksi taulujaan ja maksoi oman ja osan kavereiden matkoista. Karlov kirjoitti unelmasta nettiin ja sai loput tarvittavista varoista, jotta avustajatkin pääsisivät mukaan.

Varmasti kohta saamme lukea heidän kokemuksistaan – Alexei aikoo kirjoittaa ison jutun matkasta. Siinä oli paljon hienoja ja hyödyllisiä tutustumiskohteita – näyttelyitä, konsertteja, tapaamisia kohtalotovereiden kanssa, käyntejä hoitokodeissa, järjestöissä.

Uskomatonta, mutta kukaan heistä ei valita, vaikka vaikeuksia on ollut paljon. Esimerkiksi pyörätuolit, joita he saivat matkaa varten, sopivat liikkumiseen sisätiloissa, ei ulkona. Tilatun invataksin kuljettaja veloitti ilman kuittia aika huikean summan, ja oli muitakin vähemmän kivoja hetkiä. Mutta he eivät kiinnitä niihin huomiota. Tärkeämpänä he pitivät mahdollisuutta matkustaa metrolla, puhua Kalle Könkkölän kanssa, esittää kysymyksiä Käpytikka ry:n edustajalle ja seurustella Suomessa asuvien kanssa.

Oli jännää seurata, kuinka hyvin he ymmärtävät vaikeavammaisten lasten vanhempia, miten tarkkoja ovat heidän kysymyksensä järjestelmästä ja yhteiskunnan ilmapiiristä suhteessa vammaisiin. He tuntevat hyvin Venäjän heikkoudet, mutta arvostavat pieniäkin muutoksia. Yhdessä tilaisuudessa toimittaja kysyi Alexeilta, mitä mieltä hän on Putinin kolmannesta presidenttiydestä, miltä se tuntuu. ”Ei mitenkään. Putinilla on niin paljon omia ongelmia ratkaistavissa, ettei hänellä ole aikaa hoitaa meidän invalidien asioita”, vastasi hän.

Hänen kaverinsa ja varsinkin avustajat olivat selvästi vaivautuneita näistä kysymyksistä. Se, että he valittaisivat täällä, ei millään tavalla auta heidän arkeaan Venäjällä. Päinvastoin. Hehän tulevat tänne oppimaan, kuinka järjestetään asioita, miten toimivat vaikeavammaisten vanhemmat, Invalidiliitto ja järjestöt, saako rakentaa yhteiskunnallista dialogia… He olivat ylpeitä, että olivat ensimmäiset pyörätuolilla liikkuvat turistit Venäjältä Rautatientorin vieressä olevassa hotelissa.

Alexei ja hänen ystävänsä ovat iloisia ihmisiä, heissä on paljon sisäistä valoa ja voimaa. Yksi avustajista kertoi, että 16 vuoden aikana, jotka hän jäätyään eläkkeelle on viettänyt heidän kanssaan, hän on oppinut paljon heiltä. Omat huolet ja vaivat katoavat jäljettömiin, kun he naurattavat ystäviä. Tai pyrkivät kaikin voimin saamaan äänensä kuuluviin – valittamatta, hyvin positiivisella asenteella ja uskoen, että maailmaa voi muuttaa.

Jäin miettimään toisen avustajan havaintoja. Oltiin tutustumassa hoitokotiin, jonka rakennuttivat innokkaat kehitysvammaisten nuorten vanhemmat. Noin kymmenen vuotta sitten he ymmärsivät, ettei kaupunki pysty järjestämään heidän lapsilleen asuntoja – vuodessa vapautui silloin noin viisi asuntoa ja jonossa oli odottamassa melkein 150. Vanhemmat perustivat yhdistyksen ja he onnistuivat saamaan ensimmäisen tontin uudella alueella, joten kukaan ei päässyt valittamaan. Moskovalainen avustaja kiinnostui subjektiivisesta oikeudesta asuntoon ja hoitoon, esitti tarkkoja kysymyksiä rahoituksesta ja kaupungin roolista, ulkoistammisesta ja tulevaisuuden näkemyksistä. Myöhemmin, kun hän pohti järkeviä ratkaisuja, hän kertoi, että olisi hyvä, jos venäläiset viranomaiset tutustuisivat Suomen matkoilla sekä superkouluihin ja -päiväkoteihin että tällaisiin hoitokoteihin. Kuka tietää, ehkä joskus löytyykin sellainen virkailija, joka innostuu saamaan nimensä historiaan ja saa aikaiseksi vastaavia taloja.

Sama nuori nainen kertoi, että vaikka Venäjältä vieläkin löytyy ihmisiä, jotka eivät ikinä ole nähneet vammaisia, ilmapiiri on muuttumassa paremmaksi. Ainakin hän on huomannut, että ihmiset tulevat helpommin sekä kadulla auttamaan että mukaan toimintaan. Ehkä Alexein kaltaiset parempaan elämään uskovat auttavat muitakin uskomaan muutoksiin. Kunhan opettaisivat vielä kärsivällisyyteen ja määrätietoisuuteen. Sitä nimittäin tarvitaan kaikkialla.

Kirjoittaja on Spektr-lehden päätoimittaja.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Veikka Lahtinen.

Rukoilen: Älä äänestä demareita

YK:n työntekijät kuvattiin 10. toukokuuta UNRWA:n entisen koulun raunioilla.

Kansanmurhasta huolimatta Euroopan tuki Israelille jatkuu

Noora Kotilainen.

Elämänpuolustajan soturikunnia

Lontoossa 1. kesäkuuta järjestetyssä mielenosoituksesa vaadittiin Venäjää palauttamaan Ukrainasta pois viedyt lapset. Kyltissä vaaditaan sodan lopettamista.

Miten rauha voitetaan reaalimaailmassa?

Uusimmat

Kati Roudan Lappi-dekkari on todella erilainen.

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

Magdalene Ngimoe ja Char Tito, Kakuman aavikkolukion oppilaat, valmistavat tuoleja mathenge-puusta.

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

Mielenosoitus Javier Milein hallitusta vastaan Buenos Airesin keskustassa helmikuussa. Mielenosoituksessa vastustettiin Milein rajuja uhkauksia feminismiä, HLBTIQ-yhteisöä ja sukupuolipolitiikkaa kohtaan. Nyt tulilinjalla ovat lisäksi journalistit.

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

 
02

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 
03

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
04

1800-luvun taudit palanneet Britanniaan – yhtenä syynä sosiaaliturvan ja julkisen terveydenhuollon leikkaukset

 
05

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään