KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Normit nurin, sähköt poikki – Yhdysvallat säästi infrastruktuurinsa raihnaiseksi

Houstonilainen huonekaluliike päästi ihmisiä tiloihinsa lämmittelemään Texasin helmikuisten sähkökatkojen aikana. Sähköt menivät miljoonilta ihmisiltä vuorokausien ajaksi.

Houstonilainen huonekaluliike päästi ihmisiä tiloihinsa lämmittelemään Texasin helmikuisten sähkökatkojen aikana. Sähköt menivät miljoonilta ihmisiltä vuorokausien ajaksi. Kuva: Lehtikuva/Go Nakamura

Texasin helmikuiset sähkökatkot kertoivat siitä, miten Yhdysvaltain infrastruktuuri rapistuu. Ilmastonmuutos pahentaa tilannetta kautta maan.

Arto Huovinen
6.3.2021 7.03

Viime elokuussa Kaliforniassa oli laajoja sähkökatkoja. Kalifornia on demokraattien johtama ja ympäristötietoisen maineessa oleva osavaltio. Niinpä se joutui jälleen kerran konservatiivien pilkan kohteeksi.

”Kalifornia ei pysty toteuttamaan edes yhteiskunnan perustehtäviä kuten luotettavaa sähkön saantia”, twiittasi Texasin republikaanisenaattori Ted Cruz.

Helmikuun puolivälissä Texasiin iski poikkeuksellinen kylmyys. Sähkön kulutus kasvoi, ja kriisin välttämiseksi sähköt oli tarkoitus katkaista määräajaksi alue kerrallaan. Verkko ei kuitenkaan kestänyt, minkä vuoksi miljoonat ihmiset jäivät vuorokausiksi ilman sähköä. Putket jäätyivät ja sitten halkesivat, mikä aiheutti vesivahinkoja. Monet alueet jäivät ilman puhdasta juomavettä.

ILMOITUS
ILMOITUS
Norminpurkutalkoilla saatiin Texasin sähköverkko romahtamaan.

Jälkeenpäin selvisi, että 30 miljoonan asukkaan Texas oli juuri ja juuri välttynyt sähköverkon täydeltä romahdukselta, joka olisi voinut vaikuttaa kuukausia.

Vähintään kymmeniä ihmisiä kuoli talvimyrskyn takia. Sairaaloihin tuli häkämyrkytyksen saaneita potilaita, kun ihmiset yrittivät jotenkin lämmittää kotejaan.

Pahimmin katastrofi iski köyhimmille alueille, mutta myös Ted Cruzin kotitalo kylmeni. Cruz perheineen pakeni Meksikon Cancúnin lämpöön. Sieltä Cruz palasi jo vuorokauden kuluttua, vaihtelevien selitysten kera, kun huomasi tehneensä poliittisen virheen.

Oikeisto syytti tuulimyllyjä

Texasin republikaanikuvernööri Greg Abbott väitti, että ongelman syynä oli uusiutuvan energian käyttö. Konservatiivisen mediapersoonan Tucker Carlsonin mukaan Texas on ”täysin riippuvainen tuulivoimasta”.

On totta, että pakkasaalto pudotti käytöstä puolet Texasin tuulivoimaloista. Tuulivoiman osuus on talvella kuitenkin vain 7 prosenttia osavaltion koko sähköntuotannosta. Kesällä sen ja muun uusiutuvan energian osuus on parikymmentä prosenttia.

Katastrofin suurin syy oli maakaasulähteiden pumppujen pysähtyminen ja kaasuputkien jäätyminen. Kaasulla toimivat voimalat eivät saaneet polttoainetta.

Texasissa on tavallisesti helmikuun puolivälissä parikymmentä lämpöastetta, mutta tänä vuonna iski pakkasaalto.

Texasissa on tavallisesti helmikuun puolivälissä parikymmentä lämpöastetta, mutta tänä vuonna iski pakkasaalto. Kuva: Lehtikuva/Joe Raedle

Myös yksi ydinreaktori putosi verkosta, kun se ei saanut jäähdytysvettä. Ydinvoimalla tuotetaan 10 prosenttia Texasin sähköstä. Fossiilisten polttoaineiden – etupäässä maakaasun – osuus on 70 prosenttia.

Tilannetta pahensi se, että ainoana mantereen osavaltioista Texasin sähköverkko ei ole kytköksissä valtakunnan verkkoon. Texas on halunnut tällä tavalla välttää liittovaltion sääntelyn.

Lisäksi Texasin voimaloissa pidetään talvella huoltoseisokkeja, koska kesällä energiaa kuluu yleensä enemmän jäähdytyssähkön kysynnän vuoksi.

Edelliset laajat sähkökatkot Texasissa olivat talvella 2011. Sen jälkeen liittovaltio suositteli, että Texasin energiajärjestelmä tehtäisiin pakkasen kestäväksi, kuten pohjoisemmissa osavaltioissa. Neuvoa ei noudatettu, koska haluttiin säästää rahaa.

Vapautus sääntelystä

Olennainen taustatekijä on se, että Texas vapautti energiamarkkinansa vuonna 1999. Näiden norminpurkutalkoiden seurauksena yksityiset yhtiöt saivat hinnoitteluvallan ja osavaltion sääntelyviranomaisesta ERCOTista tuli hampaaton. Järjestelmä kannustaa nopeaan voitontekoon ja lyhyen ajan säästöihin pitkän ajan varautumisen kustannuksella.

Helmikuun sähkökatkot nostivat nopeasti kaasun hintaa. Kaasuntuotantoyhtiö Comstockin johtaja Roland Burns riemuitsikin kriisin keskellä, että ”on kuin olisimme saaneet jättipotin”. Kotitaloudet ovat puolestaan saaneet helmikuulta tuhansien dollarien sähkölaskuja.

Aiemmin paikalliset voimalat tuottivat pääsääntöisesti sähköä paikalliseen kulutukseen. Nyt voimalayhtiöt myyvät tukkumarkkinoilla sähköä jakeluyhtiöille, jotka laskuttavat kuluttajia. Muutos kasvatti rasitusta osavaltion sähköverkkoa kohtaan.

Texasin ongelmat eivät ole ainutlaatuisia. Sähköverkko on Yhdysvalloissa yleisemminkin vanha, eikä verkon kapasiteetti ei tahdo riittää, kun maan väkiluku ja sitä myötä kulutus kasvaa melko nopeasti.

Tuhannet padot, tiet ja sillat ovat vaarassa.

Vanhat voimalinjat ovat sytyttäneet osan Kalifornian toistuvista maastopaloista. Tämä puolestaan vaikutti osaltaan viime syyskesän sähkökatkoihin, koska voimayhtiöt varmuuden vuoksi sulkivat linjoja.

Kalifornia kärsi pahasta sähkökriisistä jo vuosina 2000–2001. Syynä olivat sekä luonnonolosuhteet että muutama vuosi aikaisemmin tapahtunut energiamarkkinoiden osittainen vapauttaminen.

Kasautuneet ongelmat

Yhdysvaltain infrastruktuurin ongelmat ovat olleet jo kauan tiedossa. Viimeksi presidentti Donald Trump lupasi kautensa alussa mittavaa investointiohjelmaa sen parantamiseksi, mutta tämä jäi toteutumatta.

Nyt Joe Biden on luvannut samaa, mutta hänenkin lienee vaikea saada herutettua tarvittavat sadat miljardit dollarit vihamielisesti jakautuneelta kongressilta.

Ilmastokriisi pahentaa tilannetta. Yhdysvaltain energiaministeriö kertoi viime syksynä, että säästä johtuvat sähkökatkot ovat lisääntyneet 67 prosenttia verrattuna vuoteen 2000.

New York Times -lehti julkaisi helmikuussa laajan artikkelin siitä, miten ilmaston lämpeneminen vaikuttaa kaikkiin infrastruktuurin sektoreihin.

Sähköntuotannon osalta ilmastonmuutos aiheuttaa ongelmia sekä tuotannolle että jakelulle. Myrskyt voivat pudottaa pelistä rannikoiden voimaloita, kuivuus haitata vesivoimaloita, helleaallot viedä tehoa fossiilisiin polttoaineisiin nojautuvista voimaloista.

Fukushiman onnettomuuden jälkeen vuonna 2011 Yhdysvaltain ydinenergiavirasto arvioi, että tulvariski kohdistuu 90 prosenttiin Yhdysvaltain ydinvoimaloista. Monet niistä ovat vuosikymmeniä vanhoja. Kovilla helteillä taas jäähdytykseen tarvittava vesi voi lämmetä liikaa, ja voimalat täytyy sulkea.

Ilmastokriisi pahentaa tilannetta

Viime vuoden toukokuussa tulvat romahduttivat kaksi patoa Michiganin osavaltiossa. Yhdysvalloissa on 90 000 patoa, ja monet niistä ovat vanhoja ja kipeästi korjauksen tarpeessa. Arvioitu hintalappu on 70 miljardia dollaria.

Ilmastonmuutos lisää äärimmäisten sääilmiöiden, kuten kaatosateiden, todennäköisyyttä.

Pääkaupunki Washingtonissa rankkasateet aiheuttivat viime syyskuussa laajoja tulvia. Lisäksi satoihin asuntoihin virtasi viemärivettä vessoista ja vesijohdoista. Kaupungin vesijohtoverkosto on peräisin 1800-luvun lopulta, ja kovilla sateilla voi käydä näin. Samanlainen putkisto on monissa kaakkoisen ja Keskilännen osavaltioissa.

Pätkä Tyynenmeren rannalla kulkevaa valtatietä romahti tammikuussa Kaliforniassa.

Pätkä Tyynenmeren rannalla kulkevaa valtatietä romahti tammikuussa Kaliforniassa. Kuva: All Over Press/Robert Gauthier

Tammikuussa romahti pätkä Tyynenmeren rannalla kulkevasta valtatiestä Kaliforniassa. Sama vaara uhkaa monia rannikkoteitä. Merenpinnan nousu ja lisääntyvät myrskyt aiheuttavat eroosiota, rankkasateet aiheuttavat maanvyöryjä ja maastopalot vievät rinteiltä maaperää sitovaa kasvillisuutta.

Tulvat uhkaavat 100 000 kilometriä tasankojen teitä. Kiskojen pohja voi pettää maan tärkeimpiin kuuluvalla rautatiellä Bostonista Washingtoniin. Tuhannet rautatie- ja maantiesillat kautta maan tarvitsisivat korjausta.

Muutama vuosi sitten tulva katkaisi sähköt kemiantehtaasta Houstonin lähellä Texasissa. Seurauksina oli sarja räjähdyksiä, jotka vapauttivat myrkyllisiä kaasuja ilmaan.

New York Timesin mukaan yli 2 500 myrkyllisiä kemikaaleja käsittelevää laitosta sijaitsee tulville alttiilla paikoilla. Noin tuhat myrkyllisten jätteiden kaatopaikkaa on tulvavaarassa. Erityisesti vaarassa on kivihiiltä poltettaessa syntynyttä lentotuhkaa sisältäviä kaatopaikkoja.

Rakenteellinen koronakriisi

Vähän aikaa sitten ylitti koronaan kuolleiden määrä Yhdysvalloissa puolen miljoonan rajan. Se on selvästi eniten maailmassa, ja väkilukuun suhteutettunakin kehittyneiden teollisuusmaiden pahimpia.

Tiedelehti Lancet laski helmikuussa, että Yhdysvalloissa olisi ollut 40 prosenttia vähemmän koronakuolemia, jos siellä olisi toteutunut G7-maiden keskiarvo.

Huomattava osa Yhdysvaltain koronakatastrofista voidaan laittaa Trumpin hölmöilyjen piikkiin, mutta Lancetin artikkelin mukaan tämä ei ole ainoa syy.

Yhdysvaltain terveydenhoitojärjestelmä on heikentynyt jo vuosikymmenien ajan, vaikka siihen käytetään suurempi osuus bkt:stä kuin muissa teollisuusmaissa.

Vuonna 1980 odotettavissa oleva elinikä oli Yhdysvalloissa kehittyneiden maiden keskiarvon tasolla. Vuonna 1995 se oli jo 2,2 vuotta lyhyempi, ja vuonna 2018 erotus oli kasvanut 3,4 vuoteen.

Rahalla saa tietysti hyvää terveydenhoitoa. Vuonna 2014 varakkaimman 1 prosentin yhdysvaltalaisen eliniän odote oli 15 vuotta pitempi kuin köyhimmän 1 prosentin.

Harvinaisen suorasukaisessa Lancetin raportissa kirjoitetaan: ”Trumpin hallitus olikin vain kulminaatiopiste yli kolmen vuosikymmenen uusliberaalille politiikalle, jolla yksityistettiin monia julkisia palveluita ja poistettiin yhtiöiltä sääntelyä niiden voittojen maksimoimiseksi.”

Artikkelin mukaan ”yhä itsevarmempi plutokratia on normien purkamisen ja säästöjen varjolla lisännyt varallisuuttaan ja valtaansa, säännellyt markkinoita omaksi edukseen ja valjastanut valtion budjetin tuomaan sille voittoja.”

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Magdalene Ngimoe ja Char Tito, Kakuman aavikkolukion oppilaat, valmistavat tuoleja mathenge-puusta.

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

Mielenosoitus Javier Milein hallitusta vastaan Buenos Airesin keskustassa helmikuussa. Mielenosoituksessa vastustettiin Milein rajuja uhkauksia feminismiä, HLBTIQ-yhteisöä ja sukupuolipolitiikkaa kohtaan. Nyt tulilinjalla ovat lisäksi journalistit.

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

Uusimmat

Magdalene Ngimoe ja Char Tito, Kakuman aavikkolukion oppilaat, valmistavat tuoleja mathenge-puusta.

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

Mielenosoitus Javier Milein hallitusta vastaan Buenos Airesin keskustassa helmikuussa. Mielenosoituksessa vastustettiin Milein rajuja uhkauksia feminismiä, HLBTIQ-yhteisöä ja sukupuolipolitiikkaa kohtaan. Nyt tulilinjalla ovat lisäksi journalistit.

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

 
02

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
03

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 
04

1800-luvun taudit palanneet Britanniaan – yhtenä syynä sosiaaliturvan ja julkisen terveydenhuollon leikkaukset

 
05

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään