KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Mitä ajattelee Katalonian ja Espanjan vasemmisto itsenäisyyshankkeesta

Barcelonan vasemmistolainen pormestari Ada Colau puhumassa Katalonian kansallispäivänä 11. syyskuuta.

Barcelonan vasemmistolainen pormestari Ada Colau puhumassa Katalonian kansallispäivänä 11. syyskuuta. Kuva: Lehtikuva/Josep Lago

Osa Katalonian vasemmistosta on mukana itsenäisyysrintamassa, osa haluaisi katalonialaisille oikeuden kansanäänestykseen laillisessa järjestyksessä. Demarit vastustavat kaikkia itsenäisyyshankkeita.

Arto Huovinen
7.10.2017 16.00

Viime sunnuntain Katalonian itsenäisyyskansanäänestykseen johtanut kehitys käynnistyi tämän vuosikymmenen alussa.

Josep Maria Antentas arvioi viime lauantaina Jacobin-lehdessä, että taustalla oli kolme tekijää.

Ensinnäkin Kataloniaa suututti Espanjaa johtaneen José Maria Aznarin (PP) toinen hallitus (2000–2004), joka kosiskeli espanjalaisnationalismia ja harjoitti aggressiivista keskittämispolitiikkaa.

ILMOITUS
ILMOITUS
Francon aikana vallitsi tiukka keskittäminen ja katalaanin kieltä sorrettiin.

Aznaria seurannut sosialistihallitus sopi vuonna 2006 Katalonian kanssa sen autonomian laajentamisesta. Keskustaoikeistolainen PP – johon myös Espanjan nykyinen pääministeri Mariano Rajoy kuuluu – kuitenkin valitti siitä perustuslakituomioistuimeen, joka 2010 kumosi kaikki uudistuksen olennaiset osat. Tämä aiheutti syvää pettymystä Kataloniassa.

Kolmas tekijä oli vuoden 2008 talouskriisiä seurannut vyönkiristyspolitiikka. Kataloniaa johtanut keskustaoikeistolainen CDC-puolue harjoitti kyllä sitä itsekin, mutta se vieritti syyn pelkästään Espanjan hallitukselle.

Vuonna 2012 Katalonian alueparlamentti aloitti itsenäisyyskampanjan. Marraskuulle 2014 se määräsi itsenäisyyskansanäänestyksen, mutta muutti sen keskusvallan painostuksen jälkeen epäviralliseksi.

Vuoden 2015 aluevaaleissa itsenäisyysmieliset puolueet saivat niukan enemmistön.

Itsenäisyysmielinen vasemmisto

Ei ole yhtä vastausta siihen, mitä Katalonian ja Espanjan vasemmisto itsenäisyyskysymyksestä ajattelee.

Katalonian alueparlamentin vaa’ankielenä on radikaalivasemmiston itsenäisyysmielinen Candidatura d’Unitat Popular (CUP), jolla on 10 paikkaa 135:stä. Aikaisemmin vain kunnallistasolla toiminut puolue pyrki ja pääsi alueparlamenttiin ensimmäistä kertaa 2012.

CUP:n sopimus itsenäisyysmielisen keskustaoikeiston kanssa nosti jälkimmäiseen kuuluvan Carles Puigdemontin aluehallituksen johtoon 2015 ja mahdollisti itsenäisyyskansanäänestyksen.

Keskustavasemmistoon luettu tasavaltalainen vasemmisto (ERC) on suoraan osa Puigdemontin itsenäisyyskoalitiota (Junts pel Sí), jonka kokonaispaikkaluku on 62.

Barcelona en Comú ja Podemos

Barcelonan pormestariksi valittiin kesällä 2015 useiden uusien vasemmistoryhmien Barcelona en Comú -koalition Ada Colau. Koalitio syntyi leikkauspolitiikkaa vastustaneista kansalaisryhmistä (erityisesti 15M) samalla tavalla kuin valtakunnan tasolla Espanjan Podemos.

Barcelona en Comú ei suoraan kuulu Podemosiin, mutta Podemos tuki sitä kunnallisvaaleissa.

Kataloniaan perustettiin oma Podemos nimellä Podem vuonna 2014. Se liittyi osaksi viime vuodenvaihteessa Barcelona en Común pohjalta perustettua maakuntatason Catalunya en Comú -puoluetta.

Barcelona en Comú on suhtautunut varauksellisesti itsenäisyyshankkeeseen eikä se osallistunut sunnuntain kansanäänestyksen järjestämiseen. Se kuitenkin vaatii Katalonialle oikeutta lailliseen kansanäänestykseen.

Espanjan tasolla Podemosin sisällä on ollut erilaisia näkemyksiä, mutta Pablo Iglesiasin linja on lähellä Colaun linjaa.

Iglesias sanoi eräässä haastattelussa, että ”jos olisin katalonialainen – mitä en ole – en luultavasti osallistuisi lokakuun 1. päivän kansanäänestykseen, enkä äänestäisi kummankaan vaihtoehdon puolesta”. Mutta myös Iglesias vaatii Katalonialle oikeutta lailliseen kansanäänestykseen.

Katalonian Podem sen sijaan kannatti sunnuntain kansanäänestystä ja kehotti kansalaisia osallistumaan siihen vastalauseeksi ”Espanjan hallituksen itsepäisyydelle ja autoritaarisuudelle”. Podem ei kuitenkaan ole pitänyt kansanäänestystä sitovana ja on siksi vastustanut välitöntä itsenäisyysjulistusta.

Demarit vastustavat separatismia

Kaikki edellä mainitut vasemmistoryhmät ovat jyrkästi tuominneet viime sunnuntain poliisiväkivallan. Muun maussa Ada Colau vaati pääministeri Rajoyta eroamaan sen vuoksi.

Espanjan sosiaalidemokraatit eli sosialistipuolue PSOE on perinteisesti suhtautunut nihkeästi separatismiin.

Toissa viikolla PSOE kuitenkin tuki Podemosin ja pienten aluepuolueiden kantaa, kun oppositio äänin 166–158 kaatoi Espanjan parlamentissa tuen Rajoyn hallituksen siihen mennessä käyttämille koville otteille Katalonian äänestyksen estämiseksi.

Sunnuntain väkivaltaisuuksien jälkeen PSOE:n johtaja Pedro Sánchez arvosteli Rajoyn hallitusta poliisien lähettämisestä äänestäjien kimppuun. Samalla hän kuitenkin syytti kriisistä molempia osapuolia, sanoi tukevansa hallitusta Espanjan vakauden säilyttämisessä ja sanoi Katalonian kansanäänestyksen ”turmelleen demokratian käsitteen”.

Sosialistien Katalonian haara PSC-PSOE teki Espanjan perustuslakituomioistuimelle valituksen, jonka perusteella tuomioistuin kielsi Katalonian alueparlamentin maanantain istunnon. Siinä on ollut tarkoitus antaa itsenäisyysjulistus.

Autonomia meni 1714

Katalonian kansallistunteella on pitkä historia.

Syyskuun 11. päivällä on Kataloniassa oma erityinen merkityksensä. Tuona päivänä vuonna 1714 kaatui Barcelona piirityksen jälkeen, Kataloniassa keskiajalta lähtien olleet omat instituutiot lakkautettiin ja sen asema muutettiin pelkäksi maakunnaksi Espanjan alaisuudessa.

Espanjan tasavallan aikana 1930-luvulla Katalonia sai autonomian. Espanjan sisällissodassa 1936–1939 Katalonia oli sitkeimpiä tasavaltalaisten vastarinnan alueita kenraali Francisco Francon joukkoja vastaan.

Francon oikeistodiktatuuri (1939–1975) keskitti vallan tiukasti ja pyrki tukahduttamaan kaiken separatismin. Katalonian autonomia lakkautettiin ja katalaanin kieltä sorrettiin.

Demokratian palauttamisen jälkeen laadittu vuoden 1978 perustuslaki määrittelee Espanjan valtion jakamattomaksi, joskin alueilla on eriasteinen autonomia. Perustuslain muuttaminen on tehty erittäin vaikeaksi.

Käytännössä Katalonialla ei ole mitään mahdollisuutta itsenäistymisprosessiin perustuslain mukaisessa järjestyksessä.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Adoptioon kaapatun Sarah Kanferin äiti Eusebia Portillo ja hänen tyttärensä, Sarahin sisko Rosa María Portillo kodissaan El Salvadorissa.

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

María Ysabel Cedano (vas.) osallistuu mielenosoitukseen Limassa vaatien oikeutta ja korvauksia pakkosteriloinnin uhreille. Cedano on Cecilia Ramosin omaisia edustavan järjestön asianajaja Amerikkojen välisessä ihmisoikeustuomioistuimessa.

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

Kuvituskuvassa nuori perhe Havannan Ramón González Coro -äitiys- ja lastensairaalan edustalla.

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

Magdalene Ngimoe ja Char Tito, Kakuman aavikkolukion oppilaat, valmistavat tuoleja mathenge-puusta.

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

Uusimmat

Viljelijät kitkevät rikkaruohoja vehnäpellolta Ghanassa, Accran lähistöllä.

Vehnän luonnonvaraiset lajikkeet voisivat kohentaa globaalin etelän ruokaturvaa

Miina Mäki.

Itämeren suojelu on kilpajuoksua ilmastonmuutosta vastaan – myös entinen kuormitus näkyy yhä

Denise Rudberg avaa uuden sarjansa vahvasti.

Denise Rudbergin uuden trilogian avaus on kuin jatkoa yhteiskunnallisille komisario Beck -dekkareille

Kristiinankaupungin mysteerit jäävät taka-alalle, kun Kaisu Tuokko keskittyy täysillä Eevin ja Matsin hankalaan suhteeseen.

Kaisu Tuokon Valhe ei ole dekkari, vaan suhdepuuroa

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

 
02

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
03

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
04

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

 
05

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

15.07.2025

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

14.07.2025

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

13.07.2025

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

13.07.2025

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

12.07.2025

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

09.07.2025

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

08.07.2025

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

07.07.2025

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään