KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Turkin uusi sukupolvi hylkää vanhoilliset

Katutaiteilija pyörähteli Istanbulin Taksimin aukiolla tiistaina.

Katutaiteilija pyörähteli Istanbulin Taksimin aukiolla tiistaina. Kuva: Lehtikuva/ OZAN KOSE

Peter Lodenius
29.6.2013 14.02

Viimeinen sana

Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan on viime viikkoina käyttänyt kovaa kieltä ja poliisin kautta kovaa kättä kymmeniätuhansia mielenosoittajia kohtaan ja samalla menettänyt paljon uudistajan maineestaan sekä kotimaassa että ulkomailla.

Monet ihmettelevät, kuinka erittäin taitavana poliitikkona pidetty Erdogan tekee tällaisen virheen. Hänhän teettää koko ajan mielipidemittauksia eri toimenpiteiden suosiosta äänestäjien keskuudessa eikä tee sattumanvaraisia päätöksiä. Toiset arvelevatkin, että vastakohtien kärjistäminen on Erdoganin tietoista politiikkaa, jota hän on aikaisemminkin käyttänyt.

ILMOITUS
ILMOITUS
Erdogan katsoo ansainneensa asemansa voittamalla holhoavan armeijan.

Kansan jakaminen kahteen vastakkaiseen ryhmään ei ole Erdoganin keksintö, vaan Mustafa Kemal Atatürkin. Osmanien aikaan ei voinut puhua kansasta, oli vain eri kieliä puhuvia, eri uskontokuntiin kuuluvia sulttaanin alamaisia. Kun vapaussotaa johtanut kenraali Kemal loi Turkin valtion, hän pyrki luomaan myös kansakunnan.

Kemal itse oli syntynyt Thessalonikissa, siis Euroopassa, ja hän halusi eurooppalaistaa maansa. Vain siten se pärjäisi kovassa kilpailussa, hän katsoi.

Ensimmäisen maailmansodan voittajat olivat jo ehtineet Sèvresin rauhassa jakaa paitsi osmanien ei-turkkilaiset alueet Balkanilla ja Lähi-idässä, myös suurimman osan Anatoliasta länsivaltioille, armenialaisille ja kurdeille ja jättäneet vain pienen alueen Ankaran ympärillä turkkilaisille. Sèvresin rauhasta on jäänyt turkkilaisille syvä trauma näihin päiviin asti.

Kemal perusti uuden valtion lähinnä vanhan pääkaupungin Istanbulin ja maan muun läntisen osan, Balkanin alueiden ja länsirannikon virkamiesten varaan. Täten oli helpompi rakentaa uutta eurooppalaisempaa elämäntapaa.

Kuten Pietari Suuri aikoinaan, aloitti Kemalkin pukeutumisesta kieltäen miesten fetsit. Ennen kaikkea hän kuitenkin vähensi uskonnon merkitystä mahdollisimman paljon, kieltäen suufilaiset veljeskunnat ja holhoten virallista sunnalaista islamia niin tarkasti, että kaikki perjantaisaarnat kirjoitettiin Ankaran uskontovirastossa, josta ne lähetettiin imaameille ympäri maan. Hallinto oli täysin maallinen, ja tästä tehtiin tavallaan omanlainen uskontunnustus.

Kemalin toinen keskeinen pyrkimys oli kansakunnan turkkilaistaminen. Tässä hän jatkoi osmanivallan viimeisten vuosikymmenten nuorturkkilaisten työtä. He olivat ensimmäisen maailmansodan melskeissä tapattaneet suuren osan itäisen Anatolian armenialaisesta vähemmistöstä.

Kemal jatkoi tätä työtä karkottamalla paitsi armenialaisia myös muita kristittyjä, kuten assyrialaisia ja – ennen kaikkea – kreikkalaisia sekä juutalaisia. Viimeiset pogromit ei-turkkilaisten kauppiaiden karkottamiseksi järjestettiin vielä vuonna 1955, siis kauan Kemal Atatürkin kuoleman jälkeen.

Turkkilaistamispolitiikka löi tietenkin eurooppalaistamispolitiikkaa poskelle – kreikkalaiset ja armenialaiset olivat toimineet länsimaisten vaikutteiden välittäjinä.

Kemal Atatürkin äärikansallismielinen politiikka sai 1930-luvulla mielikuvituksellisia piirteitä. Hän antoi tiedemiestensä kehittää teorioita, joiden mukaan turkkilaisten alkukoti Keski-Aasiassa oli koko maapallon sivistyksen kehto, josta muutkin kulttuurit olivat kehittyneet, ja turkinkieli oli kaikkien kielien alku.

Sulttaanit, nuorturkkilaiset ja Mustafa Kemal käyttivät pitkään kurdeja apulaisinaan itäisen Anatolian sodissa muun muassa persialaisia vastaan. Koska he pääosin ovat sunnalaisia, heidät hyväksyttiin melkein turkkilaisiksi, kunnes he ryhtyivät 1920-luvulla vaatimaan oikeuksia, joita ei haluttu antaa. Kapina kukistettiin, mutta uusia kapinoita seurasi.

Kurdeja pidettiin takapajuisina, ja heitä pidettiinkin käytännössä takapajuisuudessa, heille ei annettu koulutusta omalla kielellä. Lopulta heitä kiellettiin käyttämästä omaa kieltään kodin ulkopuolella. Ei sentään voitu kieltää ajattelemasta tai uneksimasta omalla kielellään.

Kemalin järjestelmässä pieni koulutettu, maallistunut eliitti johti maata hänen antamiensa suuntaviivojen mukaisesti, muilla – ”tavallisella kansalla” – ei ollut minkäänlaista vaikutusvaltaa. Hänen arvovaltansa oli kiistaton, hänhän oli pelastanut maan.

Kemal johti Turkkia yksinvaltiaana kuolemaansa asti. Sen jälkeen armeija astui järjestelmän takuumiehen rooliin. Koulut ja yliopistot olivat tehokkaasti tuottaneet järjestelmälle uskollisia sotureita ja oikeuslaitos valvoi, että järjestelmän epävirallisiakin lakeja noudatettiin. Kaikki perustui tehokkaaseen vastakkainasetteluun viisaan eliitin ja tyhmän kansan (maantieteellisesti lännen ja idän) välillä.

Vasta viime vuosikymmeninä asetelma on vakavammin kyseenalaistettu. Opiskelijavasemmisto oli vahvoilla 70-luvulla, mutta armeija löi sen maan rakoon vuoden 1980 vallankaappauksellaan. Islamilainen poliittinen liike vahvistui 1990-luvulla ja vuonna 2002 AKP pääsi perustamaan hallituksen.

Alkuvaiheessa puolueella oli tukenaan pieni, mutta tärkeä liberaalien ja demokraattien ryhmä, joka ennen kaikkea halusi lopettaa armeijan ylivallan ja saada aikaan demokraattisia uudistuksia.

Näillä painotuksilla on ollut merkitystä, samoin kuin Erdoganin omalla halulla lähentyä EU:ta ja sen vuoksi toteuttaa EU:n vaatimia uudistuksia. Nyt kun Erdoganin asema on lujittunut, hän on yhä selvemmin siirtynyt toteuttamaan omaa uskonnollista ja konservatiivista ohjelmaansa.

Tämä kävi selväksi viimeistään keväällä, kun AKP:n Istanbulin puoluejohtaja Aziz Babuscu julisti yhteistyön liberaalien ja demokraattien kanssa olevan ohi: ”He, jotka jollain tapaa ovat olleet kumppaneitamme kymmenen vuoden ajan, eivät tule olemaan sitä seuraavien kymmenen vuoden aikana”, koska ”he tukivat sitä, mitä teimme vanhan järjestelmän hävittämiseksi ja vapauden ja oikeusvaltion määrittämiseksi”. Seuraava kausi tulee olemaan uuden Turkin rakentaminen, ja siinä liberaalit piirit eivät tule olemaan mukana, koska he eivät halua tai hyväksy tällaista tulevaisuutta.

Selvää puhetta – viimeistään Gezin puiston tapahtumat osoittavat suunnanmuutoksen. Erdogan on valinnut vastakkainasettelun, jossa toisella puolella on uskonnollinen vanhoillisuus, toisella puolella kemalistinen vanhoillisuus. Hän on myös yhä selvemmin ottanut yksinvaltiaan roolin. Kun Atatürk ansaitsi sen voittamalla vapautussodan, Erdogan katsoo ansainneensa asemansa voittamalla holhoavan armeijan.

Gezin puistoon liittyvät mielenosoitukset näyttävät kuitenkin Erdoganin lyhytnäköisyyden. On kasvamassa nuori sukupolvi, joka hylkää molemmat vanhoillisuudet ja luo jotain uutta. Erdoganin nykylinja vain vahvistaa tätä uutta vastakkainasettelua, ja lopulta uusi aika koittaa.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

Uusimmat

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
03

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
04

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
05

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään