KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Horisontti

Tunne ja järki energiapolitiikassa

Venäjän kaasuputkiasema Sudzhassa lähellä Ukrainan rajaa.

Venäjän kaasuputkiasema Sudzhassa lähellä Ukrainan rajaa. Kuva: Lehtikuva/ SERGEI SUPINSKY

Timo Kivimäki
13.2.2009 6.00

Jo yli kymmenen vuotta sitten alullepantu saksalais-venäläinen suunnitelma Itämeren pohjaan asennettavasta kaasuputkesta on joutunut ristiaallokkoon. Samanaikaisesti kun korkealla tasolla hanketta tuetaan – esimerkiksi pääministeri Matti Vanhanen kehui hiljattain hanketta energiaturvallisuuden kannalta tärkeänä – hankkeen ympäristövaikutusten tutkimusta käytetään poliittisena välineenä hanketta vastaan.

Ympäristövaikutusten arviointi antaa näet Suomelle, Ruotsille, Tanskalle ja Saksalle, joiden aluevesien kautta putki tulisi kulkea, mahdollisuuden yksipuolisesti estää hankkeen toteutuminen.

Tähän mennessä hanketta on vastustanut vain Ruotsi, mutta hanketta kannattavat maat, kuten Tanska, ovat saaneet viimeaikoina harmikseen todeta Suomen taustavaikutuksen siirtyneen hanketta vastaan, huolimatta nykyisen ja entisen (Lipponen)pääministerin julkisesta tuesta. Venäjä, josta kaasu tulisi suoraan Euroopan keskeisille markkina-alueille, on poliittisessa vastatuulessa, ja siksi tunne painaa mieltä hanketta vastaan.

Samalla järki sanoo, että putken vaihtoehto on niin ikään venäläinen kaasutoimitus, mutta ilman vaihtoehtoa sivuuttaa välittäjämaat. Ilman tätä vaihtoehtoa läpikulkumaan konflikti Venäjän kanssa saattaa siis jättää myös Euroopan ilman sähköä, tuotantoa ja lämpöä. Tämähän meidän olisi pitänyt jo oppia.

Itämeren ympäristö on hauras ja siksi hankkeet joiden vaikutuksista ei ole varmuutta tulisi tutkia perusteellisesti ennen kun niihin ryhdytään. Ruotsin vastarinta on kuitenkin ollut enemmän tunnepuolella ja poliittista kuin ympäristöasioihin kiinnittyvää.

Ensin Ruotsin argumentti perustui pelkoon siitä, että putki voisi vahingoittaa niitä toisen maailmansodan taistelukaasulastissa upotettuja laivoja, jotka edelleen kummittelevat Itämeren pohjalla Bornholmin ja Gotlannin saarten tuntumassa. Mutta aiemmin Ruotsi ei ollut vastustanut Itämeren reunavaltioiden Helsinki-komissiossa yksimielisesti tekemää arviota, siitä, että nuo laivat ovat vaarattomia.

Lisäksi Ruotsi ei ole muuttanut kantansa vielä senkään jälkeen kun putkien sijoittamissuunnitelmaa muutettiin niin, ettei yksikään niistä tulisi kahta kilometriä lähemmäksi toisen maailmansodan myrkkylaivoja. Lisäksi Ruotsi on kannattanut Tanskan suunnitelmaa rakentaa samanlainen kaasuputki Kööpenhaminasta Puolan rannikolle. Siksi ainakin tanskalaisasiantuntijat ovat turhautuneita Ruotsin vastustukseen.

Taustalla on siis poliittisia, pikemminkin kuin ympäristösyitä. Energiakysymyksissä tulee olla epäluuloinen, ja siksi on täysin järkevää miettiä sitä, kuinka riippuvainen Euroopan Unioni voi olla suhteessaan Venäjältä, kuten myös Lähi-idästä tulevan energian suhteen.

Eurooppalaisia ei saisi enää jättää talvipakkasille ilman lämmitystä, kuten tapahtui tänä sydäntalvena niille valtioille joiden energia tuli, tai pikemminkin olisi pitänyt tulla, Ukrainan kautta. Mutta Venäjä-riippuvuuteen Itämeren kaasuputki ei vaikuta, sillä myös sen vaihtoehtoisten putkien toinen pää on Venäjällä. Sen sijaan Itämeren putki poistaa läpikulkumaat, ja siten poistaa mahdollisuuden siitä, että kaasu suljetaan matkan varrella. Kaasu saatetaan toki edelleen sulkea Venäjällä.

Päästäkseen eroon Venäjä-riippuvuudesta EU:n ei tulisi seurata Ruotsin politiikkaa Itämeren kaasuputken suhteen. Sen sijaan Suomen ja EUn tulisi seurata Ruotsia ja sijoittaa samaan tapaan rajusti vaihtoehtoisiin energiamuotoihin ja erityisesti biopolttoaineisiin.

Mikäli Eurooppa voisi nähdä biopolttoaineen tuotannon yhteisen maatalouspolitiikan ulkopuolella ja peltokiintiöinnin sijasta tukisi uusien peltojen käyttöönottamista biopolttoaineen tuotantoon, Suomikin voisi kehittää omaa energiatuotantoaan tavalla, joka ei pahentaisi kansainvälistä ruokakriisiä, samalla kun se voisi uudelleen elvyttää maaseudun tuotannon, jota Eurooppalainen maatalouspolitiikka on kurittanut.

Samalla tuota poliittista pelkoa Venäjän kaasuhanojen sulkeutumisesta voitaisiin tarkastella toisesta perspektiivistä. Ulkoministeriön hiljattain tilaaman tutkimuksen mukaan maailman energiamegatrendit kehittyvät EU:n kannalta huolestuttavaan suuntaan.

Energian kulutus ja tuonti kasvaa voimakkaimmin Kiinassa samalla kun Kiina kehittää sopimusverkostoa Keski-Aasian ja Venäjän energiavarojen käyttöönottamiseksi. Kasvua varten Kiina ja Intia yhdessä tarvitsevat lähes puolet maailman energiatuotannon kasvusta. Jos kaasuhanojen sulkeutumiseen haluttaisiin suhtautua järkevästi, Euroopan pitäisi Venäjän vastustamisen sijasta sitoa investoinnein Venäjä Euroopan energiayhteistyöhön.

Valmis infrastruktuuri voi ainakin voittaa aikaa Euroopalle ja siirtää eteenpäin sitä päivää, jolloin Venäjä päättää, että Kiina on Eurooppaa parempi asiakas Venäjän maakaasulle. Tunnevaltaisen vastarinnan sijasta Euroopan katseen tulisi nyt olla tulevaisuudessa ja tuossa päivässä. Järkevä energiapolitiikka edellyttäisi, että Eurooppa kehittäisi vaihtoehtoja ja tekisi siten itsensä vähemmän riippuvaiseksi Venäjästä.

Samalla Euroopan tulisi pyrkiä tekemään Venäjää riippuvaisemmaksi Euroopasta energiamarkkina-alueena. Mahdollisuuksien kehittäminen läpikulkumaista riippumattomiin kaasuntoimituksiin on osa tätä järkevää strategiaa.

Kirjoittaja on Kööpenhaminan yliopiston vanhempi tutkija.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Suomessakin talouspolitiikan valmistelu nojaa taloustieteen mikroperustaiseen pohjaan, jossa talouden toimijat työnhakijoista kuluttajiin ja yrityksiin reagoivat valtiovallan säätämiin kannustimiin, arvioi Timo Harjuniemi.

Vasemmisto on laiminlyönyt taloudellisen asiantuntijatyön, vaikka ekonomistit hallitsevat maailmaa

Veikka Lahtinen.

Rasismikeskustelu teki meistä jankkaajia – Rasismi on yhteiskunnan käytännöissä, viranomaisohjeissa ja koulutusjärjestelmässä, kirjoittaa KU:n kirjoittajavieras

Kun kone pysähtyy

Maksuton korkeakoulutus: missä mennään? – ”On syytä pelätä, että lukuvuosimaksut saattavat ilmestyä suomalaisiin korkeakouluihin hyvinkin äkillisesti”

Uusimmat

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
05

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025

33-vuotias vasemmistolainen on vahvoilla New Yorkin seuraavaksi pormestariksi – Näin KU:n toimitus analysoi tilannetta

26.06.2025

Vasemmistoliitto kiittää Helsingin kunnianhimoista ilmastotavoitetta: Päästöt 85 prosenttia alas viidessä vuodessa

26.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään