KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Näkökulma

Onko Suomessa kevät?

Tuula-Liina Varis
4.5.2015 18.04

Onko Suomessa kevät? on radiossa viime aikoina kyselty moneen kertaan. Sopikin kysyä vaalien alla, sillä kuorosävellys on Aulis Sallisen oopperasta Punainen viiva, joka perustuu Ilmari Kiannon romaaniin. Teos sijoittuu eduskuntavaalien aikaan 1907, jolloin korpimökin ukko ja akka saivat ensimmäisen kerran ilmaista poliittisen tahtonsa äänestämällä. Odotukset olivat korkealla, mutta kummoista kevättä ei korpikansalle tullut. Eivätkä vaalit olleet Suomessa mikään paremman elämän lupaus tänä keväänäkään.

Mutta onhan muita kevään merkkejä. Yksi varma on maakuntalehden tekstaripalstalla käyty vilkas keskustelu siitä, miten savolainen talitintti laulaa. Laulaako se titi vainnii tyy? Titi hyvinnii tyy? Titipä hyvinnii tyy? Titi tuota tyy? Pohjoiskarjalainen talitintti ainakin laulaa: Ka, titipä hyvinnii tyy. Olen kuunnellut sitä vuosikymmenet.

Joensuulaisesta vapusta puuttuu yksi olennainen, nimittäin ravintola Jokelan ikiaikaiseen vapun päivän traditioon kuulunut työväenlaulujen yhteislaulutilaisuus, jossa ravintolantäysi yleisö raikuvasti veti tutut ja tuntemattomammatkin työväenlaulut kesälahtelaisen opettaja-trubaduuri Leila Luukkaisen johdolla. Puoluevärillä ei ollut niissä bileissä väliä. Jokelaa ei enää ole, mutta ilokseni kuulin, että mökkipaikkakunnallamme Kesälahdella työväenlaulutilaisuus järjestetään saman Leilan johdatuksella kylän ainoassa kapakassa.

Ihminen, joka ymmärtää sivistyksestä tarpeeksi ollakseen opetusministeri, ymmärtää todennäköisesti yhtä ja toista myös kulttuurista ja on ehkä aidosti kiinnostunutkin siitä.

Lapsena vappu oli tärkeä päivä. Paljon juhlan luomiseen ei tarvittu. Kunhan sai simaa, tippaleivän, vappuhuiskan ja pukea päälleen kesätakin ja polvisukat, olipa sää kuinka hyinen hyvänsä. Vappuaamuna käveltiin koko perhe yhteiskoulun mäelle kuuntelemaan mieskuoron kevätlauluja. Sieltä käveltiin kauppalan keskustaan katsomaan, kun työläiset marssivat. Pitkän pitkä kulkue muodostuikin pienen, maatalousvaltaisen kauppalan vasemmistoväestä, ohimarssi ei tuntunut loppuvan koskaan. Opiskelijavaput olivat tylsiä, aina syntyi jotain känää ja epäsopua, kun tottumattomat kittasivat viiniä, aamulla oli pää kipeä eikä ollut varaa mennä ravintoloiden silliaamiaisille sitä parantelemaan. Vapun aatot olivat pakkojuhlintaa, mukahauskaa, mutta Helsingissä hienointa olivat valtavat vappumarssit ja niiden jälkeiset Kiilan lounaat, joille eri-ikäiset vasemmistolaiset perhekunnittain kokoontuivat seurustelemaan keskenään. Niistä jäi päällimmäiseksi muistoksi unohtumaton yhteenkuuluvaisuuden tunne.

”Voima voittaa vanhat teesit, / maassa kaikuu marseljeesit”, runoili työväenrunoilija Kössi Ahmala viime vuosisadan alussa. Kuka muistaa? Kuka laulaa?

Juha Sipilä on ilmoittanut, että hänen tulevassa hallituksessaan on vähemmän ministereitä kuin edeltäneissä. Osa kulttuuriväkeä on säikähtänyt näköalaa, ettei kulttuuri saisi omaa ministeriään, vaan kulttuuri liitettäisiin opetusministerille. Suomen Elokuvasäätiön toimitusjohtaja Irina Krohn puolestaan on ehdottanut opetus- ja kulttuuriministeriön uudeksi nimeksi sisältö- ja sivistysministeriötä, jonka hallinnonalaan kuuluisi myös Yleisradio.

En täysin jaa taideväen huolta oman ministerin menetyksestä. Kuten olemme nähneet, kulttuuriministerin pesti on se vähäpätöinen, joka annetaan jollekin pienpuolueelle, koska jokin pesti pitää antaa, olipa puolueessa kompetentti kansanedustaja siihen tai ei. Usein on käynyt hyvinkin, mutta usein myös huonosti. On nähty kulttuuriministereitä, joilta puuttuu sekä kiinnostus että asiantuntemus alaan. Joistakin on ministeriössä kuitenkin pidetty, koska he kuuntelevat auliisti virkamiehiä, ovat tunnollisia ja haluavat oppia asioita. Olipa kulttuuriministeri kuinka pätevä tahansa, hänen vaikutusvaltansa hallituksessa on pienen puolueen edustajana vähäinen. Varsinkin valtiovarainministeri kävelee hänen ylitseen mennen tullen.

Mutta opetusministeri on arvostettu, ja hänet on pantu paljon haltijaksi. Toiminta on näkyvää ja paljon keskustelua herättävää, ja tehtävään haetaan todella pätevää poliitikkoa. Ihminen, joka ymmärtää sivistyksestä tarpeeksi ollakseen opetusministeri, ymmärtää todennäköisesti yhtä ja toista myös kulttuurista ja on ehkä aidosti kiinnostunutkin siitä. Opetusministeri valitaan yleensä päähallituspuolueista, joten hänen painoarvonsa on suuri, ja kulttuurihallinto vielä lisäisi sitä. Paremmin kulttuuri sopii yhdistää opetukseen kuin esimerkiksi asuntoasioihin.

Olen Irina Krohnin kanssa samaa mieltä siitä, että Yleisradio tulisi siirtää opetus- ja kulttuuriministeriölle. Sinne se kulttuurilaitoksena ilman muuta kuuluisi. Mutta miksi tuo nimihirviö: sisältö- ja sivistysministeriö? Se tuntuu kuuluvan enemmän Orwellin tai Huxleyn dystopioihin kuin suomalaiseen demokratiaan, jossa ”sisällöille” eli taiteelle on jo perustuslaissa säädetty vapaus ja autonominen asema.

”Miksi se, joka tekee eniten, saa kaikkein vähiten?” kysyttiin maataloustuottajien järjestämässä protestitempauksessa, jossa vaadittiin alkutuottajan aseman parantamista. Tuhansia ja tuhansia 30 sentin pyttipannuaterioita myytiin eri puolella Suomea, Joensuun torillakin. Vapaaehtoisesti maksettiin tuota omakustannushintaa enemmänkin. Yleisö tuntui olevan yhtä mieltä siitä, että ruoan tuottajien on saatava enemmän kuin viidennes siitä hinnasta, jonka kuluttaja maksaa elintarvikkeesta kaupalle.

Voisiko yleisö olla yhtä suopea niille alkutuottajille, jotka tekevät hengenravintoa, taidetta? Myös kirjailijat voisivat kerääntyä turuille ja toreille, levittää tuotteensa myyntipöydille ja esittää kysymyksen: Miksi se, joka tekee eniten, saa kaikkein vähiten? Kirjailijat voisivat myydä kirjojaan sillä 3–4 euron hinnalla, minkä itse kappaletta kohti saavat. Kampanjalla voitaisiin voimakkaasti vedota paitsi yleisöön ja sen myötätuntoon, myös valtioon kirjojen arvonlisäveron laskemiseksi tai peräti poistamiseksi, kuten monessa sivistysmaassa on tehty.

Kävisikö kauppa?

Kirjoittaja on Joensuussa asuva kirjailija.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Ihminen vai kone?

Vieraskynä: Journalismi kestää tekoälyn, mutta kestääkö se johdon tekoälykiimaan

Noora Kotilainen.

Jos haluat rauhaa – varustaudu rauhaan

Veikka Lahtinen.

Miten kokea mielekkyyttä tuhojen keskellä?

Mielipidemittauksissa RKP:n kannatus on ollut historiallisen alhaista, ja monet harkitsevat puolueen vaihtamista.

Vieraskynä: Ummehtuneen ankkalammikon poliittinen vaihtoehto – ”Kansallista kielivähemmistöä koskevia asioita ei voi jättää enää RKP:n hoidettavaksi”

Uusimmat

Jussi Saramon mukaan vihreä siirtymä ja turvallisuuspolitiikka, USA:n presidentti Donald Trumpin kauppasodat ja koko maailmanpoliittinen jännite liittyvät nyt kaikki todella vahvasti yhteen.

Vihreä siirtymä on Euroopalle turvallisuuskysymys, sanoo Jussi Saramo – EU:n budjetti ohjaa tulevaisuutta

Paavo Lipposen toisen hallituksen puheenjohtajat ohjelmaneuvotteluissa huhtikuussa 1999.

Paavo Lipponen kiistää muistelmissaan oikeistosyytökset ja sanoo tehneensä pääministerinä sosialidemokraattista politiikkaa

Minja Koskela.

Hallitus yksinkertaistaa työttömyysturvaa: ”Tuhansien ihmisten etuuksia leikataan”

Aino-Kaisa Pekonen.

Nyt Orpon hallitus lasten terveystarkastuksista: ”Tulee kalliiksi”

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

 
02

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

 
03

Nyt Orpon hallitus lasten terveystarkastuksista: ”Tulee kalliiksi”

 
04

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

 
05

Tunteelliset jäähyväiset komisario Koskiselle

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Sijoitus rikkaiden maiden lasten hyvinvointivertailussa romahti – ”Näillä mittareilla Suomea ei voida pitää lasten hyvinvoinnin mallimaana”

14.05.2025

Järjestö vaatii hallitusta perumaan yhteisöveron alennuksen: ”Heikot perusteet ja virheelliset arviot”

13.05.2025

Li Andersson tylyttää: Hallituksen talouspolitiikka on surkea epäonnistuminen kaikilla keskeisillä mittareilla

13.05.2025

Maanpakolaistoimitukset verkostoituvat Latinalaisessa Amerikassa

13.05.2025

Miten valtiovarainministeriöstä tuli hallituspolitiikkaa ohjaava superministeriö? KU:n podcastissa pohditaan ministeriön historiaa ja tulevaisuutta

13.05.2025

Chilen huippujuustot tuotetaan ankarissa olosuhteissa

12.05.2025

KU kysyi Stubbilta Israelin toimista Gazassa, lännen kaksoisstandardeista ja globaalista etelästä – Näin presidentti vastasi

12.05.2025

Tunteelliset jäähyväiset komisario Koskiselle

11.05.2025

Tuntuu kuin olisi itse mukana, kun Niko Rantsi kuvaa poliisioperaatiota neljännessä dekkarissaan Vaikenemisen laki

10.05.2025

Laosissa raivataan edelleen amerikkalaispommeja, mutta Trump poisti työltä USA:n tuen

10.05.2025

Vasemmistoliitto mukana päättämässä Turussa – hyväksyi pormestariohjelman

09.05.2025

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

09.05.2025

Korkeakoulujen rahoituskaruselli hämmentää: ”Toisella kädellä annetaan, toisella otetaan”

09.05.2025

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

09.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025

Eurooppalaisen vaihtoehdon aika

14.02.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään