KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Näkökulma

Virkkaava vakuutusvirkailija

Pirjo Hämäläinen
2.9.2012 11.11

Mahtipohatta Nalle Wahlroosilla on kustavilaisessa kartanossaan Helene Schjerfbeckin Virkkaava tyttö (1904), moderni merkkiteos ja kansallisaarre, joka on kuulunut pitkään Sampo-konsernin kokoelmiin.

Nallen taideharrastus ei ole sinällään uutinen, sillä takavuosina hänen isänsä Buntta kiskoi minutkin ihailemaan Berndt Lindholmin pientä, mutta kallisarvoista maisemaa. ”Lilla Lindholm”, kuten Buntta haltioituneena hihkui, oli Nallelta saatu syntymäpäivälahja.

Virkkaavassa tytössä nuori Blonda Raij istuu Schjerfbeckin huoneessa, taiteilijan harmaanvihreällä tyylituolilla. Sinertävä valo virtaa sisään ikkunasta, jota ympäröivät läpikuultavat tylliverhot. Ikkunan edessä seisova ompelupöytä on nykyisin Hyvinkään taidemuseossa.

ILMOITUS
ILMOITUS
Jos mies jonakin harvinaisena hetkenä avaa romaanin, sen kannessa on oltava miehen nimi.

Blondan äiti, ratamestarin leski Karolina Raij omisti Hyvinkäällä kaksi taloa, joista suuremmassa hän asui yhdessä tyttäriensä kanssa ja pienemmässä asuivat vuokralla Schjerfbeckin naiset. Perhe oli tiukasti ruotsinkielinen, mikä oli ummikko-Schjerfbeckille onnenpotku.

Sittemmin Blonda muutti Helsinkiin ja pääsi töihin Henkivakuutusyhtiö Salamaan. Nallen seinällä virkkaavaasta tytöstä sukeutui harvinaisen osuvasti vakuutusvirkailija.

Schjerfbeck ei tehnyt mitään näköistaidetta, joten Blondalla on maalauksessa myös toinen, Japanin taiteesta lainattu luonne. Tietyssä valaistuksessa, tietyssä illan ja yön saumakohdassa Blonda ehkä kääntääkin esiin kätketyn puolensa.

Hui! Ihanalla peuranpyllyllä syötetyn arvovieraan aromilasi pysähtyy rasvaisille huulille ja hän huudahtaa kalveten: Herregud, mitä tässä kartanossa tapahtuu?

Blondan pitsinauhaa pitelevät kädet ovat äkkiä liian suuret ja valkeat, ja aavemaisen valkeat ovat myös hänen kasvonsa vai ovatko ne lainkaan kasvot? Blondallahan on naamio, jonka reunaviivan lähestulkoon erottaa.

Nöyrä virkkaaja ja alipalkattu vakuutusvirkailija muuttuu silmissä japanilaisen nō-teatterin naamioiduksi ja kabuki-teatterin riisijauholla puuteroiduksi näyttelijäksi ja vihoviimein Ugetsu monogatarin, Kalpean kuun tarinoiden kuolemaa henkiväksi aavenaiseksi.

n

Heinäkuussa sataviisikymmentä vuotta täyttänyt Schjerfbeck on ollut kovasti pinnalla. Kiinnostavaa kyllä, Schjerfbeck oli vain neljä päivää vanhempi kuin itävaltalainen Gustav Klimt, johon hänet yhdistävät naismallit ja eräät jugendpiirteet. Klimtin kosiskeleva pintakiilto on kuitenkin suomalaiselle luonteenlaadulle vierasta.

Kun helsinkiläisiltä kysyttiin, mitä Katajanokan rantaan pitäisi Guggenheimin sijasta laittaa, joku ehdotti naistaiteen museota. Idean taustalla oli ilmeisesti Schjerfbeckin Ateneumin taidemuseossa järjestetty juhlanäyttely.

Ehdotus ei kuulostanut hassummalta, mutta sitten mieleeni muistui Siri Hustvedtin romaani Kesä ilman miehiä (Otava 2011). Vaikka Hustvedt ei puhu kuvataiteesta vaan kaunokirjallisuudesta, yhtä kaikki käy selväksi, että koko henkisestä kulttuurista on tulossa naisten ammatti ja harrastus.

Naiset lukevat kaunokirjallisuutta, miehet välttelevät sitä. Naiset lukevat sekä naisten että miesten kirjoittamaa kirjallisuutta, mutta jos mies jonakin harvinaisena hetkenä avaa romaanin, sen kannessa on oltava miehen nimi.

”Eihän sitä koskaan tiedä mitä saattaa tapahtua tuolle genitaaliulokkeelle, jos antautuu sellaisen kirjoittajan pauloihin, jonka tavara on sisäpuolella”, Hustvedt ivaa.

Päälle päätteeksi sivistymättömyydellä suorastaan pöyhkeillään. ”Minä en lue romaaneja mutta vaimoni lukee”, miehet tärkeinä tähdentävät.

Mielikuvitus uhoaa (Hustvedtin sanoin) naisellista parfyymia, kuten on havaittu myös Suomen kirjallisuudessa, kuvataiteessa, teatterissa, musiikissa. Ehkä piankin koittaa päivä, jolloin ajatus naistaiteen museosta vaikuttaa hölmöltä. Naistaide? Mitä muuta taidetta on muka olemassa?

n

Maestro itse, Schjerfbeck, inhosi näyttelyitä, jotka oli koottu sillä periaatteella, että kaikilla osallistujilla oli takamuksensa peittona hame.

Joskus inhoon oli hyvä syy. Keväällä 1943 Berliinissä, Saksan valtakunnan naisliiton talossa avattiin natsipuolueen ja natsiarmeijan siunauksella suomalaisen naistaiteen näyttely, josta Schjerfbeck yritti viimeiseen saakka kieltäytyä.

Taiteilijan vastahakoisuus ei johtunut pelkästään kokoonpanosta, vaan myös siitä, että sota-ajan oloissa pommit saattoivat pirstoa maalaukset tuhannen päreiksi. Natsien asettamat ehdot olivat niin ikään naurettavat, sillä vähänkään modernismiin vivahtavia teoksia Berliinissä ei haluttu nähdä.

Natsit tiedostivat rappiotaiteen vaaran, mutta rotuopit he tässä yhteydessä unohtivat. Näin Rut Bryk sai rauhassa esitellä keramiikkaansa, vaikka hänellä oli vanhatestamentillinen etunimi ja Wienissä syntynyt juutalainen isä. Koko näyttely oli myyntimenestys, mutta eniten kippoja natsiperheiden pöytiin myi puolijuutalainen Bryk.

Schjerfbeckin maalaukset aiheuttivat lievää nurinaa, mutta se oli pieni harmi valtakunnassa, jossa kulttuurin kypsimmät hedelmät paistuivat roviolla. Kaiken kaikkiaan näyttely oli osoitus Suomen syvästä uskollisuudesta Saksaa kohtaan. Parhaiden naistaiteilijoiden parhaat työt lähetettiin luomenkaan rävähtämättä sodan jyrisevään lihamyllyyn.

n

Naismallien ja maalarisiskojen parissa neiti-ihmisenä elänyt Schjerfbeck oli hyvin korostetusti naistaiteilija, mutta häneen suhtauduttiin usein kuin mieheen.

Taideyhdistyksen piirustuskoulun opettajat olivat eräitä sijaisia lukuun ottamatta miehiä, mutta Schjerfbeck hoiti vuosikausia vakinaisen opettajan virkaa ja johti maalausateljeeta.

Jotakin kollegiaalista oli myös siinä huolessa, jota miehet jaksoivat Schjerfbeckin elinoloista kantaa. Maalarisiskot saivat asua vaikka napapiirillä, mutta kun Schjerfbeck asui Hyvinkäällä viidenkymmenen kilometrin päässä Helsingistä, hän oli ”kaukana Suomen sydänmaassa, maaseudun yksinäisyydessä, hylättynä ja unohdettuna”.

Maalarisiskoille omaisten hoitaminen oli luonnostaan lankeava velvollisuus. Miesten veroiselle Schjerfbeckille henkevästi keskusteleva yläluokkainen äiti ja kevyet taloustyöt – joihin ruuanlaitto ei kuulunut – olivat sen sijaan kohtuuton rasite ja luomistyön vaarallinen este.

Kirjoittaja on hyvinkääläinen tietokirjailija, taidehistorioitsija ja kunnallispoliitikko.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Veikka Lahtinen.

Rukoilen: Älä äänestä demareita

YK:n työntekijät kuvattiin 10. toukokuuta UNRWA:n entisen koulun raunioilla.

Kansanmurhasta huolimatta Euroopan tuki Israelille jatkuu

Noora Kotilainen.

Elämänpuolustajan soturikunnia

Lontoossa 1. kesäkuuta järjestetyssä mielenosoituksesa vaadittiin Venäjää palauttamaan Ukrainasta pois viedyt lapset. Kyltissä vaaditaan sodan lopettamista.

Miten rauha voitetaan reaalimaailmassa?

Uusimmat

Kati Roudan Lappi-dekkari on todella erilainen.

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

Magdalene Ngimoe ja Char Tito, Kakuman aavikkolukion oppilaat, valmistavat tuoleja mathenge-puusta.

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

Mielenosoitus Javier Milein hallitusta vastaan Buenos Airesin keskustassa helmikuussa. Mielenosoituksessa vastustettiin Milein rajuja uhkauksia feminismiä, HLBTIQ-yhteisöä ja sukupuolipolitiikkaa kohtaan. Nyt tulilinjalla ovat lisäksi journalistit.

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

 
02

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 
03

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
04

1800-luvun taudit palanneet Britanniaan – yhtenä syynä sosiaaliturvan ja julkisen terveydenhuollon leikkaukset

 
05

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään