KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Horisontti

Uudenlaista neuvostonostalgiaa Venäjällä

Filosofian tohtori Andrei Ashekerov väittää, että jos Mihail Gorbatshovin (kuvassa) asemesta pääsihteeriksi olisi valittu Grigori Romanov, ei olisi mitään perestroikaa koskaan tullut.

Filosofian tohtori Andrei Ashekerov väittää, että jos Mihail Gorbatshovin (kuvassa) asemesta pääsihteeriksi olisi valittu Grigori Romanov, ei olisi mitään perestroikaa koskaan tullut. Kuva: LEHTIKUVA

Oiva Björkbacka
5.1.2009 14.50

Selvä enemmistö venäläisistä ei halua paluuta brezhneviläiseen neuvostoaikaan, vaikka myös tyytymättömyyttä nykytilaan esiintyy. Silti on joukko aktiivisia ihmisiä, jotka todella haikailevat ei vain yleensä neuvostoaikaan vaan vieläpä stalinilaiseen aikaan ja järjestykseen.

Mielenkiintoista on, että monet syyttävät Neuvostoliiton hajoamisesta nimenomaan Mihail Gorbatshovia. Näin siitä huolimatta, että hän Neuvostoliiton ensimmäisenä presidenttinä yritti viimeiseen saakka pelastaa Neuvostoliiton valtiona ja järjestelmänä. Tätä tarkoitusta palveli hänen johdollaan laadittu viimeinen luonnos liittovaltiosopimuksesta, joka piti hyväksyä elokuussa 1991. Ohjelman tavoitteena oli luoda liittovaltioiden suhteet uudelle, demokraattisemmalle pohjalle.

Kuten tunnettua tämä ohjelman kaatoi elokuun 19.–21. päivien 1991 dramaattiset tapahtumat ja varapresidentti Janajevin ja kumppaneiden vallankaappausyritys. Myöhemmin 8. joulukuuta 1991 Venäjän presidentti Boris Jeltsin yhdessä Valko-Venäjän Stanislav Shushkevitsin ja Ukrainan Leonid Kravtshukin kanssa allekirjoittivat yhteisen julkilausuman Itsenäisten tasavaltojen yhteisön (IVY:n) perustamisesta.

Tämä niin sanottu Bielovezhkajan sopimus merkitsi käytännössä Neuvostoliiton hajottamista itsenäisiksi valtioiksi. Neuvostoliiton presidentiltä Mihail Gorbatshovilta katosi jalkojen alta valtio, jota hän oli presidenttinä johtanut. Hänelle ei jäänyt muuta mahdollisuutta kuin luopua virastaan.

Jälkeenpäin Gorbatshovia on syytetty siitä, että hän antoi Neuvostoliiton heiketä, antoi liiaksi ja hyväuskoisesti periksi länsivalloille Varsovan liiton hajottua ja myöntyessään neuvostojoukkojen poisvetämiseen Itä-Saksasta ja muista entisistä Varsovan liiton maista.

Russkij Zhurnal -lehdessä neuvostonostalgiaa on herätelty henkiin uudenlaisesta näkökulmasta. Venäjän nuorimmaksi filosofian tohtoriksi mainostettu Andrei Ashkerov aloitti keskustelun julkaisemalla kirjan Putiniada. Uusimman ajan poliittiset kronikat, jossa hän analysoi Jeltsinia, Putinia ja Surkovia ei konkreettisina henkilöinä vaan ilmiöinä.

Niiden vastapainoksi hän antaa ajatuksensa lentää toiseen suuntaan. Mitä olisikaan tapahtunut, jos Gorbatshovin asemesta Neuvostoliiton johtoon olisi noussut pitkäaikainen kruununprinssi Grigori Romanov, Leningradin puoluejohtaja, politbyroon nuorin jäsen (ennen Gorbatshovia) ja myöhemmin puolustusteollisuudesta vastaava keskuskomitean sihteeri.

Grigori Romanov kuoli 3.7.2008. Tapaus sivuutettiin vähin äänin tiedotusvälineissä. Hän oli kuitenkin kolmen pääsihteerin ajan eräs näkyvin kruununprinssiehdokas, ilmeisesti myös omasta mielestäänkin. Suomessa hän herätti huomiota esiintymällä julkisesti humalassa. Tässä hänen kohtalonsa muistuttaa suomalaista Ahti Karjalaista, joka samoin pitkäksi venyneen kruununprinssiaseman turhauttamana etsi lohdutusta alkoholista.

Ashkerov kehittelee ajatustaan ottamalla käyttöön uuden filosofisen käsitteen ”instauraatio”. Tämän uuden termin avulla hän pyrkii osoittamaan eron tavanomaisen restauraation kannattajiin. Muistuttaen Marxin toteamuksesta, että historia toistaa usein itseään kerraten tapahtuneen draaman tai tragedian farssin muodossa. Ashekerovin mukaan instauraatiossa ei ole kuitenkaan kysymys tästä vaan päinvastaisesta ilmiöstä. Uudesta mahdollisuudesta ja uudesta kehitystiestä. Aivan samoin kuin Napolean Bonaparte ei suinkaan yksinkertaisesti palauttanut monarkkiaa, vaan loi uudenlaisen monarkian – valistusajan monarkian.

Vastaavasti Romanov-Gorbatshov vastaparia esimerkkinä käyttäen Ashekerov väittää, että jos Mihail Gorbatshovin asemesta pääsihteeriksi olisi valittu Grigori Romanov, ei olisi mitään perestroikaa koskaan tullutkaan, Neuvostoliitto ei olisi hajonnut vaan päinvastoin vahvistunut ja neuvostosivilisaatio olisi pelastunut. Reaalinen valta olisi siirtynyt sotateollisen eliitin käsiin, partokratialta (puolue-eliitiltä) teknokratialle.

Gorbatshov sen sijaan tukeutui humanitaariseen eliittiin, joka toteutti kulttuurivallankumouksen neuvostolaisessa elämäntavassa. Gorbatshovin nousun Romanovin ohi katsotaan johtuneen Kremlin valtataistelun kääntymisestä armeijan eliitiltä tshekistien KGB:n eduksi Andropovin myötävaikutuksella. Jopa tarinaa Romanovin tyttären häissä rikotuista Talvipalatsin serviisistä väitetään KGB:n syöttämäksi Romanovin vastaisessa kampanjassa.

Sotilasjohdon poliittinen valta oli heikentynyt Varsovan liiton johtavien kenraalien ja puolustusministereiden toinen toistaan seuranneiden kuolemantapausten johdosta.

Romanov oli politbyroossa vastustanut Gorbatshovin suunnitelmia maatalouden alalla ja vaatinut lisää varoja nimenomaan puolustusteollisuudelle ja armeijalle. Romanov vaati, että Gorbatshovin aloitteesta muodostetuista kaupunkilaisten puutarhapalstoista luovutaan ja maat jaetaan kolhoosilaisille aputalousmaaksi.

Teollisuustuotannon kohottamiseksi hän vaati siirtymistä takaisin 6-päiväiseen viikkoon. Kaupunkilaiset viettivät viikonloput, lauantait ja sunnuntait puutarhapalstoillaan. Romanov hävisi tämän ottelun ja kohta Gorbatshovin valinnan jälkeen menetti paikkansa politbyroossa ja keskuskomitean sihteeristössä. Romanov siirtyi vähin äänin eläkeläiseksi.

Gorbatshov sen sijaan on jatkanut aktiivista poliittista toimintaa eläkeläisenäkin. Hän on lännessä nauttimansa suosion siivittämänä hankkinut nimeään kantavalle säätiölle varoja huomattavan suurten luentopalkkioitten kautta ja osallistunut poliittiseen debattiin. Huolimatta heikosta menestyksestään presidentinvaaleissa itseään sosialidemokraatiksi nimittävä Gorbatshov on jälleen herättänyt huomiota uuden poliittisen puolueen perustajana.

Verkkolehtien keskustelupalstoilla monet kirjoittajat ovat kiinnittäneet huomiota siihen, että putinilaiset Pietarin kaupungin ja Leningradin alueen johtajat Valentina Matvienkon johdolla kunnioittivat entisen Leningradin puoluejohtajan Grigori Romanovin muistoa. Arvellaan, että Putin ja Medvedev ovat Romanovin kauden leningradilaisina komsomolkasvatteina jatkaneet tämän viittoittamalla johtamistyylillä.

Andrei Ashekerov toteaa, että vaikka Putin ei itse välttämättä haluaisikaan olla toinen Lenin, niin olosuhteet pakottavat hänet tähän rooliin pyrkiessään toteuttamaan vuoden 2008 suunnitelmaansa.

Kirjailija Maksim Kalashnikov menee vielä pitemmällä. Hänen mukaansa kyseessä on Stalinin 30-luvulla esittämän suunnitelman toteuttamisesta. Sen mukaan kommunistisen puolueen olisi pitänyt luovuttaa poliittinen valta valtiollisille elimille ja taloushallinto ammattijohtajille. Puolueen tehtäväksi olisi jäänyt vain ideologinen kasvatustyö.

Kommunistisen puolueen 17. edustajakokous ei kuitenkaan hyväksynyt tätä Stalinin suunnitelmaa ja kostoksi hän tuhosi puoluekokousedustajien enemmistön ja huomattavan määrän muuta puolueen johtokaaderistoa. Tuskinpa monet yhtyvät tällaiseen Stalin tulkintaan.

Kiinan esimerkkiin viitaten Kalashnikov väittää, että Romanovin johdolla Neuvostoliitto olisi säilynyt ja muuttunut innovatiiviseksi imperiumiksi. Venäjän federaation heikkoutena Kalashnikov näkee, että se on perinyt tsarismin ajan, neuvostokauden ja NKP:n myöhäiskauden puutteet. Miten estää vanhojen virheiden toistuminen, on monimutkainen kysymys.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lopuksi on todettava, että lännessä jatkuvasti esitetyt väitteet sananvapauden rajoituksista Venäjällä koskevat lehdistöä ja tv:tä, mutta kun tarkastellaan venäläisillä verkkosivustoilla käytävää varsin monimuotoista keskustelua kuva muuttuu olennaisesti toisenlaiseksi. Edellä Ashkerovin, Kalashnikovin ja muiden esittämiä ”instauraatioideoita” myös vastustetaan kiivaasti. Monet keskustelijat leimaavat ne suoraan hölynpölyksi, mutta toki kannattajiakin löytyy.

Venäjän demokratian ongelmana on, ettei maassa ole koskaan ollut normaalia (länsimaisessa mielessä) avointa ja demokraattista monipuoluejärjestelmää. Mutta missä määrin sellainen on todellisuutta esimerkiksi USA:ssa ja monissa muissakaan niin sanotusti läntisen demokratian maissa. Kun puhutaan yhteisestä arvoista on muistettava, että niiden sisältö ja käytäntö on sidottu monin säikein kansalliseen perinteeseen, kansainväliseen tilanteeseen ja olosuhteisiin

Lähteinä muun muassa verkkolehdet: http://evrazia.org/ Evrazia informazionno-analititsheskij portal, www.russ.ru russkij zhurnal, http://organon.cih.ru

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Suomessakin talouspolitiikan valmistelu nojaa taloustieteen mikroperustaiseen pohjaan, jossa talouden toimijat työnhakijoista kuluttajiin ja yrityksiin reagoivat valtiovallan säätämiin kannustimiin, arvioi Timo Harjuniemi.

Vasemmisto on laiminlyönyt taloudellisen asiantuntijatyön, vaikka ekonomistit hallitsevat maailmaa

Veikka Lahtinen.

Rasismikeskustelu teki meistä jankkaajia – Rasismi on yhteiskunnan käytännöissä, viranomaisohjeissa ja koulutusjärjestelmässä, kirjoittaa KU:n kirjoittajavieras

Kun kone pysähtyy

Maksuton korkeakoulutus: missä mennään? – ”On syytä pelätä, että lukuvuosimaksut saattavat ilmestyä suomalaisiin korkeakouluihin hyvinkin äkillisesti”

Uusimmat

Rikostutkinnan realistinen kuvaus on huipussaan Niko Rantsin dekkareissa.

Tuntuu kuin olisi itse mukana, kun Niko Rantsi kuvaa poliisioperaatiota neljännessä dekkarissaan Vaikenemisen laki

Pommiryhmän miehet tauolla. Yhdysvaltojen rahoituksen keskeytyminen vaikeuttaa pomminraivausta Laosissa.

Laosissa raivataan edelleen amerikkalaispommeja, mutta Trump poisti työltä USA:n tuen

Sara Koiranen

Vasemmistoliitto mukana päättämässä Turussa – hyväksyi pormestariohjelman

Susikanta puhuttaa niin Euroopassa kuin Suomess.

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

 
02

Hallitus valmis romuttamaan Suomen linjan yritysvastuussa — Asiantuntijat ja järjestöt varoittavat seurauksista

 
03

Teollisuusliiton Lehtosen kova arvio työmarkkinakierroksesta: ”Näimme sen, että tässä maassa vastuun kantaminen ei kannata”

 
04

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

 
05

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Korkeakoulujen rahoituskaruselli hämmentää: ”Toisella kädellä annetaan, toisella otetaan”

09.05.2025

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

09.05.2025

Hallituksen suunnitelma sen paljastaa: ”Nyt isketään viimeiseen henkireikään”

09.05.2025

KU kysyi Stubbilta, tuomitseeko Suomi Israelin toimet – Stubb: ”Tuomitsemme kaikki ne toimet, jotka rikkovat kansainvälistä oikeutta ja kansainvälisiä sääntöjä”

08.05.2025

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

08.05.2025

Mepit vetoavat ulkoministeriin – ”Milloin aika koittaa?”

08.05.2025

Päätös kuun lopulla: Erotetaanko Yrttiahon puolueosasto?

08.05.2025

Perussuomalaisten pudotus jyrkkenee: Nyt lähti 4 prosenttiyksikköä

08.05.2025

Mario Draghi sen jo myönsi – transatlanttinen talouskuri on kuollut, Eurooppa tarvitsee oman kasvumallin

08.05.2025

Eduskunnan talouskeskustelussa kerrattiin joukko-oppia: ”270 000 työtöntä ei voi mahtua 47 000 avoimeen työpaikkaan”

07.05.2025

Vasemmistoliiton Koskela syyttää Orpon hallitusta nälkäisistä lapsista: ”Kestämätöntä ja räikeän epäoikeudenmukaista”

07.05.2025

Hallitus vaarantaa suden – Metsästämisen lisäämiselle ei ole perusteita

07.05.2025

Teollisuusliiton Lehtosen kova arvio työmarkkinakierroksesta: ”Näimme sen, että tässä maassa vastuun kantaminen ei kannata”

07.05.2025

Hallitus valmis romuttamaan Suomen linjan yritysvastuussa — Asiantuntijat ja järjestöt varoittavat seurauksista

06.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025

Eurooppalaisen vaihtoehdon aika

14.02.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään