KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Seksivallankumous iranilaiseen tapaan

Purppuranpunaista kangasta kantanut iranilainen nainen juhli maltillisen presidenttiehdokkaan Hassan Rouhanin voittoa maan presidentinvaaleissa viime lauantaina Iranin pääkaupungissa Teheranissa. Purppura oli Rouhanin vaalikampanjan virallinen väri.

Purppuranpunaista kangasta kantanut iranilainen nainen juhli maltillisen presidenttiehdokkaan Hassan Rouhanin voittoa maan presidentinvaaleissa viime lauantaina Iranin pääkaupungissa Teheranissa. Purppura oli Rouhanin vaalikampanjan virallinen väri. Kuva: Lehtikuva/ BEHROUZ MEHRI

Peik Johansson
21.6.2013 12.00

Pintaa syvemmältä

Iranilaiset valitsivat viikko sitten uuden presidentin. Vaalien ensimmäisellä kierroksella ääntenenemmistön saanut 64-vuotias Hassan Rouhani oli ainoa vaaleissa ehdolla ollut maltillisen siiven islamisti. Vaalikampanjansa aikana Rouhani lupasi kohentaa kansalaisoikeuksia ja pyrkiä sovitteluun EU:n ja Yhdysvaltojen kanssa Iranin ydinohjelmasta ja Iranin vastaisten talouspakotteiden purkamiseen.

Iranin pääkaupungissa Teheranissa ihmiset kerääntyivät kaduille juhlimaan maltillisen ehdokkaan voittoa äärikonservatiiveista.

Myös länsimaissa vaalitulos otettiin ilolla vastaan. Uutiskommentaareissa on kuitenkin muistutettu, että presidentillä on Iranissa vain rajallinen valta. Iran on islamilainen tasavalta, jossa korkein uskonnollinen johtaja on maan todellinen valtionpäämies. Korkein johtaja, ajatolla Ali Khamenei päättää ulkopolitiikasta, ydinohjelmasta, armeijasta ja viime kädessä myös oikeuslaitoksesta.

ILMOITUS
ILMOITUS
Perhearvojen kunnioittamista korostava vuosittainen avioliittopäivä nimettiin vastikään avioerojen vastaiseksi päiväksi.

Uusi presidentti on joka tapauksessa hyvin läheisissä väleissä korkeimman johtajan kanssa. Rouhani on ollut yli 20 vuotta Khamenein valitsemana edustajana maan kansallisessa turvallisuusneuvostossa ja toiminut Iranin strategisen tutkimuskeskuksen johtajana.

1980-luvulla Irakin vastaisen sodan aikana Rouhani oli Iranin ilmatorjunnan komentajana. Vuoteen 2005 asti hän vastasi maan ydinohjelmaneuvotteluista EU-maiden kanssa.

Elokuussa virkaansa astuva Rouhani on väitellyt oikeustieteen tohtoriksi Skotlannissa, ja hänen kerrotaan puhuvan farsin lisäksi sujuvasti englantia, saksaa, ranskaa, venäjää ja arabiaa.

Toiset Iranin politiikan tuntijat korostavat sitä, että vaikka Rouhani kävi toki kampanjaa liberaalimman sisäpolitiikan ja pragmaattisemman ulkopolitiikan puolesta, hän ei silti kuulu islamilaisen järjestelmän purkamista tavoitteleviin reformisteihin.

Itse asiassa Rouhani sai vaaleissa enemmän ääniä maaseudulla kuin kaupungeissa. Maaseudun konservatiivisiin äänestäjiin vetosi ilmeisesti se, että Rouhani oli ainoa ehdokkaiden joukossa oleva papiston edustaja.

Oli vaalituloksen perimmäinen syy sitten mikä hyvänsä, iranilaisessa yhteiskunnassa on epäilemättä käynnissä perustavanlaatuinen kulttuurinen muutos.

Yhdysvaltalainen Foreign Policy -lehti julkaisi viime kuussa iranilaisen politiikantutkijan Afshin Shahin artikkelin, johon tämä oli koonnut yhteen erilaisia tilastotietoja syntyvyydestä, avioitumisiästä ja avioeroista.

Ensinnäkin syntyvyys on vähentynyt Iranissa rajusti parinkymmenen viime vuoden aikana. Kun vielä 80-luvun lopulla Iranin väkimäärä kasvoi vuosittain lähes neljällä prosentilla, viime vuonna väestönkasvu oli pudonnut 1,2 prosenttiin.

Shahin mukaan missään muualla maailmassa väestönkasvu ei ole koskaan vähentynyt yhtä selvästi näin lyhyessä ajassa – tämä siitä huolimatta että yli puolet Iranin väestöstä on alle 35-vuotiaita.

Iranilaistutkijan mielestä maassa onkin meneillään seksuaalivallankumous. Ehkäisyvälineet ovat yleistyneet, ja niitä pidetään hyväksyttyinä. Talouspakotteiden aiheuttaman kehnon talouden vuoksi monet nuoret vanhemmat myös pelkäävät, etteivät pysty elättämään monilapsista perhettä.

Väestönkasvun tyrehtymisen taustalla on myös hallituksen liiankin hyvin onnistunut syntyvyydensäännöstelyohjelma. Nyt hallituksen suunnitelmissa on kannustaa iranilaisia perheenlisäykseen maksamalla vastasyntyneiden lasten vanhemmille lapsiavustusta, joka on suuruudeltaan 700 euroa. Summa vastaa iranilaisten kahden kuukauden keskipalkkaa.

Samaan aikaan kun syntyvyys on vähentynyt, avioitumisikä on kohonnut. 30 vuotta sitten iranilaiset menivät naimisiin yleensä parikymppisinä, nyt keskimäärin 28-vuotiaina.

Myös avioerojen määrä on yleistynyt. Vuosina 2000–2010 avioerojen määrä Iranissa peräti kolminkertaistui. Kun koko maassa joka seitsemäs avioliitto päättyy eroon, tämän päivän Teheranissa lähes joka kolmas avioliitto kariutuu – usein heti avioliiton alkuvaiheessa.

Iranin konservatiivien mielestä avioerojen yleistyminen on yhtä vakava yhteiskunnallinen sairaus kuin huumeongelma. Perhearvojen kunnioittamisen nimissä vuosittain vietettävä valtakunnallinen avioliittopäivä nimettiinkin vastikään avioerojen vastaiseksi päiväksi.

Avioerojen yleistymistä on yritetty selittää taloudellisilla tekijöillä, jotka ovat parantaneet naisten asemaa. Iranilaisista naisista 20 prosenttia on työelämässä ja ansaitsee omia tuloja, mikä on lisännyt heidän itsenäisyyttään. Iranin korkeakouluopiskelijoita kaksi kolmasosaa on naisia.

Muutoksessa ei silti liene kyse pelkästään taloudesta. ”Nuorilla naisilla on nykyään enemmän rohkeutta rikkoa perinteitä ja vaatia tasavertaisuutta avioliitossaan”, arvelee teheranilainen psykologi Azardokht Mofidi.

Kulttuurin muutos näkyy myös Teheranin ja muiden suurempien kaupunkien katukuvassa. Viime vuosina Iranin kaupungeissa on avattu uusia kahviloita ja pikaruokapaikkoja, joissa nuoret voivat käyttää langatonta verkkoa ja tavata toisiaan yli sukupuolirajojen.

Hallituksen konservatiivit ovat kamppailleet muutosta vastaan. Viime kesänä Teheranissa moraalipoliisi ratsasi kymmeniä kahviloita ja pidätti naisia islamilaisen pukukoodin rikkomisesta. Lukuisat kahvilat suljettiin, sillä vastoin lakeja ne olivat sallineet myös naisten polttaa tiloissaan vesipiippua.

Iranin korkein johtaja Ali Khamenei pitää uusien kahviloiden suosion syynä länsimaisia rappiollisia kulttuurivaikutteita. Khamenein mukaan Yhdysvaltojen strategisen politiikan tavoitteena ovat naisten vapaat sukupuolisuhteet.

Esiaviolliset suhteet ovat jo tutkitusti osa iranilaista todellisuutta. Iranin nuorisoministeriön tekemän tutkimuksen mukaan enemmistö naimisissa olevista miehistä kertoi olleensa ennen avioliittoa sukupuoliyhteydessä ainakin yhden naisen kanssa. Saman tutkimuksen mukaan 13 prosenttia näistä suhteista johti raskauteen ja raskauden keskeytykseen.

Iranin viranomaiset eivät silti elä täysin umpiossa. Sukupuolisuhteita säätelevää lainsäädäntöä ruvettiin viime vuonna muuttamaan, kun maan parlamentti päätti kieltää aviorikoksesta tuomittujen kivitysteloituksen.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

Uusimmat

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
03

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
04

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 
05

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään