KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Horisontti

Parempi Eurooppa on mahdollinen

Minkälaiseksi tulevaisuuden Eurooppa muodostuu, ratkaistaan vaaleilla.

Minkälaiseksi tulevaisuuden Eurooppa muodostuu, ratkaistaan vaaleilla. Kuva: Lehtikuva/ Vesa Moilanen

Matti Huutola
30.5.2009 12.31

Politiikkaan kuuluvat aina puheet paremmasta maailmasta ja muutoksen mahdollisuudesta. Varsinkin vaalien alla näitä puheita ja lupauksia riittää välillä kyllästymiseen asti. Myöhemmin vaalien jälkeen arki näyttää jatkuvan entisellään, puheet valinnoista ja vaihtoehdoista leimataan pelkäksi äänten kalasteluksi.

Miten muutosta haluavien kansalaisten tahto voisi näkyä EU-mittakaavan päätöksenteossa, kun sille tuntuu olevan vaikea saada vastakaikua edes kotikunnassa? Voiko EU:n kaltaista koneistoa mikään kääntää?

On helppo ymmärtää, mistä ihmisten voimattomuuden tunne ja siitä seuraava passiivisuus EU-politiikassa tulee. Ehkä enemmän kuin koskaan, se olisi kuitenkin nyt pystyttävä voittamaan. Juuri nyt ja juuri EU-politiikassa muutos on aidosti mahdollinen.

Euroopan unioni on poliittinen rakenne, joka on vasta muotoutumassa. Nykyinen unioni on jotain aivan muuta kuin sitä edeltänyt EY, eikä kukaan tiedä, mitä EU on kymmenen vuoden päästä.

Tärkeää ja olennaista on muistaa, että EU ei kehity omien lakiensa mukaan. Unionin tähänastisesta historiasta voidaan kyllä osoittaa erilaisia kehityskaaria, mutta tulevaisuus on joka tapauksessa eurooppalaisten ihmisten käsissä. EU:n tulevaa olomuotoa ei ole ennalta määrätty, vaan se syntyy ihmisten välisen yhteistyön, neuvottelun ja kamppailunkin tuloksena.

Parlamentin
valta kasvaa

Missä niitä tulevaisuuden Eurooppaa rakentavia neuvotteluita ja kamppailuja sitten käydään? Lukemattomissa paikoissa: kaikkialla missä eurooppalaista politiikkaa tehdään. Parlamenttivaalien lähestyessä on kuitenkin tärkeä korostaa, että Euroopan parlamentti on tänään merkittävä eurooppalaisen politiikan areena.

Parin viime vuosikymmenen aikana EU ja Euroopan parlamentin asema on muuttunut radikaalisti. EU tuottaa jatkuvasti eurooppalaisten elämään vaikuttavaa lainsäädäntöä ja valtaosassa tätä päätöksentekoa parlamentti on jäsenmaita edustavan neuvoston kanssa tasavertainen lainsäätäjä. Mikäli EU:n perussopimuksia uudistava Lissabonin sopimus tulee voimaan, parlamentin asema vahvistuu entisestään.

Nykyisen vaalikauden loppuessa monet EU:ta seuraavat asiantuntijat ja toimittajat ovat arvioineet istuvan europarlamentin työn tuloksia. Arviot tulosten laadusta vaihtelevat, mutta yhdessä asiassa asiantuntijat ovat hyvin yksimielisiä: Viimeistään tällä kaudella parlamentti otti paikkansa EU-politiikan ytimessä.

Kuluneella kaudella parlamentti on useammassakin tärkeässä lainsäädäntöhankkeessa näyttänyt niin komissiolle kuin neuvostollekin kaapin paikan. Viimeksi näin kävi vuosikaudet viilatun työaikadirektiivin kanssa, kun parlamentti ei kovasta paineesta huolimatta päästänyt työntekijöiden oikeuksia heikentävää direktiiviehdotusta toteutumaan. Työelämän asioissa parlamentti onkin toistuvasti estänyt työntekijöiden kannalta huonojen säädösten läpimenon.

Euroopan parlamentin kasvanut valta näkyy siinäkin, että yksittäisten parlamentaarikkojen äänestyskäyttäytymistä on jo Suomessakin alettu seurata entistä tarkemmin. Esimerkiksi pääministeri Matti Vanhanen moitti suomalaisia europarlamentaarikoita. Parlamentaarikoita, jotka erehtyivät olemaan työntekijän puolella. Myös vihreä työministeri Tarja Cronberg lobbasi työntekijöitä vastaan Brysselin käytävillä.

Onneksi valtaosa suomalaisista edustajista kuitenkin kaatoi yhdessä muiden kanssa komission ja neuvoston esityksen enimmäisviikkotyöajan nostamisen 65 tuntiin. Komissio ja neuvosto halusivat samaisessa työaikadirektiiviesityksessä, ettei päivystysaikaa katsottaisi työajaksi, vaikka työntekijä joutuisi päivystämään työpaikallaan. Kaikki tämä kertoo siitä, että mikkihiiriajat ovat ohi. Euroopan parlamentti on pakko ottaa tosissaan.

Talouskriisi avaa
uusia mahdollisuuksia

Maailmaa parhaillaan kurittava talouskriisi merkitsee työttömyyttä ja köyhyyttä sadoille miljoonille ihmisille ympäri maailman. Ankarimmin se kohtelee niitä, jotka ennestäänkin ovat heikoimmassa asemassa.

Samalla kun globaali talouskriisi on kiistatta katastrofi, se merkitsee kuitenkin myös mahdollisuutta. Kansainvälistä talouspolitiikkaa pitkään hallinnut vaihtoehdottomuus on nyt saanut kolauksen, josta se ei ainakaan ihan heti toivu. Ovi oikeudenmukaisemmalle politiikalle on vähintäänkin raollaan.

Euroopan parlamentin vaalit käydään siis tilanteessa, jossa uusliberalistisesta valtavirrasta poikkeavalla politiikalla on paremmat menestyksen mahdollisuudet kuin vuosikymmeniin. Helpolla politiikan globaali valtavirta ei kuitenkaan käänny. Tarvitaan päättäväistä ja hyvin koordinoitua edistyksellistä politiikkaa sellaisessa mittakaavassa, jota ei ennen ole nähty.

Haaste on siis valtava, mutta onneksi myös välineitä on – jos ne vain osataan ottaa haltuun. Aivan keskeinen väline paremman maailman rakentamiseen on tänä päivänä Euroopan unioni. Siksi Euroopan parlamentin vaalit on syytä nähdä paitsi arkisena vaikuttamisena meitä kaikkia koskeviin päätöksiin, niin myös ainutlaatuisena mahdollisuutena vaikuttaa maailmanpolitiikan ja – talouden suuntaan.

Eurooppalaisen
ay-liikkeen vaihtoehto

Eurooppalainen ay-liike lähtee uudistamman 15 kohdan julistuksella. Ammattiyhdistysliike taistelee finanssimaailman aiheuttamaa kriisiä vastaan. Kriisin voittaminen ei kuitenkaan riitä. Tulemme tarvitsemaan uutta sosiaalisempaa Eurooppaa.

Julistuksessa korostetaan mm. uutta yhdentynyttä Eurooppaa. Ay- liikkeen tavoitteena on aikaan saada uusi sosiaalinen sopimus. Sosiaalisopimuksen päätavoitteet kohdistu mm. työntekijöiden tarpeet huomioon ottavaan työaikaan. Osaaminen ja työuran aikainen mahdollisuus päivittää ammattitaitoa, tai vaihtaa ammattia antaa työntekijöille mahdollisuuden selvitä kriiseistä ja rakenteellisista muutoksista.

EU:n rakennerahastojen käyttöön uusiminen niin, että se tukee työllisyyttä ja sosiaalista hyvinvointia paremmin. Ilmastomuutos edellyttää, että investointien toteuttaminen kestävän kehityksen mukaisesti ja entistä enemmän hyödyntäen teknologian kehitystä. Ey- tuomioistuinten toiminta vaatii uudistusta, jossa sosiaalisen kehityksen tavoitteet huomioidaan.

Uuden, sosiaalisemman ja työntekijätkin huomioonottavaa uusi Eurooppa ei kuitenkaan etene, ellei EU parlamentissa ole enemmistö sosiaalisemman Euroopan puolustajia. Minkälaiseksi tulevaisuuden Eurooppa muodostuu, ratkaistaan vaaleilla. Käykää äänestämässä.

Kirjoittaja on SAK:n varapuheenjohtaja ja eurooppalaisen ay-liikkeen EAY:n hallituksen jäsen.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Suomessakin talouspolitiikan valmistelu nojaa taloustieteen mikroperustaiseen pohjaan, jossa talouden toimijat työnhakijoista kuluttajiin ja yrityksiin reagoivat valtiovallan säätämiin kannustimiin, arvioi Timo Harjuniemi.

Vasemmisto on laiminlyönyt taloudellisen asiantuntijatyön, vaikka ekonomistit hallitsevat maailmaa

Veikka Lahtinen.

Rasismikeskustelu teki meistä jankkaajia – Rasismi on yhteiskunnan käytännöissä, viranomaisohjeissa ja koulutusjärjestelmässä, kirjoittaa KU:n kirjoittajavieras

Kun kone pysähtyy

Maksuton korkeakoulutus: missä mennään? – ”On syytä pelätä, että lukuvuosimaksut saattavat ilmestyä suomalaisiin korkeakouluihin hyvinkin äkillisesti”

Uusimmat

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 
03

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
04

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
05

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään