KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Mitä jättiliput peittävät?

Shimon Gapso tilasi maailman suurimman Israelin lipun, 16 kertaa 6 metriä.

Shimon Gapso tilasi maailman suurimman Israelin lipun, 16 kertaa 6 metriä.

Peter Lodenius
24.8.2013 12.01

Pintaa syvemmältä

Vieroksun ylisuuria kansallislippuja. Esimerkiksi Istanbulissa näkee kansallisina juhlapäivinä, ja niitä on vuodessa monta, valtavia lippuja jotka peittävät vaikkapa viisikerroksisen talon kokonaan ja osoittavat talonomistajan kansallisia tunteita. Ketä vastaan? Viime kädessä kurdeja vastaan – hehän ovat Turkin kansallisvaltiota rakentaessa olleet ne tärkeimmät ”toiset”. Tavallisen kokoiset kansallisliput eivät ole yleensä niin latautuneita, mutta kyllä niitä Turkin äskeisissä mielenosoituksissa käytettiin runsaasti julisteiden sijasta hallitusta vastaan.

Mutta nyt on kyse Israelista, tarkemmin sanoen Ylä-Nasaretin kaupungista Galileassa. Siellä pormestari Shimon Gapso on käynnistänyt taistelun uudelleenvalintansa puolesta syksyn vaaleissa räväkkäällä tavalla. Hän aloitti levittämällä julisteita, joissa kolme vasemmistolaista knessetin jäsentä syytti Gapsoa kansallismielisestä kiihkoilusta. Sitaatit olivat ilmeisesti aitoja, mutta julisteita oli tehtaillut pormestari itse, joka halusi tällä tavalla osoittaa juuri tätä kansallismielisyyttä.

Hän on nimittäin ylpeä siitä, että Ylä-Nasaret, joka on perustettu 1950-luvulla juutalaisena tukikohtana palestiinalaisvaltaisella alueella, edelleenkin on hyvin juutalainen. Kaupungilla on 52 000 asukasta, joista viidesosa on palestiinalaisia, sekä muslimeja että kristittyjä. Heille ei ole kuitenkaan kouluja, moskeijoita, kirkkoja tai hautausmaita.

ILMOITUS
ILMOITUS
Pari vuotta sitten Gapso tuli tunnetuksi kieltäessään joulukuusien pystyttämisen jouluna julkisille paikoille.

Varsinkin arabiankielisiä kouluja on vaadittu, mutta Gapso on ilmoittanut, että mitään tällaista palvelua ei tule niin kauan kun hän on pormestarina. Ylä-Nasaret on hänen mukaansa perustettu juutalaistamaan Galilean ja sen vuoksi sen pitää pysyä täysin juutalaisena.

Gapso on päinvastoin kääntynyt sisäministerin puoleen, pyytäen häntä julistamaan vanhan naapurikaupungin Nasaretin ”Israelille vihamieliseksi kaupungiksi” ja lopettamaan sen menojen rahoittamista, koska Nasaretista on tullut ”terrorismipesäke keskellä Galileaa, joka odottaa tilaisuutta iskeä puukko Israelin selkään”.

Pari vuotta sitten Gapso tuli tunnetuksi kieltäessään joulukuusien pystyttämisen jouluna julkisille paikoille. Nasarethan on tunnettu Jeesuksen kotikaupunkina ja paikallisista palestiinalaisista enemmistö on kristittyjä. Tämä ei kuitenkaan vaikuttanut pormestarin päätökseen.

Toisaalta Gapso on myöhemmin myötävaikuttanut suunnitelmaan saada kristittyjä palestiinalaisia liittymään Israelin armeijaan. Tätä suunnitelmaa ajaa Nasaretiin äsken perustettu juutalais-kristitty puolue Uuden Testamentin perilliset ja selvä tarkoitus on lyödä kiila kristittyjen ja muslimipalestiinalaisten väliin. Ehkä joulukuusia tänä vuonna sallitaankin Ylä-Nasaretissa?

Sanomansa Gapso on tuonut julki myös tilaamalla maailman suurimman Israelin lipun, 16 kertaa 6 metriä. Ensimmäinen vedettiin salkoon helmikuussa 2112, jolloin Gapso oli hyvin ylpeä, vaikka ilmaisikin ilonsa vähän ristiriitaisesti. Hän sanoi toisaalta, että kilometrien päähän näkyvä lippu osoittaisi Ylä-Nasaretin olevan juutalainen kaupunki ei kovin juutalaisella seudulla, mutta tähdensi toisaalta, että lippu on kaikkien Israelin kansalaisten lippu, uskonnosta, rodusta tai sukupuolesta riippumatta.

”Lippu ilmaisee kansallisen ylpeytemme, vaikka naapurimme eivät pitäisi siitä. Ylä-Nasaretilla ei ole parempaa symbolia kuin Israelin lippu. Ellei ’pohjoinen pääkaupunkimme’ voi nostaa salkoon suurinta Israelin lippua, kuka sen voisi tehdä”, hän kysyi. Näitä jättilippuja on nyt jokaisen sisääntuloväylän kohdalla, yhteensä seitsemän.

Israelin sääntöjen mukaan kielivähemmistö on niin suuri, että sillä on oikeus omaan kouluun, ja parlamentin opetusvaliokunta keskusteli tilanteesta heinäkuussa. Gapso sanoo kuitenkin ehdottomasti ei.

”Jokainen joka muuttaa Ylä-Nasaretiin asumaan tietää että se on juutalainen kaupunki, joka puhuu hepreaa, nostaa sinivalkoisen lipun salkoon, laulaa kansallislaulu Hatikvan, ei aja autoa Yom Kippurina ja rukoilee synagogassa.”

Tilanne ei ehkä kuitenkaan ole niin selkeä. Puolet asukkaista on nimittäin varsin maallisia, Neuvostoliitosta muuttaneita juutalaisia, joten kaupungissa puhutaan aika paljon venäjää. Ehkä senkin vuoksi Gapso pyrkii vahvistamaan kaupungin juutalaisuutta houkuttelemalla sinne 3 000 ortodoksijuutalaista omalle asuntoalueelle, jossa noudatettaisiin ortodoksijuutalaisten sääntöjä, ei esimerkiksi saisi ajaa autolla sapattina, ja jossa olisi tilavat asunnot heidän suurille perheille.

Tätä ei ole sanottu julki, mutta sopii kuitenkin epäillä, että tämän alueen sijainti arabien suosiman alueen vieressä ei ole sattuma – eiköhän toivota uusien asukkaiden vierottavan osan vanhoista asukkaista. Monissa kaupungeissa ei haluta ortodoksijuutalaisia asukkaita, koska heidän vaatimuksensa voivat tuntua hankalilta, mutta Ylä-Nasaretiin heitä haalitaan.

Gapson viimeaikainen toiminta on herättänyt keskustelua Israelissa, varsinkin hänen puolustettua sitä hyvin suorasukaisesti Ha’aretz-lehdessä. Häntä on syytetty rasistiseksi, mutta siihen hän vastaa, että hän ainoastaan pyrkii pitämään kaupunkinsa ja maansa mahdollisimman juutalaisena. Tämän Vanhan Testamentin Jumala suositti jo aikoinaan Moosekselle ja tähän Theodor Herzl ja David Ben-Gurionkin pyrkivät Israelia perustettaessa. Jos hän on rasisti, Israel on rasistinen valtio.

Gapso on saanut tukea, on sanottu häneen toimivan oikein: ”Hänen ainoa vikansa on hänen tapansa toteuttaa tavoitteensa. Israelissa saa tehdä, mutta ei saa puhua. Jos lausuu julki oikeat tavoitteensa, tämä voi kuulostaa pahalta ja kukkahattutädit hyökkäävät kimppuun ja julistavat henkilön roistoksi, natsiksi tai jopa Hitleriksi.”

Toisaalta on myös vakavasti pohdittu, missä määrin ”juutalainen demokratia” voi olla todellinen demokratia, jossa kaikilla kansalaisilla on täydet oikeudet, ja tämä keskustelu varmaan jatkuu.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

Uusimmat

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
03

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
04

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 
05

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään