KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

FBI:n tehtailemat terroristit

Bostonin maratonin pommi-iskun tekijät Tamerlan ja Džohar Tsarnajev Yhdysvaltojen liittovaltion poliisin FBI:n levittämässä valvontakameran kuvassa huhtikuussa 2013. Tamerlan Tsarnajev oli poliisin vanha tuttu, jota yritettiin värvätä FBI:n ilmiantajaksi.

Bostonin maratonin pommi-iskun tekijät Tamerlan ja Džohar Tsarnajev Yhdysvaltojen liittovaltion poliisin FBI:n levittämässä valvontakameran kuvassa huhtikuussa 2013. Tamerlan Tsarnajev oli poliisin vanha tuttu, jota yritettiin värvätä FBI:n ilmiantajaksi.

Peik Johansson
5.9.2015 16.01

Pintaa syvemmältä

Shahawar Siraj oli 22-vuotias ujo ja saamaton mammanpoika tavatessaan FBI:n ilmiantajan setänsä omistamassa islamilaisten kirjojen kaupassa New Yorkissa. Shahawar ei silloin vielä tiennyt, että uskonoppineena esiintynyt tyylikäs mies olikin poliisin palkkaama provokaattori.

Shahawar oli vihoissaan Irakin sodasta ja amerikkalaissotilaista, jotka kiduttivat ja nöyryyttivät ihmisiä Abu Ghraibin vankilassa. Yhdessä kaverinsa kanssa hän oli puhunut New Yorkin siltojen räjäyttämisestä autopommin avulla kostoksi USA:n sotapolitiikasta. Vieras mies kertoi kuuluvansa muslimiveljeskuntaan ja opiskelleensa ydinfysiikkaa yliopistossa.

Kuukausien ajan ilmiantaja hengaili Shahawarin kanssa, kasvatti tämän itseluottamusta ja laati suunnitelman ajastinpommien viemisestä Herald Squaren metroasemalle. Ilmiantaja houkutteli Shahawarin piirtämään karttoja metroasemasta. Keskustelut videoitiin auton kojelautaan asennetulla kameralla.

ILMOITUS
ILMOITUS
FBI on palkannut terrorisminvastaiseen yksikköön yli 15 000 ilmiantajaa tai suoranaista yllyttäjää.

Sopivalla hetkellä poliisit tulivat paikalle ja pidättivät Shahawarin, joka tuomittiin terrori-iskun suunnittelusta 30 vuodeksi vankilaan.

Puolustusasianajaja oli ällistynyt tuomiosta, koska oli ilmiselvää, että ilman FBI:n yllyttäjää poika ei olisi koskaan kyennyt aiheuttamaan mitään uhkaa yhteiskunnalle.

”He tuottavat rikoksia voidakseen ratkaista niitä ja sitten väittää saavuttaneensa tuloksia terrorisminvastaisessa sodassa”, asianajaja toteaa yhdysvaltalaisen tutkivan journalistin Trevor Aaronsonin kirjassa The Terror Factory (Terroritehdas).

Aaronsonin perehtyi kirjaansa varten satoihin oikeusjuttuihin, joissa syrjäytyneille ensimmäisen tai toisen polven maahanmuuttajille tai islaminuskoon kääntyneille amerikkalaisille on langetettu pitkiä vankeustuomioita terrorismirikoksista. Aaronson kirjoitti aiheesta aiemmin myös juttusarjan Mother Jones -lehteen.

Miamissa 19-vuotias pakistanilaisperheen poika tuomittiin 12 vuodeksi vankilaan sen jälkeen kun hän oli ostanut FBI:n ilmiantajalta pomminteko-ohjeita sisältävän Anarkistin keittokirjan ja toinen poliisin provokaattori oli väittänyt perustavansa Floridaan jihadistien koulutuskeskuksen. Imran Mandhai tunnusti suunnitelleensa sähkömuuntajien räjäyttämistä, jotta Yhdysvaltojen hallitus lopettaisi Israelin tukemisen.

Bangladeshista tullut pitserianomistaja tuomittiin 15 vuodeksi vankilaan lainattuaan 5 000 dollaria asekauppiaana esiintyneeltä FBI:n ilmiantajalta.

Rezwan Ferdaus tuomittiin Bostonissa 17 vuodeksi vankilaan aikeistaan iskeä lennokkiin asennetulla pommilla Yhdysvaltojen kongressiin. Pommihanke oli FBI:n ilmiantajan keksimä, ja FBI antoi rahaa lennokin ostamiseen ja matkalippuun Washingtoniin. Ferdaus kärsi vakavista mielenterveysongelmista ja käytti pidätyksen aikana vaippaa.

Vuonna 2006 amerikkalaiskanavien uutisissa kerrottiin näyttävästi Miamissa paljastuneesta salaliitosta, jossa muslimilahkon jäsenet suunnittelivat Chicagon Sears Towerin pilvenpiirtäjän räjäyttämistä. Kyse oli konkurssikypsässä kipsilevyverstaassa työskentelevistä afroamerikkalaisista miehistä, joille al-Qaidan värvääjänä esiintynyt FBI:n provokaattori lupasi maksaa 50 000 dollaria osallistumisesta terrori-iskuun.

Verstaan omistaja, yksiössä perheineen asuva neljän lapsen isä, kuvitteli, että pilvenpiirtäjä romahtaisi Michiganjärveen ja aiheuttaisi valtavan tsunamin.

Vuoden 2001 jälkeen Yhdysvalloissa yli 500 ihmistä on ollut syytettynä terrorismirikoksista. Aaronsonin mukaan noin puolet syytetyistä on ollut tekemisissä FBI:n ilmiantajan kanssa ja otettu kiinni ilmiantajan järjestämässä operaatiossa. 49 syytettyä oli toiminut pelkästään provokaattorin laatimien ohjeiden mukaan.

Melkein kaikki muut terrorismirikoksista syytetyt, jotka eivät olleet tekemisissä ilmiantajan kanssa, olivat pikkurikollisia, joilla oli kaukaisia yhteyksiä ulkomailla oleviin terroristeihin, tai sitten heitä epäiltiin maahantuloon tai oleskelulupaan liittyvistä rikkomuksista.

Vuoden 2001 jälkeen FBI on palkannut terrorisminvastaiseen yksikköön yli 15 000 ilmiantajaa tai suoranaista yllyttäjää.

FBI:n budjetista yli kolme miljardia dollaria käytetään vuosittain terrorisminvastaiseen toimintaan – selvästi enemmän kuin järjestäytyneen rikollisuuden torjuntaan.

Terrorisminvastaisten ilmiantajien käyttö on selvästi lisääntynyt Barack Obaman presidenttikaudella.

Aaronsonin mielestä FBI tarvitsee suurta määrää ilmiantajia ja provokaattoreita voidakseen tuottaa riittävän paljon syytteitä ja tuomioita, joiden avulla terrorisminvastaisen yksikön suurta budjettia voidaan perustella.

Ilmiantajat ja provokaattorit ovat itse yleensä jonkin alan rikollisia tai huijareita, joiden rikoksia on katsottu sormien läpi sillä ehdolla, että he ovat suostuneet työskentelemään liittovaltion poliisille.

Aaronsonin mukaan FBI värvää ilmiantajia myös esimerkiksi kiristämällä maahanmuuttajia, joiden oleskelulupa on juuri menossa umpeen.

Ilmiantajan työ on raadollista, mutta siitä maksetaan hyvin. Yllä mainituissa tapauksissa ihmisiä terroritekojen suunnitteluun houkutelleet provokaattorit ovat saaneet parhaimmillaan yli sadan tuhannen dollarin palkkion operaatiota kohti.

Aaronsonin mukaan Yhdysvalloissa ei ole koettu ainuttakaan tapausta, jossa potentiaalinen terroristi, jolla ei ole ollut aseita, rahaa ja osaamista terrori-iskun toteuttamiseen, olisi onnistunut tekemään haluamansa iskun saatuaan tukea joltain sattumalta tapaamaltaan terroristiryhmän jäseneltä.

”Al-Qaida tai sitä lähellä olevat terroristiliikkeet eivät myöskään näytä olevan kykeneviä tai halukkaita toimittamaan aseita wannabe-terroristeille Yhdysvalloissa”, Aaronson kirjoittaa.

Vuoden 2001 jälkeen Yhdysvalloissa on Aaronsonin mukaan onnistuttu tekemään vain kolme todellista terrori-iskua, joissa tekijällä on ollut yhteys terroristiryhmiin ulkomailla.

Näistä viimeisin oli tšetšeenisukuisten Tsarnajevin veljesten vuonna 2013 tekemä Bostonin maratonin pommi-isku, jossa kuoli kolme ihmistä ja 264 haavoittui. Ennen Bostonin iskua FBI yritti pitkään houkutella Tamerlan Tsarnajevia ilmiantajakseen.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

Uusimmat

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
03

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
04

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 
05

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään