Kuilu maailman rikkaimpien ja muiden ihmisten välillä leveni edelleen viime vuonna, laskee kehitysjärjestö Oxfam maanantaina julkistetussa vuosiraportissaan. Raportti julkistettiin juuri ennen tiistaina alkavaa maailman eliitin kokoontumista Sveitsin Davosiin Maailman talousfoorumi -tapahtumaan (WEF).
Oxfamin mukaan viime vuonna uusia miljardöörejä tuli ennätystahtia, keskimäärin yksi joka toinen päivä. Maapallon köyhemmän puolikkaan eli 3,7 miljardin ihmisen varallisuus sen sijaan ei kasvanut lainkaan.
Myös paremmin menestyvän puoliskon sisällä parhaiten pärjäsi kaikkein rikkain osa. Viime vuonna luodusta vauraudesta 82 prosenttia meni rikkaimmalle 1 prosentille.
Oxfam teki korjauksen viimevuotiseen laskelmaansa.
Korjaus viimevuotiseen
Oxfamin laskujen mukaan 42 rikkainta ihmistä omistaa nyt yhtä paljon kuin ihmiskunnan köyhin puolisko.
Samalla järjestö korjasi vuodentakaista arvioitaan, jonka mukaan vuonna 2016 kahdeksan ihmisen varallisuus olisi ollut yhtä suuri kuin köyhemmän puoliskon. Tarkistetun laskelman mukaan oikea luku olisikin tuolloin ollut 61 rikkainta.
Oxfamin mukaan luvun muuttaminen johtuu lähdeaineiston tarkentumisesta. Oxfamin arvioiden pohjana ovat Forbesin ja Credit Suissen aineistot.
Korjaus on tietysti prosentuaalisesti valtava, ja se kertoo, minkälaisia hankaluuksia sisältyy varallisuuden arviointiin haitarin molemmissa päissä.
Mutta kun ajatellaan suurta kuvaa taloudellisesta eriarvoisuudesta sekä kehityksen suunnasta, ei sillä ole suurta merkitystä. Se on kuitenkin hyvä muistutus siitä, ettei yksittäisiä lukuja kannata ottaa liian kirjaimellisesti.
Oxfamin mukaan trendi on ollut rikkaimpien rikastuminen: vuonna 2009 tarvittiin 380 rikkainta vastaamaan ihmiskunnan köyhemmän puoliskon varallisuutta.
Työssäkäyvät köyhät
Oxfamin mukaan vuosikymmenellä 2006–2015 miljardöörien vauraus lisääntyi keskimäärin 13 prosenttia vuodessa, kun tavallisilla työntekijöillä kasvu oli keskimäärin 2 prosenttia vuodessa.
Viime vuonna miljardöörien saamalla 762 miljardin dollarin vaurauden lisäyksellä olisi Oxfamin mukaan voitu poistaa maailmasta äärimmäinen köyhyys seitsemän kertaa.
Maailman väestöstä 56 prosenttia elää 2–10 dollarilla päivässä. Tämä kuvaa työssäkäyvien köyhien tilannetta.
Keskimääräinen tuloero miesten ja naisten välillä on maailmassa 23 prosenttia.
Oxfam kehottaa Davosin kokouksen alla maailman johtajia puuttumaan erityisesti veronkiertoon sekä pienipalkkaisten ansioiden kohottamiseen.
Pohjana nettovarallisuus
Oxfamin varallisuusarviot pohjautuvat nettovarallisuuteen, omaisuuden arvosta on siis vähennetty velat.
Tätä on arvosteltu siitä, että tällöin äärimmäisen köyhien luokkaan joutuu esimerkiksi opintovelkainen opiskelija, vaikka hän olisi valmistumassa hyväpalkkaiseen ammattiin.
Oxfam kuitenkin laskee, että vaikka ihmiskunnan köyhemmän puoliskon joukosta poistettaisiin nettovelkaiset, riittäisi 128 rikkaimman miljardöörin omaisuus kattamaan köyhemmän puoliskon omaisuuden.