KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Näkökulma

Idän pakkaset pahimmat

Pirjo Hämäläinen
3.2.2014 18.00

Maantieteelle emme mahda mitään, Juho Kusti Paasikivi väitti ja oli tietysti väärässä. Sosialismin vararikko osoitti, että ilmansuunnatkin ovat ihmisen tekoa, sillä yhdessä yössä Itä-Eurooppa harppasi kohti länttä ja muuttui entiseksi Itä-Euroopaksi.

Oi länsituuli, saavu jälleen ja lämmin viesti tänne tuo, suomalaiset hyräilevät, mutta idän ilmat ovat meistä ilkeimmät, idän pakkaset pahimmat ja idän poudat polttavimmat. Ilmansuunnista kauhistuttavin ei ole suinkaan Jäämereltä puhiseva pohjoinen, vaan aina niin inha itä.

Itärajan eli rajaseudun lasten jouluiloksi on kerätty vuosikymmenet käytettyä vaatetta ja käyttökelpoista rahaa, eikä perinne viime joulunakaan katkennut.

ILMOITUS
ILMOITUS
Unioni sivistää suomalaiset hajuttomiksi ja mauttomiksi, mutta ugrilainen menneisyys on silti yllättävän lähellä.

Vaikka oma lapsuuteni oli riittävän niukka, rajaseutua ravisteleva puute liikutti pientä sydäntäni niin, että aloin kirjoittaa aiheesta kriittistä tyttökirjaa. Herätkää ja neulokaa rajaseudun kasvateille lämpimiä nuttuja! vaadin heti ensimmäisellä sivulla.

Mekin asuimme lähellä rajaa, nykyisessä Kouvolassa, jonka Allegron matkustajat tuntevat lännen etuvartiona ja idän esikartanona, mutta kirjani hirsitöllit olivat topeliaanisen vinoja, nietokset kolmimetrisiä ja salot pahaenteisen hiljaisia.

Rajaseutuun yhdistetään puutetta ja kurjuutta, mutta eihän itäraja voi pelkällä olemassaolollaan kenenkään elämää myrkyttää.

Isoäitini kotitila spektroliitista kuululla Ylämaalla on aivan rajavyöhykkeessä kiinni ja Veijo Rönkkösen patsaspuisto Parikkalassa melkein Venäjän puolella, mutta molemmat tienoot vaikuttavat hyvinvoivilta. Imatra taas on Svetogorskin läsnäolosta huolimatta Suomen viihtyisimpiä kaupunkeja.

Rajaseudun täytyykin olla pohjoisempana, Kainuussa, Koillismaalla ja Lapissa, mutta ongelmana ei ole silloin raja, vaan syrjäinen sijainti: työpaikkoja on vähän, välimatkat ovat pitkät, koulutusmahdollisuudet heikot.

Luonnollisesti raja voi myös maantiedettä muuttaa. Äitini kotikylä Kontu levittäytyi Enson ja Viipurin välissä valmiina teollistumaan, mutta nyt kylän rippeet ovat pussin vihoviimeisellä perällä, idempänä kuin Nuijamaan raja-asema.

Syksyllä metsähallitus tuhosi Suomussalmella Vienan reitin, jota myöten kainuulaiset kulkivat rajantakaisiin kyliin. Kainuulla ja Vienalla oli viljalti kauppa- ja sukusiteitä, joten keisariaikaan raja oli muodollisuus ja itsenäisyyden alkupuolella hidaste.

Maanpuolustustahoissa rajakontaktit herättivät tietenkin närkästystä. Huolta kantoi myös Suomalaisuuden liitosta vuonna 1927 erkaantunut Rajaseutuyhdistys, nykyinen Rajaseutuliitto.

Itänaapurin aktiivivuosina toimintaa elähdytti syvä epäluottamus. Mikäli rajaseudun asukkaita ei olisi vaalittu ja vaatetettu, sotatilanteessa he olisivat voineet loikata puna-armeijan puolelle. Lantti rajaseudun lapsille oli lantti Suomen yhtenäisyydelle ja turvallisuudelle.

Joskus murrosiässä leikin koulua pienen serkkuni kanssa. Maantiedon tunnilla tivasin Pohjoismaita, mutta Suomea, Ruotsia ja Norjaa pidemmälle serkkupolo ei päässyt. Puola, hän lopulta kyllästyneenä älähti.

Veikkaus oli looginen, sillä historiasta ja kartasta katsoen Puola tuntuu yhtä uskottavalta Pohjoismaalta kuin Tanska – puhumattakaan Islannista, joka värjöttelee yksin kaukana Atlantilla.

Suomi kuuluu läntisen Euroopan ytimeen, mutta jos täysin oppimaton muukalainen pantaisiin lähialueitamme arvaamaan, hän saattaisi poimia karttalehdeltä Kantalahden, Montšegorskin tai Zapoljarnyn ja liu’uttaa katsettaan pitkin Kuolan niemimaata.

Jopa jääkarhujen kotikontu Nenetsia, jota Greenpeacen puolustama Petšoranmeri huuhtelee, voisi vaikuttaa samalta arktiselta maisemalta kuin Suomi, onhan maamme lakipiste Nuorgam vain patikkamatkan päässä Jäämerestä.

Sanattoman sopimuksen mukaisesti ainoastaan eteläinen Suomi on kuitenkin oikeaa Suomea eikä Karjalan tasavaltaa tai Murmanskin aluetta vakavasti oteta. Luova suomalaisluokka on asettunut yksin tuumin Berliiniin, mutta kuka osaa sijoittaa kartalle Arkangelin, joka on Helsinkiä parisataa kilometriä likempänä?

Helsinki perustettiin vuonna 1550 ja Arkangeli vuonna 1584. Joukkoliikenteessä Helsinki kulki niin ikään edellä: ensimmäiset sähköraitiovaunut pyyhälsivät matkaan vuonna 1900, kun taas Arkangelissa jouduttiin odottamaan vuoteen 1916 saakka. Nyttemmin ratikoista on Vienanjoen suistossa jo liian vanhanaikaisina luovuttu.

Suomi liittyi Euroopan unioniin päästäkseen eroon idän ilmansuunnasta. Tiede tuli kuuliaisena perässä ja julisti, etteivät suomalaiset olekaan kotoisin idästä, vaan paremminkin Belgian seudulta.

Unioni sivistää suomalaiset hajuttomiksi ja mauttomiksi, mutta ugrilainen menneisyys on silti yllättävän lähellä. Ylikansalliset kaivosherrat ovat törmänneet paitsi metsästäjiin, kalastajiin ja himomarjastajiin – myös hurjistuneisiin poroisäntiin.

”Rauhassa jumalilta ja rauhassa ihmisiltä he ovat saavuttaneet sen vaikeimman päämäärän, ettei heidän tarvitse edes mitään toivoa”, roomalainen Tacitus kuvaili fennejä. Tacitus osui asian ytimeen, sillä suomalaisilla ei ole kielessä lainkaan futuuria, toivon ja tulevaisuuden aikamuotoa.

Futuurin puute voi vaikuttaa siihen, että elämässämme tuntuu olevan niin vähän mieltä ja merkitystä. ”On enää vain tämä ikuisesti jatkuva jatkuvasti päivittyvä nykyhetki, ja me jäämme siihen jumiin”, Juha Itkonen kirjoittaa romaanissaan Hetken hohtava valo.

Kuukausien nimet paljastavat armotta toiseutemme. Loppuun ehtinyt tammikuu, entisaikojen sydänkuu tai ”syänkuu”, on ruotsiksi januari, saksaksi Januar, englanniksi january ja venäjäksi janvar. Myös virolaisilla tammikuu on jaanuar ja unkarilaisilla január, vaikka kielisukulaisia ollaan olevinaan.

Indoeurooppalaisen yksimielisyyden rikkovat vasta Venäjän permiläiset kansat: udmurtiksi tammikuu on tolšor ja komiksi tövšör. – Ö-kirjain on saanut Syktyvkariin oman patsaankin, sillä aitougrilainen ääkkönen täydentää komin kyrillisiä aakkosia.

Facebookissa kerättiin viime vuonna adressia Taffelin ”hölläillään”-mainosta vastaan, mutta voiko olla suomalaisempaa sanaa kuin etuvokaalien täyttämä ”hölläily”? No, hyvä ehdokas on myös ”öllöttää”, joka tarkoittaa paikallaan möllöttämistä ja tyhjään töllöttämistä.

Kirjoittaja on hyvinkääläinen tietokirjailija, taidehistorioitsija ja kunnallispoliitikko.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Veikka Lahtinen.

Rukoilen: Älä äänestä demareita

YK:n työntekijät kuvattiin 10. toukokuuta UNRWA:n entisen koulun raunioilla.

Kansanmurhasta huolimatta Euroopan tuki Israelille jatkuu

Noora Kotilainen.

Elämänpuolustajan soturikunnia

Lontoossa 1. kesäkuuta järjestetyssä mielenosoituksesa vaadittiin Venäjää palauttamaan Ukrainasta pois viedyt lapset. Kyltissä vaaditaan sodan lopettamista.

Miten rauha voitetaan reaalimaailmassa?

Uusimmat

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
03

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
04

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 
05

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään