KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Iranin vesikriisi alkaa jo olla vesivararikko

Isfahanin maakunnassa sijaitseva Gavkhooni oli ennen kosteikkoalue. Nyt se on lähes kokonaan kuivunut.

Isfahanin maakunnassa sijaitseva Gavkhooni oli ennen kosteikkoalue. Nyt se on lähes kokonaan kuivunut. Kuva: All Over Press

Ihmiskunnan enemmistö kärsii vakavasta makean veden puutteesta jo yhdessä tai kahdessa sukupolvessa, arvioi Bonnin julkilausumassa 500 vesitutkijaa kahdeksan vuotta sitten. Iran, joka on monenlaisten kansainvälisten poliittisten jännitteiden keskiössä, näyttää olevan se alue, jossa peruuttamaton murtuma tapahtuu.

Olli-Pekka Haavisto ja Majid imani
27.5.2018 8.30

Pakistanin ja Afganistanin rajoilta Irakin rajalle sekä Persianlahdelta Kaspianmerelle ulottuvaa, pinta-alaltaan Suomeen nähden viisinkertaista aluetta nimitetään Iraniksi. Se on World Fact Bookin mukaan Lähi-idän toiseksi suurin talous. Viime vuoden tietojen mukaan Iranin ostovoimakorjattu bruttokansantuote oli 1 631 miljardia dollaria, joka jää 20 000 dollariin henkilöä kohden. Maa on suurelta osin kuivaa tai puolikuivaa.

Oikeustieteen tohtori Gabriel Collins Texasin Rice-yliopistosta totesi huhtikuussa 2017 julkaistussa raportissaan Iranin häämöttävä vesivararikko Iranin keikkuvan vesihuollon romahduksen partaalla siksi, että ruoan omavaraisuutta tavoitteleva politiikka ohjaa yli 90 prosenttia makeasta vedestä maatalouteen.

Erityisesti vehnän osalta tavoite aiheuttaa ongelmia, koska vehnä on keskeinen vilja iranilaisessa ruokavaliossa ja tonneissa mitattuna pääviljalaji. Maa-aines on liian kuivaa vehnän sadeperustaiseen viljelyyn, joten keinokasteltuna sato olisi FAOn tietojen mukaan kolminkertainen.

ILMOITUS
ILMOITUS
Alle 50 vuodessa on käytetty 30 prosenttia pohjavesivarannoista.

Mutta onko Collins oikeassa? Hän on toiminut muun muassa Kiina-analyytikkonaYhdysvaltain puolustusministeriössä. Ovatko hänen synkät päätelmänsä tarkoitushakuisia kohdistuessaan maahan, jota presidentti Donald Trump on nimittänyt ”roistovaltioksi”?

Vedenkulutus täytyisi lähes puolittaa

Al Arabiya News arvioi toukokuussa 2015 Iranin ylittävän vuoden loppuun mennessä ”kriittisen pisteen väestönkasvun ja vesi-intensiivisten maatalousohjelmien vuoksi”. Presidentti Hassan Rouhanin on asettanut tavoitteeksi viiden perussatokasvin omavaraisuuden. Teheranissa toimiva konsultti Bijan Khajehpour kommentoi sanomalla, että maatalouden vedenkäytön vähentäminen ”hankaloittaisi omavaraisuustavoitetta”.

Saman kuukauden aikana Al Monitor luonnehti ongelman kansainvälistä luonnetta: ”Kriisi on pahentunut hälyttävään pisteeseen. Suuren määrän iranilaisia saattaa olla pakko muuttaa ulkomaille, jos toimivia ratkaisuja ei löydetä lähivuosina.” ”Iranin olisi lähes puolitettava vuotuinen vedenkulutuksensa,” lehti jatkoi.

Vuotta aikaisemmin iranilainen ilmastotieteilijä Nasser Karami totesi Washington Postille: ”Alle 50 vuodessa olemme käyttäneet noin 30 prosenttia pohjavesivarannoistamme, joiden kerääntyminen on kestänyt miljoona vuotta.”

Iran on merkittävä maatalousmaa. Eri lähteiden (luettu elokuussa 2015) mukaan se oli viime vuosikymmenen vaihteessa maailman 12. suurin vehnäntuottaja ja 13. suurin riisin kuluttaja – riisistä yli kaksi kolmasosaa tuotettiin kotimaassa. Iranissa kasvoi puolet maailman pistaasipähkinöistä, 95 prosenttia sahramista sekä eniten marjoja ja kivellisiä hedelmiä.

Lontoossa sijaitseva, Iranista ja Lähi-idästä uutisoiva ja omien sanojensa mukaan riippumaton Micorofonnews-verkkomedia kertoi 28.4.2018, että ainakin 300 Iranin kaupunkia, joissa asuu yhteensä 17 miljoona ihmistä, kärsii parhaillaan veden niukkuudesta.

Haastateltu energiaministeri Reza Ardakanian totesi huolestuneena, että monissa osissa maata sadanta on vähentynyt jopa yli kahdella kolmasosalla verrattuna edelliseen vuoteen. Hän totesi: ”Kohtaamme nyt muuttuvan ilmaston, joka on aiheutunut globaalista lämpenemisestä. Se ja vettä liikaa käyttävä kasvava väestö ovat maan kohtaaman vesipulan päätekijät.”

Päivää myöhemmin teheranilainen talouspäivälehti Financial Tribune vahvisti energiaministerin neuvonantajan Mohammad Haj-Rasoulihan suulla, että kuluvana vesivuonna Iranin vesipula on ollut pahin puoleen vuosisataan.

Moninkertaisesti kansainvälisesti palkittu iranilainen tutkija ja ympäristöaktivisti Kaveh Madani kirjasi of environmental studies and sciences -aikakauskirjan raporttiinsa jo 2014, että ”hallitus syyttää nykyisestä kriisistä ilmastonmuutosta, toistuvia kuivuusjaksoja ja kansainvälisiä sanktioita uskoen, että vesipula on jaksottaista. Iranin dramaattisella vesiturvatilanteella on kuitenkin juurensa vuosikymmenten hajanaisessa suunnittelussa ja hallinnon lyhytnäköisyydessä.”

Madani oli aiemmin Iranin ympäristöhallinnossa varajohtaja ja nykyisin YK:n ympäristöohjelman hallintoneuvoston pysyvä jäsen.

Hiekkamyrskyt raivoavat

Pitkään jatkunut vesien väärinkäyttö on kuivattanut Luoteis-Iranissa sijaitsevan, maailman suurin järviin lukeutuvan Urmia-suolajärven melkein kokonaan – samoista syistä kuin Keski-Aasian Araljärvi on lähes lakannut olemasta. Urmia on menettänyt 80 prosenttia pinta-alastaan viimeisten 30 vuoden aikana.

Monille kosteikoille on käynyt samoin. Tehran Times uutisoi 4. toukokuuta ympäristöhallinnon johtajan Masoud Tajrishin huomauttaneen, että 18 kosteikkoa on kokonaan kuivunut ja 24 on kriittisessä tilassa.

Kuluvana vuonna vesipula on ollut pahin puoleen vuosisataan.

Arabiemiraateissa julkaistava The National kuvasi jokien tilannetta karusti: ”Zayandehrood, ’elämän antava joki’, on Keski-Iranin suurin joki ja tärkeä vesiturvalle. Se virtasi 400 kilometriä Zagrosvuorilta länteen läpi puistojen ja alta safavidien ajan siltojen ja se tunnettiin vilkkaasta kalastuksesta. Nyt paikalla on hiekkaa ja kiviä. Ainoa todiste joskus mahtavasta vesitiestä ovat soutuveneet pölyävillä töyräillä.”

Muutkin suuret järvet ja joet kuivuvat. Tehran Times kertoi 517 kaupungin kärsivän veden vähyydestä. Niissä on kiistoja vesioikeuksista, mielenosoituksia ja jopa mellakoita. “Vedenotto pohjavesistä on kielletty 230 tasankoalueella, mutta siitä huolimatta me tyhjennämme varantoja viidellä miljardilla kuutiometrillä, Tajrishi pahoitteli

Iranissa on aina koettu hiekkamyrskyjä, mutta nyt niitä esiintyy aikaisempaa useammin ja epätavallisissa paikoissa. Urmiajärven ja muiden vesien katoaminen ovat tähän osasyynä. Tuuli kuljettaa kuivuneen maa-aineksen pölynä laajoille alueille.

Yhdistyneiden kansakuntien ja Iranin rahoittamassa kansainvälisessä, Teheranissa pidetyssä konferenssissa YK:n alaisen Maailman ilmatieteen järjestön analyytikko Enric Terradellas totesi viime kesänä: ”Lähi-idässä on koettu merkittävää hiekka- ja pölymyskyjen esiintymistiheyden ja voimakkuuden kasvua 15 viime vuoden aikana.”

Middle East Eye -lehden mukaan Kairon yliopiston maaperätutkimuksen professori Wadid Erian varoitti samassa tilaisuudessa, että ”hiekkamyrskyt kiihdyttävät aavikoitumisprosessia ja aiheuttavat vakavaa ympäristön saastumista. Tällä on valtavan tuhoisa vaikutus ekologiaan ja elinympäristöön”.

Vehnänviljelijöitä Khorasan Razavin maakunnassa.

Vehnänviljelijöitä Khorasan Razavin maakunnassa. Kuva: All Over Press

Mielenosoituksia useissa maakunnissa

Huhtikuun 26. päivänä rikkoivat mieltään osoittaneet viljelijät 20 vedensulkijaa Isfahanin maakunnan Shaturissa vastalauseena vakavalle vedenpuutteelle. Sulkijat kuuluivat putkistoihin, joilla vettä ohjattiin pois viljelymailta. Seuraavana päivänä tuhatpäinen turvallisuusjoukko saapui korjaamaan putkistot. Tiedot kertoi Our Iran -ryhmä, joka omien sanojensa mukaan”peilaa vastarintavoimien vapautustoimintaa uutisilla ja kuvilla kaikkialta Iranista”.

ACLED:n tietojen mukaan tämän vuoden maaliskuun alun jälkeen vesimielenosoituksia on ollut ainakin Isfahanin, Khuzestanin, Chaharmahalin ja Bakhtiarin sekä Kohgiluyehin ja Buyer Ahmadin maakunnissa. Viljelijät ja asukkaat ovat nousseet vastustamaan kuivuutta ja hallituksen suunnitelmia, jotka toteutuessaan ohjaisivat niukkoja vesivaroja toisiin maakuntiin.

Mielenosoittajat ovat ottaneet yhteen poliisin ja turvallisuusjoukkojen kanssa. Ainakin kaksi ihmistä on loukkaantunut ja kymmeniä pidätetty. ACLED eli Armed Conflict Location & Event Data Project on hajautettu projekti, joka kokoaa tietoa, analysoi ja kartoittaa kriisejä ympäri maailmaa.

Voiko Iran selvitä vesitilanteestaan?

Syksyllä 2017 kaksi tutkijaa, iranilainen Fatameh Karandish Zabolin yliopistosta sekä Hollannin Twenten ja Singaporen yliopistoissa työskentelevä Arjen Y. Hoekstra, vesijalanjälkikäsitteen kehittäjä, julkaisivat tutkimusartikkelin, jonka mukaan Iranin keskittyminen ruokaomavaraisuuteen on johtanut voimalliseen keinokastelun lisäämiseen ottamatta huomioon vesitehokkuutta. Ajatustakaan ei ole uhrattu maakuntien ja valtioiden välisen kaupan tarjoamille mahdollisuuksille, joilla voitaisiin hillitä oman alueen vedenkulutusta kulutuskäyttäytymisen muuttuessa.

Tutkimus on Iranin ensimmäinen kattava vesijalanjälkitutkimus. Se analysoi vuodet 1980–2010, jolloin väestö lähes kaksinkertaistui ja viljelyyn käytetyn veden määrä lisääntyi 122 prosenttia. Analyysi osoittaa ruoan omavaraisuuden kehittyneen poliittisten linjausten mukaisesti, mutta samalla vedenpuute ajoi maan vaikeuksiin.

Sri Lankassa sijaitsevan International Water Management Instituten pääjohtaja Claudia Sadoffin luonnehdinta maaliskuun lopussa pysäyttää: ”Yli 90 prosenttia Iranin väestöstä ja taloudellisesta tuotannosta sijaitsee suuren tai hyvin suuren vesistressin alueilla. Tämä on kaksi–kolme kertaa globaali prosentuaalinen keskiarvo ja absoluuttisina numeroina se edustaa suurempaa riskiä ihmisille ja tuotannolle kuin muualla Lähi-idässä tai Pohjois-Afrikassa.”

Tutkija Madani selvensi Financial Tribunelle 6.3.Iranin tilanteen laadullista muutosta: ”Kriisi on akuutti tilanne, jossa on vielä mahdollisuus palauttaa alkuperäiset olosuhteet, mutta vararikko merkitsee, että mahdollisuudet täyteen ennallistamiseen ovat romahtaneet.”

Siksi on osuvampaa määritellä nykyinen vesitilanne kriisin sijasta vararikoksi. Madani jatkoi: ”Kun on kyse vararikosta, huomio on keskitettävä sopeutumiseen vielä kohennettavissa olevien kohteiden varassa.”

Bonnin julkilausuma

[digilehti pvm=20180525 sivu=16]

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Adoptioon kaapatun Sarah Kanferin äiti Eusebia Portillo ja hänen tyttärensä, Sarahin sisko Rosa María Portillo kodissaan El Salvadorissa.

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

María Ysabel Cedano (vas.) osallistuu mielenosoitukseen Limassa vaatien oikeutta ja korvauksia pakkosteriloinnin uhreille. Cedano on Cecilia Ramosin omaisia edustavan järjestön asianajaja Amerikkojen välisessä ihmisoikeustuomioistuimessa.

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

Kuvituskuvassa nuori perhe Havannan Ramón González Coro -äitiys- ja lastensairaalan edustalla.

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

Magdalene Ngimoe ja Char Tito, Kakuman aavikkolukion oppilaat, valmistavat tuoleja mathenge-puusta.

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

Uusimmat

Adoptioon kaapatun Sarah Kanferin äiti Eusebia Portillo ja hänen tyttärensä, Sarahin sisko Rosa María Portillo kodissaan El Salvadorissa.

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

María Ysabel Cedano (vas.) osallistuu mielenosoitukseen Limassa vaatien oikeutta ja korvauksia pakkosteriloinnin uhreille. Cedano on Cecilia Ramosin omaisia edustavan järjestön asianajaja Amerikkojen välisessä ihmisoikeustuomioistuimessa.

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

Kuvituskuvassa nuori perhe Havannan Ramón González Coro -äitiys- ja lastensairaalan edustalla.

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

Bellincatin Sofia Kärkisen pakomatka ei jännitä tarkoitetulla tavalla Taavi Soininvaaran Mustassa legendassa

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

 
02

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

 
05

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

12.07.2025

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

09.07.2025

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

08.07.2025

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

07.07.2025

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään