KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Näkökulma

Salaliittoteorioiden ytimessä

Presidentti John F. Kennedy allekirjoittamassa julkilausumaa, jolla valtuutettiin Kuuban asettaminen karanteeniin.

Presidentti John F. Kennedy allekirjoittamassa julkilausumaa, jolla valtuutettiin Kuuban asettaminen karanteeniin. Kuva: Cecil Stoughton

Jukka Parkkari
7.4.2014 19.01

Kurvit suoriksi

Luen parhaillaan Jörn Donnerin Mammuttia (Otava). Donner paljastaa olleensa aina keppikerjäläinen – lähinnä epäonnistuneiden bisnestensä takia – mutta eläneensä, matkustelleensa ja syöneensä aina luksusluokassa. Todella kadehdittavaa.

Mistä salaliitoteoriat syntyvät ja mikä saa monet ihan fiksun oloiset ihmiset silmät kiiluen niihin uskomaan?

ILMOITUS
ILMOITUS
Kaikki alkoi mennä pieleen heti Kennedyn ampumisen jälkeen.

Perusteos tämän kysymyksen ymmärtämiseen on mielestäni hiljattain ilmestynyt New York Timesin arvostetun toimittajan Philip Shenonin 700-sivuinen teos Kennedyn murhan salattu historia (Otava).

Presidentti Kennedyn murha Dallasissa marraskuussa 1963 on yhä yksi salaliittoteorioiden kehittelijöiden mielikohteista ja tulee sellaisena pysymäänkin. Toinen huippusuosittu kohde on tietysti Yhdysvaltoihin suunnattu terrori-isku 11. syyskuuta 2001, jolloin kaapatut lentokoneet iskeytyivät New Yorkin kaksoistorneihin.

Tarkemmin sanottuna Shenonin tutkimus käsittelee Kennedyn murhan tutkimuksia ja erityisesti niin sanotun Warrenin komission työskentelyä. Murhan jälkeen Yhdysvaltojen presidentiksi nousi Lyndon B. Johnson, joka asetti USA:n korkeimman oikeuden ylituomarin Earl Warrenin johtaman komission.

Sen tehtävä oli selvittää lopullinen ja virallinen totuus Kennedyn kuolemasta ja siihen syyllisestä tai syyllisistä. Komission piti myös työllään estää kaikenlaisten spekulaatioiden ja salaliittoteorioiden leviäminen.

Shenonin kirja pyrkii olemaan samalla kunnianosoitus nuorille lakimiehille, joita Warrenin komissio värväsi tarkistamaan FBI:n, CIA:n ja poliisin suorittamia murhan tutkimuksia. Juristit olivatkin pääosin ahkeria ja päteviä. Yksi heitä oli jopa niin yritteliäs, että pyrki samaan sänkyyn useiden naispuolisten kuulusteltavien kanssa. Yksi ahdistelun kohteiksi joutuneista oli presidentin ampuneen Lee Harvey Oswaldin leski Marina, kaunis venäläinen nainen.

Ylituomari Warren itse oli jo sen verran iäkäs pappa, että hänestä ei ollut uhkaa nuorille naisille, mutta hän pyrki suojelemaan niin tiukasti Kennedyjen perhettä, että komission tutkimuksista ei sillä suunnalla tahtonut tulla yhtään mitään.

Vanhana konservatiivina Warrenilla oli myös vankat ennakkoluulot. Kun hänen alaisensa olisivat halunneet jututtaa erästä tärkeää todistajaa, niin ylituomari järkeili näin:

”Kommunistia ei vain voi uskoa. Me emme puhu kommunisteille. Ei voi luottaa siihen, että vannoutunut kommunisti puhuisi meille totta, joten mitä järkeä siinä on?”

Joka tapauksessa komission edustaja haastatteli Kennedyn murhasta jopa Fidel Castroa. Huippusalainen tapaaminen järjestettiin kansainvälisillä vesillä Meksikon lahdella. Castrolla olisi ollut itse asiassa todellinen syy järjestää Kennedyn salamurha, sillä sekä Robert että John Kennedy olivat yrittäneet muun muassa mafian avulla monta kertaa murhata Kuuban johtajan. Fidel onnistui vakuuttamaan tutkijat syyttömyydestään.

Kaikki alkoi kuitenkin mennä pieleen heti Kennedyn ampumisen jälkeen, kun Dallasin poliisi osoittautui täysin ammattitaidottomaksi. Tarkistamattomia – ja vääriä – tietoja annettiin kiireesti medialle. Nämä ”faktat” ovat vielä tänäkin päivänä salaliittoteorioiden rakennuspalikoina.

Kun Warrenin komissio oli aloittanut työnsä, niin sen työntekijät huomasivat liittovaltion poliisin FBI:n sabotoivan sen työtä pihtaamalla hallussaan olevien tietojen toimittamista. Ja kun tästä huomautettiin niin FBI:n johtaja Edgar J. Hoover määräsi, että komissiolle lähetetään kaikki seinähulluiltakin saatu materiaali. Komission vielä vähäinen henkilökunta tukehtui paperitulvaan.

Aluksi keskustiedustelupalvelu CIA:n kanssa yhteistyö tuntui sujuvan paremmin, mutta pian osoittautui, että sekin salasi tietojaan komissiolta. Homma meni aivan sekopäiseksi kun CIA:n surullisenkuuluisa vastavakoilupäällikkö James Jesus Angleton alkoi kähmiä Kennedyn murhan tutkintaa johtoonsa.

Angleton jahtasi ”myyriä” niin ansiokkaasti, että sai potkut CIA:sta ja joutui lopulta vainohulluna hourulaan. Hän oli epäillyt KGB:n agenteiksi muun muassa USA:n ulkoministeri Henry Kissingeriä, Englannin pääministeri Harold Wilsonia ja CIA:n johtaja William Colbya.

Komissiolle valkeni, että FBI oli laiminlyönyt tehtävänsä Dallasissa. Hoover kiisti tämän jyrkästi, mutta rankaisi hommansa huonosti hoitaneita miehiään. Vielä selvisi sekin, että Salaisen palvelun agentit, joille presidentin lähisuojelu kuului, olivat olleet vastoin määräyksiä salamurhaa edeltävänä iltana myöhään ryyppäämässä.

Warrenin komissio sai työnsä valmiiksi kahdeksassa kuukaudessa ja se päätyi siihen, että Oswald ampui Kennedyn ilman minkään salaliiton osallisuutta. Tänäkin päivänä suurin osa amerikkalaisista on toista mieltä.

Salaliitto olisi tietysti presidentin surmaajaksi paljon arvokkaampi kuin yksinäinen surkimus, joka oli hankkinut postimyynnistä halvan kiväärin. Vaikka Shenonin kirja paljastaa paljon salaliittoteorioiden syntyjen syitä, niin se jättää itsekin oven raolleen teorioiden kehittelylle.

Tuo raollaan oleva ovi on Meksikossa, jossa Oswald käväisi hieman ennen Kennedyn ampumista ja missä hänen väitetään tavanneen KGB:n salamurhaspesialistin Valeri Kostikovin.

FBI:n Hoover ja CIA:n Angleton kuitenkin sotkivat aikanaan kuviot niin pahasti, että koko totuus ei selvinne koskaan. USA:n tiedusteluyhteisö oli joka tapauksessa niin hyvin informoitu, että Oswaldin nimi olisi pitänyt liittää presidentin turvallisuutta uhkaavien listalle jo hyvissä ajoin.

Ehkä Dallasin pölkkypäiset poliisit olisivat silloin voineet estää John Kennedyn ampumisen.

Ruotsin pääministerin Olof Palmen murha on kuin köyhän miehen versio Dallasin tapahtumista, mutta siitäkin riittänee loputtomasti palikoita salaliittoteoreetikoille. Eihän rikollinen juoppo voinut ampua Palmen kaltaista hienoa miestä.

Lopuksi vielä aivan toisenlaista pohdittavaa.

Kiinassa todettiin hiljattain, että nuoret miehet ovat tulleet liian lihaviksi pystyäkseen toimimaan sukkelasti panssarivaunujen sisätiloissa.

Onko tämä hyvä vai huono uutinen?

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Veikka Lahtinen.

Rukoilen: Älä äänestä demareita

YK:n työntekijät kuvattiin 10. toukokuuta UNRWA:n entisen koulun raunioilla.

Kansanmurhasta huolimatta Euroopan tuki Israelille jatkuu

Noora Kotilainen.

Elämänpuolustajan soturikunnia

Lontoossa 1. kesäkuuta järjestetyssä mielenosoituksesa vaadittiin Venäjää palauttamaan Ukrainasta pois viedyt lapset. Kyltissä vaaditaan sodan lopettamista.

Miten rauha voitetaan reaalimaailmassa?

Uusimmat

Magdalene Ngimoe ja Char Tito, Kakuman aavikkolukion oppilaat, valmistavat tuoleja mathenge-puusta.

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

Mielenosoitus Javier Milein hallitusta vastaan Buenos Airesin keskustassa helmikuussa. Mielenosoituksessa vastustettiin Milein rajuja uhkauksia feminismiä, HLBTIQ-yhteisöä ja sukupuolipolitiikkaa kohtaan. Nyt tulilinjalla ovat lisäksi journalistit.

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

 
03

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 
04

1800-luvun taudit palanneet Britanniaan – yhtenä syynä sosiaaliturvan ja julkisen terveydenhuollon leikkaukset

 
05

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään