KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kirjat

Natsismi puhuttaa edelleen saksalaista nykykirjallisuutta

Kääntäjä Jukka-Pekka Pajunen, tutkija Kaisa Kaakinen ja SARV:n puheenjohtaja Elisabeth Nordgren keskustelemassa saksalaisesta nykykirjallisuudesta.

Kääntäjä Jukka-Pekka Pajunen, tutkija Kaisa Kaakinen ja SARV:n puheenjohtaja Elisabeth Nordgren keskustelemassa saksalaisesta nykykirjallisuudesta. Kuva: Riikka Laczak

Juha Drufva
28.10.2013 14.55

Sunnuntaina päättyneillä Helsingin kirjamessuilla oli teemana saksalainen kirjallisuus. Suomen arvostelijain liitto järjesti teemasta keskustelutilaisuuden, miten saksalainen nykykirjallisuus on toiminut kriisiterapiana toisen maailmansodan traumojen käsittelemisessä.

Tutkija Hanna Meretoja totesi puheenvuorossaan, että toisen maailmansodan jälkeen kärsittiin yleiseurooppalaisesta traumasta, joka oli varsinkin Saksassa erityisen monisyinen prosessi.

– Kirjallisuudesta tuli tärkeä muistinrakentaja, joka aiheutti myös rajuja muistikiistoja: kuka muisti, mistä ja miten. Sodan aiheuttamia traumoja oli vaikea kuvata kielen avulla. Tärkeiksi teemoiksi kirjallisuudessa nousivat henkilökohtaiset muistot sekä perheen ja suvun muistot.

ILMOITUS
ILMOITUS

Meretojan mukaan 1990–2000-luvuilla Saksassa on sodan muistojen kertaaminen kirjallisuudessa kiihtynyt. Vastakkain ovat olleet juutalaisiin kohdistunut kollektiivinen holokausti ja saksalaisten sukujen ja perheiden henkilökohtainen syyllisyyden tunto.

Sodan jälkeen oli tarve torjua lähimenneisyyden muistot, nyt on tarve palauttaa natsismin muistot mieliin. Tärkeä kysymys on, voidaanko sodan traumat pyyhkiä pois päiväjärjestyksestä. Jokaisen sukupolven on työstettävä oma suhde menneisyyteen.

Vuoden 1968 kapina autoritäärisiä isiä vastaan

Eri sukupolvilla on ollut erilainen rooli muistotyössä. Heinrich Böll (1917–85) ja Paul Celan (1920–70) kokivat sodan henkilökohtaisesti. Sodan jälkeinen Saksan talousihme edisti menneisyyden kieltämistä. Gunter Grassin (s.1928) mukaan kaikkialta piti uudistaa sodan vaurioittamaa julkisivua poistamalla siitä menneisyyden jäljet. Vuosina 1925–35 syntyneet edustivat skeptistä sulkupolvea, joka oli nippa nappa edustamassa natsihallinnon pyrkimyksiä.

– Pinnan alla kuohui, vaikka pinta saatiin korjattua nopeasti. Taisteltiin unohtamista vastaan. Grassin Peltirumpu sekä Siegfrid Lenzin (s.1926) Saksan oppitunti palauttivat muistia siitä, millainen pahuus pikkuporvarillisen elämäntavan piirissä vallitsi ennen sotaa. Thodor Adorno (1903–69) totesikin, että Auschwitzin jälkeen runous on mahdotonta.

Toisaalta esitettiin, että Auschwitzin logiikka on länsimaisen kulttuurin logiikkaa, ja siksi on kirjoitettava runoutta ja proosaa, koska samat asiat voivat tapahtua missä tahansa milloin tahansa. Tämä ajattelu kiteytyi vuoden 1968 opiskelijamellakoissa, joissa kapina autoritäärisiä isiä vastaan tiivistyi.

2000-luvulla sukupolvien välisten suhteiden käsittely, eli isovanhempien tarinat ovat tulleet esille. Tämä on tiivistynyt kysymykseen, onko saksalaisilla oikeus käsitellä saksalaisten kärsimyksiä toisen maailmansodan ja natsihallinnon aikana.

Vuonna 1970 syntynyt kirjailija Julia Franck onkin todennut, että historian suuret myllerrykset vaikuttavat voimakkaasti ainakin kolmeen sukupolveen. Siksi on tärkeää, miten menneisyys muistetaan ja kenen näkökulmasta siitä kerrotaan.

Gruppe 47 –ryhmä

Tutkija Kaisa Kaakinen totesi, että vuoden 1945 jälkeen Saksaan palanneiden emigranttien ja natsien uhrien kokemukset olivat radikaalisti hyvin erilaisia.

Gruppe 47 -ryhmä perustettiin kehittämään demokratiaa ja kirjallisuuden keinojen uudistamiseksi. Ryhmään kuului useita juutalaisia kirjailijoita, kuten Peter Weiss (1916–82), jonka rooli jäi kuitenkin ryhmässä ulkopuoliseksi. Weiss asui Ruotsissa, hän tunnustautui 1960-luvulla kommunistiksi. Aina kun hän esiintyi Länsi-Saksassa, hän joutui Saksojen välisen kylmän sodan välikappaleeksi. Hän oli isänsä kautta juutalainen, ja perhe joutui lähtemään 1930-luvulla Saksasta.

– Weiss ei saanut esittämislupaa DDR:ssä trotskilaisvaikutteiselle näytelmälleen. Länsi-Saksassa häntä pidettiin DDR:n kätyrinä.

Satatuhatta kirjanimikettä vuosittain

Kääntäjä Jukka-Pekka Pajunen kysyi 30 vuoden kääntäjän kokemuksella, toimiiko saksalainen kirjallisuus terapiana? Hänen mukaansa käännekohta oli vuosi 1989, jonka jälkeen kirjailijan asema Saksassa muuttui radikaalisti. Pajunen muistutti, että saksankielisen kirjallisuuden alue tarkoittaa Saksan lisäksi myös Itävaltaa, Sveitsiä ja osin Luxemburgiakin.

– Saksankielellä julkaistaan vuosittain noin satatuhatta nimikettä, ja saksankielisiä lukijoita on reilusti sata miljoonaa henkeä. Saksaksi käännetään melkein kaikki, mitä maailmassa vuosittain julkaistaan.

Pajunen muistutti, että kirjallisuuskritiikki on saksankielisillä alueilla julkaistaan erittäin runsaasti. Hyvin erityyppisiä teoksia arvioidaan lukuisissa julkaisuissa. Saksankieliset kirjailijat ovat kiinnostuneita niin ympäröivästä maailmasta kuin estetiikastakin. Varsinkin novellit ovat kovassa nousussa.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Mainettaan parempi Mauno Pekkala – Erkki Tuomiojan kirjoittama elämäkerta valottaa Suomen ainoan kansandemokraattisen pääministerin taustoja

Kohti uutiserämaiden Suomea – lehdistö on kohta yhtä keskittynyttä kuin kauppa

Kuolemasta tietokirjan kirjoittanut Tiina Raevaara kääntäisi huomion elämän pidentämisestä sen parantamiseen

Pentti Raittila perkasi vasemmiston historiaa – Hämeen Yhteistyö -sanomalehti ja kaksi journalistia heijastivat SKDL:n linjoja ja riitoja.Pentti Raittila perkasi vasemmiston historiaa – Hämeen Yhteistyö -sanomalehti ja kaksi journalistia heijastivat SKDL:n linjoja ja riitoja.

Punaisella Tampereella asiat menivät eri tavalla – Uutuuskirja valottaa historiaa lehtimiesten kautta

Uusimmat

Mielenosoitus Javier Milein hallitusta vastaan Buenos Airesin keskustassa helmikuussa. Mielenosoituksessa vastustettiin Milein rajuja uhkauksia feminismiä, HLBTIQ-yhteisöä ja sukupuolipolitiikkaa kohtaan. Nyt tulilinjalla ovat lisäksi journalistit.

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 
03

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
04

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
05

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään