KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Uhkakuvana saksalainen Eurooppa

Liittokansleri Angela Merkel tutkimassa satelliitteihin asennettavia kojeita Jenassa pari viikkoa sitten.

Liittokansleri Angela Merkel tutkimassa satelliitteihin asennettavia kojeita Jenassa pari viikkoa sitten. Kuva: Lehtikuva/ ROBERT MICHAEL

Peter Lodenius
17.5.2013 14.18

Pintaa syvemmältä

Saksan EU-politiikka on meille erityisen tärkeä, koska Suomi niin uskollisesti seuraa Saksaa. On ollut tapana sanoa, että meidän pitää pyrkiä Euroopan ytimeen, ja nyt siellä ollaan, rahaunionissa. Ruotsi ei pyrkinyt tähän ytimeen, ja pärjää siitä huolimatta varsin hyvin. Meillä taas on suurempi vastuu. Nyt kysytään, kuinka suhtaudumme tähän vastuuseen, itsekkäästi vai kokonaisuutta ajatellen.

Keskeisen tekijän, Saksan, kohdalla, maan arvostetuin ajattelija Jürgen Habermas on korostanut solidaarisuutta Euroopan mittakaavassa. Myös toinen arvostettu saksalainen vanhemman polven yhteiskuntatieteilijä Ulrich Beck on tähdentänyt samaa kirjoituksissaan. Riskiyhteiskunta-kirjastaan tunnettu sosiologi on jopa kirjoittanut kirjan Das deutsche Europa, jossa hän varoittaa nykykehityksen vievän juuri siihen, siis saksalaiseen Eurooppaan.

Saksalaisethan ovat vuoden 1945 jälkeen pitäneet hyvin matalaa profiilia, eikä nytkään ole ollut tarkoitus lisätä poliittista vaikutusvaltaa EU:n piirissä. Beckin mukaan ranskalaiset ovat tavallaan työntäneet Saksan tähän asemaan. Ranskan ehto Saksojen yhdistymisen hyväksymiselle oli nimittäin rahaliitto ja euron perustaminen. Ranska halusi täten sitoa yhtyneen Saksan tiiviimmin Euroopan integraatioon ja kuvitteli pysyvänsä edelleen Euroopan johdossa. Saksalaiset luopuivat hyvin vastentahtoisesti omasta markastaan, jota oli pidetty talouden tasapainon takeena.

ILMOITUS
ILMOITUS
Angela Merkel haluaa olla ulkomailla pelätty, kotimaassa rakastettu.

Mutta Saksan teollisuus pystyi parhaiten käyttämään yhteistä valuttaa viennin lisäämiseksi. Saksan vientiylijäämän kasvaessa useimmille muille euromaille syntyi tuontiylijäämiä ja velkataakkaa. Hyvä vientikehitys kasvatti Saksan taloudellista vaikutusvaltaa.

Niin kauan kuin Nicolas Sarkozy oli Ranskan presidentti, hänen ja Saksan liittokansleri Angela Merkelin muodostama konservatiivinen parivaljakko vaikutti keskeisesti EU:n kehitykseen. Nyt vasemmistolaisen François Hollanden Ranska pyrkii elvytyspolitiikkaan, eikä se enää pysty vaikuttamaan Saksan tiukkaan linjaan. Ranska ei toisaalta myöskään, säilyttääkseen kansainvälisen luottoluokituksen, voi olla kokonaan välittämättä siitä.

Beck on useasti verrannut Merkeliä Niccolo Machiavelliin ja jopa puhunut ”Merkiavellista”. Machiavelli kysyy teoksessaan Ruhtinas, onko parempi, että hallitsijaa rakastetaan vai pelätään. ”Vastaus on: molempiin pitää pyrkiä, mutta koska näitä kahta on vaikeaa yhdistää, on paljon turvallisempaa olla pelätty kun olla rakastettu, jos vain toinen näistä on mahdollinen.”

Merkel pyrkii Beckin mukaan molempiin tavoitteisiin: hän haluaa olla ulkomailla pelätty, kotimaassa rakastettu. Ulkomaailmaan hän soveltaa kovakouraista uusliberalistista politiikkaa, kotimaassa sosialidemokraattisesti värittynyttä konsensusta.

Merkel ei ole Ruhtinaan tapainen aktiivinen toimija, hän päinvastoin käyttää valtaa antamalla päätösten odottaa. Saksan talous on jo kolmasosa koko rahaliiton taloudesta. Finanssi- ja velkakriisin pahetessa Saksan kanta pelastustoimiin on ollut ratkaiseva, mutta Merkel on toistuvasti antanut päätösten odottaa.

Merkel ei myöskään ole ottanut selvää kantaa euroopanrakentajien ja kansallisvaltiointoilijoiden välisessä köydenvedossa. Hän on valmis auttamaan velallisia, mikäli ne sitoutuvat noudattamaan saksalaisten vaatimaa talouspolitiikkaa leikkaamalla jyrkästi valtion menoja. Hän tekee päätöksensä Eurooppa-politiikassa lähinnä sen mukaan, miten se tukee hänen asemaansa kotimaan politiikassa.

Tässä mielessä Eurooppa on jo aika lailla saksalaistunut: monissa maissa noudatetaan Saksan vaatimaa politiikkaa. Se ei tosin ole erikoisemmin onnistunutta. Leikkaukset ovat aiheuttaneet laajaa työttömyyttä ja sosiaalista hätää, mikä oli jo ennalta odotettavissa.

Saksan politiikka ei kuitenkaan ole perustunut niinkään talouslaskelmiin, vaan pikemminkin moraaliseen kantaan, luterilaiseen ja kalvinistiseen käsitykseen, jonka mukaan elämä edellyttää ankaraa työntekoa. Apu ansaitaan kärsimysten kautta. (Tämä ajattelutapa taitaa olla varsin yleinen myös meillä.) Se kuvitellaan yleismaailmalliseksi totuudeksi, ei niinkään saksalaiseksi ideologiaksi. Saksalaisten tehtäväksi katsotaan opettaa eteläeurooppalaisille, miten taloutta pitää hoitaa.

Kriisiajan kehitys on ollut taloudellisilta seuraamuksiltaan tuhoisa, mutta se on myös kaventanut demokratiaa uhkaavasti. Päätöksiä tehdään sivuuttamalla parlamentteja, hallituksia ja EU:n omia elimiä. Monitahoisuus väistyy yksitahoisuuden edestä, tasavertaisuus muuttuu hegemoniaksi ja suvereenisuus riippuvuudeksi, eikä toisten kansakuntien arvokkuutta enää tunnusteta.

Toisenlainen Eurooppa on mahdollinen! Näin voisi kiteyttää Beckin näkemyksen.

Kaikesta huolimatta Beck ei ole luopunut toivosta kääntää kehitys toisenlaiseksi. Hän on vanhan opiskelijavallankumouksellisen, nykyisen EU-parlamentaarikon Daniel Cohn-Benditin kanssa käynnistänyt aloitteen We are Europe eurooppalaisen ruohonjuuritason demokratian vahvistamiseksi. He ovat saaneet mukaansa muun muassa Jacques Delorsin ja Javier Solanan, mikä on osoitus siitä, että EU:n nykytila huolestuttaa myös vanhoja EU-konkareita. Aloitteen mukaan jokainen eurooppalainen nuori saisi vuoden tehdä vapaaehtoistyötä toisessa maassa toisten eurooppalaisten kanssa – siten uusi eurooppalainen kansalaisyhteiskunta voisi muodostua.

Beckin mukaan EU on jo alun perin eliittien luomus, jossa yksittäisiä kansalaisia ei ole huomioitu. Viime aikojen kriisipolitiikka on entisestään vahvistanut tätä piirrettä. Kriisimaissa suuret ihmisryhmät ajetaan EU:n nimissä ahtaalle, eikä niille anneta edes toivoa paremmasta tulevaisuudesta. Beckin mukaan olisi toisaalta ryhdyttävä uudestaan työhön sosiaalisen Euroopan luomiseksi, toisaalta vahvistettava ruohonjuuridemokratiaa.

Ellei mitään radikaalia tehdä, jatkuu tuhoisa kehitys. Euroopan tekninen ja taloudellinen järjestelmä on levinnyt koko maailmaan, suurista puutteistaan huolimatta. Se on tuottanut vakavia ongelmia, kuten ilmastonmuutoksen ja finanssikriisin.

Jos autotehdas olisi kehittänyt auton ilman jarruja ja onnettomuuksia tapahtuisi, tehdas vetäisi autot takaisin ja lisäisi niihin jarrut. Euroopan pitäisi nyt tehdä sama järjestelmänsä kanssa ja tehdä siihen korjauksia, Beck toteaa.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

Uusimmat

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
03

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
04

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 
05

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään