KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Syyrian poliittinen katastrofi

Tutkimustulosten perusteella syyrialaiset ovat demokraattisen prosessin kannalla, mutta sodan osapuolet ajavat autoritarismia. Kuvassa taistelujen jälkiä Arihan kaupungissa lokakuussa.

Tutkimustulosten perusteella syyrialaiset ovat demokraattisen prosessin kannalla, mutta sodan osapuolet ajavat autoritarismia. Kuvassa taistelujen jälkiä Arihan kaupungissa lokakuussa. Kuva: Lehtikuva/Mohammed Al-Rifai

Vuonna 2017 YK:n silloinen ihmisoikeuskomissaari Zeid Ra’ad al-Hussein kutsui Syyrian aseellista konfliktia ”pahimmaksi ihmisen aiheuttamaksi humanitaariseksi kriisiksi sitten toisen maailmansodan”.

Bruno Jäntti
16.11.2021 8.00

Syyrian selkkauksen traagisuus ulottuu humanitaarista tuhoa laajemmalle. Syyrian sota on ollut myös poliittinen katastrofi, jossa yksikään sodan osapuoli ei ole ajanut syyrialaisten yhteiskunnallisia tavoitteita eikä nauttinut syyrialaisten tukea. Syyrialaiset ovat demokraattisen prosessin kannalla, mutta sodan osapuolet ajavat autoritarismia.

Vuoden 2011 maaliskuun puolivälissä joukko teinipoikia maalasi Daraan kaupungissa Lounais-Syyriassa Bashar al-Assadin johtaman hallinnon vastaisia graffiteja koulun seinään. Pian tämän jälkeen Syyrian turvallisuuskoneisto pidätti pojat.

Graffiteja maalanneet lapset joutuivat pidätettyinä kidutetuiksi, mikä silloisessa niin kutsutun arabikevään ilmapiirissä ylitti syyrialaisten kipukynnyksen. Lasten kiduttamiseen ja hallinnon toimintatapoihin kyllästyneet syyrialaiset järjestivät mielenosoituksia ympäri maata.

ILMOITUS
ILMOITUS

Mielenosoittajat vaativat aluksi uudistuksia, joista monet olivat vaatimattomia eivätkä lainkaan vallankumouksellisia. Mielenosoittajat arvostelivat ankarasti maassa rehottavaa korruptiota ja vaativat graffiteja maalanneiden lasten kohtelusta vastuussa olevan kuvernöörin erottamista. Syyrian johdolla oli kuitenkin nollatoleranssi kaikkia mielenosoituksia kohtaan. Syyrian valtio vastasi mielenosoituksiin poikkeuksellisen raa’alla väkivallalla, kuten massapidätyksillä, pidätettyjen järjestelmällisellä kiduttamisella ja lukemattomien mielenosoittajien tappamisella.

Islamistien
esiinmarssi

Jännitteet Syyrian johdon ja sen vastustajien välillä ilmenivät pian myös aseellisina yhteenottoina hallinnon ja kapinallisten välillä. Valtavat demokratiahenkiset mielenosoitukset, hallinnon väkivaltaiset tukahduttamistoimet ja aatteellisesti löyhät aseelliset ryhmittymät saivat pian rinnalleen uuden ilmiön. Seurasi Syyrian teokratisoimista ajavien islamististen sotilasorganisaatioiden asteittainen esiinmarssi, joka haastoi kansanvallan ja poliittisten oikeuksien kannattajat hallinnon vastaisessa liikehdinnässä.

Konfliktin militarisoituessa aseellisen opposition vaikutusvaltaisimmat liikkeet olivat enenevissä määrin sunni-islamistisia verkostoja, joita rahoittivat ja aseistivat muun muassa Saudi-Arabia, Turkki ja Qatar.

Assadin vastaisen järjestäytyneen kumouksellisen liikehdinnän islamisoituminen jatkui kuukaudesta ja vuodesta toiseen. James Clapper, Yhdysvaltojen kansallisen tiedustelun johtaja totesi vuoden 2014 helmikuussa, että ”kolme tehokkainta [Assadin hallintoa vastaan sotivaa] ryhmittymää ovat Jabhat al-Nusra, Ahrar al-Sham ja Irakin ja Levantin Islamilainen valtio”. Mainitut järjestöt vastustavat demokratiaa ja tavoittelevat islamistista valtiomuotoa. Muutama kuukausi Clapperin lausunnon jälkeen Irakin ja Levantin Islamilainen valtio valloitti laajoja maa-alueita Irakista, käynnisti jesidien kansanmurhan ja nimesi itsensä Islamilaiseksi valtioksi.

Syyrian demokratisoimisen tiellä seisoi nyt paitsi yksi Lähi-idän tehokkaimmista poliisivaltiokoneistoista, myös raskaasti aseistetut, omistautuneet ja poliittisesti ja sotilaallisesti tehokkaat islamistijärjestöt. Ryhmiä yhdisti avoimesti ilmaistu aikomus luoda Syyriaan uusi yhteiskuntajärjestys: islamilaiseen lakiin ja uskonnon ensisijaisuuteen perustuva valtiomuoto, jossa poliittinen valta keskitetään uskonnollisille johtajille.

Syyrialaisten
yhteiskunnalliset kannat

Aloin kerätä aineistoa tietokirjaan Syyrian sodasta ja Isis-järjestöstä aluetutkija Airin Bahmanin kanssa vuoden 2015 lopulla. Tammi julkaisi teoksemme Syyrian sota: Demokratiatoiveet diktatuurin ja islamismin ristitulessa syksyllä 2018. Yksi tutkimusaiheistani oli syyrialaisten yleinen mielipide. Millaista yhteiskuntajärjestystä syyrialaiset kannattavat? Millaisia ajatuksia syyrialaisilla tyypillisesti on esimerkiksi uskonnon ja politiikan suhteesta, edustuksellisesta demokratiasta tai yhdenvertaisuudesta? En etsinyt anekdoottista näyttöä, vaan tarkoitukseni oli pystyä vastaamaan edellä esitettyihin kysymyksiin tutkitulla tiedolla.

Konfliktin osapuolten paikallisen legitimiteetin hahmottamisessa ja Syyrian suunnan arvioimisessa syyrialaisten omat yhteiskunnalliset kannat olivat tärkeä väline. Entä jos syyrialaiset ovatkin suurilta osin tyytyväisiä Assadin yhteiskuntajärjestykseen? Tai entä jos suuri osa kannattaa politiikan ja lainsäädännön alistamista uskonnolle ja uskonnollisille johtajille?

Syyrialaisten yleisen mielipiteen selvittäminen oli kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty. Syyria sijoittui ennen kansannousun alkua kansainvälisessä demokratiaindeksissä 167:stä valtiosta sijalle 152. Lehdistönvapauden indeksissä Syyria oli 178:sta valtiosta sijalla 173. Monessa Lähi-idän valtiossa on tehty paikoin kattavaakin kyselytutkimusta, mutta Syyrian kohdalla kansallisesti edustavaa aineistoa maan kansalaisten yhteiskunnallisista mieltymyksistä ei ollut saatavilla.

Lopulta sain keskusteluyhteyden brittiläiseen ORB:hen, joka on maailman ainoa kyselytutkimusorganisaatio, joka on tehnyt läpi Syyrian sodan mielipidetutkimusta kaikissa Syyrian maakunnissa. Yritys on haastatellut tuhansittain satunnaisotannalla valittuja syyrialaisia Syyrian hallinnon ja aseellisen islamistiopposition hallitsemilla alueilla sekä maan kurdienemmistöisissä pohjoisosissa. ORB:n haastattelututkimusten otokset ovat kansallisesti edustavia.

Edustuksellisella
demokratialla suosiota

ORB on julkaissut useita vuosiraportteja syyrialaisten näkemyksistä, mutta yritys ei ole julkaissut syyrialaisten yhteiskunnallisia mieltymyksiä käsitteleviä tuloksia kuin satunnaisesti. Tämä johtuu luultavasti siitä, että ORB on pyrkinyt varmistamaan toimintakykynsä Syyriassa keskittymällä humanitaarisiin näkökulmiin poliittisten painotusten sijaan. Keskustelinkin ORB:n tutkijoiden kanssa aiheista, joita he eivät aiemmin olleet julkisesti kommentoineet. ORB antoi minulle perin kiinnostavia vastauksia.

ORB:n Syyria-tutkimushankkeen johtaja Oliver Carden kertoi minulle seuraavaa: ”edustuksellisella demokratialla on Syyriassa valtiomuodoista korkein kannatus – huomattavasti korkeampi kuin järjestelmällä, jossa valta on keskitetty yhdelle johtajalle, tai järjestelmällä, joka perustuu islamilaiseen valtiomuotoon”. Syyrialaisten kannasta yhdenvertaisuuteen lain edessä Carden tähdensi, että vastaukset ORB:n tutkijoiden kysymyksiin syyrialaisten uskonnollisesta vakaumuksesta, sukupuolesta ja etnisyydestä ”päätyvät yleensä kiihkeään kaikkien syyrialaisten yhdenvertaisten oikeuksien puolustamiseen.”

”Yleinen mielipide Syyriassa tukee valtiollisten ja uskonnollisten instituutioiden erottamista toisistaan.”

Uskonnon ja politiikan suhteesta ORB:n tutkimus vuorostaan kertoi seuraavaa: ”vaikka osa syyrialaisista on kieltämättä hyvin uskonnollisia, yleinen mielipide Syyriassa tukee valtiollisten ja uskonnollisten instituutioiden erottamista toisistaan”.

Syyrian ja Euroopan välillä on eroavaisuuksia muun muassa uskonnollisuuden asteessa ja sosiaalisen tapakulttuurin vanhoillisuuden sitovuudessa, mutta syyrialaisten poliittiset mieltymykset ja toiveet ovat huomattavasti lähempänä edustuksellisen demokratian mallia kuin Assadin poliisivaltiomallia tai aseellisen opposition islamistiorganisaatioiden totalitarismia.

Syyrialaisten enemmistö ja vuoden 2011 kevään kansannousu tavoittelivat demokratiaa, mutta Syyrian sota käytiin lopulta uskonnollisen totalitarismin ja Assadin itsevaltiuden välillä, joista jälkimmäinen voitti. Syyrialaisten yleisen mielipiteen päälinjat todistavat, että läpi 2010-luvun käyty sota ei edes olisi voinut johtaa syyrialaisten poliittisia vakaumuksia vastaavaan yhteiskuntakehitykseen.

Kirjoittaja on aseellisiin konflikteihin ja ihmisoikeustutkimukseen erikoistunut yhteiskuntatieteilijä.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Magdalene Ngimoe ja Char Tito, Kakuman aavikkolukion oppilaat, valmistavat tuoleja mathenge-puusta.

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

Mielenosoitus Javier Milein hallitusta vastaan Buenos Airesin keskustassa helmikuussa. Mielenosoituksessa vastustettiin Milein rajuja uhkauksia feminismiä, HLBTIQ-yhteisöä ja sukupuolipolitiikkaa kohtaan. Nyt tulilinjalla ovat lisäksi journalistit.

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

Uusimmat

Magdalene Ngimoe ja Char Tito, Kakuman aavikkolukion oppilaat, valmistavat tuoleja mathenge-puusta.

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

Mielenosoitus Javier Milein hallitusta vastaan Buenos Airesin keskustassa helmikuussa. Mielenosoituksessa vastustettiin Milein rajuja uhkauksia feminismiä, HLBTIQ-yhteisöä ja sukupuolipolitiikkaa kohtaan. Nyt tulilinjalla ovat lisäksi journalistit.

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 
03

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
04

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 
05

1800-luvun taudit palanneet Britanniaan – yhtenä syynä sosiaaliturvan ja julkisen terveydenhuollon leikkaukset

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään