KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Horisontti

Seksuaalivähemmistöjen oikeudet USA:n ulkopolitiikan välineenä – miksi ei Suomen?

Lyonin Gay Pride -marssi järjestettiin lauantaina.

Lyonin Gay Pride -marssi järjestettiin lauantaina. Kuva: Lehtikuva/Jean-Philippe Ksiazek

Jiri Nieminen
22.6.2015 11.20

Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeudet ovat olleet viime vuosina merkittävässä osassa kansainvälisessä politiikassa. Mutta suomalaisessa keskustelussa asia ei ole noussut esille sen enempää ulkopoliittisen johdon ulostuloissa kuin tiedotusvälineissäkään, vaikka akateemisessa maailmassa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen merkitys niin kansalliselle kuin kansainväliselle kylmänsodan jälkeiselle politiikalle ymmärrettiin jo varhain.

Kuvaavaa on kuinka esimerkiksi Suomen kuvalehdessä naureskeltiin vielä vuosituhannen vaihteessa kun Tampereen yliopiston politiikan tutkimuksen laitoksen opintovaatimuksiin otettiin, nykyään akatemianprofessorina toimivan, Tuija Pulkkisen teos Postmodernin politiikan filosofia.

Se kyseenalaisti niin sukupuolesta, seksuaalisuudesta, demokratiasta kuin monikulttuurisuudesta tuolloin jo yliopistomaailmassa käydyn keskustelun palautuvan sen enempää hegeliläis-marxilaiseen kuin liberalistiseen poliittiseen ontologiaan.

n

Yhdysvalloissa demokraattipresidentti Barack Obaman hallinto on ymmärtänyt sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksien kaltaisten identiteettipoliittisten kysymysten merkityksen osana niin Yhdysvaltojen ulkopolitiikkaa, sisäpolitiikkaa kuin postmodernia globaalia kapitalismia.

Kylmän sodan päättyessä ja kommunismin uhan väistyessä Yhdysvallat koki – lainatakseni professori Vilho Harlea – menetyksen tuskaan kun ei ollut enää abstraktia päämäärää, jonka puolesta uhrata elämänsä. Mutta vuosituhannen vaihteessa republikaanit keksivät terrorismin vastaisen sodan ja ”pahan akselin” tuomaan helpotusta menetyksen tuskaan.

Tosin terrorismin vastainen sota epämääräisyydessään toimi ainoastaan väliaikaisena ratkaisuna ”hyvän vihollisen” problematiikkaan, koska sen tuottama viholliskuva jää – hegeliläisittäin ilmaistuna – epämääräiseksi ja reaktiiviseksi kansakunnan itseymmärrykselle. Irakin ja Afganistanin sodista tuli nopeasti epäsuosittuja propagandasta huolimatta.

Siksi Obaman hallinto onkin ollut hiljempaa terrorismin vastaisesta sodasta ja ilmoitti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien puolustamisen keskeiseksi ulkopoliittiseksi tavoitteeksi, abstraktiksi kansakuntaa yhdistäväksi päämääräksi.

Obaman hallinto perusti joulukuussa 2011 globaalin tasa-arvon rahaston (engl. Global Equal Fund) rahoittamaan ohjelmia, joilla parannetaan homojen, lesbojen, bi-ihmisten ja transsukupuolisten ihmisten oikeuksia ympäri maailmaa. Myös Suomessa muun muassa Yhdysvaltojen Suomen suurlähettiläs Bruce J. Oreck on vuodesta 2012 alkaen osallistunut Helsinki Pride -marsseille.

Yhdysvaltojen edellinen presidentti George W. Bush julisti terrorismin vastaisen sodan nimissä, että jos et ole meidän puolella, olet vihollinen. Obaman hallinnolle homojen oikeuksia polkevat valtiot ovat potentiaalisia vihollisvaltioita ja homojen oikeuksia kunnioittavat valtiot ystäviä.

Voisi sanoa, että sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolustaminen mahdollistaa Yhdysvaltojen kutsumuskohtalon, ajatuksen Yhdysvalloista uutena Israelina tai valittuna kansana, jonka tehtävänä on vapauttaa orjuutettuja ja vartioida vapautta, uudelleenmäärittelyn sekä kansainväliselle politiikalle välttämättömän eronteon ystävä- ja vihollisvaltioiden välillä.

Vladimir Putinin Venäjällä kehityskulku on ollut päinvastainen: Suomestakin vielä ennen vuotta 1998 tuttu niin sanottu kehotuskielto ei rajoita ainoastaan maan omaa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistön oikeuksia, vaan se asemoi Venäjää kansainvälisessä politiikassa.

Ranskassa tasa-arvoista avioliittolakia vastustava La Manif Pour Tous -liike ammentaa antiamerikkalaisesta diskurssista, mihin niin ikään Ranskassa on pitkät perinteet.

n

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeudet ulkopolitiikan välineenä ja kansakunnan itseymmärryksen luojana toimii demokraateille myös sisäpolitiikan jatkeena heidän kamppaillessaan republikaaneja vastaan. Republikaanit vastustavat kategorisesti tasa-arvoista avioliittolakia, vaikka puolueen johto on kuitenkin pyrkinyt pitämään asian taustalla, koska kansan enemmistö on taipumassa yhä selkeämmin tasa-arvoisten avioliittojen sallimisen kannalle.

Niin ikään sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolustaminen ja edistäminen on yhteydessä globaaliin kapitalismiin. 1900-luvun teolliseen tuotantoon perustuneen savupiippukapitalismin logiikka perustui määrällisyyteen: seksuaalisuus normalisoitiin tuottamaan mies- ja naiskansalaisia liukuhihnan ääreen ja tuolloin nuorten kansallisvaltioiden palvelukseen. Hyvä kansalainen oli kuuliainen heterotyöläinen – sanan kaikissa merkityksissä.

Sen sijaan nykykapitalismi perustuu laadullisuudelle. Normalisoinnin sijaan ala- ja nuorisokulttuurien lailla seksuaalinen ja sukupuolinen moninaisuus alistetaan lisäarvon tuottamiselle ja kaupallistamiselle osana urbaania elämäntyyliä. Hyvänä esimerkkinä ovat vaikkapa Finlaysonin lanseeraamat Tom of Finland -lakanat, jotka kaksinkertaistivat yhtiön verkkokauppansa liikevaihdon vuonna 2014. Postmoderniin kuluttamiseen perustuvassa kapitalismissa seksistä on tullut reproduktion sijaan tai lisäksi merkittävä tuotannontekijä.

n

Akatemiatutkija Tuula Juvosen hiljattain julkaistu teos Kaapista kaapin päälle: Homoseksuaaliset ihmiset ja heidän oikeutensa edustuksellisessa politiikassa, osoittaa kuinka linjaton Suomen poliittinen johto on ollut suhtautumisessaan sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksiin.

Esimerkiksi kokoomuksen Alexander Stubb ollessaan europarlamentaarikkona ajoi aktiivisesti sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia Euroopan tasolla, mutta Suomessa tasa-arvoinen avioliittolaki hyväksyttiin Stubbin hallituksesta huolimatta, ei sen ansiosta.

Niin ikään tasavallan presidentti Sauli Niinistö kommentoi tasa-arvoisesta avioliittolaista eduskunnassa käydyn äänestyksen jälkeen Radio Suomen presidentin haastattelutunnilla, että olisi ollut parempi käyttää jotain muuta ilmaisua kuin avioliitto. Ei sovi ihmetellä, miksi Niinistö ei ole saanut kutsua Valkoiseen Taloon, kun Suomen ulkopoliittinen linja on niin räikeässä ristiriidassa Yhdysvaltojen nykyhallinnon keskeiseen ulkopoliittiseen instrumenttiin.

Kirjoittaja on yhteiskuntatieteiden tohtori, joka on tutkijana Tampereen yliopiston Journalismin, viestinnän ja median tutkimuskeskuksessa.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Suomessakin talouspolitiikan valmistelu nojaa taloustieteen mikroperustaiseen pohjaan, jossa talouden toimijat työnhakijoista kuluttajiin ja yrityksiin reagoivat valtiovallan säätämiin kannustimiin, arvioi Timo Harjuniemi.

Vasemmisto on laiminlyönyt taloudellisen asiantuntijatyön, vaikka ekonomistit hallitsevat maailmaa

Veikka Lahtinen.

Rasismikeskustelu teki meistä jankkaajia – Rasismi on yhteiskunnan käytännöissä, viranomaisohjeissa ja koulutusjärjestelmässä, kirjoittaa KU:n kirjoittajavieras

Kun kone pysähtyy

Maksuton korkeakoulutus: missä mennään? – ”On syytä pelätä, että lukuvuosimaksut saattavat ilmestyä suomalaisiin korkeakouluihin hyvinkin äkillisesti”

Uusimmat

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
05

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään